Saturday, 31 December 2011

ευχές

απο την σελίδα "κεφαλονιά και κόσμος" καλή χρονια το 2012.

Wednesday, 21 December 2011


An artist's rendering shows a planet called Kepler-20e in this handout released December 20, 2011. NASA's Kepler mission has discovered the first Earth-size planets orbiting a sun-like star outside our solar system, a milestone in the search for planets like the earth, the space agency said on Tuesday.
 

An artist's rendering shows a planet called Kepler-20e in this handout released December 20, 2011. NASA's Kepler mission has discovered the first Earth-size planets orbiting a sun-like star outside our solar system, a milestone in the search for planets like the earth, the space agency said on Tuesday.

Photograph by: Handout, REUTERS/NASA/Ames/JPL-Caltech

 
 
 

    Tuesday, 13 December 2011


    Νέα στοιχεία για το «σωματίδιο του Θεού»
    Description: http://portal.kathimerini.gr/kathnews/images/dot_clear.gif Οι επιστήμονες στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων του CΕRN ανακοινώνουν την πρόοδο που έχουν καταγράψει στην προσπάθεια εντοπισμού του λεγόμενου «σωματιδίου του Θεού» ή μποζόνιο Χιγκς.

    Description: http://sup.kathimerini.gr/kathnews/photos/13-12-11/13-12-11_418234_1.jpgΝέα δεδομένα περιορίζουν το εύρος των «περιοχών» στις οποίες μπορεί να βρίσκεται το μποζόνιο Χιγκς, γνωστό και ως «σωματίδιο του Θεού», ανακοίνωσε επιστήμονας μίας εκ των δύο ερευνητικών ομάδων του CERN που κυνηγούν το «Άγιο Δισκοπότηρο» της Φυσικής.
    Και οι δύο ομάδες (ATLAS και CMS) εργάζονται για το CERN, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών. Κατά την Φαμπιόλα Τζιανότι, Ιταλίδα φυσικό που εργάζεται στο πείραμα ATLAS, η πιο πιθανή «περιοχή» βρίσκεται στις κατώτερες στάθμες ενέργειας.
    Το υποατομικό σωματίδιο-φαντομάς, αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία στηρίζεται το οικοδόμημα της σύγχρονης Φυσικής (καθώς είναι το λεγόμενο «πεδίο Χιγκς» που προσδίδει μάζα στα άλλα σωματίδια της ύλης).
    Οι δύο ανεξάρτητες επιστημονικές ομάδες, που εργάζονται αντίστοιχα στους ανιχνευτές ATLAS και CMS του CERN, οι οποίες μελετούν «ψύλλους στα άχυρα», φιλτράροντας μέσα από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές τους στοιχεία από τουλάχιστον 300 τρισεκατομμύρια συγκρούσεις πρωτονίων στον μεγάλο υπόγειο επιταχυντή μήκους 27 χιλιομέτρων, τελικά έχουν αξιόπιστες ενδείξεις για την ύπαρξη του «Χιγκς».
    Μέχρι πρόσφατα, τόσο οι έρευνες στο CERN, όσο και στον «ανταγωνιστικό» επιταχυντή Tevatro του αμερικανικού εργαστηρίου Fermilab (που πλέον έχει τεθεί εκτός λειτουργίας) έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι το μποζόνιο του Χιγκς πρέπει να βρίσκεται μεταξύ των 115 και 140 GeV.
    Η οριστική «αναβάθμιση» της ανακάλυψης από τις ενδείξεις στις αποδείξεις θα γίνει εντός του 2012 και αφού προηγηθεί η περαιτέρω μελέτη των στοιχείων από τις συγκρούσεις των σωματιδίων.
    Ο Βρετανός φυσικός Πίτερ Χιγκς είναι αυτός πρώτος που πρότεινε την ύπαρξη του σωματιδίου, το οποίο πήρε τελικά το όνομά του, ενώ πέντε ακόμα επιστήμονες συνέβαλαν στη σχετική θεωρία για τον «μηχανισμό του Χιγκς», που περιγράφει την αλληλεπίδρασή του με τα άλλα σωματίδια. Αυτό σημαίνει ότι, αν βρεθεί το ομώνυμο μποζόνιο, η επιτροπή των Νόμπελ θα δυσκολευτεί να διαλέξει την τριάδα που θα μοιραστεί το βραβείο, αν και δύσκολα ο ίδιος ο Χιγκς δεν θα είναι ένας από τους τρεις.
    Πάντως, ακόμα και αν βρεθεί το «σωματίδιο του Θεού», πάλι θα παραμένει ανοιχτό το ερώτημα όχι γιατί έχουν μάζα τα άλλα υποατομικά σωματίδια, αλλά γιατί έχουν τη συγκεκριμένη μάζα. Όπως δήλωσε η φυσικός του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Λίζα Ράνταλ, σύμφωνα με την θεωρία του κβαντικού πεδίου (που συνδυάζει την κβαντομηχανική και την ειδική σχετικότητα), οι μάζες αυτές θα έπρεπε να είναι χιλιάδες τρισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερες. Άρα, θα πρέπει να αναμένεται μελλοντικά μία ακόμα σημαντικότερη ανακάλυψη, πέρα από το «Χιγκς», που θα ερμηνεύσει καλύτερα το «Καθιερωμένο Μοντέλο».
    Όπως δήλωσε ο διάσημος φυσικός Στίβεν Γουάινμπεργκ, του πανεπιστημίου του Τέξας, ένας από τους «πατέρες» του «Καθιερωμένου Μοντέλου» στη δεκαετία του ΄60, τυχόν αποκλεισμός της ύπαρξης του σωματιδίου του Χιγκς ανοίγει το δρόμο για την αναζήτηση μίας πιο «εξωτικής» Φυσικής, με περισσότερα υποατομικά σωματίδια, περισσότερες δυνάμεις και έξτρα διαστάσεις στην Φύση, από όσες είναι γνωστές ως τώρα.
    www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC, ΑΡ

    Saturday, 10 December 2011

    τ'Αργοστολιού η γέφυρα.


               τ'Αργοστολιού η γέφυρα

    Εφτάσαμε στους 2005 χρόνους ,
    που του καλοκαιριού μεσούντος ,
    κάποια χείρα λογική,
    εβαλε υπογραφή να κλείσει το γεφύρι,
    γιατί τραυματισμένο σοβαρά,
    ειχε περίσιους τους κινδύνους.

    Ετσι από του 53 τους σεισμούς,
    μιας κι΄ολες οι αρχές του τόπου,
    ξεχάσανε της πόλης το στολίδι ,
    είπε αφ' εαυτής η γέφυρα εγέρασα ρε σεις Κεφαλονίτες ,
    το πέρασμά σας το βαρέθηκα πιά
    είναι καιρός να πλαγιάζω σιγα-σιγά εις τα νερά ,
    να δροσίζομαι στου κόλπου μου τα μαιστράλια.

    Λυπήθηκα πολυ για τούτη την ανημποριά,
    μα και για τον κάματο του γύρου,
    όπου ηθελε υποχρεωθεί,
    για να πάτε όπου δει.

    Μα το φταίξιμο κατάδικό σας είναι,
    καθως δεν συμπονέσατε για χρόνια,
    το τραυματισμένο μου κορμί.

