Έκρηξη ζήτησης για τα ελληνικά ομόλογαΗ ευρωζώνη γιορτάζει τη σωτηρία της μέσω Ελλάδας
Ως η πιο επιτυχημένη έξοδος στις αγορές θεωρείται η χθεσινή επιστροφή της χώρας μας στο διεθνές περιβάλλον δανεισμού.
Η μεγάλη ζήτηση (άνω των 20 δις ευρώ από περισσότερους από 550 επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της ζήτησης 1,3 δις ευρώ από τις αναδόχους τράπεζες), με αποτέλεσμα να αντληθούν 3 αντί για 2, 5 δις ευρώ, οδήγησε την απόδοση των πενταετών ελληνικών ομολόγων κάτω του 5% (4,95%).
Όπως ανέφεραν οι ειδικοί, η ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα ξεπέρασε κάθε προσδοκία και κάθε προηγούμενο, καθώς κάτι τέτοιο δεν είχε σημειωθεί στις προηγηθείσες εξόδους στις αγορές της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.
Το γεγονός αποδίδεται στην θεαματική ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών, που οφείλεται και στην πολιτική σταθερότητα, αν και η χθεσινή μέρα, παραμονή της άφιξης της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, σημαδεύτηκε από το σοβαρό τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της Αθήνας, με την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου έξω από την Τράπεζα της Ελλάδας.
Ακολούθησαν δηλώσεις ικανοποίησης από όλες τις πλευρές και διθυραμβικά δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού και αμερικανικού Τύπου.
Η Κριστίν Λαγκάρντ
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον, με αφορμή την έναρξη των εργασιών της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, δήλωσε:
«Η Ελλάδα είναι ακόμη σε πρόγραμμα. Και μόλις πρόσφατα εγκρίναμε την αξιολόγηση του προγράμματος, η οποία δείχνει ότι μετά από σημαντικές συζητήσεις και την εργασία που έχει γίνει από τις ελληνικές Αρχές και τον ελληνικό λαό, καταγράφεται πρόοδος. Είδα τις εκδόσεις που έγιναν σήμερα και τη μαζική συμμετοχή ως ένδειξη ότι η Ελλάδα βαδίζει στην ορθή κατεύθυνση. Το τεστ που επιχείρησαν οι ελληνικές Αρχές είναι πραγματικά επιτυχημένο. Υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν. Το πρόγραμμα δεν έχει τελειώσει, αλλά πρόκειται για σαφή ένδειξη ότι η πλήρης επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, η οποία είναι βασικός στόχος του προγράμματος, διαγράφεται στον ορίζοντα».
Δηλώσεις Γιουνκέρ, Σουλτς και Ντολ
Την έξοδο της Ελλάδας για δανεισμό στις αγορές χαιρέτησαν, με γραπτές ανακοινώσεις που εξέδωσαν σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρτιν Σουλτς, ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζοζέφ Ντολ.
Ο Μ. Σουλτς υπογράμμισε πως είναι ένα σημάδι εμπιστοσύνης αλλά και ένα βήμα επιστροφής στην ομαλότητα, τονίζοντας ωστόσο ότι η πλήρης επιτυχία θα έλθει όταν ο ελληνικός λαός δει το βιοτικό του επίπεδο να βελτιώνεται και όταν σημειωθεί μείωση της ανεργίας.
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε ότι η κοινή συνταγή της Ευρώπης αρχίζει να λειτουργεί και ότι η Ελλάδα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της οικογένειας της ευρωζώνης, ενώ ο Ζ. Ντολ ανέφερε ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού αποδίδουν και χαιρέτισε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.
Δήλωση Σιμ Κάλας
«Πρώτο, αλλά ξεκάθαρο βήμα» προς την αποκατάσταση της πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές, χαρακτήρισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την χθεσινή επιτυχημένη έκδοση ελληνικών ομολόγων, με ανακοίνωση που εξέδωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος Οικονομίας, Σιμ Κάλας.
Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης που εξέδωσε ο επίτροπος Κάλας έχει ως εξής:
«Η σημερινή επιτυχημένη έκδοση ομολόγων είναι το πρώτο, αλλά ξεκάθαρο βήμα προς την αποκατάσταση της πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές. Στο πλαίσιο της γενικευμένης βελτίωσης στις αγορές κρατικών χρεογράφων της ευρωζώνης, είναι θετικό σημάδι το ότι η ελληνική οικονομία έχει αρχίσει να ανακτά την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να αντανακλά τα θετικά αποτελέσματα των εκτεταμένων μεταρρυθμίσεων που ανέλαβε να υλοποιήσει, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που συνάντησε την άνοιξη του 2010, όταν ζήτησε χρηματοοικονομική βοήθεια. Ωστόσο, το γεγονός αυτό θα πρέπει να αποτελέσει λόγο για να παραμείνει η χώρα στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και να ενισχύσει την ανάκαμψη που είναι καθ’ οδόν. Για να επιτύχουμε βιώσιμη πρόσβαση στις αγορές, αλλά και προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού λαού, είναι σημαντικό η χώρα να συνεχίσει να διασφαλίζει αυστηρά την ικανοποίηση των δημοσιονομικών στόχων και να χτίσει ένα ισχυρό ιστορικό εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανάπτυξη, στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής».
Ο επίτροπος Κάλας έχει αναλάβει τα καθήκοντα του επιτρόπου Οικονομίας, αντικαθιστώντας τον τέως επίτροπο Οικονομίας, Όλι Ρεν, ο οποίος θα συμμετάσχει στις ευρωεκλογές.
