Αναπτυξιακό Ταμείο και πολιτική στήριξη
Η καγκελάριος Μέρκελ θα εκφράσει τον σεβασμό της στον ελληνικό λαό για τις θυσίες του, αλλά θα επιμείνει στην συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Το Ταμείο Ανάπτυξης και η αντιμετώπιση της ανεργίας, στο επίκεντρο της επίσκεψης.
Το κεντρικό μήνυμα που μεταφέρει η καγκελάριος στις αποσκευές της το έχει εκπέμψει ήδη κατά το πρόσφατο έκτακτο συνέδριο του κόμματος της ενόψει των ευρωεκλογών: «Η Ελλάδα διανύει έναν δύσκολο δρόμο, αλλά είμαστε στο πλάι της».
Η Μέρκελ «έρχεται να δώσει και να πάρει»
Κατά την επίσκεψή της, η Άγκελα Μέρκελ θα υπογραμμίσει την σταθερή συμπαράσταση του Βερολίνου στην Αθήνα, θα απονείμει εύσημα για την πρόοδο που έχει σημειωθεί και θα εκφράσει τον σεβασμό της στον ελληνικό λαό για αυτά που υπομένει προκειμένου η χώρα να βγει από την κρίση. Ταυτόχρονα, όμως, θα επαναλάβει ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η πορεία των μεταρρυθμίσεων, καθώς δεν υπάρχει προς αυτήν εναλλακτική λύση. Η Μέρκελ «έρχεται να δώσει και να πάρει» στο πολιτικό πεδίο. Θα εκφράσει τη στήριξή της στην συγκυβέρνηση και θα αναγνωρίσει την συμβολή της στην αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά ταυτόχρονα και με το βλέμμα στραμμένο στο Βερολίνο και στον προεκλογικό αγώνα, θα τονίσει την ορθότητα της γερμανικής συνταγής στη διαχείριση της ευρωκρίσης.
Η γερμανική πλευρά αναμένει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα θέσει το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, αξιοποιώντας «τα πλεονεκτήματα της επιτυχούς εξόδου στις αγορές και του πρωτογενούς πλεονάσματος». Η Άγκελα Μέρκελ θα παραπέμψει, κατά πάσα πιθανότητα, στα στοιχεία της Eurostat, τα οποία θα δημοσιοποιηθούν επισήμως στις 23 Απριλίου και θα επαναλάβει τη διάθεση των εταίρων να βοηθήσουν περαιτέρω την Ελλάδα. Δεν αναμένεται, ωστόσο, να δεσμευθεί σε κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για την ελάφρυνση του χρέους.
Μέρκελ και Σαμαράς θα υπογράψουν μνημόνιο προθέσεων για το Ταμείο Ανάπτυξης
Μέρκελ και Σαμαράς θα υπογράψουν μνημόνιο προθέσεων για συμμετοχή των δύο χωρών στο Ταμείο Ανάπτυξης
Αντίθετα, στο πεδίο της οικονομίας, η γερμανίδα καγκελάριος θα είναι πολύ συγκεκριμένη. Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου αλλά και τον έλληνα πρωθυπουργό θα τεθεί η ανάπτυξη. Μέρκελ και Σαμαράς θα υπογράψουν μνημόνιο συναντίληψης για συμμετοχή των δύο χωρών στο Ταμείο Ανάπτυξης. Ελλάδα και Γερμανία θα διαθέσουν από 100 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία του Ταμείου Ανάπτυξης στα πρότυπα της γερμανικής KfW, το οποίο θα χρηματοδοτεί μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, όπως αναφέρει σήμερα και η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Η συμφωνία Μέρκελ-Σαμαρά θα είναι μια ενδιάμεση λύση προκειμένου να προωθηθεί «το πρότζεκτ της αναπτυξιακής τράπεζας που έχει κολλήσει», όπως αναφέρουν κύκλοι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Πέραν της Γερμανίας στο πρόγραμμα θα μετάσχουν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η Γαλλία και άλλοι. «Μέρκελ και Σαμαράς δεν μπορούν όμως να περιμένουν και θα υπογράψουν σήμερα διμερώς τη συμφωνία», αναφέρουν κύκλοι της γερμανικής πρωτεύουσας.
Θεωρείται βέβαιο ότι η Μέρκελ θα δώσει έμφαση στην ανάγκη καταπολέμησης της ανεργίας με έμφαση στη νεανική ανεργία και θα συγκεκριμενοποιήσει σχετικά σχέδια που έχουν εκπονηθεί διμερώς αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η προώθηση ιδιωτικοποιήσεων είναι ένα από βασικά ζητήματα στην ατζέντα της καγκελαρίου, η οποία δεν είναι διόλου ικανοποιημένη από τις προόδους της Αθήνας στο πεδίο αυτό.
Κριτική Δρούτσα στην επίσκεψη Μέρκελ
Στο μεταξύ, έντονη κριτική στην επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ στην Αθήνα ασκεί ο Δημήτρης Δρούτσας. Μιλώντας στην Νοτιοδυτική Ραδιοφωνία (SWR), ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, χαρακτήρισε την επίσκεψη σκηνοθεσία στο πλαίσιο του προεκλογικού αγώνα ενόψει των ευρωεκλογών. «Αυτή η επίσκεψη της κυρίας Μέρκελ στην Αθήνα έχει σαφώς πολιτικά κίνητρα και απέχει πολύ από αυτά που χρειάζεται ο πολίτης στην Ελλάδα», είπε ο ευρωβουλευτή σήμερα Δημήτρης Δρούτσας, προσθέτοντας ότι ο έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς χρειάζεται αυτή την επίσκεψη προκειμένου να καταδείξει ότι αναγνωρίζεται από τους ισχυρούς της Ευρώπης. Η Μέρκελ, σύμφωνα με τον κ. Δρούτσα, θέλει να αποδείξει στη γερμανική κοινή γνώμη ότι είναι ορθή η πολιτική που ακολουθεί στο πεδίο της διαχείρισης της «ευρωκρίσης».
Στην κατεύθυνση αυτή κινούνται και τα δημοσιεύματα που θέλουν την Ελλάδα να διασφαλίζει χρήματα από τις κεφαλαιαγορές, υποστήριξε ο κ. Δρούτσας, προειδοποιώντας για τις συνέπειες της υπερβολικής αισιοδοξίας αναφορικά με το θέμα αυτό. «Δεν πιστεύω ότι μπορεί να σταθεί και πάλι στα πόδια της χωρίς ένα περαιτέρω „κούρεμα“ του χρέους», επισήμανε ο έλληνας ευρωβουλευτής, καλώντας την ΕΕ να παραδεχθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα αυτή την πραγματικότητα προκειμένου να αντιμετωπισθεί η κρίση στην Ελλάδα αλλά και η κρίση του κοινού νομίσματος.
Σταμάτης Ασημένιος, dpa, afp
Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής DW DE
No comments:
Post a Comment