Η ουκρανική κρίση επηρεάζει και τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
Η αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ρωσίας θέτει υπό αμφισβήτηση το μέλλον του
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15:09
Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) είναι ένα πρόγραμμα αξίας 80 δισεκ. ευρώ στο οποίο συμμετέχουν συνολικά 15 χώρες
Η αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ρωσίας θέτει υπό αμφισβήτηση το μέλλον του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), ένα απ' τα σύμβολα της συνεργασίας της Μόσχας με την Ουάσιγκτον, την Ευρώπη και ισχυρές οικονομίες του πλανήτη, μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Η νέα κρίση στις αμερικανορωσικές σχέσεις κλιμακώθηκε πριν ένα μήνα, αφότου η Ρωσία προσάρτησε την χερσόνησο της Κριμαίας από την Ουκρανία. Τότε διέρρευσε στη δημοσιότητα ένα υπόμνημα της ΝΑΣΑ, αποκαλύπτοντας πως η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία απαγόρευε στο μέλλον κάθε επαφή των στελεχών της με την ρωσική κυβέρνηση.
«Η απαγόρευση περιλαμβάνει τα μέλη της NASA που ταξιδεύουν στη Ρωσία, τις επισκέψεις εκπροσώπων της ρωσικής κυβέρνησης στις εγκαταστάσεις της NASA, τις διμερείς συναντήσεις, τα e-mail και τις τηλεδιασκέψεις. Προς το παρόν εξαιρούνται μόνο οι επιχειρησιακές δραστηριότητες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό», σημείωνε τον περασμένο Απρίλιο ο αναπληρωτής επικεφαλής της NASA, Μάικλ Ο' Μπράιαν.
Η απάντηση της Ρωσίας ήρθε πριν από λίγα 24ωρα και ήταν σκληρή. Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκόζιν ανακοίνωσε μια σειρά από μέτρα ως αντίποινα για τις αμερικανικές κυρώσεις εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία: η Μόσχα θα απορρίψει το αίτημα των ΗΠΑ να παραταθεί η χρήση του ISS πέραν του 2020, ενώ θα απαγορεύσει στην Ουάσινγκτον να χρησιμοποιεί ρωσικής κατασκευής μηχανές πυραύλων τύπου RD-180 για να εκτοξεύει δορυφόρους για στρατιωτική χρήση.
«Ανησυχούμε πολύ για τη συνέχιση της ανάπτυξης σχεδίων υψηλής τεχνολογίας σε συνεργασία με έναν τόσο αναξιόπιστο εταίρο όπως οι ΗΠΑ, η κυβέρνηση των οποίων πολιτικοποιεί τα πάντα», είπε ο Ρογκόζιν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Η Ουάσινγκτον έχει επανειλημμένως δηλώσει πως επιθυμεί ο ISS να παραμείνει σε λειτουργία ως το 2024, τέσσερα χρόνια πέραν της καθορισμένης προθεσμίας. Στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό βρίσκονται τρεις Ρώσοι κοσμοναύτες και δυο Αμερικανοί αστροναύτες.
«Αυτή η εξέλιξη, δηλαδή το τέλος της ούτως ή άλλως απρόθυμης συνεργασίας ΗΠΑ-Ρωσίας, αποτελεί μια αλλαγή στις διαστημικές επιχειρήσεις και την απαρχή μιας νέας εποχής για τη βιομηχανία του διαστήματος», σημειώνει ο τέως μηχανικός πυραύλων Τζέιμς Ομπεργκπροσθέτοντας πως «πλέον απομακρυνόμαστε από το μοντέλο CERN, όπου όλοι μαζί χτίζουν κάτι από κοινού και περνάμε στο μοντέλο Ανταρκτικής, όπου η καθεμία δύναμη εκπονεί το δικό της, ανεξάρτητο πρόγραμμα». to vima
No comments:
Post a Comment