Δηλώσεις Αλμούνια - Στουρνάρα
Μια «καλή ημέρα» για την Ελλάδα χαρακτήρισε τη χθεσινή ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος επίτροπος για τον Ανταγωνισμό Χοακίν Αλμούνια, αμέσως μετά τη συνάντηση, στο υπουργείο Οικονομικών, με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
Ο κ. Αλμούνια ανέφερε, στις δηλώσεις του, ότι «είναι ευτυχής για τα εξαιρετικά καλά νέα και τα πολύ καλά αποτελέσματα για την οικονομία και την κοινωνία, για την υπερκάλυψη της έκδοσης και την επιστροφή στις αγορές, που δικαιώνουν τις προσπάθειες του λαού και των ελληνικών αρχών για την υπέρβαση από την κρίση». Πρόσθεσε, δε, ότι ενισχύεται η εμπιστοσύνη και επιστρέφει η αισιοδοξία στην ελληνική οικονομία.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ερωτηθείς πώς θα απαντήσει στους μικροομολογιούχους που επλήγησαν από το PSI και στους άνεργους, επισήμανε ότι «ο καλύτερος τρόπος αποζημίωσης όλων ημών που έχουμε πληγεί από την κρίση, είτε με μείωση μισθών, είτε με αύξηση φόρων, είναι η ανάκαμψη της οικονομίας. Τα πρώτα σημάδια είναι ήδη ορατά. Ο δρόμος που έχουμε χαράξει, είναι η καλύτερη συνταγή, ώστε σταδιακά και σε ένα διάστημα χρόνου, να αποκαταστήσουμε τις απώλειες που έχουμε υποστεί».
Για την έκδοση των 5ετών ομολόγων, ο υπουργός δήλωσε ότι «επιβραβεύτηκε η σοβαρότητα, η συνέπεια και ο καλός συντονισμός». Σχετικά δε, με το γεγονός ότι η έκδοση γίνεται υπό το αγγλικό δίκαιο, ο υπουργός δήλωσε ότι «δεν προβλέπεται κατάσχεση σε κανένα κράτος (σ.σ. σε περίπτωση αθέτησης των υποχρεώσεων της Ελλάδας στους δανειστές της)».
Το Ρόιτερ’ς
Η «εκπληκτική επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων» έδωσε ώθηση στα ευρωπαϊκά επενδυτικά μέσα σταθερής απόδοσης, οδηγώντας στην αύξηση των τιμών των ομολόγων της Ευρωζώνης, ανέφερε το Ρόιτερ’ς.
Από την πλευρά του, ο αναλυτής της γερμανικής τράπεζας Commerzbank κ. Μίκαελ Λάιστερ δήλωσε πως έκδοση δείχνει ότι η Ελλάδα είναι σε τροχιά αντεπίθεσης (για την έξοδο) από την οικονομική ύφεση.
«Δεν πρόκειται για μία ιδιαίτερα φθηνή έκδοση, αλλά η Ελλάδα είναι σε σωστό δρόμο και δείχνει ότι η κρίση χρέους έχει υποχωρήσει σημαντικά», τόνισε ο αναλυτής.
Ο γερμανικός Τύπος
Η ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης για έκδοση πενταετούς ομολόγου καλύφθηκε εκτενώς από τα γερμανικά ΜΜΕ, που συνέδεσαν την επιστροφή στις αγορές με την επίσκεψη της καγκελαρίου Ά. Μέρκελ στην Αθήνα.
«Επενδυτές σκίζονται για τα ελληνικά ομόλογα», ήταν ο τίτλος δημοσιεύματος της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Die Zeit», η οποία επισημαίνει ότι «η Ελλάδα τοποθέτησε επιτυχώς κρατικό ομόλογο πενταετίας» και έχει ήδη συγκεντρώσει τρία δισεκατομμύρια ευρώ.
Σε προηγούμενο άρθρο γνώμης, η εφημερίδα είχε επισημάνει: «Λειτούργησε η σκληρή πολιτική λιτότητας και μεταρρυθμίσεων την οποία επέβαλε κυρίως η Άγκελα Μέρκελ; Ακριβώς αυτό θα ισχυριστεί την Παρασκευή η καγκελάριος στην Αθήνα: Κοιτάξτε εδώ, αγαπητοί Έλληνες, ήταν πολύ σκληρό για σας, αλλά τώρα θα προχωρήσετε. Η κ. Μέρκελ επιθυμεί με την επίσκεψή της να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα έναν μήνα πριν από τις εκλογές. Η πολιτική πίεση στη (Χριστιανική) Ένωση είναι τελικά ιδιαίτερα μεγάλη».
Η εφημερίδα «Die Welt» υπογράμμισε ότι πριν από έναν χρόνο δεν θα πίστευε κανείς ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές και κάνει λόγο για «αξιοθαύμαστη ανάρρωση», προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα θέλει να απελευθερωθεί από το στίγμα της χρεοκοπίας» και μεταφέροντας δηλώσεις οικονομικών παραγόντων:
«Αγοράστε την greecovery!» δηλώνει ο Αλμπέρτο Γκάλο, οικονομολόγος της Τράπεζας της Σκοτίας και σημειώνει ότι, παρότι πρέπει να ξεπεραστούν κάποια εμπόδια, «η τάση είναι εμφανής, τόσο στις αγορές όσο και στην πραγματική οικονομία».
Το Greecovery είναι η νέα λέξη της μόδας, ανέφερε ο συντάκτης, προσθέτοντας ότι ο όρος αντικαθιστά το Grexit, αλλά και ότι καμία χώρα δεν έχει καταφέρει σε δύο χρόνια να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
«Αν το παρατηρήσει κανείς ιστορικά, διήρκεσε κατά μέσο όρο 4,5 χρόνια έως ότου η χώρα αποτινάξει το στίγμα μιας χρεοκοπίας και να βρει και πάλι πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές. Η επιστροφή αυτή αποτελεί σημαντικό βήμα για την πληττόμενη από την κρίση χώρα προκειμένου να σταθεί και πάλι στα πόδια της, καθώς αυτήν τη στιγμή πλησιάζει στο τέλος του δεύτερου πακέτου διάσωσης. Η Ελλάδα αποτελεί και πάλι τη μεγάλη αγαπημένη των επενδυτών, οι οποίοι ορμούν αυτήν τη στιγμή σε όλα όσα σχετίζονται με τη χώρα. Το επιτόκιο αγοράς για τα δεκαετή κρατικά ομόλογα έπεσε χάρη στη μεγάλη ζήτηση στα μέσα της εβδομάδας για πρώτη φορά από το 2010 και πάλι κάτω του 6%» καταλήγει ο συντάκτης.
Στη «Frankfurter Allgemeine Zeitung» δημοσιεύθηκε ρεπορτάζ με τίτλο «τεράστιο ενδιαφέρον για το ελληνικό ομόλογο», με αναφορές στην ανταπόκριση των επενδυτών στην έκδοση του πενταετούς ομολόγου, ενώ επισημαίνεται ότι την έκδοση συνοδεύουν και συζητήσεις σχετικά με το εάν κάποια οικονομικά στοιχεία εξωραΐζονται.
