Monday, 2 June 2014

Χουάν Κάρλος: «Μια νεότερη γενιά αξίζει να έρθει στο προσκήνιο» REUTERS


ΚΟΣΜΟΣ 

Χουάν Κάρλος: «Μια νεότερη γενιά αξίζει να έρθει στο προσκήνιο»

REUTERS
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Ο βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος επιβεβαίωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα σήμερα ότι παραδίδει τον θρόνο στον γιο του πρίγκιπα Φελίπε, προκειμένου να προωθήσει «την ανανέωση» της μοναρχίας, επισημαίνοντας ότι «μια νέα γενιά απαιτεί δικαίως να έχει τον ηγετικό ρόλο».
«Σήμερα μια νεότερη γενιά αξίζει να έρθει στο προσκήνιο, (μια γενιά) με νέα ενέργεια, πρόθυμη να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η τρέχουσα κατάσταση», σημείωσε ο Χουάν Κάρλος στο διάγγελμά του το οποίο έγινε λίγες ώρες αφού ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε την απόφαση του βασιλιά να παραδώσει τον θρόνο.
Αναφερόμενος στην δίψα «μέσα μας για ένα άλμα ανανέωσης, υπέρβασης και επανόρθωσης των λαθών» ο 76χρονος μονάρχης δήλωσε ότι ο γιος του, ο πρίγκιπας Φελίπε 46 ετών, διαθέτει «την ωριμότητα, την προετοιμασία και την αίσθηση της ευθύνης που είναι απαραίτητες για να αναλάβει με όλες τις εγγυήσεις την ηγεσία του κράτους και να ξεκινήσει ένα νέο κεφάλαιο ελπίδας στο οποίο θα συνδυάζονται η εμπειρία και η ώθηση μιας νέας γενιάς».
Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του πρωθυπουργού της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι ότι ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος θα παραδώσει τον θρόνο στον γιο του και πρίγκιπα διάδοχο Φελίπε.
«Η Αυτού Μεγαλειότης μόλις με ενημέρωσε ότι θα παραδώσει τον θρόνο. Είμαι σίγουρος ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για αλλαγή», δήλωσε ο Ραχόι.
Θα προηγηθεί κατάθεση πρότασης για την τροποποίηση του συντάγματος που θα επιτρέπει την παραίτηση του βασιλιά από τον θρόνο.
Ο άλλοτε δημοφιλής Χουαν Κάρλος, ο οποίος είναι σήμερα 76 ετών συνέβαλε στη μετάβαση της Ισπανίας στη δημοκρατία τη δεκαετία του '70 μετά την δικτατορία του Φράνκο. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχασε μεγάλο μέρος της λαϊκής υποστήριξης εξαιτίας των σκανδάλων διαφθοράς, στα οποία έχει εμπλακεί.
Η Ισπανία πληροφόρηκε ότι ο μονάρχης της (και πρόεδρος της WWF Ισπανίας!) συμμετείχε εδώ και χρόνια φανατικά σε σαφάρι άγριων ζώων -ελεφάντων, λιονταριών και άλλων ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση- στα οποία είχε ανέκαθεν μεγάλη αδυναμία, έπειτα από ένα «ιδιωτικό ταξίδι» στην Μποτσουάνα, από όπου ένα ιδιωτικό αεροπλάνο τον μετέφερε βαριά τραυματισμένο (τριπλό κάταγμα στη λεκάνη) στη Μαδρίτη για να χειρουργηθεί.
Εξάλλου, το «πταίσμα» ότι ο Χουάν Κάρλος είχε αδυναμία στο άλλο φύλο ήταν γνωστό σε όλους. Ακόμη και στην επίσημη βιογραφία της Σοφίας αναφέρεται ότι «στον βασιλιά μοιάζει να αρέσουν όλες οι γυναίκες του κόσμου εκτός από αυτήν που είχε παντρευτεί». Ετσι κανείς δεν εξεπλάγη όταν αποκαλύφθηκε ότι στο σαφάρι (κόστους 59.500 δολαρίων) τον συνόδευε η φερόμενη ως η επί έξι χρόνια ερωμένη του - μια Γερμανίδα που είχε οικειοποιηθεί έναν τίτλο πριγκίπισσας από προηγούμενο γάμο της.
Σε αυτά ήρθε να προστεθεί και το σκάνδαλο του βασιλικού «γαμπρού» Ουργκανταρίν, ο οποίος κατηγορείται για κατάχρηση (7,8 εκατομμυρίων ευρώ) δημοσίου χρήματος και η εμπλοκή στην υπόθεση της ινφάντας Κριστίνας καθώς και η γκάφα του μεγαλύτερου εγγονού του Χουάν Κάρλος, του 13χρονου Φροϊλάν, που αυτοπυροβολήθηκε στο πόδι στο κτήμα του πατέρα του όπου είχε πάει για κυνήγι (ενώ στην Ισπανία απαγορεύεται η κατοχή και η χρήση όπλων από παιδιά κάτω των 14 ετών).
