Sunday 2 September 2012

Γεωπολιτικός ρεαλισμός
Tου Αλεξη Παπαχελα
Πού «ακουμπάει» η χώρα μας γεωπολιτικά αυτήν την ώρα; Αυτό το ερώτημα δεν έχει εύκολη απάντηση, αλλά καλό είναι να αρχίσουν να το συζητούν μερικά από τα «καλά» μυαλά της χώρας, χωρίς μάλιστα να θεωρούν τίποτα δεδομένο. Τα πράγματα στην περιοχή μας αλλάζουν και ενδεχομένως να αλλάξουν κι άλλο, κατά τρόπο θεαματικό.
Μια επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν πριν από τις αμερικανικές εκλογές, ώστε να «παγιδευθεί» ο πρόεδρος Ομπάμα στην επιχειρησιακή και πολιτική στήριξη του εγχειρήματος, δεν θα πρέπει να αποκλείεται.
Αυτήν τη στιγμή ένα από πιο στρατηγικά στηρίγματα της Ελλάδος είναι το Ισραήλ και τα λόμπι που επηρεάζει. Οι Ισραηλινοί δίνουν πολύτιμη βοήθεια στο ελληνικό κράτος και τούμπαλιν, έστω και αν πρόκειται για βοήθεια που δεν μπορεί ή δεν πρέπει να βλέπει πάντοτε το φως της δημοσιότητας. Είναι, πάντως, δείγμα ωριμότητας πως το πολιτικό κατεστημένο έχει παίξει αυτό το παιχνίδι έξυπνα και αποφασιστικά, απογαλακτιζόμενο από τις ιδεοληψίες και αγκυλώσεις του παρελθόντος. Το εθνικό συμφέρον απαιτεί, άλλωστε, ρεαλισμό.
Στήριγμά μας είναι και οι ΗΠΑ, που δεν θέλουν την Ελλάδα αποτυχημένο κράτος (failed state) και προσπαθούν απελπισμένα να πείσουν τους Γερμανούς πως πέρα από τα νούμερα υπάρχει και το γεωπολιτικό παιχνίδι. Οι Αμερικανοί δεν έχουν, όμως, χρήματα να βάλουν στη χώρα. Πιέζουν το Βερολίνο, συγκρατούν κάπως τις αγορές, αλλά τα περιθώρια χειρισμών είναι στενά. Μπορούν, βεβαίως, να βοηθήσουν στη συντήρηση και αντικατάσταση του πολεμικού υλικού, που πέφτει θύμα κανιβαλισμού λόγω της έλλειψης κονδυλίων για τα στοιχειώδη. Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις ζουν οριακές καταστάσεις και οι Αμερικανοί θα μπορούσαν να «βάλουν πλάτη», με την πολιτική στήριξη των αρμοδίων λόμπι στην Ουάσιγκτον.
Οι Γερμανοί πάλι έχουν, για πρώτη φορά, αρχίσει να συνειδητοποιούν πόσο επικίνδυνη θα ήταν μια διαλυμένη Ελλάδα, που θα έπεφτε στα χέρια Ρώσων ολιγαρχών και θα έφευγε από την παραδοσιακή ευρωπαϊκή τροχιά. Το επιχείρημα κυκλοφορεί στο γερμανικό κατεστημένο και το κόμμα της κ. Μέρκελ και ίσως να επηρεάσει τις τελικές αποφάσεις, αν βεβαίως η Ελλάδα δεν εμπλακεί σε ανεξέλεγκτη πολιτική περιπέτεια το φθινόπωρο.
Ενα κρίσιμο ερώτημα είναι, και πρέπει να είναι, τι κάνουμε ως χώρα αν όλα πάνε στραβά και βρεθούμε εκτός Ευρωζώνης και ουσιαστικά εκτός ευρωπαϊκής ομπρέλας. Η αμερικανική «αγκαλιά» είναι πολύ μακρινή και απομακρύνεται συνεχώς. Η ρωσική δεν ξέρει κανείς τι σημαίνει, αν είναι πραγματική ή ένα καλοκατασκευασμένο παραμύθι και, εν πάση περιπτώσει, η προσφυγή σε αυτήν αλλάζει το ελληνικό στρατήγημα πολλών δεκαετιών. Η Κίνα είναι η μεγάλη ανερχόμενη δύναμη, αλλά έχει πολλάκις απογοητευθεί από την ανικανότητα της Ελλάδας να βάλει τάξη στα του οίκου της και να διαχειρισθεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της.
Πιο ρεαλιστικό, προς το παρόν, μοιάζει το δοκιμασμένο επί δεκαετίες δόγμα που λέει πως «η Ελλάδα ανήκει στη Δύση», αλλά παίζει με όλους τους διεθνείς παίκτες.
Το παρήγορο, πάντως, είναι πως η Τουρκία έχει σήμερα πολλούς και μεγάλους πονοκεφάλους και προτεραιότητες, που δεν αφήνουν χώρο για ελληνοτουρκικές περιπέτειες. Την ίδια, όμως, στιγμή θα πρέπει να δούμε με ψυχραιμία, αλλά και διορατικότητα, αν και πόσο θα ανοίξει η μεταξύ μας στρατηγική ασυμμετρία τα επόμενα 20-30 χρόνια και τι θα σημαίνει αυτό. Εχουμε, με άλλα λόγια, πολλά να σκεφθούμε και να αποφασίσουμε ως έθνος. Αλλά πρώτα απ’ όλα προέχει να σταθούμε στα πόδια μας και να κερδίσουμε την κυριαρχία και την αξιοπιστία μας. Χωρίς αυτήν δεν πάμε πουθενά...
Πείτε μας τη γνώμη σας
Σχόλια