    Ελπίζω λιαν προσεχώς τα τραύματά μου να περάσουν,
    γιατί Δεβοσέτοι μπόλικοι θε να φανούν για να με συνεγείρουν,
    στην θέση όπου ήμουνα,
    δόξα και εσταντανέ της πόλης που ανήκω.
    -Λορνιόν 

    Wednesday, 7 December 2011

    ΚΟΣΜΟΣ


    Kepler-22b: o... δίδυμος της Γης
    Βρίσκεται 600 έτη φωτός μακριά και έχει τις περισσότερες πιθανότητες να φιλοξενεί ζωή!
    ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 07 Δεκεμβρίου 2011
    Description: http://www.tanea.gr/Themes/1/Default/Media/print.gifDescription: http://www.tanea.gr/Themes/1/Default/Media/send.gifDescription: http://www.tanea.gr/Themes/1/Default/Media/font-minus.gifDescription: http://www.tanea.gr/Themes/1/Default/Media/font-plus.gif
    Description: http://nstatic.doldigital.net/taneawebstatic/A229BC5EE41B41862F1BF44E0C4F1241.jpg
    Ο «αδελφός» της Γης περιφέρεται 600 έτη φωτός μακριά, ανακοίνωσαν χθες επιστήμονες της NASA, τονίζοντας ότι ο Kepler-22b είναι ο πλανήτης που έχει τις περισσότερες πιθανότητες από οποιονδήποτε άλλο έχουμε εντοπίσει μέχρι τώρα να φιλοξενεί ζωή.
    Ο Kepler-22b έχει ακτίνα 2,4 φορές μεγαλύτερη από της Γης και περιστρέφεται σε «φιλόξενη ζώνη» γύρω από έναν ήλιο, δηλαδή σε μια περιοχή που επιτρέπει λόγω της θερμοκρασίας (είναι γύρω στους 22 βαθμούς Κελσίου) την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή, παράγοντας κρίσιμος για την ανάπτυξη και συντήρηση κάποιων μορφών ζωής. Οι επιστήμονες μέχρι στιγμής δεν ξέρουν εάν πρόκειται για βραχώδη, υγρό ή αέριο πλανήτη, εάν όμως είναι βραχώδης θα πολλαπλασιαστούν οι πιθανότητες για ύπαρξη ζωής.
    Ο Kepler-22b εντάχθηκε έτσι σε έναν κατάλογο 1.094 πλανητών που έχουν εντοπισθεί να περιστρέφονται γύρω από άλλα αστέρια, μακριά από το ηλιακό μας σύστημα και θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν ζωή. «Πλησιάζουμε όλο και πιο κοντά σε πλανήτες με μέγεθος αντίστοιχο της Γης που να είναι κατοικήσιμοι», δήλωσε η αστρονόμος του Πανεπιστημίου του Σαν Χοσέ Νάταλι Μπατάλα, εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του τηλεσκοπίου Kepler που εντόπισε τον συγκεκριμένο πλανήτη πριν από έναν χρόνο, αλλά επέλεξαν να τον μελετήσουν καλύτερα και να γνωστοποιήσουν το εύρημά τους όταν θα είχαν περισσότερα στοιχεία.
    Το διαστημικό τηλεσκόπιο, η λειτουργία του οποίου άρχισε πριν από τρία χρόνια, αναζητεί πλανήτες με συνθήκες ευνοϊκές για την ανάπτυξη της ζωής. Ο Kepler-22b είναι ο πρώτος πλανήτης με τόσες πιθανότητες να φιλοξενεί ζωή και που περιστρέφεται γύρω από ένα αστέρι σαν τον Ηλιο, αναφέρουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους που θα δημοσιευθεί στην Επιθεώρηση Αστροφυσικής. Το γεγονός βέβαια ότι απέχει 600 έτη φωτός δημιουργεί δυσκολίες στο να τον εξερευνήσουμε από κοντά: ένα έτος φωτός είναι η απόσταση την οποία διανύει το φως στη διάρκεια ενός χρόνου, δηλαδή περίπου 10 τρισεκατομμύρια χλμ. Το διαστημικό τηλεσκόπιο είναι στραμμένο στους αστερισμούς του Κύκνου και της Λύρας, όπου βρίσκονται περίπου 150.000 αστέρια.

    Monday, 5 December 2011

    Friday, 11 November 2011

    Αλαφροσημειόματα 11.11.2011


    Αλαφροσημειόματα.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Στα λευκώματα των χρόνων της κατοχής κάποιο ατίθασο παιδί υπέγραφε με το ψευδώνυμο /Αρμάνδος/.  Το λεύκωμα ήταν  ας το πούμε μικρογραφία επικοινωνίας,  να κάτι σαν το face book της εποχής  . Εκεί μέσα τα γυμνασιόπαιδα αγόρια-κορίτσια αποτύπωναν
    μύχιες σκέψεις , επιθυμίες ,απόψεις και  προβληματισμούς, απαντώντας  στα ερωτήματα της σελίδας. Επειδή ο κοινωνικός χώρος διακίνησης του λευκώματος ήταν κάπως κλειστός , ύστερα από έρευνα
    μπορούσες  να καταλάβεις την ταυτότητα του γράφοντος, όταν το χρησιμοποιούμενο ψευδώνυμο σ’ άφινε  λίγο φως. Οι συναθροίσεις μας   εγένοντο σε σπίτια φίλων, τ’απογιόματα κυρίως, και κατά τις οποίες οι κουβέντες  που αφορούσαν τα της ζωής προβλήματα , τροφή,βιβλία,διαβάσματα,κριτικές των καθηγητών μας,σχέσεις και κουτσομπολιά,ακόμη μουσική  και χορό, άφιναν παραθυράκια μέσα απο τα οποία υπήρχαν νότες που εγράφοντο και που αφορούσαν τον κατακτητή μας. Με αλλα λόγια κινούσαμε καμουφλαρισμένα  μηνύματα αντίστασης .Αισθανόμεθα περήφανοι καίτοι κατακτημένοι. Θυμούμαι πως στο ερώτημα τι είναι έρωτας απαντούσα συνήθως / η αυτοκοροιδία του εαυτού μας/ και στην απάντηση αυτή,  η φιλολογική κριτική από αγόρια και κορίτσια του συναφιού ηταν, να  το χαρακτηρίσω μάλλον δυσμενής αν όχι  εχθρική. Ομως είχα αμφιβολίες για την ορθότητα των αντιρρήσεων τους,
     γιατί πίστευα πως εκρύπτοντο συνειδησιακές ελαφρότητες,  σκοπιμότητες και θέσφατα .
    . Εν τούτοις πρέπει να ομολογήσω πως είχα την προσοχή κάποιας υπαρξης που παράλληλα πίστευα πως κάτι ξεχωριστό ένοιωθε, μα που ποτέ συγκυρίες και περιστάσεις δεν άφισαν να  εκδηλωθεί ,όμως εκφράστηκε απροσδόκητα  τηλεφωνικά,  ύστερα απο κάμποσα χρόνια, όταν οι αγέρηδες  μας πέταξαν σε διαφορετικές χώρες, κάτω από διαφορετικές συνθήκες, εδώ στον νέο κόσμο. Ολα συνέβηκαν άπαξ . Η θύμηση μιας πορτοκαλιάς στον κήπο της,ο χορός μας  κάτω  από τις φυλλωσιές της  και η φωνή της μάνας, διέλυσε το παραμυθάκι πριν μορφοποιηθεί.ΑΥΤΑ ΕΛΕΓΕ.....
      Πέρασαν πολλά πολλά χρόνια  για να μάθω πως εγκατέλειψε την ζωή ,λίγο νωρίς δεν ήταν αγαπητή  φίλη? 