Σε αυτή την κατεύθυνση, σε άρθρο γνώμης, η ίδια εφημερίδα ανέφερε: «Η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές. Πρόκειται για καλωσόρισμα προς την Άγκελα Μέρκελ η οποία επισκέπτεται την Αθήνα; Ο επικεφαλής του Ταμείου Διάσωσης του ευρώ δεν απέφυγε τις προειδοποιήσεις, λέγοντας ότι δεν πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω το βάρος του χρέους κι ότι θα πρέπει να γίνουν σκέψεις για το τι ποσό είναι διατεθειμένος κανείς να πληρώσει. Παρά ταύτα οι επενδυτές δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για το ομόλογο, καθότι πιστεύουν ότι στη χειρότερη περίπτωση η Αθήνα θα διασωθεί ξανά από την ΕΚΤ. Γνωρίζουν ότι η βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι δεδομένη». Ο αρθρογράφος υπογραμμίζει ακόμη ότι την ώρα που ο οφειλέτης παρακαλεί τους δημόσιους πιστωτές για νέα αναβολή των προθεσμιών αποπληρωμής, υπόσχεται σε ιδιώτες επενδυτές επιτόκιο της τάξης του 5%. «Προφανώς η Αθήνα έχει πολλά χρήματα για πολιτικές συμβολισμών», καταλήγει ο συντάκτης.
Σε ανάλογο τόνο και η «Sueddeutsche Zeitung» η οποία επισήμανε μεν το μεγάλο ενδιαφέρον των επενδυτών για τα ελληνικά ομόλογα -με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Οι επενδυτές σκίζονται για τα ελληνικά ομόλογα»- και τονίζει ότι παρά το γεγονός ότι η κρίση δεν τελείωσε, οι επενδυτές εμπιστεύονται και πάλι τη χώρα, αλλά αναφέρει ότι «τη στιγμή που οι Έλληνες γιορτάζουν με τυμπανοκρουσίες την επιστροφή τους στις αγορές, η τρόικα απαιτεί επιπλέον βελτιώσεις στο τελευταίο πακέτο μεταρρυθμίσεων» και προσθέτει ότι η τρόικα διαπίστωσε διαφορές μεταξύ του νομοθετικού κειμένου που ψηφίστηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο και του κειμένου επί του οποίου είχαν συμφωνήσει με την ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εντοπίζονται αποκλίσεις σε επτά ή οκτώ σημεία, με την τελική εκδοχή να είναι ευνοϊκότερη για την ελληνική πλευρά, όπως π.χ. στο ζήτημα του ανοίγματος της αγοράς των φορτηγών αυτοκινήτων. «Για αυτό είμαστε σε διαπραγματεύσεις», επισημαίνει η εφημερίδα, επικαλούμενη κύκλους της τρόικας.
Ο αμερικανικός Τύπος
«Η Ελλάδα επιστρέφει!», «εντυπωσιακό γεγονός», «ορόσημο η επιστροφή στις αγορές», «θα υπάρξει ευρεία προσέλκυση επενδυτών», «σαφής ένδειξη για την επιστροφή της εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα» και «καλή είδηση για την Ελλάδα και την ευρωζώνη» ήσαν μερικές από τις εκφράσεις με τις οποίες τα αμερικανικά ΜΜΕ παρουσίασαν την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.
Παράλληλα υπογραμμίστηκε η αναγκαιότητα εξεύρεσης λύσης για το χρέος και αντιμετώπισης του «τεράστιου προβλήματος» της ανεργίας, επισημαίνοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει εντυπωσιακή αντοχή, αλλά οι πολιτικοί κίνδυνοι παραμένουν υψηλοί».
Η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» ανέφερε ότι έπειτα από τέσσερα χρόνια, δύο δάνεια και τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην ιστορία, η Ελλάδα ετοιμάζεται σήμερα να επιστρέψει στις αγορές μ' ένα πενταετές ομόλογο περίπου 2 δις ευρώ. Όπως σημειώνεται, η συμφωνία αναμένεται να έχει απόδοση ύψους περίπου 5% και αυτό αποτελεί «καλή είδηση για την Ελλάδα και την ευρωζώνη», αλλά επίσης και μια υπενθύμιση για τον τρόπο με τον οποίο μια χαλαρή νομισματική πολιτική έχει οδηγήσει τις αποδόσεις ομολόγων.
Το ότι η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές τόσο γρήγορα, μετά την αναδιάρθρωση του 2012 και με χρέος που υπερβαίνει το 170% του ΑΕΠ της, τονίζεται στο δημοσίευμα, είναι ίσως εντυπωσιακό. Ωστόσο οι αγορές έχουν αποδείξει ότι έχουν βραχεία μνήμη όσον αφορά τα εθνικά χρέη. Και το χρέος της Ελλάδας δεν είναι αυτό ακριβώς που φαίνεται: περίπου το 80% του χρέους βρίσκεται σε κρατικά χέρια, ο μέσος χρόνος ωρίμανσης είναι τα 16 χρόνια και το μέσο κόστος χρέους βρίσκεται στο 2,6%, ρεκόρ χαμηλού επιπέδου, όπως επισημαίνει η Citigroup.
Επιπρόσθετη βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας ενδεχομένως δεν θα επηρεάσει την αναλογία χρέους προς ΑΕΠ, αλλά θα διευκολύνει τη διαδικασία αποπληρωμής και αυτό μειώνει τους κινδύνους για τους ιδιώτες πιστωτές, σημειώνεται στο εν λόγω δημοσίευμα.
Στη συνέχεια, υπογραμμίζεται ότι, ωστόσο, οι επενδυτές ίσως εξακολουθούν να αναρωτιούνται εάν η έκδοση νέου ομολόγου από την Ελλάδα προσφέρει αρκετά κέρδη συγκριτικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Ενώ η ελληνική οικονομία προβλέπεται να επιστρέψει φέτος στην ανάπτυξη, έχει συρρικνωθεί κατά 25% από το 2008 και η ανεργία στη χώρα ανέρχεται στο 27,5%.
Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει εντυπωσιακή αντοχή, αλλά οι πολιτικοί κίνδυνοι παραμένουν υψηλοί». Η καλύτερη επίδοση από τα ελληνικά ομόλογα, ίσως, ανήκει στο παρελθόν, σημειώνεται, καθώς η επιστροφή κέρδους έφθασε σχεδόν το 80% σε 12μηνη βάση, βάσει στοιχείων της Barclays. O γρίφος για τους επενδυτές είναι ότι ενώ σε απόλυτο επίπεδο το κέρδος της νέας συμφωνίας της Ελλάδας μοιάζει ισχνό, προσφέρει ένα «αξιοσημείωτο κίνητρο κέρδους» συγκριτικά με χώρες όπως η Πορτογαλία και η Γερμανία, καθώς στον κόσμο των υπερβολικά χαμηλών επιτοκίων, απόδοση ύψους 5% παραμένει σπάνια περίπτωση. Με τους «επενδυτές πεινασμένους για κέρδη», η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει περιορισμένα προβλήματα ως προς την πώληση του νέου ομολόγου της, αλλά γι' αυτούς που ανησυχούν ότι η νομισματική πολιτική διαστρεβλώνει τις αγορές ομολόγων, η πιθανή επιτυχία της Αθήνας συνιστά απλώς επιπρόσθετο λόγο ανησυχίας, όπως υποστηρίζεται.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Μπλούμπεργκ, σε άρθρο γνώμης, ανέφερε ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα κατόρθωσε να δανεισθεί από τις αγορές με επιτόκιο κάτω του 5% είναι ότι τα ομόλογα θα διέπονται από το αγγλικό δίκαιο, σε αντίθεση με τα παλαιότερα ελληνικά κρατικά ομόλογα που αναδιαρθρώθηκαν υποχρεωτικά το 2012.
Όπως τονίζεται, η έκδοση ομολόγων γίνεται σε μια στιγμή όπου μειώθηκαν αισθητά οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, μετά την κορύφωση το 2011. Οι αποδόσεις παραμένουν ωστόσο υψηλότερες σε σχέση με τα γερμανικά ομόλογα, δείχνοντας ότι οι επενδυτές ζητούν αποζημίωση για το ρίσκο που έχει ο δανεισμός προς τις αδύναμες οικονομίες της ευρωζώνης.
Τέλος, σημειώνεται η υψηλή ανεργία της Ελλάδας και το τεράστιο χρέος, το οποίο, με τα σημερινά δεδομένα, θα επανέλθει στα επίπεδα του 2007, το 2025. Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση ως έχει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα πρόκειται για δύο «χαμένες δεκαετίες» για μια ανεπτυγμένη χώρα όπως την Ελλάδα, οι οποίες θα μπορούσαν να συγκριθούν μόνο με τη «μεγάλη ύφεση».
Οι Τάιμς
Δημοσίευμα με τίτλο «Η Ελλάδα βγαίνει από τη γωνία, αντλώντας 3 δις ευρώ», που υπογράφει ο οικονομικός συντάκτης Philip Aldrick, φιλοξένησε χθες η βρετανική εφημερίδα «The Times», στην ηλεκτρονική της έκδοση, με αφορμή την έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές.
Στο άρθρο σημειώνεται ότι «η σημερινή πώληση του ελληνικού ομολόγου, το οποίο έφθασε τα 3 δις ευρώ, μπορεί και να σηματοδοτεί το τέλος της κρίσης στην ευρωζώνη. Οι αποδόσεις των ομολόγων μειώθηκαν κατά αντιστοιχία σε Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία, έπειτα από τις προσφορές ρεκόρ που σημειώθηκαν για την έκδοση του ελληνικού πενταετούς ομολόγου, αγγίζοντας τα 20 δις ευρώ».
Επιπλέον, ο αρθρογράφος σημειώνει ότι η συναλλαγή προσέλκυσε το ενδιαφέρον 550 επενδυτών, μεταξύ των οποίων Bank of America Merrill Lynch, Duetsche Bank, HSBC, Goldman Sachs, Morgan Stanley και JPMorgan, αποτελώντας στιγμή ορόσημο για το μέλλον της ευρωζώνης.
Ο κ. Aldrick, κλείνοντας, σημείωσε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται εννέα βαθμίδες χαμηλότερα από την κατηγορία της επενδυτικής διαβάθμισης, στο Caa3, σύμφωνα με τον Οίκο Moody’s, τη στιγμή που σύμφωνα με τους Οίκους Standard & Poor’s και Fitch κατατάσσεται μόλις έξι βαθμίδες χαμηλότερα από την κατηγορία της επενδυτικής διαβάθμισης, ήτοι στο B-.
Η Ρεπούμπλικα
«Η επιστροφή της Ελλάδας, μετά από τέσσερα χρόνια, γιορτάζεται από τις αγορές με έκρηξη της ζήτησης», ανέφερε η ιταλική εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, προσθέτοντας ότι «η υποδοχή των επενδυτών ήταν ενθουσιώδης, με την προσφορά να ξεπερνά κατά είκοσι φορές την ζήτηση» και την απόδοση να διαμορφώνεται στο 4,75%, σαφώς σε πιο χαμηλά επίπεδα από το 6,1% του 2010, πριν, δηλαδή, «η θύελλα του δημόσιου χρέους πλήξει τον Παρθενώνα».
Η Λα Ρεπούμπλικα τονίζει, επίσης, ότι «πρόκειται για το πρώτο βήμα ενός ευρύτερου σχεδίου που θα πρέπει να επιτρέψει στην Ελλάδα να εξασφαλίσει πέντε δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου και να κλείσει, με τον τρόπο αυτό, πιθανές τρύπες του προϋπολογισμού της».
Ο αρθρογράφος της εφημερίδας, Έτορε Λιβίνι υπογραμμίζει, παράλληλα, ότι «από την μία, η δημόσια οικονομία εξυγιάνθηκε, όπως παραδέχθηκε η ιδιαίτερα προσεκτική Τρόικα και όπως αποδεικνύεται συγχρόνως και από το πρωτογενές πλεόνασμα. Από την άλλη, όμως, η κατάσταση, σε κοινωνικό επίπεδο, είναι καταστροφική, με την ανεργία η οποία αγγίζει σχεδόν το 28% και τους Έλληνες να έχουν χάσει το 30% της αγοραστικής τους δύναμης».
