Monday 12 March 2012


ομία

Περισσότερες συναλλαγές και νέες τάσεις

Έπεσε την Κυριακή στο Βερολίνο η αυλαία της 46ης Διεθνούς Έκθεση Τουρισμού (ΙΤΒ). Είναι η μεγαλύτερη έκθεση του είδους στον κόσμο και θεωρείται βαρόμετρο της παγκόσμιας τουριστικής κίνησης.
Περίπου 10.660 εκθέτες από 187 χώρες έδωσαν το «παρών» στην «Μέκκα» του τουρισμού, ενώ οι εμπορικοί επισκέπτες σημείωσαν αύξηση κατά 2,2 χιλιάδες έφτασαν φέτος τις 113 χιλιάδες. Αύξηση σε σχέση με το 2011 σημείωσε και ο όγκος των εμπορικών συμφωνιών που κλείστηκαν. Οι bloggers, τα Smartphone και οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης θεωρούνται πλέον αναπόσπαστο στοιχείο του τουρισμού και είχαν τη θέση που τους αξίζει στην ΙΤΒ. Το ίδιο ισχύει και για τον οικολογικό τουρισμό που κερδίζει διαρκώς έδαφος. Παράλληλα πληθαίνουν οι εξειδικευμένες προσφορές που απευθύνονται στις νέες κοινωνικές επιμέρους κουλτούρες. Το all inclusive εξακολουθεί να καλπάζει και όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του Γερμανικού Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Επιχειρήσεων (DRV), Γιούργκεν Μπίχι: «Μία από τις τάσεις που παρακολουθούμε εδώ και χρόνια είναι το all inclusive. Είναι οι προσφορές πακέτων που περιλαμβάνουν διατροφή, ποτά και κατά κανόνα αθλητισμό». Πρόκειται για προσφορές που απευθύνονται σε ανθρώπους, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να υπολογίσουν επακριβώς το κόστος των διακοπών τους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του DRV, «κατά κανόνα απευθύνονται σε οικογένειες που πρέπει να γνωρίζουν πόσα χρήματα θα δαπανήσουν. Είναι πολύ ελκυστικές οι προσφορές αυτές και τα τελευταία χρόνια έχουν γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη».
Το ναυάγιο του Costa Concordia επηρεάζει τις κρατήσεις
O Γιούργκεν Μπίχι
Μεγάλη ανάπτυξη και μάλιστα σε διψήφια ποσοστά γνωρίζει τα τελευταία χρόνια η κρουαζιέρα. Ωστόσο, το πρόσφατο ναυάγιο του ιταλικού κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia προκάλεσε ανησυχία στον τουριστικό κόσμο και κυρίως στους τουρίστες. Ο Γιούργκεν Μπίχι εμφανίζεται ωστόσο καθησυχαστικός: «Για το 2012 δεν είναι δυνατή μια οριστική αποτίμηση της κρουαζιέρας. Τα τελευταία χρόνια είχαμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης του τουριστικού αυτού προϊόντος. Είχαμε διψήφιους ρυθμούς και είμαι βέβαιος ότι και στα επόμενα χρόνια θα συνεχιστεί η τάση αυτή». Για το 2012 οι ειδικοί εμφανίζονται, ωστόσο, επιφυλακτικοί εξαιτίας των πρόσφατων γεγονότων. «Πιθανότατα δεν θα καταφέρουμε εφέτος να έχουμε διψήφιο ποσοστό αύξησης, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι και φέτος η κρουαζιέρα θα σημειώσει αύξηση», υπογραμμίζει ο κ. Γιούργκεν Μπίχι.
Θα πρέπει η Αίγυπτος να πείσει τους Γερμανούς




Foto: Lavinia Pitu, DW Berlin Korrespondentin, 09.03.2012
Η Αίγυπτος ήταν η τιμώμενη χώρα
Τιμώμενη χώρα ήταν φέτος η Αίγυπτος που προσπαθεί να καλύψει τις απώλειες που προκάλεσαν στον τουρισμό της οι πολιτικές ταραχές της περασμένης χρονιάς. «Το τουριστικό ρεύμα από τη Γερμανία προς την Αίγυπτο σημείωσε τη χρονιά που πέρασε υποχώρηση κατά το ένα τρίτο σε σχέση με το 2010. Ελπίζουμε ότι ένα μέρος των απωλειών θα αναπληρωθεί φέτος. Είναι όμως απαραίτητο και η Αίγυπτος να καταβάλει προσπάθειες προκειμένου να προβάλει το τουριστικό της προϊόν και να βελτιώσει το μάρκετινγκ. Θα πρέπει το Κάιρο να πείσει τους Γερμανούς ότι εξακολουθούν να είναι ελκυστικές οι διακοπές στην Αίγυπτο», επισημαίνει ο κ. Μπίχι.
«Η τουριστική χρονιά δεν θα είναι μια πολύ καλή χρονιά για την Ελλάδα»
Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Π. Γερουλάνος εκλήθη να απαντήσει σε πολλές ερωτήσεις
Απαισιόδοξα ήταν τα μηνύματα της ΙΤΒ και για τον ελληνικό τουρισμό. Μεγάλοι tour operator κάνουν λόγο για υποχώρηση των κρατήσεων σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα που φτάνει το 30%. Όλοι αποδίδουν την υποχώρηση της ζήτησης για το ελληνικό τουριστικό προϊόν στην αρνητική για την Ελλάδα ειδησεογραφία, που έχει προβληματίσει πολλούς Γερμανούς. Οι εικόνες των επεισοδίων και το «αντιγερμανικό κλίμα έβλαψαν τη χώρα». Και όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του DRV: «Είναι δύσκολο να καταλήξουμε σε συμπεράσματα όσον αφορά το τουριστικό ρεύμα προς την Ελλάδα. Πέρυσι είχαμε αύξηση της τάξεως του 10%, εν μέρει ως συνέπεια της μείωσης που σημείωσε το τουριστικό ρεύμα προς τις χώρες της βόρειας Αφρικής. Προσωπικά πιστεύω ότι φέτος δεν θα φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο, καθώς τα στοιχεία από τις κρατήσεις δείχνουν μείωση σε σχέση με την περασμένη χρονιά. Πώς ακριβώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση δεν το γνωρίζουμε, καθώς οι Γερμανοί που προτιμούν την Ελλάδα, αποφασίζουν αργά να κλείσουν το σχετικό πακέτο διακοπών. Η τουριστική χρονιά μπορεί να είναι θετική, αλλά δεν θα είναι μια πολύ καλή χρονιά για την Ελλάδα».
Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. Σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

No comments:

Post a Comment