Wednesday 25 April 2012


Γιατί ρε Πύρρο;

Share
Ο Διαγόρας ο Ρόδιος  θεωρείται ένας εκ των  κορυφαίων  πυγμάχων της αρχαιότητας. Κέρδισε τον κότινο   στην 79η Ολυμπιάδα το 464 π.Χ ,ενώ είχε νικήσει 4 φορές στα Ισθμια, 2 φορές στα Νέμεα και τουλάχιστον μια φορά στα Πύθια.
Ο Διάγορας ευτύχισε, σε προχωρημένη ηλικία το 448 π.Χ.,  να είναι παρών στην Ολυμπία όταν οι γυιοί του Δαμάγητος και Ακουσίλαος στέφθηκαν Ολυμπιονίκες στο Παγκράτιο και την Πυγμαχία, αντιστοίχως.
Οι δύο Ολυμπιονίκες, αμέσως μετά τη στέψη τους, σήκωσαν στους ώμους τους  τον γέροντα πατέρα τους και έκαναν το γύρο του θριάμβου υπό τις θερμές επευφημίες των θεατών.
Τότε, λέγεται, ότι ένας  θεατής  φώναξε, απευθυνόμενος στον Διαγόρα:
«Κάτθανε Διαγόρα, ούκ εις Ολυμπον αναβήση» (Ώρα να πεθάνεις Διαγόρα, δε θ’ ανέβεις και στον Όλυμπο!)
Τότε, ο Διαγόρας, εν μέσω των επευφημιών του πλήθους,  άφησε την τελευταία του πνοή, στο χώρο που δοξάστηκε.
Για την ιστορία, Ολυμπιονίκης στέφθηκε και ο τρίτος γιος του Διαγόρα Δωριέας καθώς και τα εγγόνια του Ευκλής και Πεισίδωρος, γιοι των θυγατέρων του Καλιπάτειρας και Φερενίκης.
Θυμήθηκα αυτή την ιστορία, όταν άκουσα ό,τι ο Πύρρος Δήμας θα ηγηθεί του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.
Γιατί ρε Πύρρο Δήμα, άφησες τη γαλανόλευκη για μια κομματική σημαία;
Τα ίδια θα σου έγραφα με οποιοδήποτε κόμμα και αν κατέβαινες στις εκλογές.
Εσύ δεν έλεγες ότι ένας Ολυμπικονίκης ανήκει σ’ όλο το λαό και όχι σε ένα κόμμα;
Τι παραπάνω μπορεί να σου προσφέρει το Βουλευτικό αξίωμα, από τα 4 Ολυμπιακά σου μετάλλια;
Γιατί δέχτηκες να σε χρησιμοποιήσουν;
Τι περισσότερο θα μπορέσεις να κάνεις στη Βουλή, που δεν μπορείς να κάνεις τώρα;
ΚΡ
This entry was posted in Επισημαίνουμε. Bookmark the permalink.

22 σχόλια στο Γιατί ρε Πύρρο;

