Saturday, 31 December 2011

ευχές

απο την σελίδα "κεφαλονιά και κόσμος" καλή χρονια το 2012.

Wednesday, 21 December 2011


An artist's rendering shows a planet called Kepler-20e in this handout released December 20, 2011. NASA's Kepler mission has discovered the first Earth-size planets orbiting a sun-like star outside our solar system, a milestone in the search for planets like the earth, the space agency said on Tuesday.
 

An artist's rendering shows a planet called Kepler-20e in this handout released December 20, 2011. NASA's Kepler mission has discovered the first Earth-size planets orbiting a sun-like star outside our solar system, a milestone in the search for planets like the earth, the space agency said on Tuesday.

Photograph by: Handout, REUTERS/NASA/Ames/JPL-Caltech

 
 
 

    Tuesday, 13 December 2011


    Νέα στοιχεία για το «σωματίδιο του Θεού»
    Description: http://portal.kathimerini.gr/kathnews/images/dot_clear.gif Οι επιστήμονες στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων του CΕRN ανακοινώνουν την πρόοδο που έχουν καταγράψει στην προσπάθεια εντοπισμού του λεγόμενου «σωματιδίου του Θεού» ή μποζόνιο Χιγκς.

    Description: http://sup.kathimerini.gr/kathnews/photos/13-12-11/13-12-11_418234_1.jpgΝέα δεδομένα περιορίζουν το εύρος των «περιοχών» στις οποίες μπορεί να βρίσκεται το μποζόνιο Χιγκς, γνωστό και ως «σωματίδιο του Θεού», ανακοίνωσε επιστήμονας μίας εκ των δύο ερευνητικών ομάδων του CERN που κυνηγούν το «Άγιο Δισκοπότηρο» της Φυσικής.
    Και οι δύο ομάδες (ATLAS και CMS) εργάζονται για το CERN, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών. Κατά την Φαμπιόλα Τζιανότι, Ιταλίδα φυσικό που εργάζεται στο πείραμα ATLAS, η πιο πιθανή «περιοχή» βρίσκεται στις κατώτερες στάθμες ενέργειας.
    Το υποατομικό σωματίδιο-φαντομάς, αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία στηρίζεται το οικοδόμημα της σύγχρονης Φυσικής (καθώς είναι το λεγόμενο «πεδίο Χιγκς» που προσδίδει μάζα στα άλλα σωματίδια της ύλης).
    Οι δύο ανεξάρτητες επιστημονικές ομάδες, που εργάζονται αντίστοιχα στους ανιχνευτές ATLAS και CMS του CERN, οι οποίες μελετούν «ψύλλους στα άχυρα», φιλτράροντας μέσα από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές τους στοιχεία από τουλάχιστον 300 τρισεκατομμύρια συγκρούσεις πρωτονίων στον μεγάλο υπόγειο επιταχυντή μήκους 27 χιλιομέτρων, τελικά έχουν αξιόπιστες ενδείξεις για την ύπαρξη του «Χιγκς».
    Μέχρι πρόσφατα, τόσο οι έρευνες στο CERN, όσο και στον «ανταγωνιστικό» επιταχυντή Tevatro του αμερικανικού εργαστηρίου Fermilab (που πλέον έχει τεθεί εκτός λειτουργίας) έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι το μποζόνιο του Χιγκς πρέπει να βρίσκεται μεταξύ των 115 και 140 GeV.
    Η οριστική «αναβάθμιση» της ανακάλυψης από τις ενδείξεις στις αποδείξεις θα γίνει εντός του 2012 και αφού προηγηθεί η περαιτέρω μελέτη των στοιχείων από τις συγκρούσεις των σωματιδίων.
    Ο Βρετανός φυσικός Πίτερ Χιγκς είναι αυτός πρώτος που πρότεινε την ύπαρξη του σωματιδίου, το οποίο πήρε τελικά το όνομά του, ενώ πέντε ακόμα επιστήμονες συνέβαλαν στη σχετική θεωρία για τον «μηχανισμό του Χιγκς», που περιγράφει την αλληλεπίδρασή του με τα άλλα σωματίδια. Αυτό σημαίνει ότι, αν βρεθεί το ομώνυμο μποζόνιο, η επιτροπή των Νόμπελ θα δυσκολευτεί να διαλέξει την τριάδα που θα μοιραστεί το βραβείο, αν και δύσκολα ο ίδιος ο Χιγκς δεν θα είναι ένας από τους τρεις.
    Πάντως, ακόμα και αν βρεθεί το «σωματίδιο του Θεού», πάλι θα παραμένει ανοιχτό το ερώτημα όχι γιατί έχουν μάζα τα άλλα υποατομικά σωματίδια, αλλά γιατί έχουν τη συγκεκριμένη μάζα. Όπως δήλωσε η φυσικός του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Λίζα Ράνταλ, σύμφωνα με την θεωρία του κβαντικού πεδίου (που συνδυάζει την κβαντομηχανική και την ειδική σχετικότητα), οι μάζες αυτές θα έπρεπε να είναι χιλιάδες τρισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερες. Άρα, θα πρέπει να αναμένεται μελλοντικά μία ακόμα σημαντικότερη ανακάλυψη, πέρα από το «Χιγκς», που θα ερμηνεύσει καλύτερα το «Καθιερωμένο Μοντέλο».
    Όπως δήλωσε ο διάσημος φυσικός Στίβεν Γουάινμπεργκ, του πανεπιστημίου του Τέξας, ένας από τους «πατέρες» του «Καθιερωμένου Μοντέλου» στη δεκαετία του ΄60, τυχόν αποκλεισμός της ύπαρξης του σωματιδίου του Χιγκς ανοίγει το δρόμο για την αναζήτηση μίας πιο «εξωτικής» Φυσικής, με περισσότερα υποατομικά σωματίδια, περισσότερες δυνάμεις και έξτρα διαστάσεις στην Φύση, από όσες είναι γνωστές ως τώρα.
    www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC, ΑΡ