    Sunday, 28 August 2011

    politismos



    Στα χνάρια του Μεγάλου Αλεξάνδρου η γαλλική Figaro
     Με ειδικό ένθετο 115 σελίδων!
    Ούτε μία ούτε δύο, αλλά 115 ολόκληρες σελίδες θα αφιερώσει το γαλλικό περιοδικό «Figaro Hors-sorie» στην παρουσίαση της ιστορικής και γεωγραφικής διαδρομής του Μεγάλου Αλεξάνδρου και την αρχαία Μακεδονία, τον ερχόμενο Οκτώβριο.
    Το περιοδικό, ένθετο στη γαλλική εφημερίδα «Figaro», θα κυκλοφορήσει στις 13 Οκτωβρίου, κατά την ημέρα των εγκαινίων της μεγάλης έκθεσης για τον Έλληνα στρατηλάτη και την αρχαία Μακεδονία, στο Μουσείο του Λούβρου.
    Ο διευθυντής σύνταξης του περιοδικού, Μισέλ ντε Ζαγκέρ (Michel de Jaeghere) και η δημοσιογράφος/φωτορεπόρτερ Ιζαμπέλ Σμίτζ (Isabelle Schmnitz) βρίσκονται αυτές τις ημέρες στη Βόρεια Ελλάδα, προκειμένου να «ανακαλύψουν» για λογαριασμό των Γάλλων αναγνωστών τα χνάρια του Μεγαλέξανδρου και να καταγράψουν την εμπειρία της αναζήτησής τους στο χαρτί.
    Στις 26 και 27 Αυγούστου τα δύο στελέχη του περιοδικού επισκέφτηκαν τη Χαλκιδική, όπου πραγματοποίησαν τον παράπλου του Αγίου Όρους και στη συνέχεια επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο των Σταγείρων. Μάλιστα, ο δήμος Αριστοτέλη, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Τουριστικής Ανάπτυξης προ του Άθω και το Γραφείο Ε.Ο.Τ. Γαλλίας, προετοιμάζουν ήδη εκδηλώσεις προβολής της τοπικής ιστορικής διαδρομής, αλλά και του σημερινού προσώπου του προορισμού, οι οποίες απευθύνονται στο γαλλικό κοινό.
    Στις 30 και 31 Αυγούστου, το ρεπορτάζ του γαλλικού περιοδικού θα «μετακινηθεί» στην Ημαθία, όπου οι Γάλλοι προσκεκλημένοι της εκεί Περιφερειακής Ενότητας και του ΕΟΤ Γαλλίας θα ξεναγηθούν στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, τη Σχολή του Αριστοτέλη, τη Βέροια και άλλους χώρους της περιοχής.
    Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση με τίτλο «Στο Βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου- Αρχαία Μακεδονία», θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Ιανουαρίου του 2012, ενώ περιλαμβάνει περισσότερα από 600 αντικείμενα, τα οποία ήρθαν στο φως τα τελευταία 30 χρόνια.
    www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Saturday, 6 August 2011


    Γιατί δεν θέλουν τους Έλληνες;

    Share
    Σ’ ένα βιβλίο με τίτλο «Σκυλάνθρωποι» (Δημ. Μοσχόπουλου) είναι καταγεγραμμένη η ενδιαφέρουσα αφήγηση μίας Ελβετίδας, η οποία επεξηγεί γιατί οι Ευρωπαίοι και γενικότερα οι ξένοι, συμπεριφέρονται με ελεεινό τρόπο κατά των Ελλήνων.
    Η κοπέλα αναφέρεται σε κάποιον πλούσιο θείο της ονόματι Αλμπέρ που ζούσε κοντά στη Λοζάννη υπεραγαπώντας τα ζώα καί προστατεύοντας στη βίλα του πολλά από αυτά.
    Ένας φίλος του γιατρός απ’ τη Γενεύη του δώρισε ένα κουτάβι ράτσας «μποξέρ», που άκουγε στο όνομα «Τέλος», ενημερώνοντάς τον ότι άμα μεγαλώσει το καθαρόαιμο σκυλί χρειάζεται προσοχή διότι είναι επικίνδυνο!…
    Πράγματι, σ’ ένα χρόνο είχε δυναμώσει τόσο πολύ που ήταν απλησίαστο. Ο πρώτος που την πλήρωσε ήταν ο κηπουρός που δέχτηκε επίθεση από το σκυλί με αποτέλεσμα να μείνει ένα μήνα ακίνητος στην κλινική έχοντας χάσει την γάμπα που την είχε φάει ο σκύλος και θα έμενε κουτσός σε όλη του τη ζωή με καρφιά στο πόδι του!
    Ο Αλμπέρ απεφάνθη ότι ο σκύλος έπρεπε να εκπαιδευθεί για να αποκτήσει σωστή συμπεριφορά. Έφερε Γερμανό σκυλοδαμαστή και πράγματι σε 6 μήνες ο «Τέλος» ήταν «αρνάκι».
    Περιέργως όμως σε μία δεξίωση ο σκύλος ξαναεπιτέθηκε αιμοβόρικα σ’ έναν υπηρέτη και ευτυχώς γι’ αυτόν ο οδηγός της βίλας πυροβόλησε τον «Τέλος» και έβαλε τέλος στην άτακτη ζωή του!
    Η στεναχώρια του Αλμπέρ ήταν απερίγραπτη ώσπου τον επισκέφτηκε ο δωρητής του σκύλου, ο γιατρός, ο οποίος εξήγησε στον περίλυπο φίλο του ότι ο σκύλος όσο καλά και να δαμαστεί κρατάει μέσα του κακία, ζήλια, μίσος, καί εκδικείται: «Τα ζώα δεν συγχωράνε ποτέ στον άνθρωπο την βελτίωση της συμπεριφοράς τους, γιατί νιώθουνε ότι αυτή η βελτίωση τ’ απομακρύνει από τη φύση τους… και όποτε δίνετε η ευκαιρία το μίσος εκρήγνυται».
    Για να κατανοήσει ο Αλμπέρ καλύτερα την συμπεριφορά του σκύλου, ο γιατρός κάνει τον εξής εκπληκτικό παραλληλισμό: «Είναι ακριβώς αυτό που συμβαίνει μ’ εμάς τους Ευρωπαίους καί τους Έλληνες! Αν υπάρχει μια φυλή στον κόσμο που κυριολεκτικά τη μισώ αφόρητα, αυτή η φυλή είναι οι Έλληνες»!
    Και τεκμηριώνει την άποψή του λέγοντας ότι στα γυμνασιακά του χρόνια ένιωθε «ψυχικά καταπιεσμένος. Διότι δεν μας διδάξανε τίποτα οι σοφοί μας διδάσκαλοι που να μην το ’χανε εξηγήσει, να μην το ’χανε ανακαλύψει, να μην το ’χανε πετύχει, να μην το ’χανε τελειοποιήσει οι Έλληνες!
    Κι αν κάποτε αναφέρανε κανένα άλλονε φτωχό συγγενή της γνώσεως και της σοφίας, όχι Έλληνα, στο τέλος προσθέτανε ότι αυτός ο κάποιος, ο φουκαράς βασίστηκε για την ανακάλυψή του πάνω σ’ ένα θεώρημα προγενέστερο κάποιου Έλληνα, πάνω σε μια παλιά σκέψη κάποιου άλλου Έλληνα, πάνω σ’ ένα έργο αιώνες πριν δοσμένο από κάποιον άλλο Έλληνα!…
    Σιγά σιγά ένιωθα πως οι γνώσεις μου, οι σκέψεις μου, τα αισθήματά μου, η προσωπικότητά μου, ο κόσμος μου, η ύπαρξή μου ως το έσχατο μόριο διαβρώνονταν και χρωματίζονταν απ’ αυτό που χαρακτηρίζουμε με την κλασική πια έκφραση  ̈ελληνικό παρελθόν ̈».
    Αυτά όλα καταστάλαζαν στα βάθη της ψυχής του γιατρού «ένα φλογερό μίσος για καθετί το ελληνικό»!
    Και η συνέχεια: «Αργότερα στο πανεπιστήμιο, η κατάσταση έγινε δραματική.
    Ο Ασκληπιός από τη μια, ο Ιπποκράτης απ’ την άλλη! Ο Γαληνός τη μια μέρα, ο Ορειβάσιος την επομένη! Αέτιος το πρωί, Αλέξανδρος Τραλλιανός τ’ απόγευμα! Παύλος ο Αιγινίτης από ’δω, Στέφανος ο Αθηναίος από ’κει…
    Δεν μπορούσα ν’ ανοίξω βιβλίο χωρίς να βρω μπροστά μου την ελληνική παρουσία. Δεν τολμούσα να πιάσω στα χέρια μου λεξικό για να βρώ μια δύσκολη, σπάνια, μια χρήσιμη, μια έξυπνη, μια όμορφη, μια μεστωμένη λέξη. Όλες ελληνικές! Και άλλες αμέτρητες σαν την άμμο των θαλασσών και των ποταμών, ελληνικής κι αυτές προέλευσης! Άρχισα κι εγώ με την πάροδο του χρόνου να νιώθω απέναντι στους Έλληνες όπως ο  ̈Τέλος ̈…
    Πρόκειται για φαινόμενο ομαδικό!  ́Έτσι αισθανόμαστε λίγο πολύ όλοι μας απέναντι στους Έλληνες. Τους μισούμε όπως τα ζώα τους θηριοδαμαστές. Και μόλις μας δίνεται η ευκαιρία χιμάμε τους δαγκώνουμε και τους κατασπαράζουμε.
    Γιατί στο βάθος ξέρουμε ότι κάποτε ήμαστε ζώα μ’ όλη τη σημασία της λέξης κι είναι αυτοί, οι Έλληνες, πάλι οι Έλληνες, πάντα οι Έλληνες, που μας εξώσανε από τη ζωώδικη υπόσταση και μας ανεβάσανε στην ίδια με τους εαυτούς τους ανθρώπινη βαθμίδα!…
    Δεν αγαπάμε κάτι που θαυμάζουμε… Ρίξε μια ματιά στην ιστορία και θα διαπιστώσεις ότι όλοι οι Ευρωπαίοι, με αρχηγούς τους Λατίνους και το Βατικανό, λυσσάξαμε να τους εξαφανίσουμε τους Έλληνες από το πρόσωπο της γης! Δεν θα βρεις και δε θα φανταστείς συνδυασμό και συγκέρασμα εγκλήματος, πλεκτάνης και παγίδας που δεν το σκαρφιστήκαμε και δεν το πραγματώσαμε για να τους εξολοθρεύσουμε!… η ιστορία με το μίσος κατά των Ελλήνων δεν ξέφτισε.
    Ο σύγχρονος  ̈πολιτισμένος ̈ άνθρωπος είναι ο ίδιος και χειρότερος… Δεν θα επιτρέψει ποτέ το Βατικανό, Αλμπέρ μου, να επιβιώσει στην αυλόπορτα της Ευρώπης, στα πλευρά της Ασίας και στο κατώφλι της Αφρικής ο ελληνισμός κι η ορθοδοξία του, η μόνη πραγματικότητα, η μόνη γνήσια χριστιανική πίστη…
    Είναι ο μόνος λαός που κατόρθωσε να συνταιριάξει αρμονικά τον αρχαίο του πολιτισμό, την υπεράνθρωπη πνευματικότητά του με όλα τα θετικά στοιχεία του χριστιανισμού και να γεννήσει αυτός ο θεϊκός συνουσιασμός μια βαθιά πίστη, μια θεμελιωμένη θρησκεία, μια τρομερή ενωτική ισχύ.
    Η δική μας ηγεσία, οι δικοί μας ταγοί, η δική μας εκκλησία δεν θα επιτρέψουν ποτέ την προκοπή τους, γιατί αν μονοιάσουνε και στο κοινωνικό πεδίο, χαθήκαμε! Ποιος τους πιάνει, αν βλαστήσει στη γη τους μια στάλα κοινωνική δικαιοσύνη κι ο λαός τους που στενάζει κι αναστενάζει φτάσει να κουμαντάρει τον τόπο του! Θα ξαναπιάσουνε το πολιτιστικό μαστίγιο στα χέρια τους και θα τους θωρούμε πάλι από το ύψος των αστραγάλων τους εμείς τα σκαθάρια αυτούς τους γίγαντες»! 

