Saturday, 21 May 2011


new Theory kefalonitis.com


Ένα καινούργιο βιβλίο στα Αγγλικά με τον τίτλο “Where on Earth is Ithaca? - a Quest for the Homeland of Odysseus” (Ποὺ στο Τόπο ειν᾽ η Ιθάκη; Αναζητώντας την Ιθάκη) του Ολλανδοὺ συγγραφὲα Κου Καὶης Χοὺκοπ (Cees Goekoop) παρουσιάζει μια εμπεριστατωμένη μελέτη του Ζητήματος της Ιθάκης, δηλαδή που τοποθετεί ο Όμηρος την πατρίδα του κύριου ήρωα του, του Οδυσσέα.

Το βιβλίο αυτό εκθέτει και συγκρίνει συστηματικά όλες τις θεωρίες που έχουν προταθεί πάνω στο θέμα αυτό από την αρχαιότητα μέχρι πρόσφατα. Ο συγγραφέας έχει δικιά του θεωρία που τοποθετεί την Ομηρική Ιθάκη στην Έρισσο, τη βορειοδυτική χερσόνησο της Κεφαλονιάς, και την πόλη και το λιμάνι της αρχαίας Ιθάκης στο Φισκάρδο.

Ο Κος Χοὺκοπ αντιμετώπισε το πρόβλημα εξετάζοντας το αρχαίο κείμενο της Οδύσσειας και της Ιλιάδας και χρησιμοποιώντας σαν κύριο οδηγό του πληροφορίες που περιέχονται στο κείμενο, όπως ναυτικούς όρους, σημεία του ορίζοντα και άλλα γεωγραφικά στοιχεία. Επιπρόσθετα, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στη κατανόηση της Ομηρικής σκέψης και την περιγραφή των χαρακτήρων των πρωταγωνιστών του έπους, ζωγραφίζει τελικά μια συνεπή εικόνα της θέσης της Ιθάκης, όπως περιγράφεται στη Οδύσσεια.

Περιεχὸμενα

Το βιβλίο έχει τέσσερα κύρια κεφάλαια:

1. Ο Όμηρος και η Ιθάκη. Δίνει βασικές πληροφορίες για τον Όμηρο και τα γεγονότα μετά το τέλος του Τρωικού Πολέμου και προσφέρει μια σύντομη, αλλά εξαιρετικά σαφή περίληψη της πλοκής της Οδύσσειας.

2. Η διαμάχη μεταξύ των Ομηριστών. Εμπεριστατωμένη μελέτη της ιστορίας του Ζητήματος της Ιθάκης που καλύπτει τις διάφορες θεωρίες στα τελευταία 2000 χρόνια για τη θέση της Ιθάκης.

3. Ανάλυση Ομηρικών αποσπασμάτων. 48 αποσπάσματα με πληροφορίες για την Ιθάκη μεταφρασμένα από τον ίδιο το συγγραφέα και με σχόλια για τη σωστή ερμηνεία κύριων λέξεων και φράσεων.

4. Που στο τόπο ειν᾽η Ιθάκη; Ο συγγραφέας παρουσιάζει τη δικιά του τη θεωρία, διαφορετική από αυτές του παππού και της γιαγιάς του, η οποία βασίζεται στις παρατηρήσεις και τα σχόλια του κεφαλαίου 3, και καταλήγει με τα τελικά περιληπτικά συμπεράσματα των κύριων σημείων.

Η θεωρία του Κου Χοὺκοπ

Πολλοί Ομηριστές έχουν διατυπώσει της απόψεις τους για τη θέση της Ιθάκης, αλλά κοιτάξαν την Οδύσσεια μόνο σαν ιστορικοί ὴ γλωσσολόγοι, και όχι με τα μάτια ναυτικού που βάζει πλώρη από ή προς το λιμάνι της Ιθάκης, ή ακόμη προς την Πύλο, τα γειτονικά νησιά και τα άλλα μέρη που αναφέρει ο Όμηρος.

Ο Κος Χοὺκοπ, με μακρόχρονη πείρα στην ιστιοπλοΐα, συγκέντρωσε την προσοχή του στα στοιχεία που αναφέρει ο Όμηρος για ναυσιπλοΐα και προσανατολισμό. Ο Όμηρος, όπως και το ακροατήριό του, ήταν έμπειρος ταξιδιώτης και χρησιμοποίησε τις γνώσεις του ναυτικού όπως χρησιμοποιούμε σήμερα χάρτες και οδικούς οδηγούς με δορυφορικά συστήματα στο αυτοκίνητό μας.

Η Ομηρική γεωγραφία θα έπρεπε να ήταν σωστή και αληθής, αλλιώς οι ακροατές του θα το παρατηρούσαν εύκολα. Ακριβώς όπως σήμερα ένας συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων όπου η πλοκή διεξάγεται στο Εδιμβούργο, στη Νέα Υόρκη ὴ στο Λονδίνο αναφέρει γνωστές στους αναγνώστες του τοποθεσίες, δρόμους και κτίρια (για λίγη αληθοφάνεια), έτσι και ο αρχιτεχνίτης ο Όμηρος: ποιητική φαντασία πάνω σε γεωγραφική πραγματικότητα. Περιγραφές γεγονότων εκτός του Ελληνικού γεωγραφικού χώρου θα μπορούσαν άνετα να είναι μόνο στη φαντασία του Ποιητή, τα καθαρά μυθικά συστατικά της Οδύσσειας, και κανείς δεν θα έφερνε αντίρρηση.

