Monday, 14 May 2012


Λίγες οι πιθανότητες για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας

Share
(Ανανεωμένο). Αναπόφευκτες θεωρούνται  οι  επαναληπτικές εκλογές στα επιτελεία των κομμάτων μετά τις χθεσινοβραδινές εξελίξεις. Ο κύριος λόγος φαίνεται να είναι η σταθερή άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να συμπράξει σε κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ οι κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης θέτουν ως προϋπόθεση για την συγκρότηση μιας τέτοιας κυβέρνησης τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Τσίπρας, με διαδικτυακή του συνέντευξη χθες το απόγευμα και πριν από τη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει θέση ο ΣΥΡΙΖΑ και να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας με τη συμμετοχή της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.
Στην σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο συζητήθηκε η πρόταση για συγκρότηση κυβέρνησης προσωπικοτήτων που κατέθεσε ο κ. Παπούλιας. Από τον τρόπο όμως που την αντιμετώπισαν χθες οι πολιτικοί αρχηγοί, αλλά και από τις δηλώσεις του προκύπτει ότι μάλλον οδεύουμε προς επαναληπτικές εκλογές.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εξετάσει τη δυνατότητα σχηματισμού μίας κυβέρνησης προσωπικοτήτων, αλλά σημασία έχει ποια κόμματα θα στηρίξουν μία τέτοια κυβέρνηση, δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς, μετά τη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, δείχνοντας προς την κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε την εδραία πεποίθηση, όπως είπε, ότι πρέπει πρωτίστως να αναζητηθούν πολιτικά πρόσωπα και κατόπιν «εφόσον είμαστε σε έκτακτη ανάγκη» τεχνοκράτες, ενώ επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ για την «αλαζονική» άρνησή του να συμπράξει σε μία κυβέρνηση «δεδομένων των περιστάσεων».
Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι είναι αναγκαία η ευρύτερη δυνατή στήριξη προκειμένου να είναι βιώσιμη μία τέτοια κυβέρνηση και τόνισε ότι ζήτησε από τον κ. Παπούλια να διερευνήσει τη γραπτή πρόταση που έχει καταθέσει ο Πάνος Καμμένος, η οποία έδινε περιθώρια στήριξης από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Ο Πάνος Καμμένος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο στήριξης κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ακόμη κι αν δε συμμετάσχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Καμμένος θα συναντήσει αύριο στις 13μμ  με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα ακολουθήσει νέα συνάντηση των αρχηγών όλων των κομμάτων πλην Μιχαλολιάκου, στις 14μμ
Σύμφωνα με την διαρροή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο κ. Καμμένος φέρεται να έχει πει στον Κ. Παπούλια ότι αν αύριο του αναφέρει πως συντρέχουν κίνδυνοι για την Ελλάδα, τότε το κόμμα θα παράσχει ανοχή σε κυβέρνηση που θα σχηματιστεί από τα κόμματα.
Ως εθνικούς κινδύνους θεωρεί ο Καμμένος και ζητά να ενημερωθεί, αν υπάρχει θέμα άμεσης χρεοκοπίας της χώρας ή αν υπάρχει κίνδυνος στα εθνικά ζητήματα ή αν υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης των τραπεζών.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, σε δηλώσεις του μετά την αποψινή σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, επιβεβαίωσε πως ο κ. Παπούλιας πρότεινε το σχηματισμό μιας κυβέρνησης από μη πολιτικά πρόσωπα, που θα στηριχθεί από το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό βουλευτών. Σημείωσε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ στηρίζει «ως λύση ανάγκης μια τέτοια κυβέρνηση» δεδομένου του αδιεξόδου στο οποίο βρίσκεται η χώρα. «Στη δημοκρατία η ευθύνη ανήκει στα πολιτικά κόμματα. Δεν είναι φυσιολογικό να σχηματίζονται κυβερνήσεις τεχνοκρατών ή προσωπικοτήτων. Όμως, όταν είμαστε μπροστά σε τέτοια κρίση, σε τέτοιο αδιέξοδο και αυτό πρέπει να το δεχθούμε», επισήμανε, προσθέτοντας ότι έχει σημασία να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή κοινοβουλευτική στήριξη. «Η συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας, της ΔΗΜΑΡ, του ΠΑΣΟΚ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η ελάχιστη κατά τη γνώμη μας βάση. Θα μπορούσαν όμως να μετέχουν και άλλες δυνάμεις. Θα μπορούσε να μετέχει και το κόμμα του κ. Καμμένου, ακόμη και το ΚΚΕ», διευκρίνισε.
Τόνισε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ δεν αναγορεύει ως εγγυητή της κατάστασης τον κ. Τσίπρα «με τις αντιφάσεις και την πρόωρη αλαζονική συμπεριφορά». Κάλεσε τέλος όλες τις πολιτικές δυνάμεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να τοποθετηθούν υπεύθυνα στην αυριανή σύσκεψη.
