Thursday, 18 March 2010

το ανήλικον Εθνος μας

03-14-10 04:25 PM - Post#57632



Ας γυρίσουμε, σήμερα, 118 χρόνια πίσω όταν ο Ανδρέας Λασκαράτος χαρακτήριζε «ανήλικον» το Εθνος μας και ας διερωτηθούμε, με όσα συμβαίνουν αυτές τις ημέρες, αν πράγματι το Εθνος μας έχει ενηλικιωθεί...

Μαχητικός ριζοσπάστης ο Λασκαράτοςίσως όχι τόσο ριζοσπάστης όσο οι σημερινοί καταληψίες της «επαναστατικής» Αριστεράς! -, είχε «τιμηθεί» με αφορισμό από την Εκκλησία για το συγγραφικό του έργο:«Τα Μυστήρια της Κεφαλλονιάς» και «Ιδού ο Ανθρωπος». Οταν ο Χαρίλαος Τρικούπης επανήλθε στην εξουσία μετά τις εκλογές του 1892 η χώρα βρισκόταν στα πρόθυρα της πτώχευσης, η οποία, τελικά, δεν αποφεύχθηκε. Ο Λασκαράτος απέστειλε στον Τρικούπη επιστολή, στην οποία τόνιζε ότι η ψήφος του λαού είχε την έννοια της λύτρωσης από τον γκρεμό της πτώχευσης. Και συνέχιζε:

«Γνωρίζω καλά ότι κυβερνάς Ρωμηούς, οι οποίοι βάνουν όρον υποστηρίξεως τα ρουσφέτια.... Η καλή διαχείρισις του δημοσίου πλούτου θέλει σε ανυψώσει στην υπόληψιν της Ευρώπης... »Οι Ρωμηοί δεν είναι όλοι διεφθαρμένοι. Είναι μεταξύ τους και έντιμος εξαίρεσις. Συ δε τώρα μπορείς εύκολα να εκλέξης όχι μεταξύ του πρώην κόμματος, αλλά μεταξύ πολιτευομένων συνεθνήτων σου τους ικανωτέρους και τιμιωτέρους, οι οποίοι θεμένοι στην κυβερνητικήν σου μηχανήν, ήθελ΄ είναι ζωοδότερο δρόσισμα στη μαραμένη και ταπεινωμένην Ελλάδα».

Περιθώρια άλλων φόρων δεν υπήρχαν. Ο Τρικούπης αναζήτησε δάνειο στο εξωτερικό. Οι πόρτες κλειστές. Οι πολιτικοί αντίπαλοι, με επικεφαλής τον Δηληγιάννη, είχαν δυσφημήσει τη χώρα. Στο ναδίρ η αξιοπιστία. Οι κεφαλαιούχοι εμφάνιζαν τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας με σκοπό να επιβάλουν επαχθείς όρους σε νέο δανεισμό. Οι Αγγλοι, παίζοντας πολιτικό παιχνίδι, προσφέρουν νέο δάνειο. Ο βασιλιάς Γεώργιος αρνείται να υπογράψει διάταγμα για την έγκρισή του! Με τον φίλο του Ανδρέα Συγγρό- τον «τιμάμε» με λεωφόροπουλάει σε καλή τιμή τα χρεόγραφα της βασιλικής οικογενείας!

«Απελπισθέντες να καταστρέψουν έναν άνδρα, ενόμισαν ευκολότερον να καταστρέψουν το Εθνος» έγραφε ο Γαβριηλίδης στην «Ακρόπολη».

Ο Τρικούπης παραιτείται. Υστερα από έξι μήνες ο βασιλιάς θα του προσφέρει το «πικρό ποτήρι» της πτώχευσης! Θα επιχειρήσει διακανονισμό του χρέους. Στο εσωτερικό θα απομονωθεί. Βασιλιάς και αντιπολίτευση εναντίον του. Στο εξωτερικό έντονη η αντίδραση των ομολογιούχων. Τον χορό έσερναν και τότε οι Γερμανοί και μας τα «έσερναν»... Σατιρικό περιοδικό παρουσίασε τον βασιλιά έφιππο με στολή αρματολού, με φουστανέλα, με λεζάντα «Der kleine Κlepte», ελληνογερμανικό καλαμπούρι με διπλή έννοια: ο μικρός Κλέφτης (αρματολός) και ο μικρός λωποδύτης! Η έγκυρη «Εφημερίς της Κολωνίας» υπερέβη σε ωμότητα, χαρακτηρίζοντας όλους τους Ελληνες «κλέπτες και ληστές». Συνιστούσε στη Γερμανία «να κατάσχει τεμάχιον του ελληνικού εδάφους προς ασφάλειαν των χρεών»! Αισθητή η βελτίωση σήμερα. Δεν απειλούν με κατάκτηση, προφανώς μετά το πάθημα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Μας συνιστούν να πουλήσουμε την Κέρκυρα, την οποία είχαν κάψει το 1943 για να διώξουν τους ιταλούς κατακτητές!

Τον Ιανουάριο του 1895 αντιπολίτευση και συνδικάτα οργανώνουν συλλαλητήριο στο Πεδίον του Αρεως εναντίον του Τρικούπη. Επικεφαλής έφιππος με μεγάλη στολή ο Διάδοχος του Θρόνου Κωνσταντίνος! Ο Τρικούπης αναγκάζεται να παραιτηθεί. Στις εκλογές του Απριλίου, του ίδιου χρόνου, θα χάσει την έδρα στο Μεσολόγγι. Θα κλείσει τη δημιουργική πολιτική πορεία του με την πικρόχολη φράση: «Ανθ΄ ημών Γουλιμής».

Επιγραμματικό το σχόλιο της γαλλικής εφημερίδας «Τemps»: Η διαγωγή μερικών πολιτικών κύκλων και της αυλής θυμίζει τη μερίδα εκείνη των Αθηναίων, που έδιναν σήματα από την κορυφή του Υμηττού στους Πέρσες, για να τους καθοδηγήσει πού ήταν το καταλληλότερο μέρος για την απόβασή τους! Σήμερα ευτυχώς δεν έχουμε βασιλική αυλή. Εχουμε όμως την «κομματική αυλή» του «παλιού ΠαΣοΚ», που ρίχνει λάδι στη φωτιά, που επιχειρούν να συντηρήσουν τα κόμματα της Αριστεράς, εκμεταλλευόμενα τη δικαιολογημένη αντίδραση των θιγομένων από τα έκτακτα μέτρα.


www.tovima.gr

Στο 70% των χαραμοφάηδων

No comments:

Post a Comment