Monday, 2 June 2014

Τα «αγκάθια» στην δημιουργία startup στην Ευρώπη και το τολμηρό Μανιφέστο

Συμφωνείτε;

Τα «αγκάθια» στην δημιουργία startup στην Ευρώπη και το τολμηρό Μανιφέστο

Τα «αγκάθια» στην δημιουργία startup στην Ευρώπη και το τολμηρό Μανιφέστο
Στην σύνταξη του μανιφέστου βοήθησαν τα μέλη του λεγόμενου Leaders Club, Daniel Ek/Martin Lorentzon – Spotify, Kaj Hed - Rovio (Angry Birds), Lars Hinrichs - HackFwd, Joanna Shields - Tech City Investment Organisation (TCIO), Reshma Sohoni - Seedcamp, Boris Veldhuijzen van Zanten – The Next Web, Zaryn Dentzel - Tuenti, Niklas Zennström - Atomico.  
  • 2
Στις 22 Μαΐου η αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπος, Νίλι Κρους ανακοίνωσε δύο νέες πρωτοβουλίες για την προώθηση των καινοτόμων επιχειρήσεων -το European Digital Forum και τοStartup Europe Partnership. Στο πλαίσιο της δεύτερης, εντάσσεται και η σύνταξη 22 ιδεών για την υποστήριξη των επονομαζόμενων startup σε ένα έγγραφο που τιτλοφορείταιStartup Europe Manifesto. Η Ομάδα Συντονισμού του Greek Start-up Manifesto, εξειδίκευση του EU Start-up Manifesto, πρόκειται να παρουσιάσει το μανιφέστο την Τρίτη 3 Ιουνίου 2014 στο Μαρούσι.

Στο μανιφέστο προτείνονται λύσεις στα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι καινοτόμες νεότευκτες επιχειρήσεις για να μείνουν και να ριζώσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος. Ταυτόχρονα, αγγίζουν πολλά ευαίσθητα θέματα όπως είναι οι εργασιακές σχέσεις και η απελευθέρωση των απολύσεων, ηφορολόγηση των επενδύσεων σε επιχειρήσεις υψηλού ρίσκου ζητώντας την μείωσή της, ή η νομοθεσία για το απόρρητο στην Ε.Ε., η οποία αντιμετωπίζεται ως απαρχαιωμένη.

Δείτε σε ποια προβλήματα προτείνουν λύσεις οι συντάκτες του μανιφέστου:

Εκπαίδευση

  1. 2 στους 10 μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις 27 χώρες της Ε.Ε. δεν έχουν ποτέ ή σχεδόν ποτέ χρησιμοποιήσει υπολογιστή
  2. Η κατάρτιση των εκπαιδευτικών στην πληροφορική είναι ανεπαρκής
  3. Τα παιδιά δεν επιδεικνύουν πάθος για την δημιουργία των δικών τους επιχειρήσεων
  4. Στα πανεπιστήμια δεν υπάρχουν μαθήματα επιχειρηματικότητας, υποστήριξη και χρηματοδότηση για συνεργασία μεταξύ των φοιτητών για να υλοποιήσουν ιδέες πριν αποφοιτήσουν όταν στις ΗΠΑ το 20% των φοιτητών στα CalTech, Stanford και Berkeley αρχίζουν την επιχείρησή τους πριν καν αποφοιτήσουν.
  5. Δεν έχει προσαρμοστεί το πρόγραμμα σπουδών των πανεπιστημίων στην ανάγκη για ψηφιακές δεξιότητες
  6. Έλλειψη υπάρχει όχι μόνο ως προς τις ψηφιακές αλλά και άλλες δεξιότητες, όπως αυτές της πώλησης, της προώθησης, της διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού
  7. Οι Ευρωπαίοι αναζητούν την τύχη τους αλλού -δεν έχουν υποτροφίες έρευνας, υλικοτεχνική υποστήριξη και δημόσια αναγνώριση για να δουλέψουν εντός Ε.Ε.

Η αγορά εργασίας στην Ε.Ε.

  1. Είναι δύσκολο, πολύπλοκο και ακριβό να προσλάβουν οι startup ταλέντα εκτός ΕΕ
  2. Επιχειρήσεις εκτός Ε.Ε. πρέπει να δημιουργήσουντοπική θυγατρική για να προσλάβουν άτομα από την Ε.Ε.
  3. Εκτός από το να προσλάβουν, δεν είναι εύκολο για τις επιχειρήσεις να απολύσουν υπαλλήλους στην Ε.Ε.

Η χρηματοδότηση στην Ε.Ε.

  1. Οι επενδύσεις σε επιχειρήσεις υψηλού κινδύνουδεν συνεπάγονται φορολογικές ελαφρύνσεις.
  2. Χρηματοδότηση από το εξωτερικό οδηγεί στην απαίτηση για μετάβαση στη χώρα απ'όπου προέρχονται τα κεφάλαια.
  3. Δεν είναι εύκολο για τις εταιρείες υψηλής ανάπτυξης να αντλήσουν κεφάλαια μέσω δημόσιων αγορών
  4. Στην Ευρώπη άτομα που λαμβάνουν δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών σε μια εταιρεία πρέπει να πληρώσουν συνήθη φόρο εισοδήματος
  5. Οι διαγωνισμοί για προμήθειες του Δημοσίου δεν αφορούν παρά μόνο εδραιωμένους μεγάλους προμηθευτές

Ίδρυση startup στην Ε.Ε.

  • Δεν έχει θεσμοθετηθεί η έννοια της ηλεκτρονικής επιχείρησης, με ενιαίες απαιτήσεις σε ολόκληρη την Ε.Ε. που θα μπορεί να συσταθεί αρκετά σύντομα (εντός 24 ωρών)
  • Οι δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιούν μια ενιαία πλατφόρμα τεχνολογίας

Το εμπόδιο των διαφορετικών ρυθμίσεων ανά χώρα για το απόρρητο

  • Οι ρυθμίσεις για τα δεδομένα στην Ευρώπη χαρακτηρίζονται ξεπερασμένες, με αποτέλεσμα «οι εταιρείες να πέσουν θύματα παραβιάσεων» ή να αποτρέπονται να εισέλθουν στην ευρωπαϊκή αγορά. Δεν υπάρχει ενιαία νομοθεσία για την προστασία δεδομένων, γεγονός που θέτει «περιττά» εμπόδια για τις επιχειρήσεις.
  • Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε οποιαδήποτε χώρα της Ε.Ε. είναι υποχρεωμένες να έχουν και τουςδιακομιστές τους στην ίδια χώρα (αφορά σε υπηρεσίες στο cloud).
  • «Η ειρωνεία με τα δημόσια δεδομένα στην Ε.Ε. είναι ότι είναι πολύ λίγα από αυτά είναι πραγματικά δημόσια»

Η κουλτούρα

«Ο πολιτισμός μας χειροκροτεί διασημότητες και αθλητές, μουσικούς και ηθοποιούς», αναφέρεται στο μανιφέστο των startup. «Οι επιχειρηματίες που έχουν πραγματικό αντίκτυπο στη ζωή των ανθρώπων θα έπρεπε να χειροκροτούνται δυνατότερα.»

Έχει ενδιαφέρον να διαβάσετε το Startup Europe Manifesto για να διαπιστώσετε ποιες ιδέες μπορεί να αποδειχτούν αμφιλεγόμενες. Πάντως, 7.337 άνθρωποι το έχουν ήδη συνυπογράψει:

Ανθή Παναγιωτάκη @anthi

No comments:

Post a Comment