Μετά την ανάλυση σχεδόν 50 αποσπασμάτων που περιέχουν πληροφορίες για τη γεωγραφική θέση της Ιθάκης και σχετικές άλλες τοπογραφικές περιγραφές, το πρώτο και πιο σπουδαίο συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει ο Κος Χοὺκοπ είναι ότι, κατά τον Όμηρο, το λιμάνι της Ιθάκης πρέπει να βρίσκεται στη βορεινή είσοδο ενός θαλάσσιου διαύλου μεταξύ δυο νησιών.

Ο δίαυλος αυτός πρέπει να χωρίζει την χθαμαλὴ (χαμηλή) Ιθάκη από την παιπαλὸεσσα (βραχώδη, ορεινή) Σάμο που βρίσκεται ανατολικά της Ιθάκης, προς την ροδοδὰκτυλο Ηὼ (αυγή). Το πλούσιο σε σιτάρι Δουλὶχιο, δηλ. το πιο εύφορο νησί από το οποίο ήρθαν 42 από τους 108 μνηστήρες, πρέπει νὰναι προς ηὲλιο (προς μεσημβρίας, νότια) της Ιθάκης, όπως και η ηληὲαισα (δασώδης) Ζάκυνθος. Στο μέσο του διαύλου υπάρχει ένα νησάκι, η Αστερὶς, με δυο αμφὶδυμους λιμὲνες (γειτονικά λιμάνια). Είναι εκεί που οι μνηστήρες είχαν στήσει καρτέρι οι μνηστήρες της Πηνελὸπης, σχεδιάζοντας να αιφνιδιάσουν τον Τηλέμαχο κατά την επιστροφή του από την Πύλο.

Τελική, και πιο σπουδαία λεπτομέρεια: Ένα πλοίο της Ομηρικής εποχής με το φαρδύ πανί του, μπορούσε να εκπλεὺσει εύκολα από το λιμάνι της Ιθάκης, ξεπερνώντας την Αστερὶδα, γραμμή κατευθείαν για την Πύλο, στη δυτική Πελοπόννησο, με οὺριο βορειοδυτικό άνεμο, τον ισχυρό τοπικό άνεμο Ζὲφυρο (Μαΐστρο).

Κοιτώντας στο χάρτη των Ιονίων νήσων, μόνο ένας θαλάσσιος δίαυλος υπάρχει, και καμιά άλλη τοποθεσία δεν εκπληρεὶ όλα τα προσόντα που απαιτούν οι Ομηρικές περιγραφές.

Τούτο σημαίνει ότι η Πὸλις της Ιθάκης με το πολυβενθὲς (πολὶορμο, πὰνορμο) λιμάνι θα πρέπει να βρίσκεται στη βορειοδυτική άκρη του διαύλου, πανυπερτὰτη ειν αλὶ (πιο έξω στη θάλασσα), προς ζὸφο (εκεί που πέφτει το δειλινό). Η (χερσὸ)νησος της Ερισσοὺ, χωρισμένη γεωγραφικά από τη βαθιά κοιλάδα της Πυλάρου από τον κύριο κορμό της Κεφαλονιάς, σαν σχεδόν ξεχωριστό νησί, ταιριάζει πολύ ωραία στην Ομηρική περιγραφή. Μ᾽αυτή την αρχική θέση, ο Κος Χοὺκοπ αναπτύσσει περαιτέρω τα υπόλοιπα στοιχεία της θεωρίας του. Μ᾽άλλα λόγια, η Ομηρική Ιθάκη δεν μπορεί να είναι το σημερινό, ορεινό και προς την Ανατολή κείμενο Θιάκι.

Ακολουθώντας την πορεία του Οδυσσέα από την άφιξή του στην πατρίδα του και μετά, οδηγούμαστε στις ακόλουθες σημαντικές τοποθεσίες:

Ο κὸλπος του Φὼρκυ

Ραψωδὶα 8:
Δυο ακρωτήρια πέφτουν μεσ᾽τη θάλασσα, κλίνοντας προς τη μεριά του λιμανιού.
… κι᾽εκεί κοντά είναι μια όμορφη σπηλιά, ιερό των νυμφών που λέγονται Ναϊάδες.
… ολόγυρα είναι πέτρινοι αργαλειοί, όπου οι νύμφες υφαίνουν θαλασσοβρεγμὲνα πορφυρά σεντόνια, θαύμα να τα βλέπεις. Η σπηλιά έχει δυο εισόδους, μια προς τον βόρειο άνεμο, όπου μπαίνουν οι θνητοί, και μια προς τον νότιο άνεμο που είναι για τους αθανάτους.
… και τόση ήταν η ορμή του πλοίου όταν έφτασε στην στεριά που βγήκε το μισό πάνω στη ακτή.

Όλες αυτές τις ιδιότητες τις κατέχει ο κόλπος της Άσσου. Το διπλό ακρωτήριο, με κλίση προς το λιμάνι, όπου η ακτή είναι τόσο στενή ώστε το πλοίο των θαλασσόλυκων Φαιάκων βγήκε το μισά πάνω στην άμμο. Λίγο πιο γρήγορα ακόμη και θα ξαναβρισκόντουσαν ξανά στη θάλασσα!

Το αγρόκτημα του Ευμαὶου

Ραψωδὶα 8:
Πρώτα, πήγαινε τώρα στο χοιροβοσκό. … Θα τον βρεις να φροντίζει τα γουρούνια σου. Βόσκουν κοντά στου Κὸρακου το βράχο και τη Πηγή της Αρεθοὺσας, όπου τρώνε βελανίδια ασταμάτητα και πίνουνε μαύρο νερό.