    Saturday, 10 December 2011

    τ'Αργοστολιού η γέφυρα.


               τ'Αργοστολιού η γέφυρα

    Εφτάσαμε στους 2005 χρόνους ,
    που του καλοκαιριού μεσούντος ,
    κάποια χείρα λογική,
    εβαλε υπογραφή να κλείσει το γεφύρι,
    γιατί τραυματισμένο σοβαρά,
    ειχε περίσιους τους κινδύνους.

    Ετσι από του 53 τους σεισμούς,
    μιας κι΄ολες οι αρχές του τόπου,
    ξεχάσανε της πόλης το στολίδι ,
    είπε αφ' εαυτής η γέφυρα εγέρασα ρε σεις Κεφαλονίτες ,
    το πέρασμά σας το βαρέθηκα πιά
    είναι καιρός να πλαγιάζω σιγα-σιγά εις τα νερά ,
    να δροσίζομαι στου κόλπου μου τα μαιστράλια.

    Λυπήθηκα πολυ για τούτη την ανημποριά,
    μα και για τον κάματο του γύρου,
    όπου ηθελε υποχρεωθεί,
    για να πάτε όπου δει.

    Μα το φταίξιμο κατάδικό σας είναι,
    καθως δεν συμπονέσατε για χρόνια,
    το τραυματισμένο μου κορμί.