mr papachela , symfono mazi sas kai sas sygxairo dioti liga myala exoun meinei kathara pleon. ostoso gia thn ennoia thss lekshs ethnos, exo sobares enstaseis. gia poio ethnos milame? h ennoia tou dikou mas exei entelos katarghthei, katalythei, ekfylistei, dystuxos. dhladh apo pou na ksekinhso? apo thn glossa? apo thn istoria? apo thn nootropia tou : poio kratos ? ti einai to kratos? kai ti me noiazei emena an bgoume apo thn eok? ta klemmena einai to kyrio melhma mou kai pos tha ta diafylakso. isa isa pou ama proxeusoume den tha plhroso to daneio gia to spiti kai epiteloys den tha plhrono eforia!!!! kyrie papachela dianuoyme mia poreia pou den exei pote apanththei se olous toys aiones!! dhladh enas oloklhros laos me tous kommatarxaious kai ta doulika mme blepe skai.gr exoun balthei na eksafanisoun ayto pou ennoeite me thn ennoia ths lekshs ethnos. alloimono!! ayth th fora grapsame hdh antiistoria me ton oiktrotero tropo!! xristina papanikolaou. syntaksioyxos ekpaideytikos TEI PATRAS. mpalla patra septembrios 2012.
Σχολίασε ο/η xristina papanik | 

Η Ελλαδα εχει μια παγκοσμια ακτινοβολια στην ιστορια απο τον χρυσο αιωνα του Περικλη που ολοι σεβονται και κανεις δεν μας την παιρνει.Οσο ομως αφορα το σημερινο κοσμο η Ελλαδα εχει τα πρωτεια της Ορθοδοξιας στον κοσμο--πηγη μεγαλου σεβασμου για εκατομυρια πιστων. Ακομα και αν μια χωρα δεν ειχε τοσο μεγαλη επιροη θα επρεπε να την εφευρει.. Ομως το αμορφωτο αριστερο κατεστημενο εχει δειξει εναν κομλεξ απεναντι στην σημερινη επροη της Ελλαδας σε βαθμο που να ερχεται αντιθετα με το εθνικο συμφερον. Ακομα και αν δεν πιστευεις σε τιποτε ποια χωρα εχει πατριαρχειο που αναφερονται ολες οι συγχρονες ορθοδοξες εκκλησιες? Ποια χωρα εχει λογο στην Ιερουσαλημ, χωρις καν να το προσπαθει, οπου η καρδια ολων των εξελιξεων χτυπα? Η Ελλαδα ειναι μια αυτοκρατορια, οσο και αν εχει ταπεινωθει. Αυτος ειναι ο ενας δρομος προς την αναταση. Ο αλλος ειναι η ΦΕΤΑ και ο ΜΟΥΣΑΚΑΣ σε μεγαλυτερες ποσοτητες. Διαλεξτε..Γιατι οι ΠΑΣΟΚΟεπιδοτησεις τελειωσανε
Σχολίασε ο/η ΣΠ | 