Περπατώντας σ᾽ένα μονοπάτι που αρχίζει από την Ὰσσο, κοντά στο χωριό Πλαγιά, στα μέσα μιας πεδιάδας, βρίσκει κανείς ένα ωραίο λόφο που γὺρω-γὺρω έχει κόκκινο, εύφορο χώμα. Στη κορφή του υπάρχει ένα πηγάδι, που είναι φυσικά αξιοπρόσεκτο γεωλογικό φαινόμενο. Λατρεύεται επί αιώνες. Είναι γνωστό σημείο για να δει κανείς κόρακες. Η περιοχή είναι καλυμμένη από πουρνάρια καταφορτωμὲνα με βελανίδια.

Η Πηγή κοντά στη Πόλη

Ραψωδία 17:
Αλλά όταν περπατώντας στο βραχώδες μονοπάτι φτασαν κοντά στη πόλη, περάσαν την καλὸχτιστη τη κρήνη (Τυκτὴ Κρὴνη) με το καθαρό νερό. … Στο πάνω της μέρος βρισκὸνταν βωμός για τις νύμφες, όπου όλοι οι περαστικοί κάνανε προσκύνημα.

Περπατώντας από την Πλαγιά στο Φισκὰρδο, μόλις πριν μπει κανείς στην πάλη, στ᾽αριστερά το χέρι είναι τα ερείπια μιας αρχαίας σκαλιστής κατασκευής, λαξευμένη στο βράχο. Στην πάνω μεριά, ο βράχος είναι λείος από νερό τρεχούμενο για πολύ καιρό. Μπορεί κανείς να διακρίνει που θα μπορεί να βρισκόταν ένα πηγάδι. Το νερό θάτρεχε μέσα σ᾽αυτή την πέτρινη κατασκευή. Τέλειος τόπος για να πλυθεί ο οδοιπόρος πριν μπει στην πόλη!

Το Παλάτι και η Πόλη της Ιθάκης

Ραψωδὶα 2:
... και ο Δίας ο Μεγαλόφωνος έστειλε δυο αετούς που πετάξαν απ᾽την κορφή της οροσειράς. Πετάγανε δίπλα-δίπλα με τα φτερά τους απλωμένα, γρήγοροι σαν τον άνεμο. Αλλ' όταν φτάσαν ακριβώς πάνω από το θορυβώδες πλήθος, κάνανε κύκλους … και μετά στρὶψανε προς τα δεξιά, και εξαφανισθὴκαν πετώντας πάνω από τα σπίτια και την πόλη.

Ὲχοντας τοποθετήσει το λιμάνι της Ιθάκης στο λιμάνι του Φισκάρδου, παραμένει τώρα να βρούμε τα ερείπια του παλατιού. Το παραπάνω απόσπασμα προσφέρει μια καλή ένδειξη: Οι αετοί κατέβηκαν από το Νὲϊον (τον ψηλό λόφο δίπλα στην πόλη) και στρὶψαν δεξιά πάνω από την αγορά του δήμου, που ήταν από κάτω από το παλάτι του Οδυσσέα, και μετά πετάξανε μακριά πάνω από την πόλη. Η ένδειξη αυτή τοποθετεί το παλάτι στην πλαγιά ενός μικρότερου λόφου, στο ίδιο ύψος με την πηγή. Η πηγή δεν φαίνεται σ᾽αυτή την εικόνα γιατί είναι στην κοιλάδα μεταξύ των δύο λόφων.

Είναι φανερό ακόμη και τώρα, ότι η πηγή πρέπει να βρίσκεται σε ένα μέρος υγρό γιατί ο χώρος είναι καλυμμένος από κυπαρίσσια, που όπως είναι γνωστό φυτρώνουν και προκόβουν εκεί που περνάνε (υπόγεια) νερά. Δεν υπάρχουν πια ανοικτά πηγάδια στην περιοχή, αλλά αφού το νερό της πηγής έβγαινε στο ίδιο επίπεδο με το παλάτι, πιθανόν είναι ότι κοντά της θάταν το παλάτι και πολύ βολικό να βρίσκεται κοντά του άφθονο φρέσκο νερό.

Η αρχαιολογία του Ομηρικού κειμένου

Στην Αλεξανδρινή εποχή κυκλοφορούσε ένα γνωμικό, «Τον Όμηρο μπορούμε να τον ερμηνεύσουμε μόνο μέσω του Ομήρου». Ο Κος Χοὺκοπ μας τραβά την προσοχή ακριβώς σ' αυτὸ το σημείο, ότι δηλαδή η σωστή ερμηνεία Ομηρικών λέξεων και φράσεων είναι το κλειδί για να ερμηνεύσουμε την Ομηρική γεωγραφία, ειδικά τα επίθετα που συνοδεύουν την Ιθὰκη και τα γειτονικά μέρη.

Παραδείγματα: πανυπερτὰτη ειν αλὶ (η πιο ὲξω στη θὰλασσα), αμφὶαλος (με θὰλασσα απ᾽τις δυὸ πλευρὲς), χθαμαλὴ (χαμηλὴ), ζὸφος (δυτικὰ-βορειοδυτικὰ, το σκοτάδι της δύσης), ευδεὶελος (που φαίνεται από μακριά – ὴ μήπως καλὸδυση;), αμφὶδυμοι λιμὲνες (γειτονικὰ λιμὰνια), εινοσὶφυλος (με δὲντρα φυλοσοὺσουρα;), πεπαλαὶοσσα (βραχὼδης, ορεινὴ) και, πιο σημαντικά για τη ταύτιση της Ιθάκης με την χερσόνησο της Ερισσοὺ, η λέξη νὴσος = χερσὸνησος όπως στη σύνθετη λέξη Πελοπόννησος, δίνει στη μελέτη του Κου Χοὺκοπ μια ιδιαίτερη ποιότητα, που μόνο ειδικά εκπαιδευμένοι φιλόλογοι και γλωσσολόγοι μπορούν να εκτιμήσουν και κρίνουν.