  1. ΜΑΝΙΑ είπε:
    Ο σοφός λαός λέει χαρακτηριστικά “τα στερνά τιμούν τα πρώτα”.
    Δυστυχώς “ο Πύρρος όλων των Ελλήνων” μας απογοητεύει με τις επιλογές του.
    Ένας Έλληνας που έχει γράψει ιστορία στον αθλητισμό, τρεις φορές χρυσός Ολυμπιονίκης και μία χάλκινος, αγαπητός σε όλους τους Έλληνες και “επώνυμος” σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης δεν μπορεί… δεν πρέπει… να αλλάζει ρόλους και να ταυτίζεται με οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα!
    Ένα “κεφάλαιο” για την χώρα… αυτοκαταστράφηκε!
    • Αυριανιστής είπε:
      Εξαρτάται από τις μεθόδους με τις οποίες κάποιος “έχει γράψει ιστορία”, αγαπητέ. Τους πολυολυμπιονίκες της Ανατολικής Γερμανίας, τους θυμάσαι; Αν η πτώση του καθεστώτος δεν ήταν βίαιη και γινόταν δημοκρατικά (με εκλογές), να είσαι σίγουρος ότι θα στήριζαν Χόνεκερ στις εκλογές…
  2. ΑπόΜηχανήςΦτωχός είπε:
    Τι γιατί ρε παιδιά; Τίνος δημιούργημα είναι ο Πύρρος;
    Την δύσκολη στιγμή στηρίζει τους δικούς του.
  3. ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ είπε:
    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΛΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥΣ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΕΝΑΣ
    ΚΑΛΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣ ΑΚΟΠΑ ΚΑΙ ΕΚ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΟΥΣ.
    ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΣΦΑΛΩΣ ΟΤΙ Ο ΔΗΜΑΣ ΘΕΛΕΙ
    ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ….ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
    Ο ΜΟΝΟΣ ΑΔΙΚΗΜΕΝΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΛΛΗΤΟΣ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ ΙΑΚΩΒΟΥ,
    ΑΡΧΙΠΑΣΟΚΟΣ ΚΑΙ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΝΤΟΠΑΣ ΤΗΣ ΤΟΤΕ “DREAM ΤΕΑΜ” .
    ΛΕΤΕ ΝΑ ΤΟΝ ΠΡΟΩΡΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΑΛΛΟ ΠΟΣΤΟ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ ?
  4. Το όνομα του Ρόδου είπε:
    Ένας Ολυμπιονίκης δεν μπορεί να ανήκει ούτε στο ΠΑ.ΣΟ.Κ., ούτε στη Ν.Δ. Ανήκει στον ελληνικό λαό. Άλλωστε εγώ έμαθα να σηκώνω ψηλά την ελληνική σημαία και όχι τη σημαία κάποιου κόμματος». Αυτά είπες το 2009.
    Πέσανε τείχη για τις νίκες σου, οι έλληνες απανταχού σε λάτρεψαν, η πατρίδα σε τίμησε, σε έκανε ένστολο (αξιωματικό), σε πλούτισε και εσύ μαζί με την ελληνική σημαία βάζεις δίπλα την σημαία της διαφθοράς. Τί να σου πώ ρε Πύρρο. Γνωρίζεις πόσο θα μικρύνεις;
    Ένας φίλος
  5. ilektro77 είπε:
    Δηλαδή η επιλογή Πύρρου θα αποφέρει κέρδη για το ΠΑΣΟΚ; Το ΠΑΣΟΚ ελπίζει να “σώσει την παρτίδα” με κινήσεις σαν και αυτή όμως οι κινήσεις αυτές κρύβουν ρίσκο το οποίο μπορεί να κοστίσει ακριβά. Η επένδυση σε ψαλίδισμα των εκ βορείου Ηπείρου ψήφων προς την Ν.Δ μπορεί και να αποτύχει. Όμως σίγουρα θα έχει βάλει τον Πύρρο στη βουλή. Αυτό από μόνο του έχει κόστος για το ΠΑΣΟΚ του Μπένι. Λάθος κίνηση η οποία δείχνει την πολιτική ανεπάρκεια του πράσινου ηγέτη.
  6. νικίας είπε:
    Έκανε λάθος το παλικάρι. Η διαδρομή Χειμάρα, Αθήνα, Βαρκελώνη, Ατλάντα, Σύδνευ και πάλι Αθήνα ήταν πλήρης. Το κομμάτι ΠΑ.ΣΟ.Κ. Βουλή τι το ήθελε; Τι επιθύμησε που δεν το είχε και νόμισε ότι μπορούσε να το αποκτήσει;
  7. SABONIS είπε:
    Διαγόρας ο Ρόδιος…. από που το ξεκίνησες δεν υπήρχε κάτι κοντινότερο. Απορώ με την επιλογή του Πύρρου. Ένας αθλητής πρέπει πάντα να ζυγίζει τα υπέρ και τα κατά. Πολύ υψηλό ρίσκο με το ενδεχόμενο σοβαρού τραυματισμού της αξιοπιστίας του.
  8. GO είπε:
    Από ‘μένα, συγχωρεμένος. Το αξίζει.
    Η ολυμπιακή ιστορία του ανήκει στους πανέλληνες. Δεν χαρίζεται σε κόμμα.
  9. ΑΝΑΧΑΡΣΙΣ είπε:
    ΚΡ (Κ.Ροδινος?)