Πολύ ενδιαφέρουσα και στοχευμένη η ανάλυση που παρουσιάζετε στο άρθρο σας. Δυστυχώς, ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτικής ηγεσίας καλλιεργεί και προετοιμάζει διαφορετική πορεία γιά τη χώρα, αν όλα πάνε στραβά και βρεθούμε εκτός Ευρωζώνης. Ομως, το γεγονός παραμένει ότι η Ελλάδα ανήκει στη Δύση και η πλειοψηφία του λαού επιθυμεί την παραμονή μας στην ΕΕ και τη ευροζώνη. Πρέπει να αποφύγουμε περιπέτειες σε άγνωστα "νερά" με βάρκα την ελπίδα και όπως σωστά αναφέρετε, "έχουμε πολλά να σκεφθούμε και να αποφασίσουμε ως έθνος" με ψυχραιμία και ρεαλισμό.
Δημήτρης από ΗΠΑ
Σχολίασε ο/η Δημήτρης από ΗΠΑ | 

"...........Αυτήν τη στιγμή ένα από πιο στρατηγικά στηρίγματα της Ελλάδος είναι το Ισραήλ και τα λόμπι που επηρεάζει. Οι Ισραηλινοί δίνουν πολύτιμη βοήθεια στο ελληνικό κράτος......."
"..........Η Κίνα είναι η μεγάλη ανερχόμενη δύναμη, αλλά έχει πολλάκις απογοητευθεί από την ανικανότητα της Ελλάδας να βάλει τάξη στα του οίκου της και να διαχειρισθεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της........."
Βαρειά καί δύσκολα θέματα θίγει σήμερα ο κύριος Παπαχελάς. Φυσικά τό "βαρειά" ισχύει γιά τους Έλληνες μονάχα. Γιά όλους τούς άλους είναι απλά καί αυτονόητα πράγματα. Μού θυμίζουν τίς παροιμίες τής γιαγιάς μου γιά τούς ναυτικούς. "Αγιε Νικόλα βόηθα με.....! Καί ο Άγιος....Μά σειέ καί σύ τά χέρια σου". Άχ αυτά τά άτιμα τά χέρια πούχουν τόσο πολύ συνηθίσει νά κουνιούντε μονάχα στό τάβλι καί τήν πρέφα εισπράτοντας συντάξεις καί επιδόματα μαϊμού..........! Πώς θά ξεσυνηθίσουν τώρα; Εκεί είναι τά δύσκολα καί τά ακατόρθωτα. Όπως έχουν πή καί τόσοι υπουργοί, όλων τών κυβερνήσεων (όχι εγώ ο Καναδός). "Αυτά εδώ δέν γίνοντε".
Σχολίασε ο/η Χάρης ο Καναδός | 

Έχοντας στον σβέρκο τους προεστούς που απηχείτε κ. Παπαχελά, είναι όντως ρεαλιστικός ο επί δεκαετίες ρόλος της χώρας ως κατοικίδιου της Δύσης.
Είμαστε βέβαια μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ "για το καλό μας", ωστόσο υπονοείτε ότι αυτό δεν μετράει στη γεωπολιτική σκακιέρα.
Συνεπώς το ουσιαστικό συμπέρασμα του άρθρου σας είναι ότι χρειαζόμαστε επειγόντως μια ριζική αναθεώρηση των εθνικών συμμαχιών μας υπό εντελώς νέα διεύθυνση.
Εκτός φυσικά αν αποδεχτούμε τη διαιώνιση του κουτοπόνηρου ραγιαδισμού που προωθείτε ως εθνική ιδεολογία...
Σχολίασε ο/η ΘΝΣ | 

