Monday, 23 April 2012



Το συστημικό πρόβλημα της κρίσης
Του Σταυρου Λυγερου
Παρά τη ρευστότητα ενός τρισ. που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) διοχέτευσε τον Δεκέμβριο και τον Φεβρουάριο σε ευρωπαϊκές τράπεζες, τα επιτόκια δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας έχουν ξαναπάρει την ανιούσα. Η ρευστότητα αυτή λειτούργησε για ένα διάστημα σαν αντιπυρετικό και έριξε τα επιτόκια δανεισμού, αλλά ο πυρετός επανήλθε, επειδή η αιτία που τον προκαλεί δεν αντιμετωπίζεται.
Το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, άλλωστε, είναι πολύ πιο σαθρό απ’ όσο θέλει να δείχνει. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα υποχρεωθούν να πουλήσουν στοιχεία του ενεργητικού τους ύψους 3,8 τρισ. και θα δυσκολευθούν να αγοράζουν ομόλογα. Ας σημειωθεί ότι το επιτόκιο των 10ετών ισπανικών ομολόγων ξεπέρασε το φράγμα του 6%, ενώ το επιτόκιο των αντίστοιχων ιταλικών κινήθηκε στο 5,7%. Οπως εκτίμησε η Moody’s, εάν η Μαδρίτη και η Ρώμη συνεχίσουν για αρκετό καιρό να δανείζονται με τόσο υψηλά επιτόκια κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν.
Το κλίμα ανασφάλειας έχει ωφελήσει τη Γερμανία. Το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων της έπεσε σε λιγότερο από 1,6%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το δημοσιονομικό βάρος εξυπηρέτησης του γερμανικού χρέους συρρικνώνεται, προσφέροντας στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης ένα πρόσθετο πλεονέκτημα.
Είναι ξεκάθαρο ότι τα μέτρα που έχει λάβει το ευρωιερατείο δεν έχουν φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Προφανώς, οι χώρες με υψηλό έλλειμμα και χρέος πρέπει να επιδιώξουν τη δημοσιονομική εξυγίανση. Οι μονοδιάστατες πολιτικές λιτότητας, όμως, επιδεινώνουν την κατάσταση. Οι οικονομίες δεν είναι οικογενειακός προϋπολογισμός για να ισοσκελισθεί μόνο με λιτότητα. Ο εγκλωβισμός μιας οικονομίας στον φαύλο κύκλο της ύφεσης, εκτός από το τεράστιο κόστος για την πραγματική οικονομία και την κοινωνία, εκτροχιάζει και τη δημοσιονομική προσαρμογή. Η περίπτωση της Ελλάδας είναι αποκαλυπτική και επιβεβαιώνεται απ’ αυτά που συμβαίνουν όχι μόνο στην Πορτογαλία, αλλά και στην Ισπανία και στην Ιταλία.
Ο Ρεν εκτιμά ότι η Πορτογαλία ίσως χρειασθεί ένα δεύτερο δάνειο και ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Κοέλιο δήλωσε ότι πιθανόν η χώρα του να μην καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές το φθινόπωρο του 2013, όπως είναι ο στόχος. Από την πλευρά του, ο Μόντι μετέθεσε για το 2013 την επίτευξη του στόχου για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό στην Ιταλία.
Πιστή στον ιδιοτελή δογματισμό της, η κυβέρνηση Μέρκελ δηλώνει ότι ο κανόνας των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και οι αυστηρές κυρώσεις είναι από μόνες τους ικανές να επιλύσουν το πρόβλημα. Στην πραγματικότητα, όμως, ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος ανάσχεσης της πίεσης των αγορών είναι να μπει στη μάχη η ΕΚΤ εκδίδοντας ευρωομόλογα ή τυπώνοντας χρήμα. Μία τέτοια παρέμβαση θα έδινε τον απαραίτητο χρόνο για να πραγματοποιηθούν οι δομικές αλλαγές που θα καθιστούσαν την Ευρωζώνη μακροπρόθεσμα βιώσιμη.
Τέτοιες αλλαγές, βεβαίως, δεν είναι μόνο η επιβολή δημοσιονομικών κανόνων. Είναι και η λήψη αναπτυξιακών μέτρων που μπορούν να οδηγήσουν σε πραγματική σύγκλιση τις οικονομίες της Ευρωζώνης.
Το Βερολίνο βολεύεται να θεωρεί την κρίση αποτέλεσμα αποκλειστικά κακής δημοσιονομικής διαχείρισης των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Κακή διαχείριση υπήρξε και λειτούργησε ως παράγοντας επιδείνωσης, αλλά η βασική αιτία της κρίσης είναι συστημική. Η Ευρωζώνη δεν ήταν ούτε μπόρεσε να γίνει από οικονομικής απόψεως ομοιογενής. Το ευρώ ήταν ένα κοστούμι για διαφορετικούς σωματότυπους.
Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι από το ευρώ ωφελήθηκαν οι πιο ανταγωνιστικές οικονομίες. Η Γερμανία δεν θα είχε τα ίδια πλεονάσματα χωρίς το κοινό νόμισμα. Πρώτον, επειδή η αναπόφευκτη ανατίμηση του μάρκου θα καθιστούσε τα προϊόντα της λιγότερο ανταγωνιστικά. Δεύτερον, επειδή σ’ ένα μεγάλο βαθμό τα γερμανικά πλεονάσματα είναι τα ελλείμματα των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Στις ημέρες της ευημερίας αυτά είχαν επικαλυφθεί. Η κρίση, όμως, τα έβγαλε στην επιφάνεια.
Πολλοί ελπίζουν ότι εάν ο Ολάντ εκλεγεί η Γερμανία θα υποχρεωθεί να επαναδιαπραγματευθεί το Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας και ένας άλλος άνεμος θα πνεύσει στην Ευρώπη. Ο χρόνος μόνο θα δείξει εάν αυτές οι προσδοκίες θα επαληθευθούν. Εάν, πάντως, ο Ολάντ δεν συμβιβασθεί με μερεμέτια, ο γαλλογερμανικός άξονας θα δοκιμασθεί. Το Βερολίνο ή θα αλλάξει πολιτική ή θα επανεξετάσει τη θέση του στην Ευρωζώνη.
Πείτε μας τη γνώμη σας
Σχόλια
Ξεσπάθωσαν πάλι οι Ταλιμπαν του νεο-φιλελευθερισμού .... οι αρνητές του ελληνικού Ολοκαυτώματος, επιλέγουν να αγνοούν την τεράστια Κρίση που ροκανίζει τα θεμέλια της ευρωπαϊκής οικονομίας
- Πορτογαλία: αδυνατεί να βγει στις αγορες το 2013
- Ιταλία και Ισπανία δανείζονται με 6% !!! (κάποιοι "Σωτήρες" τους, κερδοσκοπούν αδίστακτα)
- Βέλγιο και Γαλλία αισθάνονται ήδη την πίεση των αγορών, που καραδοκούν πότε θα πέσουν Ισπανία και Ιταλία για να ασχοληθούν και μ'αυτές.
- στην Ολλανδία έπεσε χτες η κυβέρνηση και η κοινωνία ήδη νοιώθει τις πρώτες σεισμικές δονήσεις.
Και προφανώς για όλα αυτά φταίει .... η διαφθορά του ελληνικού κράτους !!!
Δεν αργεί η ώρα που ακόμη και οι Γερμανοί θα καταλάβουν την άγονη μονομανία τους και θα αλλάξουν ρότα. Είμαι σίγουρος όμως ότι και τότε θα συνεχίσουν με άτολμα βήματα, δισταγμούς και ηθικολογίες της π...τσας. Ο Ομπάμα έδειξε το δρόμο και κατόρθωσε να βγαλει τη χώρα του χωρίς ισχυρούς κραδασμούς από την Κρίση:
ΤΥΠΩΣΕ ΧΡΗΜΑ !!!
Σχολίασε ο/η Δείμος | 
Κρίση χρέους δεν μπορεί να είναι συστημική, εάν ήταν συστημική θα είχε πλήξει όλες τις χώρες του €. Τα ελλείμματα και τα χρέη δεν αντιμετωπίζονται ούτε με πληθωριστικό χρήμα, ούτε με νέα δάνεια και ευρωομόλογα ούτε μόνο με ανάπτυξη. Η Γερμανία δείχνει τον δρόμο.
Με ΑΕΠ. περί τα 3,5 Τρις, η κεντρική κυβέρνηση έχει προυπολογισμό 350 δις. 10% του ΑΕΠ. Εάν μπορούσε να ζήσει το Ελλήνικό κράτος με 20 Δις(10% του Ελληνικού ΑΕΠ.) τον Χρόνο, θα είχε και 30 Δις πλεόνασμα. Όχι δίαιτα στο κράτος αλλά υποχρεωτική απεργία πείνας. Οι χώρες που αυτήν την στιγμή έχουν πρόβλημα δανεισμού και ελλειμμάτων είναι αυτές που "ξέχασαν" ότι το κομμουνιστικό μοντέλο οικονομίας πέθανε. Είναι οι περιβόητες δομικές και διαρθωτικές αλλαγές που εδώ και δύο χρόνια ακούμε στην Ελλάδα και πουθενά δεν βλεπουμε. Η "ιδιωτική πρωτοβουλία" και σκέψη έφερε το ανθρώπινο είδος εδώ που είναι σήμερα. Εμείς στην Ελλάδα την χαρακτηρίζουμε ακόμα "πανούκλα".
