Την οριστική διχοτόμηση της Κύπρου επαναφέρει στην συζήτηση η Άγκυρα εάν το φυσικό αέριο της περιοχής δεν γίνει αντικείμενο συνεκμετάλλευσης με τους Τουρκοκύπριους.
Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου στην Haberturk, επιβεβαιώνουν ότι η Άγκυρα υιοθετεί σκληρή στάση στο ζήτημα των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που βρίσκονται στην κυπριακή ΑΟΖ, αξιοποιώντας τη δεινή οικονομική θέση και τη διεθνή υποβάθμιση της Λευκωσίας.
«Οι Τουρκοκύπριοι θα πρέπει να επιδείξουν αλληλεγγύη στους Ελληνοκύπριους»
Την ίδια ώρα, οι Τουρκοκύπριοι παρακολουθούν με ανάμικτα συναισθήματα τις εξελίξεις. Πολλοί χαίρονται για το γεγονός της απόρριψης του «σχεδίου Ανάν» από τους Ελληνοκύπριους το 2004, καθώς έτσι δεν υφίστανται σήμερα τις συνέπειες της οικονομικής καταστροφής που έπληξε την Κυπριακή Δημοκρατία. Άλλωστε στις βόρειες περιοχές της μεγαλονήσου εξακολουθούν να ρέουν τα τουρκικά εμβάσματα, συνέπεια του τουρκικού "οικονομικού θαύματος".
Σημαίνει αυτό ότι οι τουρκοκυπριακές περιοχές έμειναν αλώβητες από την κρίση; Ασφαλώς όχι, με δεδομένο ότι πολλοί Τουρκοκύπριοι εργάζονται στις περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και έχουν τις καταθέσεις τους σε κυπριακές τράπεζες. Αλλά και η βιομηχανία τυχερών παιγνιδιών του Βόρρα πλήττεται από την οικονομική κρίση στην Κύπρο. Ο τουρκοκύπριος Μεσούτ Σαχίν, ιδιοκτήτης καζίνου, υποστηρίζει ότι ο τζίρος του έχει μειωθεί κατά 50% από την ημέρα που ξέσπασε η κρίση και όπως είναι φυσικό ο ίδιος δεν αντιμετωπίζει με χαιρεκακία την κρίση στον Νότο.
Το ίδιο ισχύει και για τον Ίλκε Γκιουρντάλ. Ο 27χρονος μεταπτυχιακός φοιτητής δηλώνει στην Deutsche Welle πως μολονότι η οικονομική κατάσταση στις τουρκοκυπριακές περιοχές είναι σήμερα καλύτερη από ό,τι στην Κυπριακή Δημοκρατία, εν τούτοις δεν είναι ικανοποιητική. Ο Ίλκε Γκιουρντάλ υποστηρίζει ότι οι Τουρκοκύπριοι θα πρέπει να επιδείξουν αλληλεγγύη στους Ελληνοκύπριους και δεν κρύβει ότι υπάρχουν συμπατριώτες του που χαίρονται για την χρεοκοπία του Νότου.
Οι Ελληνοκύπριοι θα πρέπει τώρα να επανεξετάσουν τις «φιλίες» τους
Όπως επισημαίνει η τουρκάλα συγγραφέας Άιλα Γκιουρέλ, όλα αυτά τα χρόνια, οι Τουρκοκύπριοι επεδίωκαν μερίδιο από την ευημερία των Ελληνοκυπρίων. Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με την τουρκοκυπριακή διοίκηση δεν είναι καν οι στοιχειώδεις, υπήρχαν φάσεις προσέγγισης, όπως το 2011 όταν εξαιτίας μιας έκρηξης σε αποθήκη πυρομαχικών η Κύπρος αντιμετώπισε προβλήματα με την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.
Τότε, η τουρκοκυπριακή πλευρά τροφοδότησε τις ελληνοκυπριακές περιοχές. Τέτοιου είδους συνεργασίες είναι σε εποχές κρίσης ιδιαίτερα σημαντικές, εκτιμά ο Χάρης Τζιμήτρας. Για τον διεθνολόγο, η ψυχρότητα στις σχέσεις των δύο πλευρών δεν θα ευνοήσει την υπέρβαση της κρίσης. Οι Ελληνοκύπριοι θα πρέπει τώρα να επανεξετάσουν τις «φιλίες» τους, υποστηρίζει. Αλλά και η Τουρκία θα πρέπει να κάνει βήματα προσέγγισης προς την Κύπρο ανοίγοντας τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της στα κυπριακά αεροπλάνα και πλοία.
Οι προοπτικές, ωστόσο, δεν είναι ευοίωνες, παραδέχονται όλοι. Η διαμάχη για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου θα επιδεινώσει πιθανότατα το κλίμα, μολονότι το θέμα αυτό θα έπρεπε να αποτελεί βάση συνεργασίας που θα απέφερε καρπούς, εκτιμά ο κ. Τζιμήτρας. Από την άλλη πλευρά, πολλοί Τουρκοκύπριοι αναμένουν ότι η οικονομική κρίση που έπληξε τη Κυπριακή Δημοκρατία θα κάνει τους Ελληνοκύπριους να δουν διαφορετικά το ζήτημα της επανένωσης. Ωστόσο, και οι Τουρκοκύπριοι γνωρίζουν ότι οποιαδήποτε προσέγγιση περνά μέσα από την Άγκυρα, η οποία θέτει ως όρο την αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» από την Κυπριακή Δημοκρατία.
DW / DPA/ Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. Σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου dw de
No comments:
Post a Comment