Περί του συγγραφέως

Πριν ένα αιώνα, ο παππούς του συγγραφέα, ο Δρ Αδριανὸς Χοὺκοπ (Adrian Goekoop), ένας μεγάλος φιλέλληνας και ενθουσιώδης Ομηρὸφιλος, άρχισε την οικογενειακή εμπλοκή στο Ζήτημα της Ιθάκης, με τη χρηματοδότηση ανασκαφών στο Θιάκι (τη σημερινή λεγάμενη Ιθάκη) και στη Λευκάδα, με τον Γερμανό αρχαιολόγο Βὶλχελμ Ντὸρπφελντ. Ο Ντὸρπφελτ ήταν ήδη φημισμένος και σεβαστός στους αρχαιολογικούς κύκλους για την δουλειά του στην Τροία, αρχικά σαν βοηθάς του Σλὴμαν.

Απογοητευμένος από την έλλειψη ευρημάτων Μυκηναϊκής εποχής στο Θιάκι και μη δεχόμενος τις γνώμες του Ντὸρπφελντ για την ταύτιση της Λευκάδας με την Ομηρική Ιθάκη, αποφάσισε να επιδίωξη τις δικές του ιδέες και να συγκεντρώσει τη προσοχή του στο νησί της Κεφαλονιάς. Χρηματοδότησε τον Παναγιώτη Καββαδία, τότε γενικό γραμματέα της Ελληνικής Αρχαιολογικής Εταιρίας, που διεξήγαγε ανασκαφές στα Μαζαρακάτα όπου και ανακαλύφθηκαν Μυκηναϊκοί τάφοι με ενδιαφέροντα πλούσια αντικείμενα.  

Μετά το θάνατο του Αδριανού Χοὺκοπ το 1914, η χήρα του, Κα Χοὺκοπ ντε Ζὸνγκ. (Goekoop de Jong), συνέχισε το έργο του άνδρα της με τη συνεργασία της με τον Δρ Σπυρὶδωνα Μαρινάτο, τότε ένας ταλαντούχος νέος 28 χρονών και ήδη διευθυντής του Μουσείου του Ηρακλείου. Παρά πολλές συστηματικές ανασκαφές στη Νότια και Δυτική Κεφαλονιά, η θέση του παλατιού του Οδυσσέα παρέμενε αινιγματική.

Η συνεργασία αυτή οδήγησε στην ίδρυση του Μουσείου του Αργοστολίου με χρήματα της Κας Χοὺκοπ ντε Ζὸνγκ. Ο Μαρινάτος συνέχισε τη πορεία του προς τη κορυφή του επαγγέλματός του ανακαλύπτοντας, μερικές δεκαετίες αργότερα, τα πασίγνωστα σ' όλο το κόσμο ερείπια του κέντρου του Κυκλαδικού πολιτισμού, μια πόλη θαμμένη κάτω από δεκάδες μέτρα ηφαιστειακής τέφρας στο Ακρωτήρι της Θήρας (Σαντορίνη).

Μετά από σχεδόν 50 χρόνια, ο εγγονός της Κας Χοὺκοπ ντε Ζὸνγκ, Καὶης Χοὺκοπ, δήμαρχος της Ολλανδικής πόλης Λαϊντεν (Leiden) για 18 χρόνια, άδραξε τον οικογενειακό πυρσό, και μετά από χρόνια μελέτης και έρευνας, δημοσίευσε τη θεωρία του στα Ολλανδικά, το 1990. Το βιβλίο εκείνο έχει ανανεωθεί και μεταφραστεί τώρα στα Αγγλικά από τον ομογενή μας Δρ Μανώλη Πάντο, κάτοικο Αγγλίας, και δύο Ολλανδοὺς συναδέλφους του. Η κόρη του Μαρινάτου, Κα Νανὼ Μαρινάτου, καθηγήτρια Ελληνικής Προϊστορίας στο Πανεπιστήμιο Ιλλινὸϊ εν Σικὰγω, ΗΠΑ, συμφώνησε ευγενικά να γράψει το προοίμιο.

Φτάσαμε άρα στη τελική λύση του Ζητήματος της Ιθάκης;

Αυτό φυσικά επαφίεται στον αναγνώστη να αποφασίσει. Αλλά αν κάποιος άλλος στο μέλλον αισθανθεί την ανάγκη να προτείνει άλλη, διαφορετική θεωρία για την πραγματική θέση της Ομηρικής Ιθάκης, θα πρέπει να μελετήσει με προσοχή τα επιχειρήματα του Κου Χοὺκοπ, και να αντιμετωπίσει το θέμα εξ ίσου σοβαρά. Το Ομηρικό αίνιγμα έχει σαγηνεὺσει (και παγιδεύσει) πολλούς μέχρι τώρα.

