Καταιγισμός δημοσιευμάτων και σήμερα για το εάν το νέο πακέτο στήριξης θα είναι αποτελεσματικό. Οι σχολιαστές του γερμανόφωνου τύπου παραμένουν διχασμένοι
«Ανοικοδόμηση νότος» επιγράφει το εκτενές σχόλιό της η εβδομαδιαία έγκυρη εφημερίδα DIE ZEIT και στον υπότιτλο σημειώνει «Τι θα λέγατε για μερικά λόγια αναγνώρισης για την Ελλάδα;» Το άρθρο ξεκινάει με την επισήμανση πως αν ακούσει κανείς τις μέρες αυτές του Γερμανούς πολιτικούς, έχει την εντύπωση πως τίποτα δεν έχει νόημα και πως η Ελλάδα είναι μια περίπτωση χωρίς ελπίδα. Τότε όμως προς τι όλες αυτές οι διαπραγματεύσεις και το νέο πρόγραμμα βοήθειας, διερωτάται η ZEIT;
Και η εφημερίδα συνεχίζει: «…βλέπουμε αυτή την εποχή από την Αθήνα μόνο τις εικόνες εκείνων που με εμπρησμούς και πέτρες επιτείνουν τη δυστυχία της χώρας. Σπίτια που καίγονται, κουκουλοφόροι, αστυνομικοί βαριά οπλισμένοι – μερικές φορές θυμίζει εμφύλιο. Τους άλλους Έλληνες όμως που καθαρίζουν και σηκώνουν το βάρος, δεν τους βλέπει κανείς. Μόνο λίγες εικόνες υπάρχουν από αυτούς που γονατίζουν από το βάρος. Αυτοί που δεν έχουν πια δουλειά, που δεν έχουν λεφτά για το γιατρό, που δεν έχουν στέγη».
Και η εφημερίδα συνεχίζει:
«Δεν τίθεται ζήτημα, χρήματα, πολλά χρήματα απαιτούνται για την Ελλάδα. Ωστόσο οι Έλληνες, όπως περιμένουν την επόμενη δόση, περιμένουν και λίγα λόγια αναγνώρισης. Και υπάρχουν αρκετοί λόγοι για αυτό: καμία άλλη χώρα δεν κατάφερε να μειώσει τόσο δραστικά το έλλειμμά της σε τόσο σύντομο διάστημα με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Χαμηλότεροι μισθοί, χαμηλότερες συντάξεις, περισσότεροι άνεργοι. Και οι επόμενοι μήνες δεν θα είναι καλύτεροι. Χωρίς ελπίδα δεν αντέχεται αυτή η κατάσταση. Από πού όμως θα έρθει, όταν υπάρχουν αυτές οι χλευαστικές παρατηρήσεις των άλλων;».
Η Welt ζητάει μεγαλύτερη διαφάνεια: «Σίγουρα κάπου, κάποτε αναφέρθηκαν όλα αυτά. Κάπου ίσως κρυμμένα σε μια φράση ενός ανακοινωθέντος κάποιας συνόδου κορυφής της ΕΕ. Τα κράτη υποχρεώνονται μέσα στα επόμενα τρία χρόνια να μεταβιβάσουν 157 δις ευρώ και όχι 130 δις όπως μέχρι στιγμής προτείνεται. Αυτό κάνει μόνο ένα πράγμα σαφές. Γίνεται μια προσπάθεια πολλά πράγματα να κρυφτούν πίσω από περίπλοκα οικονομικά και ψιλά γράμματα. Δίνεται μια λάθος εντύπωση για να νομιμοποιηθεί η βοήθεια, τώρα ιδίως απέναντι σε μια όλο και πιο επικριτική γερμανική κοινή γνώμη.»
«Ούτε ψάρι ούτε κρέας» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung, το οποίο αναφέρεται στο βιβλίο της ιστορικού Ελένης Νικολαiδου, το οποίο παρουσιάζει συνταγές που χρησιμοποιούσαν οι γυναίκες στην κατοχή για να θρέψουν τις οικογένειές τους. Το βιβλίο με τις συνταγές έχει κάνει μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα. Η εφημερίδα παρατηρεί: «Σύμφωνα με μια έρευνα της ένωσης καταναλωτών ΚΕΠΚΑ, το Σεπτέμβριο οι εννέα στους δέκα παραδέχθηκαν ότι ψωνίζουν πλέον διαφορετικά. Λιγότερο κρέας, αγοράζουν φθηνότερα και δεν βγαίνουν σχεδόν καθόλου έξω. Η φτώχεια και η πείνα έχουν επιστρέψει και είναι εμφανές. Το γεγονός σοκάρει πολλούς Έλληνες.»
Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης
No comments:
Post a Comment