Ο φιλέλληνας Αλμπέρ σ’ όλα αυτά αρκέστηκε να απαντήσει με νόημα: «Γι’ αυτό θα τους αγαπάω πάντα, θα τους θαυμάζω και θα τους σέβομαι…».
    Στρατής Ανδριώτης  antigrafo from ANTINEWS
    This entry was posted in Πρώτη Σελίδα. Bookmark the permalink.

    Saturday, 18 June 2011

    Η αποτυχία ενός πειράματος

    Η αποτυχία ενός πειράματος

    Μ. Μπλέγερ: Η Ελλάδα δεν είναι Αργεντινή — ΣΚΑΪ (www.skai.gr)

    Μ. Μπλέγερ: Η Ελλάδα δεν είναι Αργεντινή — ΣΚΑΪ (www.skai.gr)

    16.06.2011 - 11:54

    Για τα πετρέλαια του Αιγαίου

    Πολύ συχνά στο Διαδίκτυο δημοσιοποιείται ένα συμβάν, ένα γεγονός, ένα κείμενο, το οποίο όσο περισσότερο αναπαράγεται τόσο πιο πολύ αλλοιώνονται τα στοιχεία της αρχικής δημοσιοποίησης.
    Για τα πετρέλαια του Αιγαίου
    Γράφει ο Χρίστος Χαραλαμπόπουλος.
    Πολύ συχνά στο Διαδίκτυο δημοσιοποιείται ένα συμβάν, ένα γεγονός, ένα κείμενο, το οποίο όσο περισσότερο αναπαράγεται τόσο πιο πολύ αλλοιώνονται τα στοιχεία της αρχικής δημοσιοποίησης. Μάλιστα, κάποιες φορές είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί η αρχική ανάρτηση-δημοσιοποίηση. Το copy paste έχει και πολλαπλασιαστικές ιδιότητες. Οι 30 νεκροί σε μία είδηση, στην αρχική ανάρτηση, μπορούν με τις αλλεπάληλες αναπαραγωγές να φτάσουν ύστερα από λίγο καιρό τους 300 ή και τους περισσότερους. Οι 20.000 διαδηλωτές μπορούν να δεκαπλασιαστούν ή ακόμα και να διαιρεθούν διά του 10. Κάτι ανάλογο έχει συμβεί με το ζήτημα των κοιτασμάτων πετρελαίου στον ελληνικό χώρο, οι εκτιμήσεις για τα οποία ποικίλλουν. Ανάλογα με εκείνον που κάνει την εκτίμηση.
    Στην πληροφόρηση, τη σύγχυση, τη μυθολογία ή την παραπληροφόρηση συνέβαλε πολύ ένα κείμενο της σουηδικής εφημερίδας «Stockholm Daily» στη σελίδα 7 με ημερομηνία 26/10/2010, που αναπαράχθηκε και «ξεχειλώθηκε» κατά κόρον. Αναδημοσιεύω το συγκεκριμένο κείμενο μεταφρασμένο, διατηρώντας τις επιφυλάξεις μου για τα στοιχεία του κειμένου, πολλά από τα οποία δεν επιβεβαιώνονται. Το κείμενο, λοιπόν, αναφέρει τα εξής: «Σύμφωνα με τρεις δημοσιευμένες εκθέσεις-μελέτες που έκανε το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (με έδρα το Χιούστον του Τέξας) μέσα στο 2010 (η πρώτη έγινε τον Απρίλιο και η τρίτη αρχές Οκτωβρίου 2010) αναφέρεται το ακριβές ποσό φυσικού αερίου που μπορεί να εξορυχθεί άμεσα από τον ελλαδικό χώρο και μάλιστα ούτε καν στις λεγόμενες "γκρίζες" ζώνες.
    Οι τρεις αυτές ζώνες που θεωρητικά δεν υπάρχουν, αλλά με αδράνεια της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης οριοθετούνται στην Απούλεια Λεκάνη (ΒΔ της Κέρκυρας και μέχρι το σύμπλεγμα των Διαπόντιων Νήσων), στη Λεκάνη του Ηροδότου που περιλαμβάνεται στο τρίγωνο Ανατολικά της Κρήτης και εκτείνεται μέχρι το Καστελόριζο και τα Δυτικά της Κύπρου και τέλος στη Λεκάνη της Σύρτης (περιοχή μεταξύ της Λιβύης και της Κρήτης). Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το 2008 η διάσημη σε όλο τον κόσμο νορβηγική εταιρεία TGS-Nor, που κάνει σεισμικές έρευνες ΔΩΡΕΑΝ για λογαριασμό μιας χώρας, ζήτησε από την τότε ελληνική κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή και τον αρμόδιο υπουργό Ενέργειας (Κ. Χατζηδάκη) να διεξάγει έρευνες βάσει πληροφοριών από δορυφορικά συστήματα στις εν λόγω περιοχές συν να προσφέρει τη σάρωση όλου του Ιονίου Πελάγους με σκοπό την κοιτασματική διαστρωμάτωση πετρωμάτων και πιθανών ορυκτών. Να σημειωθεί ότι η εταιρεία αυτή πουλάει μετά τις μελέτες της σε όποιον ενδιαφερόμενο θέλει.
    Η τότε κυβέρνηση απάντησε με επίσημο έγγραφο που κοινοποιήθηκε στην εφημερίδα μας προ ημερών από τον διευθυντή της TGS-Nor ότι βρίσκεται σε στάδιο αναπροσαρμογών και πολιτικής ρευστότητας και δεν μπορούσε τη συγκεκριμένη στιγμή να υπογράψει μια τέτοια συμφωνία.
    Η νορβηγική εταιρεία επέστρεψε τον Μάρτιο του 2010 υπό τη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και απευθύνθηκε στον υφυπουργό κ. Μανιάτη, ο οποίος τους ζήτησε να περιμένουν 3-4 εβδομάδες μέχρι να υπογραφεί η δημιουργία του Φορέα Διαχείρισης.
