Thursday, 31 May 2012


Μπαρόζο και Ρόμπαϊ

Πώς έβαλαν την επιστολή Τσίπρα στο συρτάρι

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΝΑΤΑΣΑ ΜΠΑΣΤΕΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 30 Μαΐου 2012
Πριν από δύο εβδομάδες, ο Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ και ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, οι δύο ανώτατοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συναντήθηκαν για γεύμα στο γραφείο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Αφορμή ήταν μια επιστολή. Στις 10 Μαΐου ο Αλέξης Τσίπρας τούς είχε γράψει για να τους πει ότι η δανειακή σύμβαση ύψους 130 δισ. ευρώ μεταξύ Ελλάδας, από τη μια, και ΔΝΤ/ΕΕ, από την άλλη, ήταν παράνομη και δεν ήταν δυνατόν να τηρηθεί.
Από τις 6 Μαΐου, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε δεύτερη δύναμη στις εκλογές, οι απειλές του Τσίπρα δεν ήταν δυνατόν να αγνοηθούν πλέον καθώς υπήρχαν δημοσκοπήσεις που έδειχναν ενίσχυση των ποσοστών του στη δεύτερη εκλογική μάχη της 17ης Ιουνίου, αναφέρει σε τηλεγράφημά του το πρακτορείο Ρόιτερ, που αποκαλύπτει και το περιεχόμενο της συνάντησης Ρόμπαϊ - Μπαρόζο. Οι δύο συνομιλητές κάλυψαν ευρεία γκάμα θεμάτων, συζήτησαν όμως και το αν θα έπρεπε να απαντήσουν στην επιστολή.
Σύμφωνα με άτομα που ήταν παρόντα στη συνάντηση, ο Μπαρόζο αρχικά πρότεινε να στείλουν απαντητική επιστολή, όμως ο Βαν Ρόμπαϊ συνέστησε μεγαλύτερη προσοχή, ανησυχώντας πως ό,τι κι αν έγραφαν θα διέρρεε στον Τύπο κι έτσι μπορεί τελικά το όλο θέμα «να το χειριζόταν υπέρ του ο Τσίπρας», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Ο Βαν Ρόμπαϊ υποστήριξε μάλιστα ότι, τέλος πάντων, δεν έπρεπε να εμπλακούν σε ένα παιχνίδι απάντησης σε κάθε επιστολή από κάποιον ηγέτη κόμματος. «Εκαναν μια ανοιχτή συζήτηση με επιχειρήματα και από τις δύο πλευρές», περιγράφει αξιωματούχος που γνωρίζει τα όσα διεμείφθησαν. Τελικά αποφασίσθηκε να μην απαντήσουν.
Ομως όπως τονίζει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, το συμβάν καταδεικνύει την ευαίσθητη ισορροπία που προσπαθούν να διατηρήσουν οι ευρωπαίοι ηγέτες μεταξύ τού να εμπλακούν - ή ακόμα και να επηρεάσουν - την πολιτική διαδικασία στην Ελλάδα και τού να κάνουν πίσω και να την αφήσουν να εξελιχθεί, ασχέτως των επιπτώσεων που μπορεί να έχει. Εάν ανακατευθούν πολύ, η ΕΕ θα ρισκάρει να φανεί ότι εμπλέκεται στην ελληνική δημοκρατία, γεγονός που μπορεί να στρέψει τους ήδη απογοητευμένους ψηφοφόρους εναντίον της Ευρώπης. Εάν κρατήσουν μεγάλες αποστάσεις, οι ηγέτες της ΕΕ μπορεί να κατηγορηθούν ότι περί άλλα τυρβάζουν την ώρα που η Αθήνα καίγεται.

ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα των αντιδράσεων που μπορεί να προκαλέσει οποιαδήποτε παρέμβαση, το Ρόιτερ αναφέρει το τηλεφώνημα της γερμανίδας Καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ προς τον έλληνα Πρόεδρο Κάρολο Παπούλια στις 18 Μαΐου στο οποίο του μετέφερε «σκέψεις για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος». Η γνωστοποίηση του τηλεφωνήματος προκάλεσε αντιδράσεις και αναζωπύρωσε το αντιγερμανικό αίσθημα. Εκπρόσωπος της Μέρκελ διέψευσε τις αναφορές ότι η Καγκελάριος προέτρεψε στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος όμως, γράφει το Ρόιτερ, «η ζημιά είχε γίνει: η πιο ισχυρή ηγέτις της Ευρώπης φάνηκε ότι είχε ξεπεράσει τα όρια του ρόλου της».
«Δεν υπάρχει κανόνας για το πως να συμπεριφερθεί κάποιος σε τέτοιου είδους συνθήκες», λέει στο πρακτορείο ο υπουργός για την Ευρώπη μιας μικρής χώρας της ευρωζώνης, αναγνωρίζοντας τη λεπτή ισορροπία που απαιτείται. «Αισθάνεσαι την υποχρέωση να κάνεις ό,τι μπορείς ώστε οι έλληνες ψηφοφόροι και οι ηγέτες των ελληνικών κομμάτων να κατανοήσουν τις επιπτώσεις των πράξεών τους, όμως δεν μπορείς να υπαγορεύσεις ό,τι θέλεις σε μια δημοκρατία». Για τους ευρωπαίους ηγέτες, λοιπόν, παραμένει αναγκαίο τις επόμενες δυόμισι εβδομάδες, παρατηρούν οι δημοσιογράφοι του Ρόιτερ, να στρέψουν το ελληνικό κοινό προς κόμματα που υποστηρίζουν τη διαδικασία της διάσωσης και την παραμονή στην ευρωζώνη χωρίς όμως να δείξουν ότι το κάνουν πολύ έντονα. Το μήνυμα είναι: εάν θέλετε το ευρώ, υποστηρίξτε τη δανειακή σύμβαση.

No comments:

Post a Comment