Η Λετίθια και ο Φελίπε δεν έχουν καμία επαφή με την Κριστίνα από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο, ενώ η σύζυγος του Φελίπε αντί για τον αφανισμό άγριων ζώων, έχει αδυναμία στο διάβασμα και στην εκπαίδευση, την οποία θεωρεί, όπως έχει πει, το δυνατό «όπλο» «τόσο για την προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη όσο και για την καλυτέρευση της κοινωνίας.
Η βασίλισσα Σοφία ήταν τις δεκαετίες ’70 - ’80 (και μέχρι σήμερα) μία από τις πιο κοσμαγάπητες προσωπικότητες της χώρας. Διότι λόγω προσωπικότητας αλλά και υψηλής αντίληψης είχε κατανοήσει ότι η βασιλεία δεν μπορεί να επιβιώσει τον 20ό και τον 21ο αιώνα αν παραμείνει δύσκαμπτη, μυστικοπαθής και απρόσιτη.
Μάλιστα η Λετίθια, ως μορφωμένη και έξυπνη γυναίκα, φαίνεται ότι έχει ξεχωρίσει τη βασίλισσα, με την οποία δείχνει να έχει άριστες σχέσεις, και έχει καταλάβει ότι η Σοφία ήταν ο «άνθρωπός» της, η γυναίκα με την οποία θα μπορούσε όχι μόνο να συνεννοηθεί -εκείνη, μια κοινή θνητή-, αλλά και να δημιουργήσει μια σχέση εκτίμησης και -γιατί όχι;- αγάπης.
Ο βασιλιάς που αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και έχει υποβληθεί σε σειρά επεμβάσεων τα τελευταία χρόνια παραιτείται για προσωπικούς λόγους, πρόσθεσε ο Ραχόι. Πηγή των ανακτόρων δήλωσε ωστόσο ότι ο βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος παραδίδει τον θρόνο για πολιτικούς λόγους και όχι για λόγους υγείας, διευκρινίζοντας ότι έχει λάβει την απόφασή του από τον Ιανουάριο, αλλά καθυστέρησε να την ανακοινώσει λόγων των ευρωπαϊκών εκλογών.
«Πρόκειται για πολιτική απόφαση. Παραδίδει τον θρόνο λόγω των νέων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ισπανία, διότι θεωρεί ότι είναι αναγκαίο να αφήσει χώρο για την νέα γενιά», δήλωσε η πηγή προσθέτοντας ότι η ανακοίνωση έγινε μετά τις ευρωεκλογές για να μην επηρεασθεί η ψηφοφορία.
Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το Sigma Dos τον Ιανουάριο, το 62% των Ισπανών τασσόταν υπέρ της παραίτησης του Χουάν Κάρλος, ενώ μόνο το 41% των ερωτηθέντων είχε καλή ή πολύ καλή γνώμη για εκείνον.
Ο πρίγκιπας Φελίπε αντίθετα έχει ποσοστό δημοτικότητας 66%, με τους περισσότερους Ισπανούς να πιστεύουν ότι η μοναρχία μπορεί να ανακτήσει την αίγλη της αν αναλάβει τον θρόνο, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση.
Ολάντ: «Ο Χουάν Κάρλος ενσάρκωσε τη δημοκρατική Ισπανία»
Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ απέτισε σήμερα φόρο τιμής στον βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, ο οποίος ανακοίνωσε νωρίτερα ότι παραδίδει τον θρόνο στον πρίγκιπα διάδοχο Φελίπε, χαιρετίζοντας «τον πρωτεργάτη της μετάβασης μετά τη δικτατορία του Φράνκο», ο οποίος «στα σχεδόν 39 χρόνια της βασιλείας του ενσάρκωσε τη δημοκρατική Ισπανία».
«Ο πρωτεργάτης της μετάβασης μετά τη δικτατορία του Φράνκο, οδήγησε τη χώρα του στο μονοπάτι των ατομικών και πολιτικών ελευθεριών της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης και του εκσυγχρονισμού», επεσήμανε ο Ολάντ έπειτα από μια συνομιλία που είχε με τον Χουάν Κάρλος σήμερα το πρωί, όπως διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της η γαλλική προεδρία.
«Στη διάρκεια αυτών των σχεδόν 39 ετών βασιλείας, ο Χουάν Κάρλος ενσάρκωσε τη δημοκρατική Ισπανία, στη γέννηση της οποίας έπαιξε αποφασιστικό ρόλο», σημείωσε ο γάλλος πρόεδρος.
Ο Ολάντ διαβεβαίωσε επίσης «την κυβέρνηση και τον ισπανικό λαό για τη φιλία και την υποστήριξή του αυτή τη σημαντική στιγμή στην πολιτική ζωή της χώρας τους».KATHIMERINI

No comments:

Post a Comment