Friday, 20 April 2012


Guardian: Παρίσι και Βερολίνο ευθύνονται για το υπέρογκο ελληνικό χρέος
«Πίσω από τις συχνές παραινέσεις προς την Ελλάδα να χαλιναγωγήσει τις δαπάνες της -οι πιο ηχηρές έγιναν από την Angela Merkel και τον υπουργό Οικονομικών Wolfgang Schaeuble- υπάρχει μία άλλη πραγματικότητα, λιγότερο κολακευτική για τη Γερμανία».
"Η" Online 20/4 14:37
mail to Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα ΓράμματαShare28

«Πίσω από τις συχνές παραινέσεις προς την Ελλάδα να χαλιναγωγήσει τις δαπάνες της -οι πιο ηχηρές έγιναν από την Angela Merkel και τον υπουργό Οικονομικών Wolfgang Schaeuble- υπάρχει μία άλλη πραγματικότητα, λιγότερο κολακευτική για τη Γερμανία».

Αυτό αναφέρει το δημοσίευμα του Guardian με τίτλο «Η γερμανική υποκρισία για τις αμυντικές δαπάνες και οι οργισμένοι επικριτές της», όπου βεβαίως γίνεται και αναφορά στην υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Το δημοσίευμα, μεταξύ άλλων, φιλοξενεί δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος αναφέρει: «Εάν υπάρχει μία χώρα που ευνοήθηκε από τα τεράστια κεφάλαια που δαπάνησε η Ελλάδα για την άμυνα, είναι η Γερμανία».

Ο Guardian τονίζει ότι η Γερμανία πραγματοποιεί το 15% των αμυντικών της εξαγωγών στην Ελλάδα, και αυτό την καθιστά τη μεγαλύτερή της αγορά στην Ευρώπη. Επισημαίνει, παράλληλα, τα στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, βάσει των οποίων ακολουθεί η Γαλλία με μικρή διαφορά. «Το 10% των συνολικών αμυντικών εξαγωγών της Γαλλίας απορροφήθηκαν από την Ελλάδα. Από το 2002 έως το 2006, η Ελλάδα ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας συμβατικών όπλων. Τώρα είναι ο 10ος», αναφέρει το δημοσίευμα και συμπληρώνει: «Ως ποσοστό του ΑΕΠ, η Ελλάδα δαπανά διπλάσια για την άμυνα από ό,τι οποιοδήποτε άλλο μέλος της Ε.Ε.».

«Ακόμη και αφού ξεκίνησε η οικονομική κρίση, η Γερμανία και η Γαλλία προσπαθούσαν να σφραγίσουν προσοδοφόρες συμφωνίες για την πώληση όπλων, ενώ παράλληλα μας πίεζαν να κάνουμε μεγαλύτερες περικοπές σε κλάδους όπως η υγεία», τονίζει ο Παπαδημούλης.

«Βάσει του τελευταίου προγράμματος, η Ελλάδα δεσμεύθηκε να μειώσει τις αμυντικές της δαπάνες κατά 400 εκατ. ευρώ. Ακόμη και μετά από αυτό, οι αμυντικές δαπάνες αντιστοιχούν στο 4% του ΑΕΠ, ενώ ο μέσος όρος στην ευρωζώνη είναι 2%», αναφέρει ο Guardian.

Η Κατερίνα Τσουκαλά, ειδική στον τομέα της άμυνας με έδρα τις Βρυξέλλες αναφέρει στη βρετανική εφημερίδα: «Από το 1974 και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η Ελλάδα έχει δαπανήσει περίπου 216 δισ. ευρώ σε εξοπλισμό, αν και είμαι 100% βεβαία ότι σε απόλυτους όρους οι αμυντικές δαπάνες είναι πολύ υψηλότερες από ό,τι δείχνουν τα επίσημα έγραφα κυρίως λόγω των... απόρρητων κονδυλίων».

No comments:

Post a Comment