    Δεν θα διαφωνήσω καθόλου με όσα αναφέρεις .Ίσα ίσα η άποψη αυτή πιστώνεται στην δυναμική της νέας ελληνικής κοινωνίας ,που αντιμάχεται εκείνη της”μοιρασιάς” και του “τιμαριου”
    Θα πρέπει όμως να γραφεί και κάτι αντίστοιχο (δεν μπορεί κάτι θα υπάρχει στην αρχαιοελληνική ιστορία) για τον εκπρόσωπο του θεσμού-αποτελεί το καταφύγιο καθε καταφρονεμένου – που κοσμεί και το ψηφοδέλτιο του άλλου κόματος.
  10. ΣΤΕΛΙΟΣ είπε:
    Αφελής και εκτός θέματος ερώτηση:
    Αφού έχουμε Δημοκρατία (και αγανακτούμε με τους φασίστες της Χ.Α) , γιατί κανενας δεν τόλμησε να ψάξει λίγο , μήπως η συμπαθής κυρία στο μέσο της φωτογραφίας έπαιξε κανένα ρόλο-αθέλητα βέβαια- στην πτώχευση της χώρας?
    Μπάαα! Ουτε θυμόμαστε ποιά είναι,έτσι? Πως τη λένε μωρε, πως τη λένε…..
    • SABONIS είπε:
      Όπως έλεγε και μια παλιά ελληνική ταινία… σαν ποιόν μοιάζει μωρέ σαν ποιόν μοιάζει!!!
  11. Ελληνική Φιλοσοφία είπε:
    Aδικείται από την επιλογή του. Δεν έπρεπε να μπλέξει με αυτά τα κατακάθια.
  12. μεταρρυθμιστής είπε:
    Νομίζω οτι είναι άδικη ή τουλάχιστον υπερβολική η κριτική στον Πύρρο. Αν κατέβαινε με σταυρό σε κάποια εκλογική περιφέρεια, τότε όντως θα ήταν άκομψο ( ή και ξεφτίλα θα συμπλήρωναν κάποιοι πιο παρορμητικοί) Τώρα επέλεξε να έχει την πιο τιμητική θέση ενός ούτως ή άλλως τιμητικού ψηφοδελτίου. Στο Επικρατείας τοποθετούνται διακεκριμένες προσωπικότητες από διάφορους οικονομοκοινωνικούς χώρους, οι οποίοι αφενός επιθυμούν να προσφέρουν στον τόπο τους, αφετέρου δεν επιθυμούν να εμπλακούν στον έντονο κομματικό αγώνα. Αν ο Δήμας είχε επολέξει να κατέβει με τη ΝΔ, τότε είμαι βέβαιος οτι τα αρνητικά σχόλια στο site θα ήταν ελάχιστα ως ανύπαρκτα. Ο.Κ. ο Βενιζέλος έκανε πετυχημένη επιλογή όσον αφορά τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου και όσον αφορά τον κ. Καρυώτη ( που δυστυχώς δεν θα εκλεγεί, καθώς είναι τέταρτος) Μέχρι εκεί. Δεν είναι και κάποιο σούπερ ψηφοδέλτιο. Ασχολούμενοι τόσο μαζί του, μεγαλοποιείτε άνευ λόγου τις καταστάσεις.
  13. Ανδρέας είπε:
    Τη δόξα, πολλοί εμίσησαν, το ΧΡΗΜΑ ουδείς (ειδικά άν είναι και …χορτασμένος από δόξα)
  14. karamanlikos είπε:
    Ο Πύρρος συμβολίζει ότι ακριβώς δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα!
    Ντοπαρισμένες αρπαχτές που υπερπροβάλλονται ως παραδείγματα επιτυχίας…
    Ντοπαρισμένα λαμόγια, υπηρέτες του συστήματος που ακόμα και τώρα προσπαθεί να επιβιώσει στηριζόμενο στο βασικό Πασοκικό πυλώνα εξουσίας. Για σκεφτείτε… ντοπάρουν και προβάλλουν Βενιζέλο!
    Απ’ την άλλη… η ΑΛΗΘΕΙΑ και η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ! Σημάδι ότι έρχεται η ώρα τους…
    Ότι δεν έκανε ο Καραμανλής… Γι’ αυτό στηρίζει και υποστηρίζει Σαμαρά… Ξέρει ότι μόνο αυτός μπορεί να το κάνει! Είναι η τελευταία μας ελπίδα…
  15. partyman είπε:
    το θέατρο του παραλόγου παρακολουθούμε στην πολιτική τους τελευταίους μήνες!
    για αυτό ο κόσμος έχει χάσει τα αυγά και τα καλάθια!!
    ποιόν και τι εξυπηρετεί τώρα αυτή η κίνηση του Πύρρου Δήμα?
    δεν είναι να τρελαίνεσαι?
    και δεν ξέρω πόσοι το γνωρίζουν: ένας απο τους σταθμούς του μετρό στο Λονδίνο θα πάρει το όνομα του Πύρρου για τους Ολυμπιακούς αγώνες
  16. firiki2010 είπε:
    To ψηφοδέλτιο Επικρατείας καθιερώθηκε για να εξυπηρετήσει άλλους σκοπούς και όχι το να μπαίνουν stars στη Βουλή. Τον Πύρρο τον αγαπάμε, μας έκανε να δακρύσουμε, αλλά η πολιτική και το βουλευτιλίκι είναι eντελώς άλλη ιστορία. Δεν ξέρω τι μπορεί να προσφέρει ως βουλευτής.
    Εχω και σοβαρές αμφιβολίες αν η λαϊκίστικη αυτή επιλογή του Βενιζέλου μπορέσει τελικά να προσφέρει κάποιο εκλογικό κέρδος στο ΠΑΣΟΚ, μια και ο Πύρρος θα βγει βουλευτής ακόμα και αν το ΠΑΣΟΚ πάρει 10%. Θα μου πείτε : “συμβολισμός” ….. Σε άλλους καιρούς (“χαλαρούς”) μπορεί να λειτουργούσε. Σήμερα παίζεται το μέλλον του τόπου.

No comments:

Post a Comment