    Ελπίζω λιαν προσεχώς τα τραύματά μου να περάσουν,
    γιατί Δεβοσέτοι μπόλικοι θε να φανούν για να με συνεγείρουν,
    στην θέση όπου ήμουνα,
    δόξα και εσταντανέ της πόλης που ανήκω.
    -Λορνιόν 

    Wednesday, 7 December 2011

    ΚΟΣΜΟΣ


    Kepler-22b: o... δίδυμος της Γης
    Βρίσκεται 600 έτη φωτός μακριά και έχει τις περισσότερες πιθανότητες να φιλοξενεί ζωή!
    ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 07 Δεκεμβρίου 2011
    Description: http://www.tanea.gr/Themes/1/Default/Media/print.gifDescription: http://www.tanea.gr/Themes/1/Default/Media/send.gifDescription: http://www.tanea.gr/Themes/1/Default/Media/font-minus.gifDescription: http://www.tanea.gr/Themes/1/Default/Media/font-plus.gif
    Description: http://nstatic.doldigital.net/taneawebstatic/A229BC5EE41B41862F1BF44E0C4F1241.jpg
    Ο «αδελφός» της Γης περιφέρεται 600 έτη φωτός μακριά, ανακοίνωσαν χθες επιστήμονες της NASA, τονίζοντας ότι ο Kepler-22b είναι ο πλανήτης που έχει τις περισσότερες πιθανότητες από οποιονδήποτε άλλο έχουμε εντοπίσει μέχρι τώρα να φιλοξενεί ζωή.
    Ο Kepler-22b έχει ακτίνα 2,4 φορές μεγαλύτερη από της Γης και περιστρέφεται σε «φιλόξενη ζώνη» γύρω από έναν ήλιο, δηλαδή σε μια περιοχή που επιτρέπει λόγω της θερμοκρασίας (είναι γύρω στους 22 βαθμούς Κελσίου) την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή, παράγοντας κρίσιμος για την ανάπτυξη και συντήρηση κάποιων μορφών ζωής. Οι επιστήμονες μέχρι στιγμής δεν ξέρουν εάν πρόκειται για βραχώδη, υγρό ή αέριο πλανήτη, εάν όμως είναι βραχώδης θα πολλαπλασιαστούν οι πιθανότητες για ύπαρξη ζωής.
    Ο Kepler-22b εντάχθηκε έτσι σε έναν κατάλογο 1.094 πλανητών που έχουν εντοπισθεί να περιστρέφονται γύρω από άλλα αστέρια, μακριά από το ηλιακό μας σύστημα και θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν ζωή. «Πλησιάζουμε όλο και πιο κοντά σε πλανήτες με μέγεθος αντίστοιχο της Γης που να είναι κατοικήσιμοι», δήλωσε η αστρονόμος του Πανεπιστημίου του Σαν Χοσέ Νάταλι Μπατάλα, εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του τηλεσκοπίου Kepler που εντόπισε τον συγκεκριμένο πλανήτη πριν από έναν χρόνο, αλλά επέλεξαν να τον μελετήσουν καλύτερα και να γνωστοποιήσουν το εύρημά τους όταν θα είχαν περισσότερα στοιχεία.
    Το διαστημικό τηλεσκόπιο, η λειτουργία του οποίου άρχισε πριν από τρία χρόνια, αναζητεί πλανήτες με συνθήκες ευνοϊκές για την ανάπτυξη της ζωής. Ο Kepler-22b είναι ο πρώτος πλανήτης με τόσες πιθανότητες να φιλοξενεί ζωή και που περιστρέφεται γύρω από ένα αστέρι σαν τον Ηλιο, αναφέρουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους που θα δημοσιευθεί στην Επιθεώρηση Αστροφυσικής. Το γεγονός βέβαια ότι απέχει 600 έτη φωτός δημιουργεί δυσκολίες στο να τον εξερευνήσουμε από κοντά: ένα έτος φωτός είναι η απόσταση την οποία διανύει το φως στη διάρκεια ενός χρόνου, δηλαδή περίπου 10 τρισεκατομμύρια χλμ. Το διαστημικό τηλεσκόπιο είναι στραμμένο στους αστερισμούς του Κύκνου και της Λύρας, όπου βρίσκονται περίπου 150.000 αστέρια.