Monday, 14 May 2012

«ΟΙ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ… ΠΕΙΝΑΝΕ»Ρ. ΠΡΟΝΤΙ: ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Η ΕΞΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ
Ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός Ρ. Πρόντι
Κατηγορηματικά κατά του ενδεχομένου εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη τάχθηκε την Κυριακή ο Ρομάνο Πρόντι, από το βήμα του συνεδρίου της Φλωρεντίας για την Ευρώπη και τις δραματικές εξελίξεις στην ΕΕ. Ο άλλοτε Ιταλός πρωθυπουργός  και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επεσήμανε τον  κίνδυνο ενός καταστροφικού «ντόμινο», τονίζοντας πως «οι κερδοσκόποι  θα συνεχίσουν να… πεινάνε, και θα στραφούν ακολούθως εναντίον όλου του Ευρωπαϊκού Νότου», αναφέροντας τηρώς τις περιπτώσεις της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, ενώ έθεσε εντός του «κάδρου» της απειλής ακόμη και… την Ιταλία και την Γαλλία.
      
Επιχειρώντας μία… δραματική επίκληση στις αρχές που γέννησαν το ίδιο το  ευρωπαϊκό όραμα, «την αλληλεγγύη και την μέριμνα για τα προβλήματα όλων» (…),  ο Ρομάνο Πρόντι έκρουσε την Κυριακή για μία ακόμη φορά τον κώδωνα του κινδύνου προς άπαντες, χαρακτηρίζοντας τις πολιτικές που κυριαρχούν σήμερα στην ΕΕ  «μια τεράστια οπισθοχώρηση», και φωτογραφίζοντας παράλληλα τον κίνδυνο ενός «ντόμινο» με καταστροφικές συνέπειες, με πρώτα θύματα τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και εν συνεχεία ακόμη και την Γαλλία (!)  – 2η σε μέγεθος  οικονομία της Ευρωζώνης.
 
«Η Ευρώπη γεννήθηκε με βάση την αλληλεγγύη, για να λαμβάνονται υπόψη τα προβλήματα όλων. Το να εγκαταλειφθεί η ενότητα θα είναι μια τεράστια οπισθοχώρηση […] Η Ελλάδα αντιπροσωπεύει μόλις το 2% του ΑΕΠ (της Ευρωζώνης), ωστόσο, αν βγει από το Ευρώ, η κερδοσκοπία αφού καταβροχθίσει (sic) την Αθήνα, θα συνεχίσει να πεινάει: θα φτάσει στην Πορτογαλία, στην Ισπανία και στη συνέχεια στην… Ιταλία και την Γαλλία», ήταν τα λόγια που χρησιμοποίησε ο κ. Πρόντι, περιγράφοντας ακριβώς τον πυρήνα της κοινής ανησυχίας που μοιράζονται πλέον ανοιχτά όλο και περισσότεροι πολιτικοί άνδρες στην ΕΕ – ανεξαρτήτως των διαφορετικών μεταξύ τους  ιδεολογικών αφετηριών.
  
Παράλληλα, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμισε την ανάγκη η Αθήνα να παραμείνει προσηλωμένη στην οδό της τήρησης των πολιτικών εξυγίανσης, τονίζοντας, ωστόσο, την ίδια στιγμή πως «η Ελλάδα παραποίησε τα δημοσιονομικά της στοιχεία (σ.σ.: εισερχόμενη στην Ευρωζώνη) -  ωστόσο αυτό το επέτρεψαν οι Γάλλοι και οι Γερμανοί…». 

Εξάλλου, σε ένα ακόμη… καλό νέο, όσον αφορά στην υποστήριξη της θέσης της Ελλάδας διεθνώς, θετική ήταν η δυναμική δημόσια παρέμβαση του καγκελάριου της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος με δηλώσεις του στην εφημερίδα Oesterreich υποστήριξε ότι «η έξοδος της Ελλάδας από το Ευρώ, μολονότι τεχνικώς εφικτή, θα μας στοίχιζε… πάρα πολύ, σε σχέση με το κόστος χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας από την ΕΕ».
 
«Μονάχα προειδοποιώ πως η έξοδος της Ελλάδας θα στοιχίσει πολύ ακριβότερα από την τρέχουσα βοήθεια για την Ελλάδα», ήταν η ακριβής – και… κρυστάλλινη – διατύπωση του καγκελάριου της Αυστρίας.
 
Ωστόσο, ο κ. Φάιμαν επανέλαβε πως  παραμένει «ανήσυχος» για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, επισημαίνοντας με τη σειρά του την ανάγκη άμεσης προώθησης στοχευμένων μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση, με τη φράση «κανείς δεν μπορεί να εγγυάται για ένα πηγάδι χωρίς πάτο - ούτε κι εμείς μπορούμε».
 
Τέλος, στο ίδιο κλίμα, και η υπουργός Οικονομικών της Αυστρία, Μαρία Φέκτερ, υποστήριξε σε δηλώσεις τις ελληνικές θέσεις, χαρακτηρίζοντας την έξοδο της χώρας μας από το Ευρώ «νομικώς μη δυνατή», καλώντας ωστόσο και η ίδια τους Έλληνες  «να  καταλάβουν ότι πρέπει να προσαρμοστούν» (…).
  
Ως συμπέρασμα, είναι σαφές ότι το κλίμα εν γένει παραμένει… θετικό για την Ελλάδα – παρά τα αντιφατικά μηνύματα που εξέπεμπε το σαββατοκύριακο η Αθήνα αναφορικά με την συγκρότηση ή μη κυβέρνησης συνεργασίας – και η μεγάλη ανάγκη σήμερα είναι το πολιτικό προσωπικό της χώρας να αναλάβει συντονισμένες, διεθνείς δράσεις ώστε να «κεφαλαιοποιηθεί» πολιτικά – και το συντομότερο δυνατόν -  αυτό το ικανό ρεύμα εντός της Ευρώπης υπέρ της ανάπτυξης και της αναστροφής της πολιτικής της σκληρής λιτότητας. 

No comments:

Post a Comment