Δεδομένα

Έκδοση της Αγγλικής μετάφρασης, 2010.
Συγγραφέας: C.H. Goekoop, Amsterdam,
Μεταφραστές: Dr Wim Bras, Dr Harold van Garderen και Δρ Μανώλης Πάντος

Εκδότης: Eburon Academic Publishers, Delft, The Netherlands,
http://www.eburon.nl/where_on_earth_is_ithaca
Publisher USA: Chicago University Press.
ISBN 978-90-5972-344-3.

Το βιβλίου είναι σε φορμάτ ταξιδιωτικού οδηγού (Α5). Οι 187 σελίδες συμπεριλαμβάνουν 15 χάρτες, 33 έγχρωμες και 11 μαυρόασπρες φωτογραφίες καθώς και 254 επεξηγητικές σημειώσεις και διεξοδικό ευρετήριο σημαντικών λέξεων και κυρίων ονομάτων. Η πλούσια βιβλιογραφία παρέχει παραμπομπές στην εργασία άλλων συγγραφέων για περαιτέρω μελέτη.

Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων και αγοράς βιβλίων στην Ελλάδα:
Dr Theo Wolters Email: theowolters@fabrique-invent.nl

Επαφή στα Ελληνικά: Dr Manolis Pantos +30 6938852601, (μέχρι 19th Σεπτεμβρίου)
Email: emmanuel.pantos@stfc.ac.uk
URL: http://srs.dl.ac.uk/arch/

Wednesday, 18 May 2011


επαναπατρισμός/συζήτηση 

comment.                                                            
ο μετανάστης που κάτω από διαφορετικές συνθήκες ορθοπόδησε στην ξένη γη δύσκολα επαναπατρίζεται.Την Ελλάδα του σήμερα δεν την εστερνίζεται, γιατί δεν τον γεμίζει, και τούτο γιατί του λείπουν οι άνθρωποι που άφισαν την ζωή ,έφυγαν. Και τι δεν θάδινα να βρώ κάτι τι από τα παληά ανέγκιχτο από του χρόνου την φθορά.Οι άνθρωποι δυνατόν να είναι ωραίοι και είναι σαν Ελληνες πάντα ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΊ ΚΑΙ ΥΠΈΡΟΧΟΙ μα δεν είναι της δικής μας πάστας και δεν είναι γιατί ωκεανοί και χρόνια έφεραν αλλαγές στην νοοτροπία αμφοτέρων . Πως να συγχρωτισθεί ο μετανάστης? Την όλη κουβέντα μας την θεωρώ κουβέντα και είναι καλή σαν κουβέντα.λορνιόν Lornion http://lornion.blogspot.com 

Saturday, 14 May 2011


Ύβρις το να μας ζητούν νησιά ως εγγυήσεις, τονίζει ο πρωθυπουργός

«Δεν εγκαταλείπουμε το ευρώ»
«Εμείς θα τραβήξουμε μπροστά. Δεν θα χρεοκοπήσουμε και δεν θα εγκαταλείψουμε την Ευρωζώνη» δηλώνει σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι «το να μας ζητούν ένα νησί ή ένα μνημείο ως εγγύηση είναι σχεδόν ύβρις. Ο κόσμος περιμένει ότι ο λόγος μας και οι πράξεις μας θα αποτελέσουν επαρκή εγγύηση».
Σε ερώτηση για τις αποκρατικοποιήσεις και γιατί η κυβέρνηση άργησε έναν χρόνο να παρουσιάσει το πρόγραμμά της, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε: «Στην αρχή, οι ιδιωτικοποιήσεις δεν ήταν μια προτεραιότητα, τώρα είναι στην πρώτη σειρά της ατζέντας. Θα αποδείξουμε ότι είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στις ανάγκες που θέτει το δημόσιο χρέος, με μια σειρά σχεδίων ανάπτυξης. Τα σχέδιό μας τυγχάνει ευρείας αποδοχής και από την αντιπολίτευση και την κοινή γνώμη. Θα το εγκρίνουμε σύντομα».
Για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ο κ. Παπανδρέου απαντά: «Όλοι νόμιζαν ότι το 2012 θα μπορούσαμε να επανέλθουμε στην αγορά. Τώρα κάποιοι υποστηρίζουν ότι εξαιτίας του κλίματος, των υψηλών σπρέντ, αυτό δεν θα καταστεί δυνατόν, και κατά συνέπεια θα χρειασθούμε νέες βοήθειες. Εγώ ελπίζω αυτό να μην συμβεί, ότι θα μπορέσουμε, μερικώς τουλάχιστο, να βγούμε στις αγορές από την στιγμή που το 2012 θα έχουμε κάποια επιπλέον αποθέματα. Θα δούμε. Δεν αποφασίζουμε εμείς πώς θα αντιδράσουν οι αγορές».
Σε ερώτηση του Ιταλού δημοσιογράφου αν η αίσθηση, στην παρούσα φάση, μοιάζει με το να σε σημαδεύουν με όπλο, ο πρωθυπουργός απαντά: «Δεν θα έλεγα ένα πιστόλι στο κεφάλι, αλλά μια σκανδάλη που κινδύνευε να πατηθεί κατά όλης της χώρας λόγω της πραγματικής πιθανότητας χρεοκοπίας. Καταφέραμε να το αποτρέψουμε, κερδίζοντας λίγο χρόνο για να υλοποιηθούν οι αναγκαίες αλλαγές, για να γίνει η Ελλάδα μια σύγχρονη οικονομία, βιώσιμη και αποδοτική».
Προσθέτει ότι ακόμη βρισκόμαστε στο ένα τρίτο της πορείας, αλλά είναι κατανοητό ότι ο κόσμος ανησυχεί. «Υποφέρει και δεν μπορεί ακόμη να εισπράξει τις βελτιώσεις. Πρέπει να συνεχίσουμε με σιδερένια βούληση, όχι μόνο για να μειώσουμε το έλλειμμα, που είναι ένα σύμπτωμα, αλλά για να επιβάλουμε την διαφάνεια, να απαλείψουμε την διαφθορά, να μειώσουμε την φοροδιαφυγή, και να γίνει το όλο σύστημα πιο δίκαιο».
 TA NEA