Η ιταλική εφημερίδα θεωρεί, τέλος, πως «για να μπορέσει να βγει οριστικά από την κρίση, η Αθήνα θα χρειαστεί, πολύ πιθανώς, ένα νέο κούρεμα του δημόσιου χρέους της».ELZONI GR
11/04/2014
Η μεγάλη ζήτηση (άνω των 20 δις ευρώ από περισσότερους από 550 επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της ζήτησης 1,3 δις ευρώ από τις αναδόχους τράπεζες), με αποτέλεσμα να αντληθούν 3 αντί για 2, 5 δις ευρώ, οδήγησε την απόδοση των πενταετών ελληνικών ομολόγων κάτω του 5% (4,95%).
Όπως ανέφεραν οι ειδικοί, η ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα ξεπέρασε κάθε προσδοκία και κάθε προηγούμενο, καθώς κάτι τέτοιο δεν είχε σημειωθεί στις προηγηθείσες εξόδους στις αγορές της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.
Το γεγονός αποδίδεται στην θεαματική ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών, που οφείλεται και στην πολιτική σταθερότητα, αν και η χθεσινή μέρα, παραμονή της άφιξης της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, σημαδεύτηκε από το σοβαρό τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της Αθήνας, με την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου έξω από την Τράπεζα της Ελλάδας.
Ακολούθησαν δηλώσεις ικανοποίησης από όλες τις πλευρές και διθυραμβικά δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού και αμερικανικού Τύπου.
Η Κριστίν Λαγκάρντ
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον, με αφορμή την έναρξη των εργασιών της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, δήλωσε:
«Η Ελλάδα είναι ακόμη σε πρόγραμμα. Και μόλις πρόσφατα εγκρίναμε την αξιολόγηση του προγράμματος, η οποία δείχνει ότι μετά από σημαντικές συζητήσεις και την εργασία που έχει γίνει από τις ελληνικές Αρχές και τον ελληνικό λαό, καταγράφεται πρόοδος. Είδα τις εκδόσεις που έγιναν σήμερα και τη μαζική συμμετοχή ως ένδειξη ότι η Ελλάδα βαδίζει στην ορθή κατεύθυνση. Το τεστ που επιχείρησαν οι ελληνικές Αρχές είναι πραγματικά επιτυχημένο. Υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν. Το πρόγραμμα δεν έχει τελειώσει, αλλά πρόκειται για σαφή ένδειξη ότι η πλήρης επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, η οποία είναι βασικός στόχος του προγράμματος, διαγράφεται στον ορίζοντα».
Δηλώσεις Γιουνκέρ, Σουλτς και Ντολ
Την έξοδο της Ελλάδας για δανεισμό στις αγορές χαιρέτησαν, με γραπτές ανακοινώσεις που εξέδωσαν σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρτιν Σουλτς, ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζοζέφ Ντολ.
Ο Μ. Σουλτς υπογράμμισε πως είναι ένα σημάδι εμπιστοσύνης αλλά και ένα βήμα επιστροφής στην ομαλότητα, τονίζοντας ωστόσο ότι η πλήρης επιτυχία θα έλθει όταν ο ελληνικός λαός δει το βιοτικό του επίπεδο να βελτιώνεται και όταν σημειωθεί μείωση της ανεργίας.
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε ότι η κοινή συνταγή της Ευρώπης αρχίζει να λειτουργεί και ότι η Ελλάδα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της οικογένειας της ευρωζώνης, ενώ ο Ζ. Ντολ ανέφερε ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού αποδίδουν και χαιρέτισε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.
Δήλωση Σιμ Κάλας
«Πρώτο, αλλά ξεκάθαρο βήμα» προς την αποκατάσταση της πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές, χαρακτήρισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την χθεσινή επιτυχημένη έκδοση ελληνικών ομολόγων, με ανακοίνωση που εξέδωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος Οικονομίας, Σιμ Κάλας.
Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης που εξέδωσε ο επίτροπος Κάλας έχει ως εξής:
«Η σημερινή επιτυχημένη έκδοση ομολόγων είναι το πρώτο, αλλά ξεκάθαρο βήμα προς την αποκατάσταση της πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές. Στο πλαίσιο της γενικευμένης βελτίωσης στις αγορές κρατικών χρεογράφων της ευρωζώνης, είναι θετικό σημάδι το ότι η ελληνική οικονομία έχει αρχίσει να ανακτά την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να αντανακλά τα θετικά αποτελέσματα των εκτεταμένων μεταρρυθμίσεων που ανέλαβε να υλοποιήσει, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που συνάντησε την άνοιξη του 2010, όταν ζήτησε χρηματοοικονομική βοήθεια. Ωστόσο, το γεγονός αυτό θα πρέπει να αποτελέσει λόγο για να παραμείνει η χώρα στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και να ενισχύσει την ανάκαμψη που είναι καθ’ οδόν. Για να επιτύχουμε βιώσιμη πρόσβαση στις αγορές, αλλά και προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού λαού, είναι σημαντικό η χώρα να συνεχίσει να διασφαλίζει αυστηρά την ικανοποίηση των δημοσιονομικών στόχων και να χτίσει ένα ισχυρό ιστορικό εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανάπτυξη, στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής».
Ο επίτροπος Κάλας έχει αναλάβει τα καθήκοντα του επιτρόπου Οικονομίας, αντικαθιστώντας τον τέως επίτροπο Οικονομίας, Όλι Ρεν, ο οποίος θα συμμετάσχει στις ευρωεκλογές.
Δηλώσεις Αλμούνια - Στουρνάρα
Μια «καλή ημέρα» για την Ελλάδα χαρακτήρισε τη χθεσινή ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος επίτροπος για τον Ανταγωνισμό Χοακίν Αλμούνια, αμέσως μετά τη συνάντηση, στο υπουργείο Οικονομικών, με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
Ο κ. Αλμούνια ανέφερε, στις δηλώσεις του, ότι «είναι ευτυχής για τα εξαιρετικά καλά νέα και τα πολύ καλά αποτελέσματα για την οικονομία και την κοινωνία, για την υπερκάλυψη της έκδοσης και την επιστροφή στις αγορές, που δικαιώνουν τις προσπάθειες του λαού και των ελληνικών αρχών για την υπέρβαση από την κρίση». Πρόσθεσε, δε, ότι ενισχύεται η εμπιστοσύνη και επιστρέφει η αισιοδοξία στην ελληνική οικονομία.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ερωτηθείς πώς θα απαντήσει στους μικροομολογιούχους που επλήγησαν από το PSI και στους άνεργους, επισήμανε ότι «ο καλύτερος τρόπος αποζημίωσης όλων ημών που έχουμε πληγεί από την κρίση, είτε με μείωση μισθών, είτε με αύξηση φόρων, είναι η ανάκαμψη της οικονομίας. Τα πρώτα σημάδια είναι ήδη ορατά. Ο δρόμος που έχουμε χαράξει, είναι η καλύτερη συνταγή, ώστε σταδιακά και σε ένα διάστημα χρόνου, να αποκαταστήσουμε τις απώλειες που έχουμε υποστεί».