    Στον μήνα που ακολούθησε ο κ. Μανιάτης επισκέφθηκε τις ΗΠΑ και σε νέα όχληση των Νορβηγών τον Απρίλιο του 2010 απάντησε με επίσημο έγγραφο ότι δεν μπορεί να υπογράψει οτιδήποτε και ότι τα χέρια του είναι δεμένα από εξωτερικό παράγοντα και δεν μπορεί να μιλήσει ανοικτά για το θέμα! Το συγκεκριμένο θέμα ήταν γνωστό στα ελληνικά ΜΜΕ ύστερα από κοινοποίηση των Νορβηγών που προσπαθούσαν να πετύχουν συμφωνία για μια σίγουρη δουλειά και ένα μεγάλο αποτέλεσμα όχι για την Ελλάδα, αλλά για όλη την Ευρώπη. Τον Ιούνιο το Γαλλικό Ινστιτούτο Γεωφυσικών Ερευνών δημοσιοποίησε επίσης μια έρευνα-μελέτη που αφορά τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Γαύδο σε μια συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης.
    Η συνέχεια της ιστορίας...
    Η μελέτη αυτή ανέφερε ότι υπάρχει πλούσιο κοίτασμα μεθανίου, καθαρού κατά 99%, δηλαδή δεν χρειάζεται καν επεξεργασία και μάλιστα το συγκεκριμένο κοίτασμα όπως κι αυτό της Λεκάνης του Ηροδότου ρέει ελεύθερο στη θάλασσα εδώ και εκατομμύρια χρόνια και όσοι περνάνε από τα συγκεκριμένα θαλάσσια σημεία το βλέπουν διά γυμνού οφθαλμού. Η νορβηγική εταιρεία συνέχισε τον Ιούλιο (προφανώς για δικά της κέρδη) τις οχλήσεις μέσω του Scandic Org ((μία εμπορικοοικονομική ένωση επτά Σκανδιναβικών χωρών και χωρών της Βαλτικής, των Ισλανδίας, Νορβηγίας, Δανίας, Σουηδίας, Φινλανδίας, Εσθονίας, Λετονίας) μήπως και βρεθεί κάποια άκρη. Αυτή ήταν η δεύτερη (και τελευταία...) φορά που η συγκεκριμένη ένωση κρατών ασχολήθηκε με τη βοήθεια προς την Ελλάδα. Ο Scandic Org πρότεινε, εκτός από τη δωρεάν μελέτη, έρευνα, εξόρυξη και εμπορία των κοιτασμάτων, χρηματική ενίσχυση 250 δισ. ευρώ σε βάθος πέντε ετών με δόσεις χωρίς όρους και απόδοση σε αναλογία 80-20% των κοιτασμάτων (το 20% στην Ελλάδα). Παράλληλα δεσμευόταν για κάλυψη του 90% (εκτός των τεχνογνωσικών θέσεων) των εργαζομένων από την Ελλάδα, καθώς και σε οποιαδήποτε συμφωνία, π.χ. ναυπήγησης, μεταφορών, να γίνεται αποκλειστικά από την Ελλάδα.
    Η κυβέρνηση δεν απάντησε ποτέ στο έγγραφο αυτό, αντίθετα ο συγκεκριμένος οργανισμός έλαβε ενημερωτικό δελτίο από μια κοινοπραξία ΗΠΑ-Ισραήλ ότι έχουν αναλάβει αυτοί το συγκεκριμένο θέμα! Μετά την επίσκεψη των Ισραηλινών στην Ελλάδα για το θέμα του αγωγού φυσικού αερίου ήταν σειρά, τον Ιούλιο του 2010, του Γαλλικού Ινστιτούτου να ζητήσει αδειοδότηση για θαλάσσιες έρευνες και πιθανή εξόρυξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Και πάλι η ελληνική κυβέρνηση ήταν αρνητική, τοποθετώντας μάλιστα τις τρεις περιοχές ενδιαφέροντος (Απούλειας Λεκάνης, Λεκάνης Ηροδότου και Λεκάνης της Σύρτης) σε γκρίζες ζώνες από μόνη της, βάζοντας ουσιαστικά χωρίς λόγο στο παιχνίδι εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων Αλβανούς, Τούρκους και Λίβυους!
    Σημαντικό στοιχείο είναι ότι το 2008 μια αμερικανική εταιρεία εξόρυξης φυσικού αερίου, η γνωστή Hamilton, υπέγραψε συμφωνία με την Αλβανία για τη συγκεκριμένη περιοχή κοντά στα Διαπόντια Νησιά και ενώ αρχικά αυτά τοποθετήθηκαν από την αλβανική πλευρά (με την ανοχή της Ελλάδας) εντός δικής της περιοχής, η Hamilton δεν αποδέχθηκε παρά μόνο την έρευνα και εξόρυξη εντός της αλβανικής θαλάσσιας πλευράς.
    …και το τέλος
    Από αυτά καταλαβαίνουμε ότι Αλβανοί, Τούρκοι, Λίβυοι και Ισραηλινοί (για την περίπτωση των κοιτασμάτων στον Κόλπο του Λιβάνου που αφορά την Κύπρο) αλλά και Αιγύπτιοι (Λεκάνη Νείλου) κλέβουν φυσικό αέριο από την Ελλάδα άγνωστο υπό ποια ανοχή. Το μόνο αξιοσημείωτο είναι η αναφορά του TGS-Nor, που μιλά για κοίτασμα 6 δισ. βαρελιών φυσικού αερίου μόνο στην Κρήτη, όσο δηλαδή τρεις φορές της Αλάσκας και μισής φοράς του συνόλου της Σιβηρίας. Παράλληλα η ίδια εταιρεία μιλά (μόνο για το Ιόνιο) για περίπου 900.000 βαρέλια φυσικού αερίου ετησίως στην περιοχή της Κεφαλονιάς, 1.200.000 βαρέλια ανοικτά του Κατακώλου, 800.000 στη Ζάκυνθο και περίπου 2.500.000 βαρέλια πάντα ετησίως στους Οθωνούς. Σημειώστε ότι το φυσικό αέριο είναι καθαρή πηγή φυσικής ενέργειας αντίθετη από το πετρέλαιο και δεν υπάρχει περιβαλλοντική επιβάρυνση». Τα συμπεράσματα, δικά σας.
    Πηγή: sday.gr

    Saturday, 21 May 2011


    new Theory kefalonitis.com


    Ένα καινούργιο βιβλίο στα Αγγλικά με τον τίτλο “Where on Earth is Ithaca? - a Quest for the Homeland of Odysseus” (Ποὺ στο Τόπο ειν᾽ η Ιθάκη; Αναζητώντας την Ιθάκη) του Ολλανδοὺ συγγραφὲα Κου Καὶης Χοὺκοπ (Cees Goekoop) παρουσιάζει μια εμπεριστατωμένη μελέτη του Ζητήματος της Ιθάκης, δηλαδή που τοποθετεί ο Όμηρος την πατρίδα του κύριου ήρωα του, του Οδυσσέα.