Οι κοκορομαχίες των κρατών, ελάχιστα αφορούν του καταπιεσμένους υπηκόους τους. Δεν έχουμε να αποφασίσουμε τίποτα ως "έθνος", ούτε έχουμε κοινά "εθνικά συμφέροντα". Το έθνος είναι μια αυθαίρετη ομαδοποίηση ανθρώπων, ένα ιδεολόγημα που χρησιμοποιείται από το κράτος για να δικαιολογεί τις αυθαιρεσίες του. Δεν έχουμε τίποτα κοινό πέρα από κουρελόχαρτα που μας παρέχει το αυταρχικό κράτος. Δεν είμαστε κοπάδι προβάτων κύριε Παπαχελά. Ανήκουμε μόνο στον εαυτό μας και δεν πολεμάμε για κανένα εξουσιαστή. Δεν αναγνωρίζουμε ούτε το έθνος σας, ούτε το κράτος σας, ούτε τον θεό σας.
Σχολίασε ο/η Ανάγλητρον | 

Σύμφωνα με το άρθρο σας είμαστε μια πολύτιμη χώρα για πολλούς και φοβούνται μήπως διαλυθούμε. Τότε γιατί δεν μας χρηματοδοτούν χωρίς ανταλλάγματα? Γιατί δεν έχουμε ευνοική μετεχείρηση και μας έχουν διαλύσει με τόση δυσβάσταχτη λιτότητα. Ας ξακαβαλήσουμε λίγο. Δεν είμαστε τίποτα για κανέναν. Γι'αυτό και η κατρακύλα μας συνεχίζεται και θα συνεχιστεί
Σχολίασε ο/η ΓΙΑΝΝΗΣ | 

Η ελλαδα απλως θα γινει ενα φτωχο κρατος τυπου βουλγαριας, και ενα μερος των εδαφων της με ισχυρη μουσουλμανικη μειονοτητα θα ανεξαρτητοποιηθει με την παροδο του χρονου και θα προσαρτηθει στην Τουρκια σε ενα τελικο σταδιο. Οι Ρωσοι ολιγαρχες απλα θα αγορασουν τα παραθεριστικα μερη για να κανουν τις διακοπες τους. Οι Κινεζοι δεν εχουν ακομα στρατιωτικη δυναμη και δεν ειναι σε θεση να αναμειχθουν ενεργα στην περιοχη της ανατολικης μεσογειου. Η μεγαλη δυναμη της περιοχης θα ειναι η Τουρκια, αυτη θα κανει κουμαντο, και οι Ρωσοι, οι Αμερικανοι και οι Ισραηλινοι δεν θα ειναι χαζοι να στραφουν εναντιον της. Με λιγα λογια, η Ελλαδα, οπως και οι αλλες βαλκανικες χωρες θα γινουν απλα δορυφοροι της μεγαλης Τουρκιας. Αλλωστε η ισλαμοποιηση της Ευρωπης θα ενισχυσει πολυ περισσοτερο τον ρολο της Τουρκιας.
Σχολίασε ο/η Νικολαος Μ. | 