Saturday, 7 May 2011

Ο μύθος του Έλληνα «κηφήνα» /ενδιαφέρον κείμενο αντιγραφή απο  www.omogenia.com


Πάνος Πικραμένος

«Σας εκπαιδεύουν να αισθάνεστε ένοχοι για αυτό που είστε. Πρόκειται για μια τακτική κοινωνικής παθολογίας, η οποία δεν περιορίζεται μόνο στην Ελλάδα…» λέει η δημοσιογράφος και συγγραφέας Ναόμι Κλάιν, σε συνέντευξή της, για τα οικονομικά μέτρα, την τρόικα και τα όσα συμβαίνουν τελευταία στη χώρα μας.

H Αμερικανίδα δημοσιογράφος, στο βιβλίο της «Το Δόγμα του Σοκ», περιγράφει λεπτομερώς τις τεχνικές του «καπιταλισμού της καταστροφής», όπως η ίδια τον ονομάζει, που χρησιμοποιούνται από νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις σε πολλές χώρες του κόσμου, για τον πειθαναγκασμό των πολιτών να δεχθούν μεταρρυθμίσεις ενάντια στα συμφέροντά τους.

Με άμεσο στόχο τις ιδιωτικοποιήσεις, την απορύθμιση του κρατικού τομέα και τις περικοπές των κοινωνικών δαπανών, μία κατά μέτωπο επίθεση κατά της συλλογικής συνείδησης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και στην Ελλάδα.

Πανίσχυροι επικοινωνιακοί μηχανισμοί έχουν εξαπολύσει μία γιγάντια προπαγανδιστική εκστρατεία και βομβαρδίζουν τον πολίτη με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, επιδιώκοντας να του επιβάλλουν την άποψη, ότι είναι αυτός που έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την οικονομική κρίση.

Χρησιμοποιώντας πολύ συχνά ψευδή στοιχεία και εκμεταλλευόμενοι τα -δυστυχώς υπαρκτά- παθογενή στοιχεία του ελληνικού δημόσιου και οικονομικού βίου, προσπαθούν να εκμηδενίσουν την αυτοεκτίμησή του, ώστε να τον πείσουν να δεχθεί τα μέτρα της τρόικας και το νεοφιλελεύθερο μοντέλο ως «μονόδρομο» και υποχρεωτική λύση.

Ψέμα 1ο: οι Έλληνες εργάζονται λιγότερο

Πρόκειται για ένα στερεότυπο, πολύ διαδεδομένο στη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη, το οποίο όμως δεν επιβεβαιώνεται από τα επίσημα στοιχεία της Ε.Ε..
Αντίθετα, σύμφωνα με άρθρο της «Wall Street Journal» (14-2-2011), οι Έλληνες βρίσκονται στην πρώτη θέση της κατάταξης στην Ε.Ε., εργαζόμενοι κατά μέσο όρο 42 ώρες την εβδομάδα, και ακολουθούν οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι με 39 ώρες την εβδομάδα.

Λιγότερο απ' όλους, εργάζονται οι Ολλανδοί με 31 ώρες, ενώ οι Γερμανοί δουλεύουν 36 ώρες την εβδομάδα.

Όμως, πρέπει να σημειωθεί ότι οι Έλληνες παράγουν λιγότερο από 18,5 ευρώ κάθε ώρα εργασίας, οι Ισπανοί 24,4 ευρώ και οι Πορτογάλοι 13,8 ευρώ, ενώ οι Ολλανδοί παράγουν 39,5 ευρώ και οι Γερμανοί 38,7.

«… Ένας Έλληνας υπάλληλος με την ίδια εκπαίδευση με έναν Γερμανό θα είναι λιγότερο παραγωγικός, εξαιτίας της ανώτερης τεχνολογίας που έχει ο Γερμανός και των υποδομών» σημειώνει η εφημερίδα.

Ψέμα 2ο: οι Έλληνες βγαίνουν νωρίς στη σύνταξη

Έρευνα του Ο.Ο.Σ.Α., που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Ιούνιο του 2010, αποδεικνύει ότι στην πραγματικότητα οι Έλληνες βγαίνουν αργότερα στη σύνταξη από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

Έτσι, ενώ ο νόμος επέτρεπε μέχρι πρότινος τη σύνταξη στα 58 χρόνια για την Ελλάδα, και το όριο ήταν τα 60 για τη Γαλλία και τα 65 για τη Γερμανία, την Αγγλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Αυστρία, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική.

Οι Γάλλοι βγαίνουν στη σύνταξη νωρίτερα, κατά μέσον όρο στην ηλικία των 58,7 ετών, οι Αυστριακοί παρά την αυστηρή νομοθεσία τους στα 58,9, οι Ιταλοί στα 60,8, οι Ισπανοί στα 61,4 και οι Γερμανοί στα 62,1, αναφέρει ο Ο.Ο.Σ.Α. μετά από επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων που αφορούν στην πραγματική έξοδο από την εργασία.