Για την έκδοση των 5ετών ομολόγων, ο υπουργός δήλωσε ότι «επιβραβεύτηκε η σοβαρότητα, η συνέπεια και ο καλός συντονισμός». Σχετικά δε, με το γεγονός ότι η έκδοση γίνεται υπό το αγγλικό δίκαιο, ο υπουργός δήλωσε ότι «δεν προβλέπεται κατάσχεση σε κανένα κράτος (σ.σ. σε περίπτωση αθέτησης των υποχρεώσεων της Ελλάδας στους δανειστές της)».
Το Ρόιτερ’ς
Η «εκπληκτική επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων» έδωσε ώθηση στα ευρωπαϊκά επενδυτικά μέσα σταθερής απόδοσης, οδηγώντας στην αύξηση των τιμών των ομολόγων της Ευρωζώνης, ανέφερε το Ρόιτερ’ς.
Από την πλευρά του, ο αναλυτής της γερμανικής τράπεζας Commerzbank κ. Μίκαελ Λάιστερ δήλωσε πως έκδοση δείχνει ότι η Ελλάδα είναι σε τροχιά αντεπίθεσης (για την έξοδο) από την οικονομική ύφεση.
«Δεν πρόκειται για μία ιδιαίτερα φθηνή έκδοση, αλλά η Ελλάδα είναι σε σωστό δρόμο και δείχνει ότι η κρίση χρέους έχει υποχωρήσει σημαντικά», τόνισε ο αναλυτής.
Ο γερμανικός Τύπος
Η ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης για έκδοση πενταετούς ομολόγου καλύφθηκε εκτενώς από τα γερμανικά ΜΜΕ, που συνέδεσαν την επιστροφή στις αγορές με την επίσκεψη της καγκελαρίου Ά. Μέρκελ στην Αθήνα.
«Επενδυτές σκίζονται για τα ελληνικά ομόλογα», ήταν ο τίτλος δημοσιεύματος της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Die Zeit», η οποία επισημαίνει ότι «η Ελλάδα τοποθέτησε επιτυχώς κρατικό ομόλογο πενταετίας» και έχει ήδη συγκεντρώσει τρία δισεκατομμύρια ευρώ.
Σε προηγούμενο άρθρο γνώμης, η εφημερίδα είχε επισημάνει: «Λειτούργησε η σκληρή πολιτική λιτότητας και μεταρρυθμίσεων την οποία επέβαλε κυρίως η Άγκελα Μέρκελ; Ακριβώς αυτό θα ισχυριστεί την Παρασκευή η καγκελάριος στην Αθήνα: Κοιτάξτε εδώ, αγαπητοί Έλληνες, ήταν πολύ σκληρό για σας, αλλά τώρα θα προχωρήσετε. Η κ. Μέρκελ επιθυμεί με την επίσκεψή της να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα έναν μήνα πριν από τις εκλογές. Η πολιτική πίεση στη (Χριστιανική) Ένωση είναι τελικά ιδιαίτερα μεγάλη».
Η εφημερίδα «Die Welt» υπογράμμισε ότι πριν από έναν χρόνο δεν θα πίστευε κανείς ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές και κάνει λόγο για «αξιοθαύμαστη ανάρρωση», προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα θέλει να απελευθερωθεί από το στίγμα της χρεοκοπίας» και μεταφέροντας δηλώσεις οικονομικών παραγόντων:
«Αγοράστε την greecovery!» δηλώνει ο Αλμπέρτο Γκάλο, οικονομολόγος της Τράπεζας της Σκοτίας και σημειώνει ότι, παρότι πρέπει να ξεπεραστούν κάποια εμπόδια, «η τάση είναι εμφανής, τόσο στις αγορές όσο και στην πραγματική οικονομία».
Το Greecovery είναι η νέα λέξη της μόδας, ανέφερε ο συντάκτης, προσθέτοντας ότι ο όρος αντικαθιστά το Grexit, αλλά και ότι καμία χώρα δεν έχει καταφέρει σε δύο χρόνια να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
«Αν το παρατηρήσει κανείς ιστορικά, διήρκεσε κατά μέσο όρο 4,5 χρόνια έως ότου η χώρα αποτινάξει το στίγμα μιας χρεοκοπίας και να βρει και πάλι πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές. Η επιστροφή αυτή αποτελεί σημαντικό βήμα για την πληττόμενη από την κρίση χώρα προκειμένου να σταθεί και πάλι στα πόδια της, καθώς αυτήν τη στιγμή πλησιάζει στο τέλος του δεύτερου πακέτου διάσωσης. Η Ελλάδα αποτελεί και πάλι τη μεγάλη αγαπημένη των επενδυτών, οι οποίοι ορμούν αυτήν τη στιγμή σε όλα όσα σχετίζονται με τη χώρα. Το επιτόκιο αγοράς για τα δεκαετή κρατικά ομόλογα έπεσε χάρη στη μεγάλη ζήτηση στα μέσα της εβδομάδας για πρώτη φορά από το 2010 και πάλι κάτω του 6%» καταλήγει ο συντάκτης.
Στη «Frankfurter Allgemeine Zeitung» δημοσιεύθηκε ρεπορτάζ με τίτλο «τεράστιο ενδιαφέρον για το ελληνικό ομόλογο», με αναφορές στην ανταπόκριση των επενδυτών στην έκδοση του πενταετούς ομολόγου, ενώ επισημαίνεται ότι την έκδοση συνοδεύουν και συζητήσεις σχετικά με το εάν κάποια οικονομικά στοιχεία εξωραΐζονται.