    Το βιβλίο αυτό εκθέτει και συγκρίνει συστηματικά όλες τις θεωρίες που έχουν προταθεί πάνω στο θέμα αυτό από την αρχαιότητα μέχρι πρόσφατα. Ο συγγραφέας έχει δικιά του θεωρία που τοποθετεί την Ομηρική Ιθάκη στην Έρισσο, τη βορειοδυτική χερσόνησο της Κεφαλονιάς, και την πόλη και το λιμάνι της αρχαίας Ιθάκης στο Φισκάρδο.

    Ο Κος Χοὺκοπ αντιμετώπισε το πρόβλημα εξετάζοντας το αρχαίο κείμενο της Οδύσσειας και της Ιλιάδας και χρησιμοποιώντας σαν κύριο οδηγό του πληροφορίες που περιέχονται στο κείμενο, όπως ναυτικούς όρους, σημεία του ορίζοντα και άλλα γεωγραφικά στοιχεία. Επιπρόσθετα, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στη κατανόηση της Ομηρικής σκέψης και την περιγραφή των χαρακτήρων των πρωταγωνιστών του έπους, ζωγραφίζει τελικά μια συνεπή εικόνα της θέσης της Ιθάκης, όπως περιγράφεται στη Οδύσσεια.

    Περιεχὸμενα

    Το βιβλίο έχει τέσσερα κύρια κεφάλαια:

    1. Ο Όμηρος και η Ιθάκη. Δίνει βασικές πληροφορίες για τον Όμηρο και τα γεγονότα μετά το τέλος του Τρωικού Πολέμου και προσφέρει μια σύντομη, αλλά εξαιρετικά σαφή περίληψη της πλοκής της Οδύσσειας.

    2. Η διαμάχη μεταξύ των Ομηριστών. Εμπεριστατωμένη μελέτη της ιστορίας του Ζητήματος της Ιθάκης που καλύπτει τις διάφορες θεωρίες στα τελευταία 2000 χρόνια για τη θέση της Ιθάκης.

    3. Ανάλυση Ομηρικών αποσπασμάτων. 48 αποσπάσματα με πληροφορίες για την Ιθάκη μεταφρασμένα από τον ίδιο το συγγραφέα και με σχόλια για τη σωστή ερμηνεία κύριων λέξεων και φράσεων.

    4. Που στο τόπο ειν᾽η Ιθάκη; Ο συγγραφέας παρουσιάζει τη δικιά του τη θεωρία, διαφορετική από αυτές του παππού και της γιαγιάς του, η οποία βασίζεται στις παρατηρήσεις και τα σχόλια του κεφαλαίου 3, και καταλήγει με τα τελικά περιληπτικά συμπεράσματα των κύριων σημείων.

    Η θεωρία του Κου Χοὺκοπ

    Πολλοί Ομηριστές έχουν διατυπώσει της απόψεις τους για τη θέση της Ιθάκης, αλλά κοιτάξαν την Οδύσσεια μόνο σαν ιστορικοί ὴ γλωσσολόγοι, και όχι με τα μάτια ναυτικού που βάζει πλώρη από ή προς το λιμάνι της Ιθάκης, ή ακόμη προς την Πύλο, τα γειτονικά νησιά και τα άλλα μέρη που αναφέρει ο Όμηρος.

    Ο Κος Χοὺκοπ, με μακρόχρονη πείρα στην ιστιοπλοΐα, συγκέντρωσε την προσοχή του στα στοιχεία που αναφέρει ο Όμηρος για ναυσιπλοΐα και προσανατολισμό. Ο Όμηρος, όπως και το ακροατήριό του, ήταν έμπειρος ταξιδιώτης και χρησιμοποίησε τις γνώσεις του ναυτικού όπως χρησιμοποιούμε σήμερα χάρτες και οδικούς οδηγούς με δορυφορικά συστήματα στο αυτοκίνητό μας.

    Η Ομηρική γεωγραφία θα έπρεπε να ήταν σωστή και αληθής, αλλιώς οι ακροατές του θα το παρατηρούσαν εύκολα. Ακριβώς όπως σήμερα ένας συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων όπου η πλοκή διεξάγεται στο Εδιμβούργο, στη Νέα Υόρκη ὴ στο Λονδίνο αναφέρει γνωστές στους αναγνώστες του τοποθεσίες, δρόμους και κτίρια (για λίγη αληθοφάνεια), έτσι και ο αρχιτεχνίτης ο Όμηρος: ποιητική φαντασία πάνω σε γεωγραφική πραγματικότητα. Περιγραφές γεγονότων εκτός του Ελληνικού γεωγραφικού χώρου θα μπορούσαν άνετα να είναι μόνο στη φαντασία του Ποιητή, τα καθαρά μυθικά συστατικά της Οδύσσειας, και κανείς δεν θα έφερνε αντίρρηση.

    Μετά την ανάλυση σχεδόν 50 αποσπασμάτων που περιέχουν πληροφορίες για τη γεωγραφική θέση της Ιθάκης και σχετικές άλλες τοπογραφικές περιγραφές, το πρώτο και πιο σπουδαίο συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει ο Κος Χοὺκοπ είναι ότι, κατά τον Όμηρο, το λιμάνι της Ιθάκης πρέπει να βρίσκεται στη βορεινή είσοδο ενός θαλάσσιου διαύλου μεταξύ δυο νησιών.

    Ο δίαυλος αυτός πρέπει να χωρίζει την χθαμαλὴ (χαμηλή) Ιθάκη από την παιπαλὸεσσα (βραχώδη, ορεινή) Σάμο που βρίσκεται ανατολικά της Ιθάκης, προς την ροδοδὰκτυλο Ηὼ (αυγή). Το πλούσιο σε σιτάρι Δουλὶχιο, δηλ. το πιο εύφορο νησί από το οποίο ήρθαν 42 από τους 108 μνηστήρες, πρέπει νὰναι προς ηὲλιο (προς μεσημβρίας, νότια) της Ιθάκης, όπως και η ηληὲαισα (δασώδης) Ζάκυνθος. Στο μέσο του διαύλου υπάρχει ένα νησάκι, η Αστερὶς, με δυο αμφὶδυμους λιμὲνες (γειτονικά λιμάνια). Είναι εκεί που οι μνηστήρες είχαν στήσει καρτέρι οι μνηστήρες της Πηνελὸπης, σχεδιάζοντας να αιφνιδιάσουν τον Τηλέμαχο κατά την επιστροφή του από την Πύλο.

    Τελική, και πιο σπουδαία λεπτομέρεια: Ένα πλοίο της Ομηρικής εποχής με το φαρδύ πανί του, μπορούσε να εκπλεὺσει εύκολα από το λιμάνι της Ιθάκης, ξεπερνώντας την Αστερὶδα, γραμμή κατευθείαν για την Πύλο, στη δυτική Πελοπόννησο, με οὺριο βορειοδυτικό άνεμο, τον ισχυρό τοπικό άνεμο Ζὲφυρο (Μαΐστρο).