Οι Έλληνες, παρά το χαμηλό όριο των 58 ετών που προέβλεπε ο νόμος, βγαίνουν στη σύνταξη στα 62,4 χρόνια τους, δηλαδή 4,4 χρόνια παραπάνω από το νόμιμο όριο, αργότερα ακόμη και από τους Γερμανούς.

Ψέμα 3ο: το υπεράριθμο των δημοσίων υπαλλήλων

Ενώ ορισμένα δημοσιεύματα μιλούσαν για αριθμούς δημοσίων υπαλλήλων της τάξεως των… εκατομμυρίων, η «Έκθεση Ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», σε κείμενο εργασίας με τίτλο «The size and performance of public sector activities in Europe», αποδεικνύει ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών με τους λιγότερους δημοσίους υπαλλήλους στην Ε.Ε..

Στον πίνακα όπου καταγράφεται το ποσοστό των δημοσίων υπαλλήλων επί του συνόλου των εργαζομένων κάθε χώρας, η Ελλάδα βρίσκεται στη 14η θέση μεταξύ των 17 κρατών που εξετάζονται στην έρευνα, με ποσοστό 11,4%.

Στις πρώτες θέσεις φιγουράρουν οι «προηγμένες» Σουηδία (30%) και Δανία (29%). Αλλά η Ελλάδα υπολείπεται πολύ και από τη Γαλλία (21,2%) και τη Μεγάλη Βρετανία (17,8%) και ξεπερνά μόνο την Ιρλανδία (11,0%), την Ολλανδία (10,7%) και τη Γερμανία (10,2%). Όπως σημειώνεται στη μελέτη, η θέση της Ελλάδας στην κατάταξη αυτή παραμένει σταθερή τις τελευταίες δεκαετίες.

Η απογραφή του 2010 απέδειξε ότι στην Ελλάδα υπηρετούν 768.009 δημόσιοι υπάλληλοι, συμπεριλαμβάνοντας τους μόνιμους υπάλληλους, τους δικαστικούς και τους δημόσιους λειτουργούς (625.738), τους υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (53.833), τους υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (44.811), τους συμβασιούχους έργου (14.345), τους αιρετούς (12.609) και άλλες πιο ολιγάριθμες κατηγορίες.

Η κυβέρνηση, οι «μόνιμοι» επικριτές του δημόσιου τομέα και οι λάτρεις του μνημονίου απέφυγαν να τοποθετηθούν και να σχολιάσουν το αποτέλεσμα.

Οι δε αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων απορροφούν το 11,1% του Α.Ε.Π., τοποθετώντας την Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης, με πρώτη τη Δανία (18,1%) και δεύτερη την Ισπανία (17,5%).

Ορθώς λοιπόν, η ΑΔΕΔΥ κάνει λόγο για «συστηματική και χρόνια παραποίηση, διαστρέβλωση της πραγματικότητας με τα περί ενάμισι, δύο, ακόμη και δυόμισι εκατομμύρια δημοσίων υπαλλήλων».

Στόχος το σύστημα αξιών της κοινωνίας

Βραχυπρόθεσμος στόχος αυτής της προπαγανδιστικής εκστρατείας είναι να τροφοδοτηθούν οι χρηματοπιστωτικές αγορές, που βουλιάζουν από την παγκόσμια «φούσκα», με χρήματα από τη φορολογία και όχι από τους «έχοντες και κατέχοντες», δηλαδή τις τράπεζες και τους μεγαλοκεφαλαιούχους.

Η μακροπρόθεσμη όμως επιδίωξη αυτής της επίθεσης, που δεν περιορίζεται στο οικονομικό σύστημα και τα εργασιακά, είναι να πλήξει το σύστημα αξιών της ελληνικής κοινωνίας. Μύθοι, Σύμβολα και Αξίες, Ιστορία, Θεσμοί και Παραδόσεις, απαραίτητα συστατικά κάθε ανθρώπινης συλλογικότητας, πρέπει να απαξιωθούν και να αντικατασταθούν από άλλα.

Έτσι μόνο μπορεί να διαμορφωθεί ένα νέο είδος συνείδησης και σκέψης, ένα διαφορετικό σύστημα αξιών και τελικά ένας διαφορετικός πολιτισμός, προς όφελος της οικονομίας της αγοράς, των «ομάδων συμφερόντων» που λυμαίνονται τον δημόσιο πλούτο και τελικά της διεθνούς οικονομικής ολιγαρχίας.

*τα στατιστικά και οικονομικά στοιχεία προέρχονται από εκθέσεις της Ε.Ε. και του Ο.Ο.Σ.Α., τις εφημερίδες «Wall Street Journal», «Stuttgarter Zeitung», «Έθνος» και «Ελευθεροτυπία». Η συνέντευξη της Ναόμι Κλάιν δημοσιεύτηκε στο «Βήμα».

