Οι δύο μεγάλες προκλήσεις της νέας κυβέρνησης
Η νέα κυβέρνηση δεν θα έχει ούτε μια μέρα περίοδο χάριτος. Και από την πρώτη στιγμή καλείται να βρει ένα μίγμα «εθνικής σωτηρίας».
Κατ’ αρχάς να πούμε ότι είναι ο πρώτος ανασχηματισμός που προαναγγέλθηκε και αυτό δεν είναι συνηθισμένο. Εδώ και 15 ημέρες «σέρνονται» ονόματα και καταστάσεις, έχουν παγώσει τα πάντα, δεν κουνιέται φύλλο… εκτός από τον Θεοχάρη που πήγε σπίτι του. Και φυσικά αυτό δεν είναι καθόλου καλό για τη χώρα, αλλά εν πάση περιπτώσει, τι έμεινε. Μία, δύο ημέρες; Η νέα κυβέρνηση θα ορκιστεί και θα ξεκινήσει δουλειά. Όμως, αν κάποιοι νομίζουν ότι επειδή θα γίνουν υπουργοί και υφυπουργοί θα «αράξουν» είναι πολύ γελασμένοι. Δεν υπάρχει ούτε μια ημέρα χρόνος για χαβαλέδες και τζάμπα μάγκες.
Τα προβλήματα είναι καυτά και όσοι δεν τα βλέπουν ας πάνε καμιά βολτούλα στην επαρχία να δουν τι λέει ο κόσμος. Η νέα κυβέρνηση δεν έχει ούτε μια μέρα περίοδο χάριτος. Ούτε ένα λεπτό για να ενημερωθούν οι νέοι ή να μάθουν τα κατατόπια οι παλιοί. Όποιος δεν μπορεί να βγάλει σε πέρας το πρόγραμμα που θα έχει από εδώ και στο εξής καλύτερα να μην… ανασχηματιστεί.
Η κυβέρνηση που θα ορκιστεί τις επόμενες μέρες θα πρέπει να είναι κυβέρνηση… καμικάζι. Διότι έχει μια τελευταία ευκαιρία να επικρατήσει στον πόλεμο που ανοίγεται μπροστά της. Το καλοκαίρι δεν θα είναι ανέφελο και σίγουρα το φθινόπωρο θα είναι πολύ δύσκολο, ειδικά τώρα που ξεκινά και επίσημα η διαπραγμάτευση του χρέους. Και αυτό δεν αφορά μόνο το νέο υπουργό Οικονομικών (αφού ο Στουρνάρας πάει σίγουρα στην Τράπεζα της Ελλάδος). Αφορά όλους τους υπουργούς, ακόμη και τον τελευταίο υφυπουργό, όπως φυσικά και τον νέο κεντρικό τραπεζίτη. Όλοι αυτοί έχουν δύο μεγάλες προκλήσεις και από το πώς θα τις αντιμετωπίσουν θα κριθεί η τύχη της κυβέρνησης. Αν από την πρώτη εβδομάδα δείξουν σημάδια κούρασης και οι «νέοι» τότε το φθινόπωρο θα έχουμε προεκλογική περίοδο. Οι προκλήσεις είναι οι εξής:
1.Η απάλειψη των αδικιών και η επαναφορά μιας μίνιμουμ αποκατάστασης της κοινωνικής ειρήνης. Όσοι δεν το καταλαβαίνουν ότι η κοινωνία είναι οργισμένη ας ρίξουν μια ματιά στα αποτελέσματα των εκλογών. Από τη μια ψήφισε ο κόσμος τον ανίκανο Τσίπρα κι από την άλλη τους φασίστες. Αυτή η κυβέρνηση των καμικάζι πρέπει να κάνει μεγάλα βήματα για να απαλύνει τον πόνο που περνούν εκατομμύρια Έλληνες. Και όχι με επιταγές τύπου «κοινωνικό μέρισμα». Η χώρα χρειάζεται αφενός άρση των απίθανων φορολογικών βαρών και αφετέρου κίνητρα για να γίνουν επενδύσεις και να ανοίξουν θέσεις εργασίας. Η νέα κυβέρνηση λοιπόν πρέπει να βρει ένα μίγμα «εθνικής σωτηρίας». Η τωρινή που κυβέρνησε επί δύο χρόνια κατάφερε να σώσει την Ελλάδα από την χρεοκοπία. Οι νέοι υπουργοί έχουν ως αποστολή τους να σώσουν τους Έλληνες από την βαθιά κρίση.
2.Η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους. Από το φθινόπωρο ξεκινά μια μεγάλη προσπάθεια που αν δεν στεφθεί με επιτυχία θα πάνε χαμένες οι θυσίες του κόσμου. Για το λόγο αυτό χρειάζεται μια ισχυρή ομάδα διαπραγμάτευσης η οποία θα πάρει στους ώμους της τη μεγάλη αποστολή. Θα είναι σίγουρα ο πρωθυπουργός στην πρώτη γραμμή, θα είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών, θα είναι ο νέος διοικητής της ΤτΕ και θα ακολουθούν όλοι οι υπουργοί των λεγόμενων παραγωγικών υπουργείων. Ο καθένας από το δικό του μετερίζι πρέπει να συμβάλει στην εθνική προσπάθεια. Χωρίς τεμπελιές, μεμψιμοιρίες, αλαζονική διάθεση. Αλλά με ευρύτερο πνεύμα, αγωνιστικότητα, διάθεση ακόμη και για σύγκρουση με τους δανειστές. Με τον Σόιμπλε, την Μέρκελ, τον Ντάισελμπλουμ, τον Γιούνκερ και όποιον άλλον θα έχει λόγο στην τελική διαπραγμάτευση. Πάνω απ’ όλα πρέπει να μπει η Ελλάδα, η εθνική προσπάθεια. Κι όχι η προσωπική επιτυχία του καθενός υπουργού που θέλει να κερδίσει πόντους για το προσωπικό του μέλλον.
Η νέα κυβέρνηση καλείται να αγωνιστεί για την Ελλάδα. Μόνο γι’ αυτήν κι όχι για κανέναν πολιτικό και κανένα κόμμα. Οι πολιτικοί και τα κόμματα έρχονται και παρέρχονται. Η πατρίδα είναι μία και αν χαθεί θα χαθούμε όλοι μας.ΑΝΤΙΝΕWS
No comments:
Post a Comment