    Κοιτώντας στο χάρτη των Ιονίων νήσων, μόνο ένας θαλάσσιος δίαυλος υπάρχει, και καμιά άλλη τοποθεσία δεν εκπληρεὶ όλα τα προσόντα που απαιτούν οι Ομηρικές περιγραφές.

    Τούτο σημαίνει ότι η Πὸλις της Ιθάκης με το πολυβενθὲς (πολὶορμο, πὰνορμο) λιμάνι θα πρέπει να βρίσκεται στη βορειοδυτική άκρη του διαύλου, πανυπερτὰτη ειν αλὶ (πιο έξω στη θάλασσα), προς ζὸφο (εκεί που πέφτει το δειλινό). Η (χερσὸ)νησος της Ερισσοὺ, χωρισμένη γεωγραφικά από τη βαθιά κοιλάδα της Πυλάρου από τον κύριο κορμό της Κεφαλονιάς, σαν σχεδόν ξεχωριστό νησί, ταιριάζει πολύ ωραία στην Ομηρική περιγραφή. Μ᾽αυτή την αρχική θέση, ο Κος Χοὺκοπ αναπτύσσει περαιτέρω τα υπόλοιπα στοιχεία της θεωρίας του. Μ᾽άλλα λόγια, η Ομηρική Ιθάκη δεν μπορεί να είναι το σημερινό, ορεινό και προς την Ανατολή κείμενο Θιάκι.

    Ακολουθώντας την πορεία του Οδυσσέα από την άφιξή του στην πατρίδα του και μετά, οδηγούμαστε στις ακόλουθες σημαντικές τοποθεσίες:

    Ο κὸλπος του Φὼρκυ

    Ραψωδὶα 8:
    Δυο ακρωτήρια πέφτουν μεσ᾽τη θάλασσα, κλίνοντας προς τη μεριά του λιμανιού.
    … κι᾽εκεί κοντά είναι μια όμορφη σπηλιά, ιερό των νυμφών που λέγονται Ναϊάδες.
    … ολόγυρα είναι πέτρινοι αργαλειοί, όπου οι νύμφες υφαίνουν θαλασσοβρεγμὲνα πορφυρά σεντόνια, θαύμα να τα βλέπεις. Η σπηλιά έχει δυο εισόδους, μια προς τον βόρειο άνεμο, όπου μπαίνουν οι θνητοί, και μια προς τον νότιο άνεμο που είναι για τους αθανάτους.
    … και τόση ήταν η ορμή του πλοίου όταν έφτασε στην στεριά που βγήκε το μισό πάνω στη ακτή.

    Όλες αυτές τις ιδιότητες τις κατέχει ο κόλπος της Άσσου. Το διπλό ακρωτήριο, με κλίση προς το λιμάνι, όπου η ακτή είναι τόσο στενή ώστε το πλοίο των θαλασσόλυκων Φαιάκων βγήκε το μισά πάνω στην άμμο. Λίγο πιο γρήγορα ακόμη και θα ξαναβρισκόντουσαν ξανά στη θάλασσα!

    Το αγρόκτημα του Ευμαὶου

    Ραψωδὶα 8:
    Πρώτα, πήγαινε τώρα στο χοιροβοσκό. … Θα τον βρεις να φροντίζει τα γουρούνια σου. Βόσκουν κοντά στου Κὸρακου το βράχο και τη Πηγή της Αρεθοὺσας, όπου τρώνε βελανίδια ασταμάτητα και πίνουνε μαύρο νερό.

    Περπατώντας σ᾽ένα μονοπάτι που αρχίζει από την Ὰσσο, κοντά στο χωριό Πλαγιά, στα μέσα μιας πεδιάδας, βρίσκει κανείς ένα ωραίο λόφο που γὺρω-γὺρω έχει κόκκινο, εύφορο χώμα. Στη κορφή του υπάρχει ένα πηγάδι, που είναι φυσικά αξιοπρόσεκτο γεωλογικό φαινόμενο. Λατρεύεται επί αιώνες. Είναι γνωστό σημείο για να δει κανείς κόρακες. Η περιοχή είναι καλυμμένη από πουρνάρια καταφορτωμὲνα με βελανίδια.

    Η Πηγή κοντά στη Πόλη

    Ραψωδία 17:
    Αλλά όταν περπατώντας στο βραχώδες μονοπάτι φτασαν κοντά στη πόλη, περάσαν την καλὸχτιστη τη κρήνη (Τυκτὴ Κρὴνη) με το καθαρό νερό. … Στο πάνω της μέρος βρισκὸνταν βωμός για τις νύμφες, όπου όλοι οι περαστικοί κάνανε προσκύνημα.

    Περπατώντας από την Πλαγιά στο Φισκὰρδο, μόλις πριν μπει κανείς στην πάλη, στ᾽αριστερά το χέρι είναι τα ερείπια μιας αρχαίας σκαλιστής κατασκευής, λαξευμένη στο βράχο. Στην πάνω μεριά, ο βράχος είναι λείος από νερό τρεχούμενο για πολύ καιρό. Μπορεί κανείς να διακρίνει που θα μπορεί να βρισκόταν ένα πηγάδι. Το νερό θάτρεχε μέσα σ᾽αυτή την πέτρινη κατασκευή. Τέλειος τόπος για να πλυθεί ο οδοιπόρος πριν μπει στην πόλη!

    Το Παλάτι και η Πόλη της Ιθάκης

    Ραψωδὶα 2:
    ... και ο Δίας ο Μεγαλόφωνος έστειλε δυο αετούς που πετάξαν απ᾽την κορφή της οροσειράς. Πετάγανε δίπλα-δίπλα με τα φτερά τους απλωμένα, γρήγοροι σαν τον άνεμο. Αλλ' όταν φτάσαν ακριβώς πάνω από το θορυβώδες πλήθος, κάνανε κύκλους … και μετά στρὶψανε προς τα δεξιά, και εξαφανισθὴκαν πετώντας πάνω από τα σπίτια και την πόλη.

    Ὲχοντας τοποθετήσει το λιμάνι της Ιθάκης στο λιμάνι του Φισκάρδου, παραμένει τώρα να βρούμε τα ερείπια του παλατιού. Το παραπάνω απόσπασμα προσφέρει μια καλή ένδειξη: Οι αετοί κατέβηκαν από το Νὲϊον (τον ψηλό λόφο δίπλα στην πόλη) και στρὶψαν δεξιά πάνω από την αγορά του δήμου, που ήταν από κάτω από το παλάτι του Οδυσσέα, και μετά πετάξανε μακριά πάνω από την πόλη. Η ένδειξη αυτή τοποθετεί το παλάτι στην πλαγιά ενός μικρότερου λόφου, στο ίδιο ύψος με την πηγή. Η πηγή δεν φαίνεται σ᾽αυτή την εικόνα γιατί είναι στην κοιλάδα μεταξύ των δύο λόφων.

    Είναι φανερό ακόμη και τώρα, ότι η πηγή πρέπει να βρίσκεται σε ένα μέρος υγρό γιατί ο χώρος είναι καλυμμένος από κυπαρίσσια, που όπως είναι γνωστό φυτρώνουν και προκόβουν εκεί που περνάνε (υπόγεια) νερά. Δεν υπάρχουν πια ανοικτά πηγάδια στην περιοχή, αλλά αφού το νερό της πηγής έβγαινε στο ίδιο επίπεδο με το παλάτι, πιθανόν είναι ότι κοντά της θάταν το παλάτι και πολύ βολικό να βρίσκεται κοντά του άφθονο φρέσκο νερό.