pikramenos.blogspot.com

Thursday, 5 May 2011



Σαμαράς: Ο Παπανδρέου εξαπατούσε τον λαό
 Ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε προσωπική επίθεση κατά του πρωθυπουργού.
Για εξαπάτηση του ελληνικού λαού στον χειρισμό του θέματος της οικονομικής βοήθειας από το ΔΝΤ, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σε συγκέντρωση αποστράτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ. Ο κ. Σαμαράς αναρωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση Παπανδρέου «φούσκωσε» το έλλειμμα του 2009 και γιατί απαξίωνε την οικονομία με δηλώσεις για διεφθαρμένη χώρα και «Τιτανικό». Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην επικαιροποίηση του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ την ερχόμενη Πέμπτη (12 Μαΐου), ενώ χαρακτήρισε «ακατανόητη τη συνέχιση της μυστικής διπλωματίας από την κυβέρνηση».
Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Εδώ και 18 μήνες, μέρα με τη μέρα, τα πάντα γίνονται χειρότερα στον τόπο μας. Οι πολιτικές της κυβέρνησης αποδεικνύονται αδιέξοδες. Το ομολογούν τώρα, ο ένας μετά τον άλλο, ακόμη και οι υπουργοί, οι βουλευτές και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Επιβεβαιώνεται, την ίδια στιγμή, ότι ο κ. Παπανδρέου, την ώρα που διακήρυσσε ότι «λεφτά υπάρχουν», την ώρα που βεβαίωνε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να προσφύγουμε στο ΔΝΤ», την ίδια ώρα σχεδίαζε το ακριβώς αντίθετο. Διαπραγματευόταν μυστικά και υπόγεια την υπαγωγή της χώρας στο ΔΝΤ.
»Όσοι άκουσαν τον Στρος Καν δεν έχουν πλέον καμία αμφιβολία. Λέει ξεκάθαρα ότι η χώρα μπήκε στο Ταμείο σε 15 μέρες, διότι είχαν προηγηθεί πολύμηνες μυστικές και υπόγειες διαπραγματεύσεις. Ο ίδιος, άλλωστε, ο κ. Παπανδρέου, στο τελευταίο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματός του, ομολόγησε ότι προχώρησε στις επαφές εκείνες, διότι έψαχνε λεφτά. Το αποκάλυψε, όμως, από καιρό και ο υφυπουργός Οικονομικών, λέγοντας ότι το ΔΝΤ ήταν η πρώτη και η μόνη επιλογή τους από τη στιγμή που ανέλαβαν τη διακυβέρνηση του τόπου.
»Δυστυχώς, για τον κ. Παπανδρέου, η αλήθεια είναι μια και την ξέρει πλέον ο ελληνικός λαός. Μένει τώρα να απαντήσει, γιατί εξαπατούσε τον κόσμο. Γιατί φούσκωσαν το έλλειμμα του ’09;
Γιατί απαξίωναν την οικονομία με δηλώσεις για «διεφθαρμένη χώρα» και «Τιτανικό»; Μένει να πουν, επιτέλους, τι κρύβεται πίσω από την απόφαση εκείνη; Τι κρύβεται πίσω από όλες αυτές τις μεθοδεύσεις;
»Όπως γνωρίζετε, ολοκληρώνεται, τις ημέρες αυτές, η επικαιροποίηση του οικονομικού μας προγράμματος και, την ερχόμενη Πέμπτη, στις 12 Μαΐου, θα το παρουσιάσουμε στο Ζάππειο. Λαμβάνει υπόψη τις σημερινές αντίξοες συνθήκες. Προβλέπει στοχευμένες δράσεις, που μπορούν να εφαρμοσθούν σύντομα και να έχουν μετρήσιμα αποτελέσματα. Αναπτύσσει μέτρα, δράσεις και πολιτικές, που μπορούν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση. Αναπτύσσει, με μια φράση, πολιτικές Προοπτικής και Ελπίδας. Πολιτικές Ανάταξης της Οικονομίας, Ανάτασης της Κοινωνίας και Αξιοπρέπειας για κάθε πολίτη.
Αυτό είναι το Νέο Συμβόλαιο, που προτείνουμε σε όλους τους Έλληνες.
»Θέλω σήμερα να υπογραμμίσω ότι αναγκαίος και απαραίτητος παράγοντας για όλα αυτά, είναι η διασφάλιση κλίματος σταθερότητας και ασφάλειας. Και να το πετύχει αυτό, οφείλει να διατηρεί Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας με υψηλό ηθικό. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι βασικός παράγοντας ισχύος ενός Έθνους. Είναι εγγυητής της άμυνας και της ασφάλειας της χώρας. Αλλά και ένα ζωτικό κύτταρο του κοινωνικού μας ιστού.
»Ξέρετε ότι το διεθνές περιβάλλον είναι εξαιρετικά φορτισμένο. Όλα τα Εθνικά μας θέματα είναι ανοιχτά. Η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί και να επιβεβαιώνει, σε κάθε ευκαιρία, ότι αμφισβητεί ευθέως Εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η στάση της απέναντι στην Ελλάδα, είναι προβληματική και προκλητική. Θέλω να τονίσω ότι η συνέχιση της «μυστικής διπλωματίας» είναι ακατανόητη. Περιπλέκει τα πράγματα και μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επιζήμια.
»Οι προχθεσινές αναφορές του υπουργού Εξωτερικών ότι η Ελλάδα δεν προτίθεται να καθορίσει άμεσα ΑΟΖ για να μην επιβαρυνθούν οι συνομιλίες, μας προκαλεί έντονη ανησυχία. Αρνείται να ενεργοποιήσει ένα διεθνώς κατοχυρωμένο δικαίωμα της Πατρίδας μας. Στέλνει λάθος μηνύματα στην απέναντι όχθη. Και τα λανθασμένα μηνύματα έχουν αρνητικές επιπτώσεις. Απορρίπτουμε κατηγορηματικά την αξίωση της Τουρκίας για μοιρασιά στη μέση.
»Οι θέσεις μας για όλα αυτά (τις ανέπτυξα τον Ιανουάριο στη Βουλή) είναι ξεκάθαρες και είναι αδιαπραγμάτευτες.»
www.kathimerini.gr