Σχολίασε ο/η Σπὐρος | 
Κατ'αρχήν κε/κα "Dikas" οι μισθοί στο Δημόσιο έπεσαν από 50% μέχρι και 60%. Οπότε το 40% που λές ήδη είναι παρελθόν και πάλι δεν λύθηκε κανένα δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας. Μάλιστα επιδείνωσε την ύφεση, γιατί σταμάτησε η κατανάλωση και γι'αυτό στον ιδιωτικό τομέα δεν υπάρχει καθόλου μισθός. Αυτά τα δύο πάνε αγκαλιά είτε το θέλουμε είτε όχι.
Γι'αυτό δημοσιογράφοι όπως ο κος Λυγερός, αλλά και ΟΛΟΙ οι οικονομολόγοι του κόσμου, μηδενός εξαιρουμένου" μιλούν για το "κοστούμι" του ευρώ και την ευρωπαική δημοσιονομική πολιτική. Οι μόνοι που δεν συμφωνούν είναι οι τραπεζίτες, οι οποίοι θέλουν να μηδενίσουν το ρίσκο των τοποθετήσεών τους. Οταν ιδρύθηκαν οι τράπεζες ήταν εταιρείες απεριόριστης ευθύνης. Δηλαδή,όταν πτώχευε μία τράπεζα, τότε πλήρωναν με την περιουσία τους, όλοι οι μετοχοι και ιδρυτές της. Ενώ σήμερα, μπορεί να πτωχεύσει η τράπεζα και να μείνουν πλούσιοι οι ιδιοκτήτες. Ασε που σήμερα δεν επιτρέπεται να πτωχεύσει τράπεζα. Και ας μην ανοίξουμε συζήτηση για τους συντελεστές μόχλευσης των ευρωπαικών τραπεζών, οι οποίοι τiς οδήγησαν σε χρεωκοπία, αν δεν πληρώναμε εμείς οι φορολογούμενοι τις ανακεφαλαιοποίησεις τους.
Οσοι ενδιαφέρεστε, δείτε τις ομιλίες των οικονομολόγων σε συνέδριο του institute of new economy thinking στο βερολίνο (τι συμβολισμός!!!!).
Φιλικά
qwerty qwerty
Σχολίασε ο/η qwerty qwerty | 
κ. Λυγερέ αγαπημένε μου δημοσιογράφε με το τόσο κατανοητό μοναδικό σαφέστατο γράψιμο, πύκνωσε σε παρακαλώ το γράψιμο σου προς τους κυβερνώντες ότι η μόνη λύση για την χώρα μας είναι το κόψιμο των μισθών στο Ελληνικό Δημόσιο κατά 40% διότι τα περί απολύσεων είναι παραμύθια της χαλιμάς (Πρέπει τα λόγια του κ. Μάνου να έχουν μεγαλύτερη απήχηση). Δεν είναι άδικο αυτό που λέω γιατί στον Ιδιωτικό τομέα δεν υπάρχει καθόλου μισθός παρά μόνο ανεργία!!!
Σχολίασε ο/η Dikas | 
Πρέπει όλοι οι PIIGS να "ενωθούμε" και να απαιτήσουμε να σταματήσει η παγκόσμια καινοτομία "ένα νόμισμα, πολλά ομόλογα". Με αυτό το σύστημα οι ασθενείς χώρες "επιδοτούν" τις ισχυρές (ρίχνουν το επιτόκιο των ομολόγων των ισχυρών μελών και κρατούν χαμηλά - για τις ισχυρές χώρες - το κοινό νόμισμα!) Να το γυρίσουμε σε "πολλά νομίσματα, ένα ομόλογο;" Έτσι οι ισχυρές θα επιδοτούν τις ασθενείς. Μα δεν υπάρχει κανένας πολιτικός στις PIIGS με βασικές οικονομικές γνώσεις και κότσια ???
Σχολίασε ο/η DChat | 
Τα ίδια και τα ίδια σε μονότονη επανάληψη.Ευροομόλογο και νέο χρήμα από την ΕΚΤ
....για να φάμε καλά και νηστικοί να κοιμηθούμε.
Κακή διαχείρηση υπήρξε αλλά ούτε κουβέντα για το όργιο διαφθοράς,κατασπατάλησης του
δημοσίου χρήματος,απίστευτης γραφειοκρατικής φαυλότητας.
Η συστημική κρίση κολυμβήθρα του Σιλωάμ.Τι και αν όλοι στην Ευρώπη,Άγγλοι,Γάλλοι,
Πορτογάλοι.Ισπανοί,Γερμανοί αλλά και .....Οθωμανοί επιμένουν ότι η Ελλάδα αποτελεί
ειδική και τελείως ξεχωριστή περίπτωση.Εμείς έχουμε τις αυθεντίες που καταριούνται
δις της εβδομάδος το ανάλγητο ευρωϊερατείο και με μιά συστημική κρίση ξεπλένουμε
όλα τα ανομήματα.Αριστερόφρονες και ελληναράδες ενωθείτε!Η συστημική λύση είναι
η αιτία, το ευρωομόλογο και το νέο χρήμα της ΕΚΤ το νέο Ελντοράντο!
Σχολίασε ο/η Τριτάκης Γεώργιος | 

No comments:

Post a Comment