Saturday 4 February 2012


Πολιτική | 04.02.2012

Θετική η επίσκεψη στην Κίνα

 

Θετικά αξιολογεί τα αποτελέσματα της επίσκεψής της στην Κίνα η καγκελάριος Α. Μέρκελ. Ελπίδες για μεγαλύτερη συμμετοχή της Κίνας στον EFSF και τον ESM.

 
Στο Βερολίνο επιστρέφει η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής της στην Κίνα. Μια επίσκεψη με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όχι μόνο για τις σινογερμανικές σχέσεις αλλά και για το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας. Και μπορεί οι τελευταίες προγραμματισμένες συναντήσεις της καγκελαρίου με εκπροσώπους του δημοκρατικού κινήματος και των αντιφρονούντων να μην πραγματοποιήθηκαν με ευθύνη των κινεζικών αρχών, ωστόσο η γερμανική αντιπροσωπεία χαρακτηρίζει επιτυχές το ταξίδι.
Τα κινεζικά ΜΜΕ χαρακτηρίζουν επιτυχείς τις συνομιλίες της καγκελαρίου με την ηγεσία της Κίνας. «Οι δύο κινητήρες ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας βρίσκονται επικεφαλής στη μάχη κατά της ύφεσης και αυτό συμβάλει στην άμβλυνση της χρηματοοικονομικής αστάθειας», παρατηρεί το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.
Οι Κινέζοι το σκέφτονται για EFSF και ESM
Με τιμές υποδέχθηκε το Πεκίνο την καγκελάριοΜε τιμές υποδέχθηκε το Πεκίνο την καγκελάριοΗ Άγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι τελικά η Κίνα θα προσφέρει τη βοήθεια της στην Ευρώπη ώστε να ξεπεραστεί η κρίση χρέους στην ευρωζώνη. Το Πεκίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να έχει μεγαλύτερη συμμετοχή στους μηχανισμούς στήριξης των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης, τόνισε ο κινέζος πρωθυπουργός Ουέν Ζιαμπάο. «Η βάση και το κλειδί για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι οι ίδιες οι προσπάθειες των Ευρωπαίων. Η Κίνα στηρίζει αυτές τις προσπάθειες και εξετάζει το ενδεχόμενο να συμβάλει μέσω του προσωρινού και του μονίμου μηχανισμού στήριξης στην υπέρβαση της κρίσης», τόνισε ο Ουεν Ζιαμπάο.
Θα πρέπει να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας
Σινογερμανικές διαβουλεύσειςΣινογερμανικές διαβουλεύσειςΣυγκεκριμένες δεσμεύσεις δεν ανέλαβε πάντως η Κίνα. Και αυτό φάνηκε και από την τοποθέτηση της γερμανίδας καγκελαρίου: «Η Κίνα έχει αναλάβει ευθύνη για μια σταθερή παγκόσμια οικονομία και επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί για ένα σταθερό ευρώ. Ταυτόχρονα όμως γίνεται σαφές ότι το κύριο μέρος της αποστολής αυτής το επωμίζονται οι ευρωπαϊκές χώρες. Θα πρέπει να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας και θα πρέπει να ξεπεράσουμε αυτά τα προβλήματα.
Η Άγκελα Μέρκελ διαπιστώνει ότι οι σινογερμανικές σχέσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο και εξέφρασε την άποψη ότι οι διακυβερνητικές διαβουλεύσεις Βερολίνου και Πεκίνου θα συμβάλουν στις σύσφιγξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Η καγκελάριος έθιξε στις συνομιλίες το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την κατάσταση που επικρατεί στο Θιβέτ, ενώ παρέδωσε στον Ουέν Ζιαμπάο μια λίστα με ονόματα 20 κινέζων ακτιβιστών που διώκονται.
Σταμάτης Ασημένιος, dpa
Υπεύθ. Σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης
 
 
dw

No comments:

Post a Comment