Σε αυτή την κατεύθυνση, σε άρθρο γνώμης, η ίδια εφημερίδα ανέφερε: «Η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές. Πρόκειται για καλωσόρισμα προς την Άγκελα Μέρκελ η οποία επισκέπτεται την Αθήνα; Ο επικεφαλής του Ταμείου Διάσωσης του ευρώ δεν απέφυγε τις προειδοποιήσεις, λέγοντας ότι δεν πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω το βάρος του χρέους κι ότι θα πρέπει να γίνουν σκέψεις για το τι ποσό είναι διατεθειμένος κανείς να πληρώσει. Παρά ταύτα οι επενδυτές δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για το ομόλογο, καθότι πιστεύουν ότι στη χειρότερη περίπτωση η Αθήνα θα διασωθεί ξανά από την ΕΚΤ. Γνωρίζουν ότι η βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι δεδομένη». Ο αρθρογράφος υπογραμμίζει ακόμη ότι την ώρα που ο οφειλέτης παρακαλεί τους δημόσιους πιστωτές για νέα αναβολή των προθεσμιών αποπληρωμής, υπόσχεται σε ιδιώτες επενδυτές επιτόκιο της τάξης του 5%. «Προφανώς η Αθήνα έχει πολλά χρήματα για πολιτικές συμβολισμών», καταλήγει ο συντάκτης.
Σε ανάλογο τόνο και η «Sueddeutsche Zeitung» η οποία επισήμανε μεν το μεγάλο ενδιαφέρον των επενδυτών για τα ελληνικά ομόλογα -με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Οι επενδυτές σκίζονται για τα ελληνικά ομόλογα»- και τονίζει ότι παρά το γεγονός ότι η κρίση δεν τελείωσε, οι επενδυτές εμπιστεύονται και πάλι τη χώρα, αλλά αναφέρει ότι «τη στιγμή που οι Έλληνες γιορτάζουν με τυμπανοκρουσίες την επιστροφή τους στις αγορές, η τρόικα απαιτεί επιπλέον βελτιώσεις στο τελευταίο πακέτο μεταρρυθμίσεων» και προσθέτει ότι η τρόικα διαπίστωσε διαφορές μεταξύ του νομοθετικού κειμένου που ψηφίστηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο και του κειμένου επί του οποίου είχαν συμφωνήσει με την ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εντοπίζονται αποκλίσεις σε επτά ή οκτώ σημεία, με την τελική εκδοχή να είναι ευνοϊκότερη για την ελληνική πλευρά, όπως π.χ. στο ζήτημα του ανοίγματος της αγοράς των φορτηγών αυτοκινήτων. «Για αυτό είμαστε σε διαπραγματεύσεις», επισημαίνει η εφημερίδα, επικαλούμενη κύκλους της τρόικας.
Ο αμερικανικός Τύπος
«Η Ελλάδα επιστρέφει!», «εντυπωσιακό γεγονός», «ορόσημο η επιστροφή στις αγορές», «θα υπάρξει ευρεία προσέλκυση επενδυτών», «σαφής ένδειξη για την επιστροφή της εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα» και «καλή είδηση για την Ελλάδα και την ευρωζώνη» ήσαν μερικές από τις εκφράσεις με τις οποίες τα αμερικανικά ΜΜΕ παρουσίασαν την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.
Παράλληλα υπογραμμίστηκε η αναγκαιότητα εξεύρεσης λύσης για το χρέος και αντιμετώπισης του «τεράστιου προβλήματος» της ανεργίας, επισημαίνοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει εντυπωσιακή αντοχή, αλλά οι πολιτικοί κίνδυνοι παραμένουν υψηλοί».
Η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» ανέφερε ότι έπειτα από τέσσερα χρόνια, δύο δάνεια και τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην ιστορία, η Ελλάδα ετοιμάζεται σήμερα να επιστρέψει στις αγορές μ' ένα πενταετές ομόλογο περίπου 2 δις ευρώ. Όπως σημειώνεται, η συμφωνία αναμένεται να έχει απόδοση ύψους περίπου 5% και αυτό αποτελεί «καλή είδηση για την Ελλάδα και την ευρωζώνη», αλλά επίσης και μια υπενθύμιση για τον τρόπο με τον οποίο μια χαλαρή νομισματική πολιτική έχει οδηγήσει τις αποδόσεις ομολόγων.
Το ότι η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές τόσο γρήγορα, μετά την αναδιάρθρωση του 2012 και με χρέος που υπερβαίνει το 170% του ΑΕΠ της, τονίζεται στο δημοσίευμα, είναι ίσως εντυπωσιακό. Ωστόσο οι αγορές έχουν αποδείξει ότι έχουν βραχεία μνήμη όσον αφορά τα εθνικά χρέη. Και το χρέος της Ελλάδας δεν είναι αυτό ακριβώς που φαίνεται: περίπου το 80% του χρέους βρίσκεται σε κρατικά χέρια, ο μέσος χρόνος ωρίμανσης είναι τα 16 χρόνια και το μέσο κόστος χρέους βρίσκεται στο 2,6%, ρεκόρ χαμηλού επιπέδου, όπως επισημαίνει η Citigroup.
Επιπρόσθετη βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας ενδεχομένως δεν θα επηρεάσει την αναλογία χρέους προς ΑΕΠ, αλλά θα διευκολύνει τη διαδικασία αποπληρωμής και αυτό μειώνει τους κινδύνους για τους ιδιώτες πιστωτές, σημειώνεται στο εν λόγω δημοσίευμα.
Στη συνέχεια, υπογραμμίζεται ότι, ωστόσο, οι επενδυτές ίσως εξακολουθούν να αναρωτιούνται εάν η έκδοση νέου ομολόγου από την Ελλάδα προσφέρει αρκετά κέρδη συγκριτικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Ενώ η ελληνική οικονομία προβλέπεται να επιστρέψει φέτος στην ανάπτυξη, έχει συρρικνωθεί κατά 25% από το 2008 και η ανεργία στη χώρα ανέρχεται στο 27,5%.
Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει εντυπωσιακή αντοχή, αλλά οι πολιτικοί κίνδυνοι παραμένουν υψηλοί». Η καλύτερη επίδοση από τα ελληνικά ομόλογα, ίσως, ανήκει στο παρελθόν, σημειώνεται, καθώς η επιστροφή κέρδους έφθασε σχεδόν το 80% σε 12μηνη βάση, βάσει στοιχείων της Barclays. O γρίφος για τους επενδυτές είναι ότι ενώ σε απόλυτο επίπεδο το κέρδος της νέας συμφωνίας της Ελλάδας μοιάζει ισχνό, προσφέρει ένα «αξιοσημείωτο κίνητρο κέρδους» συγκριτικά με χώρες όπως η Πορτογαλία και η Γερμανία, καθώς στον κόσμο των υπερβολικά χαμηλών επιτοκίων, απόδοση ύψους 5% παραμένει σπάνια περίπτωση. Με τους «επενδυτές πεινασμένους για κέρδη», η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει περιορισμένα προβλήματα ως προς την πώληση του νέου ομολόγου της, αλλά γι' αυτούς που ανησυχούν ότι η νομισματική πολιτική διαστρεβλώνει τις αγορές ομολόγων, η πιθανή επιτυχία της Αθήνας συνιστά απλώς επιπρόσθετο λόγο ανησυχίας, όπως υποστηρίζεται.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Μπλούμπεργκ, σε άρθρο γνώμης, ανέφερε ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα κατόρθωσε να δανεισθεί από τις αγορές με επιτόκιο κάτω του 5% είναι ότι τα ομόλογα θα διέπονται από το αγγλικό δίκαιο, σε αντίθεση με τα παλαιότερα ελληνικά κρατικά ομόλογα που αναδιαρθρώθηκαν υποχρεωτικά το 2012.
Όπως τονίζεται, η έκδοση ομολόγων γίνεται σε μια στιγμή όπου μειώθηκαν αισθητά οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, μετά την κορύφωση το 2011. Οι αποδόσεις παραμένουν ωστόσο υψηλότερες σε σχέση με τα γερμανικά ομόλογα, δείχνοντας ότι οι επενδυτές ζητούν αποζημίωση για το ρίσκο που έχει ο δανεισμός προς τις αδύναμες οικονομίες της ευρωζώνης.
Τέλος, σημειώνεται η υψηλή ανεργία της Ελλάδας και το τεράστιο χρέος, το οποίο, με τα σημερινά δεδομένα, θα επανέλθει στα επίπεδα του 2007, το 2025. Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση ως έχει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα πρόκειται για δύο «χαμένες δεκαετίες» για μια ανεπτυγμένη χώρα όπως την Ελλάδα, οι οποίες θα μπορούσαν να συγκριθούν μόνο με τη «μεγάλη ύφεση».
Οι Τάιμς
Δημοσίευμα με τίτλο «Η Ελλάδα βγαίνει από τη γωνία, αντλώντας 3 δις ευρώ», που υπογράφει ο οικονομικός συντάκτης Philip Aldrick, φιλοξένησε χθες η βρετανική εφημερίδα «The Times», στην ηλεκτρονική της έκδοση, με αφορμή την έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές.
Στο άρθρο σημειώνεται ότι «η σημερινή πώληση του ελληνικού ομολόγου, το οποίο έφθασε τα 3 δις ευρώ, μπορεί και να σηματοδοτεί το τέλος της κρίσης στην ευρωζώνη. Οι αποδόσεις των ομολόγων μειώθηκαν κατά αντιστοιχία σε Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία, έπειτα από τις προσφορές ρεκόρ που σημειώθηκαν για την έκδοση του ελληνικού πενταετούς ομολόγου, αγγίζοντας τα 20 δις ευρώ».
Επιπλέον, ο αρθρογράφος σημειώνει ότι η συναλλαγή προσέλκυσε το ενδιαφέρον 550 επενδυτών, μεταξύ των οποίων Bank of America Merrill Lynch, Duetsche Bank, HSBC, Goldman Sachs, Morgan Stanley και JPMorgan, αποτελώντας στιγμή ορόσημο για το μέλλον της ευρωζώνης.
Ο κ. Aldrick, κλείνοντας, σημείωσε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται εννέα βαθμίδες χαμηλότερα από την κατηγορία της επενδυτικής διαβάθμισης, στο Caa3, σύμφωνα με τον Οίκο Moody’s, τη στιγμή που σύμφωνα με τους Οίκους Standard & Poor’s και Fitch κατατάσσεται μόλις έξι βαθμίδες χαμηλότερα από την κατηγορία της επενδυτικής διαβάθμισης, ήτοι στο B-.
Η Ρεπούμπλικα
«Η επιστροφή της Ελλάδας, μετά από τέσσερα χρόνια, γιορτάζεται από τις αγορές με έκρηξη της ζήτησης», ανέφερε η ιταλική εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, προσθέτοντας ότι «η υποδοχή των επενδυτών ήταν ενθουσιώδης, με την προσφορά να ξεπερνά κατά είκοσι φορές την ζήτηση» και την απόδοση να διαμορφώνεται στο 4,75%, σαφώς σε πιο χαμηλά επίπεδα από το 6,1% του 2010, πριν, δηλαδή, «η θύελλα του δημόσιου χρέους πλήξει τον Παρθενώνα».
Η Λα Ρεπούμπλικα τονίζει, επίσης, ότι «πρόκειται για το πρώτο βήμα ενός ευρύτερου σχεδίου που θα πρέπει να επιτρέψει στην Ελλάδα να εξασφαλίσει πέντε δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου και να κλείσει, με τον τρόπο αυτό, πιθανές τρύπες του προϋπολογισμού της».
Ο αρθρογράφος της εφημερίδας, Έτορε Λιβίνι υπογραμμίζει, παράλληλα, ότι «από την μία, η δημόσια οικονομία εξυγιάνθηκε, όπως παραδέχθηκε η ιδιαίτερα προσεκτική Τρόικα και όπως αποδεικνύεται συγχρόνως και από το πρωτογενές πλεόνασμα. Από την άλλη, όμως, η κατάσταση, σε κοινωνικό επίπεδο, είναι καταστροφική, με την ανεργία η οποία αγγίζει σχεδόν το 28% και τους Έλληνες να έχουν χάσει το 30% της αγοραστικής τους δύναμης».
Η ιταλική εφημερίδα θεωρεί, τέλος, πως «για να μπορέσει να βγει οριστικά από την κρίση, η Αθήνα θα χρειαστεί, πολύ πιθανώς, ένα νέο κούρεμα του δημόσιου χρέους της».ELZONI GR
No comments:
Post a Comment