Ευρώπη | 13.03.2010
Νέα οδηγία της ΕΕ για τα «ταξιδιωτικά πακέτα»
Η πρώτη φάση διαβούλευσης έχει ολοκληρωθεί, αλλά οι ανακοινώσεις καθυστερούν, γιατί το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι εξαιρετικά περίπλοκο. Ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Παπανικολάου εκτιμά ότι η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η νομική αξιολόγηση της χρήσης του διαδικτύου. «Όποιος θέλει να ταξιδέψει μπορεί να επιλέξει τον προορισμό του και να κάνει booking μέσω του διαδικτύου. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με το κατάλυμα που θα επιλέξει σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Οι μετρήσεις δείχνουν ότι και στην Ελλάδα περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες προχωρούν στην οργάνωση των διακοπών τους μέσω του διαδικτύου και πλέον τίθεται το ερώτημα σε περίπτωση πλημμελούς εκπλήρωσης της παροχής ποιός έχει την ευθύνη... », υπογραμμίζει ο Έλληνας ευρωβουλευτής.
«Ο καταναλωτής πρέπει να είναι προστατευμένος»
Η Συλβανα ΡάπτηΜία μεγάλη καινοτομία της νέας οδηγίας είναι ότι αναμένεται να συμπεριλάβει και τα αποκαλούμενα «dynamic packages». Πρόκειται για ταξιδιωτικά πακέτα, στα οποία ο πελάτης δεν ακολουθεί το αυστηρά προκαθορισμένο πρόγραμμα του ταξιδιωτικού γραφείου, αλλά κλείνει μόνος του μέσω διαδικτύου συγκεκριμένα εισιτήρια ή δραστηριότητες, τα οποία όμως έχει επιλέξει από έναν κατάλογο προεπιλογών του ταξιδιωτικού γραφείου. Το διαδίκτυο υπόσχεται άμεση εξυπηρέτηση, αλλά αφήνει πολλά νομικά κενά, επισημαίνει η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Συλβάνα Ράπτη και διευκρινίζει: «Είναι ένας τρόπος εύκολος, άμεσος. Έχεις την αίσθηση ότι το χειρίζεσαι και το ελέγχεις αμέσως το πώς διαμορφώνεις τις διακοπές σου, αλλά αυτό (συμβαίνει) σε μία πρώτη φάση». Σε μία δεύτερη φάση «μπορεί να βρεθείς προ δυσάρεστων εκπλήξεων» λέει η Ελληνίδα ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle και προσθέτει: «Ο καταναλωτής πρέπει να είναι προστατευμένος. Πρέπει να ξέρει αν αυτό που βλέπει στη φωτογραφία θα το δει κι όταν φτάσει στον τελικό προορισμό του».
«Η εφαρμογή της οδηγίας θα μας βοηθήσει»
Το ελληνικό περίπτερο στη Διεθνή Έκθεση ΤουρισμούΣτη Γερμανία εκατομμύρια ταξιδιώτες απειλούν με μηνύσεις τα ταξιδιωτικά γραφεία όταν διαπιστώνουν ότι δίπλα στο ειδυλλιακό ξενοδοχείο που έκλεισαν για το καλοκαίρι λειτουργεί μία χωματερή ή εκτελούνται έργα ή ακούγεται δυνατή μουσική. Η νέα οδηγία θα ρυθμίζει πιο αποτελεσματικά την καταβολή αποζημιώσεων και επιπλέον θα παρέχει αποζημίωση σε περίπτωση πτώχευσης της αεροπορικής εταιρείας, ενώ θα θεσπίζει και αυστηρές προδιαγραφές σε θέματα ασφάλειας ή πυροπροστασίας. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τον ελληνικό τουρισμό, επισημαίνει η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ. «Νομίζω ότι θα είναι προς όφελος της Ελλάδας, όπως και κάθε άλλης χώρας. Αλλά ειδικά στην Ελλάδα που είμαστε χώρα διακοπών και μη ξεχνάτε για να τα λέμε όλα ότι έχουν συμβεί εξαιρετικά δυσάρεστα περιστατικά, νομίζω ότι η υιοθέτηση και η εφαρμογή της οδηγίας θα μας βοηθήσει», παρατηρεί η κ. Ράπτη.
«Θα έχουμε καλά μηνύματα από την τουριστική περίοδο»
Η Ελλάδα έχει ελκυστικούς προορισμούςΤι γίνεται όμως με τις άμεσες προοπτικές του ελληνικού τουρισμού; Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο η Ελλάδα παραμένει ο τέταρτος πιο δημοφιλής προορισμός διακοπών στην Ευρώπη μετά την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία. Ο ευρωβουλευτής Γιώργος Παπανικολάου εκτιμά ότι και αυτό το καλοκαίρι ο ελληνικός τουρισμός θα πάει καλά, παρά την οικονομική κρίση και τα αρνητικά δημοσιεύματα ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης. «Είναι πολλοί εκείνοι που λένε ότι λόγω της κακής εικόνας που έχει η Ελλάδα αυτήν την περίοδο σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα επηρεαστούν και άλλοι τομείς, όπως ο τουρισμός» δηλώνει ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle. «Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, τα μηνύματα είναι αυτά, η χώρα μας έχει ομορφιές, με τον χρόνο βελτιωνόμαστε. Όσο πιο ξεκάθαροι είμαστε σε αυτά που προσφέρουμε, όσο πιο ειλικρινά και όπως εμείς οι Έλληνες το γνωρίζουμε καλύτερα παρουσιάσουμε τις ομορφιές της χώρας μας και πάνω απ΄όλα τη γοητεία των ανθρώπων, νομίζω όλα θα πάνε καλά και θα έχουμε καλά μηνύματα από την τουριστική περίοδο που ανοίγεται μπροστά μας»
Γιάννης Παπαδημητρίου, Στρασβούργο
Υπεύθ. Σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος
No comments:
Post a Comment