Οι Ισραηλινοί δίνουν πολύτιμη βοήθεια στο ελληνικό κράτος και τούμπαλιν, έστω και αν πρόκειται για βοήθεια ΠΟΙΑ ΕΊΝΑΙ Κ. ΠΑΠΑΧΕΛΆ ? ΜΌΝΟ ΛΌΓΙΑ ΑΚΟΎΜΕ ΚΑΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΉΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΎ ΚΡΑΤΟΥΣ ΌΠΩΣ ΤΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟΛΊΣΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΓΚΑΖΑ. ΕΛΠΊΖΩ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΚΑΛΕΣΤΕΊΤΕ ΤΙΣ ΜΕΡΙΚΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΠΙΠΛΈΟΝ ΤΟΥΡΊΣΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΟΔΕΎΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΆ!!
οπου δεν μπορεί ή δεν πρέπει να βλέπει πάντοτε το φως της δημοσιότητας
ΣΟΒΑΡΆ? ΚΑΤΆ ΤΑ ΑΛΛΆ ΕΊΜΑΣΤΕ ΥΠΈΡ ΤΗΣ ΔΙΑΦΆΝΕΙΑΣ. ΠΟΛΎ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΆ ΤΑ ΒΛΈΠΕΤΕ ΤΑ ΠΡΆΓΜΑΤΑ. ΔΕΝ ΈΧΕΤΕ ΚΑΤΑΛΆΒΕΙ ΌΤΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΌ ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΑΝΤΈΧΕΙ ΠΙΑ ΝΑ ΚΆΝΟΥΝ ΤΟ ΚΑΛΌ ΤΟΥ ΠΊΣΩ ΑΠΌ ΤΗΝ ΠΛΆΤΗ ΤΟΥ?
Είναι, πάντως, δείγμα ωριμότητας πως το πολιτικό κατεστημένο έχει παίξει αυτό το παιχνίδι έξυπνα και αποφασιστικά, απογαλακτιζόμενο από τις ιδεοληψίες και αγκυλώσεις του παρελθόντος. ΈΞΥΠΝΩΝ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΝΑ ΠΟΝΤΆΡΕΙΣ ΣΤΟ ΧΑΜΈΝΟ ΆΛΟΓΟ! ΌΤΑΝ ΣΦΊΓΓΕΙ Ο ΚΛΟΙΌ ΤΩΝ ΑΚΡΑΊΩΝ ΙΣΛΑΜΙΚΏΝ ΚΑΘΕΣΤΏΤΩΝ ΠΟΥ ΈΦΕΡΕ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΊΑ Η ΑΡΑΒΙΚΉ ΆΝΟΙΞΗ ΜΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΉ ΥΠΟΣΤΉΡΙΞΗ. ΣΥΓΧΑΡΗΤΉΡΙΑ
Σχολίασε ο/η kalo paidi | 

Το σημερινό άρθρο σας κ. Παπαχελά, είναι ιδιαιτέρως αναλυτικό καί παρουσιάζει τα πολιτικά καί διπλωματικά πράγματα χωρίς επικαλύψεις. Ευθέως καί ευθαρσώς. Είχα πολλές φορές στο παρελθόν την ευκαιρία, να κατακρίνω είτε δι' άρθρων μου είτε διά του προφορικού λόγου, την ακολουθητέα λανθασμένη πολιτική, στο ζήτημα των σχέσεων της Ελλάδος καί του Ισραήλ. Μία ακατανόητη καί ζημιογόνος πολιτική γιά τη χώρα μας, διατηρούσε αυτές τις σχέσεις σε ψυχρή κατάσταση, ενώ παραχάϊδευε τους Άραβες οι οποίοι δεν προσέφεραν τίποτε στην Ελλάδα. Έπρεπε να περάσουν σαράντα πέντε χρόνια από τότε που ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ γιά να το αναγνωρίσει η Ελλάδα; Καί στο μεταξύ, όλοι οι Πρωθυπουργοί σαλαρίζονταν με τους τρομοκράτες, Καντάφι, Αραφάτ κ.λ.π; Σήμερα, όπως παρατηρείτε, υπάρχει μία καλή συνεργασία με το Ισραήλ, αλλά ποιός εγγυάται ότι θα συνεχισθεί καί δεν θα αναθερμανθούν οι σχέσεις του με την Τουρκία, εάν ταχέως απομακρυνθεί από την κυβερνητική εξουσία ο ισλαμιστής Ερντογάν; Ο κάποτε Πρωθυπουργός της Αγγλίας Πάλμερστον έλεγε: "Δεν υπάρχουν μεταξύ των κρατών μόνιμες φιλίες ή μόνιμες έχθρες, υπάρχουν μόνιμα συμφέροντα...". Καί η σημερινή κυβέρνηση, δεν φαίνεται να αναβαθμίζει τις σχέσεις εις όν βαθμό είναι αναγκαίο. Δεν μπορεί ή δεν θέλει; Ο καιρός δεν περιμένει. Πολλά σύννεφα έχουν ήδη σωρευτεί στον ουρανό της περιοχής μας. Ας αλλάξει ταχύτητα...
Σχολίασε ο/η ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΑΛΗΣ | 

No comments:

Post a Comment