Από την πλευρά του, ο Φ. Κουβέλης εξέφρασε την αντίθεσή του στην πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι η Δημοκρατική Αριστερά παραμένει σταθερή στην άποψή της ότι εκείνο που χρειάζεται η χώρα είναι οικουμενική κυβέρνηση.
«Επιμένουμε στο οικουμενικό σχήμα», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να βρίσκεται σε αντιστοιχία με την ετυμηγορία του λαού, δηλαδή τη συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων.
Υποστήριξε επίσης ότι «η συγκρότηση μιας κυβέρνησης προσωπικοτήτων θα συνιστούσε ήττατης πολιτικής».
Τα 6 σημεία σύγκλισης για κυβέρνηση προσωπικοτήτων
Όπως διέρρευσε από το πρωϊ, η συμφωνία έξι σημείων για κυβέρνηση προσωπικοτήτων έχει ως εξής:
1. Ανεξαρτήτως της άρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει τις ευθύνες του και να συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη
2. Τα πρακτικά της σύσκεψης του Κάρολου Παπούλια με τους κυρίους Σαμαρά, Τσίπρα και Βενιζέλο πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα ώστε ο ελληνικός λαός να έχει τη δυνατότητα να πληροφορηθεί και να κρίνει τους πολιτικούς αρχηγούς για την στάση που τήρησαν
3. Η έκθεση του Λουκά Παπαδήμου για την δραματική κατάσταση των δημόσιων οικονομικών και την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος να δοθεί επίσης στη δημοσιότητα
4. Η εντολή των ψηφοφόρων στις κάλπες είναι επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. Με αυτό ως δεδομένο, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να προέρχεται από την αριστερά και από το μέτωπο των δυνάμεων που στήριξαν τη θέση για αλλαγή των προβλέψεων του μνημονίου
5. Προκειμένου η κυβέρνηση να ανταποκρίνεται στο μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες στις 6 Μαϊου και να είναι αντιπροσωπευτική, στο νέο κυβερνητικό σχήμα πρέπει να εκπροσωπείται και η Δημοκρατική Αριστερά, και
6. Δεδομένου ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αποδοκιμάστηκαν στις κάλπες, πρέπει η κυβέρνηση να αποτελείται από προσωπικότητες και όχι από πολιτικά στελέχη των δύο κομμάτων.
Η δήλωση Σαμαρά
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, αμέσως μετά το τέλος της σύσκεψης υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης συνεχίζεται. Η ευρύτερη στήριξη των πολιτικών δυνάμεων για να υπάρξει μια τέτοια βιώσιμη κυβέρνηση -όπως ορίσαμε και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί- είναι απολύτως αναγκαία. Μετά την άρνηση Κουβέλη για σύμπραξη σε μια κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ -που οφείλω να πω ότι ακολουθεί αλαζονική στάση μπροστά στην κρίσιμη κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα- πήρα την πρωτοβουλία και ζήτησα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να διερευνήσει και τη γραπτή πρόταση που του έδωσε χθες ο κ. Καμμένος. Από την οποία υπάρχουν ορισμένα περιθώρια δικής του στήριξης ενός τέτοιου κυβερνητικού σχήματος. Και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα το εξετάσει. Επιμένουμε, λοιπόν, σε αυτή την αναγκαία ευρύτερη στήριξη.
Τώρα, ως προς το θέμα της πρότασης του Προέδρου της Δημοκρατίας για κυβέρνηση προσωπικοτήτων είναι ξεκάθαρο ότι σημασία έχει, και εδώ, πόσα κόμματα θα είναι εκείνα τα οποία θα στήριζαν  μια τέτοια πρωτοβουλία. Επομένως, πριν πάει κανείς στα πρόσωπα -είναι απόλυτα λογικό αυτό που λέω- θα πρέπει πρώτα να εξετάσει ποιες δυνάμεις θα στήριζαν ένα τέτοιο σχήμα. Και είναι εδραία η πεποίθησή μου ότι πρώτα θα πρέπει κανείς να προσπαθήσει να βρει πολιτικά πρόσωπα και μετά τεχνοκράτες. Βέβαια, σε μια τέτοια έκτακτη κατάσταση σαν τη σημερινή και έκτακτες λύσεις, εκεί που προσφέρονται, πρέπει κανείς να τις δει και να τις εξετάσει.
Γεγονός είναι ότι αύριο θα συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια. Η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα γίνει στις δύο το μεσημέρι. Και θα κληθούν σε αυτή την κοινή σύσκεψη και τα άλλα κόμματα, προκειμένου ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του.
Επαναλαμβάνω ότι ο λαός  μας έχει δώσει, όχι ένα μήνυμα, αλλά μία σαφέστατη εντολή. Η εντολή αυτή είναι, όσο το δυνατόν, όλοι μαζί, να προσπαθήσουμε να συνθέσουμε αυτή τη νέα κυβέρνηση.
Ο καθένας αναλαμβάνει ιστορικά, πλέον, τις ευθύνες του».

This entry was posted in Επισημαίνουμε. Bookmark the permalink.

No comments:

Post a Comment