Thursday 22 March 2012


«Τρελός με τον Θεό» ο δράστης της Τουλούζης
Νεκρός ο 24χρονος Αλγερινός, φανατικός ισλαμιστής
«Τρελός με τον Θεό» ο δράστης της Τουλούζης
8
εκτύπωση 

Ο Μοχάμεντ Μεράχ σε σκηνή από βίντεο που πρόβαλε η γαλλική τηλεόραση (EPA/FRANCE 2 TELEVISION)


Ο 24χρονος Μοχάμεντ Μεράχ ήταν κατασκευαστής αμαξωμάτων, άνεργος επί μερικούς μήνες. Στην αστυνομία ήταν γνωστός επειδή έχει στον φάκελό του 18 συλλήψεις για βία και μικροεγκλήματα τα οποία του κόστισαν δύο σύντομης διάρκειας φυλακίσεις, το 2007 και το 2009. Τότε πιστεύεται ότι ασπάστηκε το ακραίο Ισλάμ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Le Point», ο Μεράχ ήταν ένας μουσουλμάνος ειδικού τύπου: πότε άφηνε γενειάδα πότε την ξύριζε, και σύχναζε σε κλαμπ που παίζουν βορειοαφρικανική μουσική ραΐ.

Οι δικηγόροι του, Μαρί-Κριστίν και Κρισ��ιάν Ετελέν, λένε ότι η οικογένειά του«είναι απλοί άνθρωποι, χωρίς ιστορίες. Η μάνα μεγάλωσε μόνη της τα πέντε παιδιά της, με την βοήθεια της μεγάλης της κόρης η οποία ανησυχούσε για τα προβλήματα παραβατικότητας του Μοχάμεντ». Σύμφωνα με την Μαρί-Κριστίν, «ο Μεράχ πολιτικοποιήθηκε πρόσφατα. Αρνιόταν να μιλήσει με τον σύζυγό μου ο οποίος είναι κατά του ακραίου ισλάμ.Τίποτε στο παρελθόν του δεν μας είχε αφήσει να καταλάβουμε ότι θα έφθανε σε τέτοια άκρα».

Ο Μεράχ, που δήλωσε μαχητής της Αλ Κάιντα, σκότωσε τέσσερα άτομα έξω από ένα εβραϊκό σχολείο και τρεις στρατιώτες σε τρεις διαφορετικές επιθέσεις στην Τουλούζη και στη γειτονική Μοντομπάν.

Ο μεγάλος του αδερφός, ο 27χρονος Αμπντελκαντέρ Μεράχ, εργάζεται στην πολυκατοικία όπου ζει η οικογένεια. Μόνο ο μικρότερος από τα τρία αγόρια της οικογένειας δεν έχει φάκελο στην αστυνομία. Αρκετές εκατοντάδες γραμμάρια εκρηκτικών κατασχέθηκαν από το σπίτι του Αμπντελκαντέρ ο οποίος είναι γνωστός στις γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών επειδή έχει ασπαστεί τον σαλαφισμό (ακραία μορφή του ισλάμ) - πέρασε μάλιστα ένα διάστημα στην Αίγυπτο, σε περιβάλλον ριζοσπαστικών μουσουλμάνων.

Ο Μοχάμεντ είχε ταξιδέψει στο Πακιστάν και στο Αφγανιστάν. Τον Νοέμβριο του 2010 τον σταμάτησε για έναν απλό έλεγχο της ταυτότητάς του η αφγανική αστυνομία στην Κανταχάρ. Δεν τον συνέλαβαν γιατί δεν είχε τίποτε το παράνομο: η βίζα του ήταν σε ισχύ, πράγμα που σημαίνει ότι είχε μπει νόμιμα στη χώρα. Παρ' όλα αυτά οι Αφγανοί έστειλαν σήμα στην γαλλική αστυνομία.

Ο Μοχάμεντ πήγε στο Πακιστάν το 2011. Ελαβε τουριστική βίζα με ισχύ ένα μήνα στις 8 Αυγούστου. Εκείνη την εποχή είχε δηλώσει στις πακιστανικές Αρχές ότι ήταν άνεργος και ότι ήθελε να εκμεταλλευτεί τον ελεύθερο χρόνο που είχε στη διάθεσή του για να επισκεφθεί τα αξιοθέατα της Λαχόρης. Τους είχε δείξει το αεροπορικό του εισιτήριο για να τους αποδείξει ότι θα επέστρεφε στη Γαλλία όταν θα έληγε η βίζα του.

Στη διάρκεια της παραμονής του δεν τράβηξε καθόλου την προσοχή των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών. Οι γαλλικές αρχές ερευνούν σήμερα με ποιους είχε επαφές ο Μεράχ στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν.

Στη Γαλλία τον αποκαλούν «τρελό με τον Θεό» («fou de Dieu»), έκφραση που περιγράφει τον εξτρεμιστή ισλαμιστή.





No comments:

Post a Comment