    Η αρχαιολογία του Ομηρικού κειμένου

    Στην Αλεξανδρινή εποχή κυκλοφορούσε ένα γνωμικό, «Τον Όμηρο μπορούμε να τον ερμηνεύσουμε μόνο μέσω του Ομήρου». Ο Κος Χοὺκοπ μας τραβά την προσοχή ακριβώς σ' αυτὸ το σημείο, ότι δηλαδή η σωστή ερμηνεία Ομηρικών λέξεων και φράσεων είναι το κλειδί για να ερμηνεύσουμε την Ομηρική γεωγραφία, ειδικά τα επίθετα που συνοδεύουν την Ιθὰκη και τα γειτονικά μέρη.

    Παραδείγματα: πανυπερτὰτη ειν αλὶ (η πιο ὲξω στη θὰλασσα), αμφὶαλος (με θὰλασσα απ᾽τις δυὸ πλευρὲς), χθαμαλὴ (χαμηλὴ), ζὸφος (δυτικὰ-βορειοδυτικὰ, το σκοτάδι της δύσης), ευδεὶελος (που φαίνεται από μακριά – ὴ μήπως καλὸδυση;), αμφὶδυμοι λιμὲνες (γειτονικὰ λιμὰνια), εινοσὶφυλος (με δὲντρα φυλοσοὺσουρα;), πεπαλαὶοσσα (βραχὼδης, ορεινὴ) και, πιο σημαντικά για τη ταύτιση της Ιθάκης με την χερσόνησο της Ερισσοὺ, η λέξη νὴσος = χερσὸνησος όπως στη σύνθετη λέξη Πελοπόννησος, δίνει στη μελέτη του Κου Χοὺκοπ μια ιδιαίτερη ποιότητα, που μόνο ειδικά εκπαιδευμένοι φιλόλογοι και γλωσσολόγοι μπορούν να εκτιμήσουν και κρίνουν.

    Περί του συγγραφέως

    Πριν ένα αιώνα, ο παππούς του συγγραφέα, ο Δρ Αδριανὸς Χοὺκοπ (Adrian Goekoop), ένας μεγάλος φιλέλληνας και ενθουσιώδης Ομηρὸφιλος, άρχισε την οικογενειακή εμπλοκή στο Ζήτημα της Ιθάκης, με τη χρηματοδότηση ανασκαφών στο Θιάκι (τη σημερινή λεγάμενη Ιθάκη) και στη Λευκάδα, με τον Γερμανό αρχαιολόγο Βὶλχελμ Ντὸρπφελντ. Ο Ντὸρπφελτ ήταν ήδη φημισμένος και σεβαστός στους αρχαιολογικούς κύκλους για την δουλειά του στην Τροία, αρχικά σαν βοηθάς του Σλὴμαν.

    Απογοητευμένος από την έλλειψη ευρημάτων Μυκηναϊκής εποχής στο Θιάκι και μη δεχόμενος τις γνώμες του Ντὸρπφελντ για την ταύτιση της Λευκάδας με την Ομηρική Ιθάκη, αποφάσισε να επιδίωξη τις δικές του ιδέες και να συγκεντρώσει τη προσοχή του στο νησί της Κεφαλονιάς. Χρηματοδότησε τον Παναγιώτη Καββαδία, τότε γενικό γραμματέα της Ελληνικής Αρχαιολογικής Εταιρίας, που διεξήγαγε ανασκαφές στα Μαζαρακάτα όπου και ανακαλύφθηκαν Μυκηναϊκοί τάφοι με ενδιαφέροντα πλούσια αντικείμενα.  

    Μετά το θάνατο του Αδριανού Χοὺκοπ το 1914, η χήρα του, Κα Χοὺκοπ ντε Ζὸνγκ. (Goekoop de Jong), συνέχισε το έργο του άνδρα της με τη συνεργασία της με τον Δρ Σπυρὶδωνα Μαρινάτο, τότε ένας ταλαντούχος νέος 28 χρονών και ήδη διευθυντής του Μουσείου του Ηρακλείου. Παρά πολλές συστηματικές ανασκαφές στη Νότια και Δυτική Κεφαλονιά, η θέση του παλατιού του Οδυσσέα παρέμενε αινιγματική.

    Η συνεργασία αυτή οδήγησε στην ίδρυση του Μουσείου του Αργοστολίου με χρήματα της Κας Χοὺκοπ ντε Ζὸνγκ. Ο Μαρινάτος συνέχισε τη πορεία του προς τη κορυφή του επαγγέλματός του ανακαλύπτοντας, μερικές δεκαετίες αργότερα, τα πασίγνωστα σ' όλο το κόσμο ερείπια του κέντρου του Κυκλαδικού πολιτισμού, μια πόλη θαμμένη κάτω από δεκάδες μέτρα ηφαιστειακής τέφρας στο Ακρωτήρι της Θήρας (Σαντορίνη).

    Μετά από σχεδόν 50 χρόνια, ο εγγονός της Κας Χοὺκοπ ντε Ζὸνγκ, Καὶης Χοὺκοπ, δήμαρχος της Ολλανδικής πόλης Λαϊντεν (Leiden) για 18 χρόνια, άδραξε τον οικογενειακό πυρσό, και μετά από χρόνια μελέτης και έρευνας, δημοσίευσε τη θεωρία του στα Ολλανδικά, το 1990. Το βιβλίο εκείνο έχει ανανεωθεί και μεταφραστεί τώρα στα Αγγλικά από τον ομογενή μας Δρ Μανώλη Πάντο, κάτοικο Αγγλίας, και δύο Ολλανδοὺς συναδέλφους του. Η κόρη του Μαρινάτου, Κα Νανὼ Μαρινάτου, καθηγήτρια Ελληνικής Προϊστορίας στο Πανεπιστήμιο Ιλλινὸϊ εν Σικὰγω, ΗΠΑ, συμφώνησε ευγενικά να γράψει το προοίμιο.

    Φτάσαμε άρα στη τελική λύση του Ζητήματος της Ιθάκης;

    Αυτό φυσικά επαφίεται στον αναγνώστη να αποφασίσει. Αλλά αν κάποιος άλλος στο μέλλον αισθανθεί την ανάγκη να προτείνει άλλη, διαφορετική θεωρία για την πραγματική θέση της Ομηρικής Ιθάκης, θα πρέπει να μελετήσει με προσοχή τα επιχειρήματα του Κου Χοὺκοπ, και να αντιμετωπίσει το θέμα εξ ίσου σοβαρά. Το Ομηρικό αίνιγμα έχει σαγηνεὺσει (και παγιδεύσει) πολλούς μέχρι τώρα.

    Δεδομένα

    Έκδοση της Αγγλικής μετάφρασης, 2010.
    Συγγραφέας: C.H. Goekoop, Amsterdam,
    Μεταφραστές: Dr Wim Bras, Dr Harold van Garderen και Δρ Μανώλης Πάντος

    Εκδότης: Eburon Academic Publishers, Delft, The Netherlands,
    http://www.eburon.nl/where_on_earth_is_ithaca
    Publisher USA: Chicago University Press.
    ISBN 978-90-5972-344-3.

    Το βιβλίου είναι σε φορμάτ ταξιδιωτικού οδηγού (Α5). Οι 187 σελίδες συμπεριλαμβάνουν 15 χάρτες, 33 έγχρωμες και 11 μαυρόασπρες φωτογραφίες καθώς και 254 επεξηγητικές σημειώσεις και διεξοδικό ευρετήριο σημαντικών λέξεων και κυρίων ονομάτων. Η πλούσια βιβλιογραφία παρέχει παραμπομπές στην εργασία άλλων συγγραφέων για περαιτέρω μελέτη.

    Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων και αγοράς βιβλίων στην Ελλάδα:
    Dr Theo Wolters Email: theowolters@fabrique-invent.nl

    Επαφή στα Ελληνικά: Dr Manolis Pantos +30 6938852601, (μέχρι 19th Σεπτεμβρίου)
    Email: emmanuel.pantos@stfc.ac.uk
    URL: http://srs.dl.ac.uk/arch/