Thursday 6 January 2011

Κοινωνία | 05.01.2011

Chaos Computer Club: από την παρανομία...στην αναγνώριση

Η ασφάλεια και η πολιτική δικτύωση ήταν τα βασικά θέματα του ετήσιου συνεδρίου του συνδέσμου χάκερ Chaos Computer Club (CCC) που διοργανώθηκε πριν από λίγες μέρες στο Βερολίνο με τη συμμετοχή 4000 χάκερ.

Το Chaos Computer Club είναι ο μοναδικός επίσημος σύνδεσμος χάκερ στη Γερμανία. Το συνέδριο διοργανώνεται κάθε χρόνο στη γερμανική πρωτεύουσα με τη συμμετοχή χάκερ από όλο τον κόσμο. Στόχος των συμμετεχόντων είναι να ανταλλάξουν πληροφορίες και απόψεις πάνω σε θέματα χάκινγκ αλλά και γενικότερα ζητήματα που άπτονται των νέων τεχνολογιών και της πληροφοριακής τεχνολογίας. Το CCC κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να εξελιχθεί σε ένα δημοφιλές και αναγνωρισμένο, ακόμη και από κρατικές υπηρεσίες, φόρουμ, όπως εξηγεί ο επικεφαλής του Άντι Μέλερ Μαγκούν:

"Το γράμμα που λάβαμε τον Ιανουάριο μας εξέπληξε λίγο. Ήταν μια πρόσκληση του υπουργού Εσωτερικών".

Βοήθησε η νέα γενιά πολιτικών

Συνηθισμένη εικόνα στα συνέδρια του CCCΣυνηθισμένη εικόνα στα συνέδρια του CCCΤο Chaos Computer Club ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Ήταν η εποχή που οι χάκερ εισέβαλλαν παρανόμως σε ηλεκτρονικά συστήματα και ανακάλυπταν κενά ασφαλείας σε δημόσιες υπηρεσίες και τράπεζες, όταν η πλειονότητα των πολιτών δεν γνώριζε καν τι είναι ένας ιός καθώς δεν είχαν διαδοθεί ακόμη οι προσωπικοί υπολογιστές. Οι χάκερ ήταν τότε μια περιθωριοποιημένη ομάδα, εξηγεί η εκπρόσωπος του Chaos Computer Club Κονστάντσε Κουρτς: "Έχουν αλλάξει πολλά, ειδικά τους τελευταίους μήνες. Σήμερα υπάρχει μια νέα γενιά πολιτικών. Σε όλα τα κόμματα υπάρχουν νέοι σε ηλικία πολιτικοί που ανήκουν στη γενιά του ίντερνετ. Πρόκειται για έναν από τους λόγους που η Πληροφορική έχει ανέβει ψηλά στην ατζέντα της πολιτικής".

Καλούνται συχνά ως ειδικοί

Στόχος των συμμετεχόντων είναι να ανταλλάξουν πληροφορίες και απόψεις πάνω σε θέματα χάκινγκ αλλά και γενικότερα ζητήματα που άπτονται των νέων τεχνολογιών και της πληροφοριακής τεχνολογίαςΣτόχος των συμμετεχόντων είναι να ανταλλάξουν πληροφορίες και απόψεις πάνω σε θέματα χάκινγκ αλλά και γενικότερα ζητήματα που άπτονται των νέων τεχνολογιών και της πληροφοριακής τεχνολογίαςΜέλη του CCC συμμετέχουν στην αρμόδια για θέματα διαδικτύου επιτροπή του γερμανικού κοινοβουλίου, ενώ οι ίδιοι έχουν κληθεί να καταθέσουν ως ειδικοί ακόμη και ενώπιον του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, όταν για παράδειγμα αυτό κλήθηκε να αποφασίσει για την προληπτική αποθήκευση τηλεφωνικών και ηλεκτρονικών δεδομένων. Το δικαστήριο έκρινε εντέλει αντισυνταγματικό το νόμο που ανάγκαζε τους παροχείς υπηρεσιών ίντερνετ να αποθηκεύουν για ένα διάστημα έξι μηνών τα στοιχεία πρόσβασης των πελατών τους προκειμένου να είναι στη διάθεση των αρχών όποτε αυτό κρίνονταν απαραίτητο. Ο σύνδεσμος των Γερμανών Εγκληματολόγων μάλιστα, που ήταν σθεναρά υπέρ της νομοθεσίας, είχε επιρρίψει στο Συνταγματικό Δικαστήριο ότι ακολούθησε πιστά τις συμβουλές του CCC. Εν τω μεταξύ ακόμη και το υπουργείο Εσωτερικών ζητά τη συμβουλή των χάκερ του Chaos Computer Club.

Matthias Bölinger / Κώστας Συμεωνίδης

Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

dw

No comments:

Post a Comment