Saturday, 9 March 2013

Ελλάδα – Κύπρος: Βίοι παράλληλης… σκληρότηταςΑναμένεται πολιτική παρέμβαση Σαμαρά
Τα δόντια τους δείχνουν αυτές τις μέρες οι δανειστές τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Κύπρο, με την πρώτη να βλέπει για άλλη μια φορά να τίθεται εν κινδύνω μία δόση και τη δεύτερη να μην μπορεί να καταλήξει σε μια συμφωνία για τη δανειακή σύμβαση, λόγω των σκληρών όρων που θέτει η τρόικα. 

Στη Λευκωσία, κατά την προχθεσινή συνάντησή τους με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, οι εκπρόσωποι των δανειστών έθεσαν επιτακτικά το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων των ημικρατικών οργανισμών, της αύξησης του εταιρικού φόρου από 10% στο 12,5%, την αύξηση στη φορολογία των χρηματοπιστωτικών αλλαγών, αλλά και το «ξέπλυμα χρήματος». 
 
Στην Αθήνα, οι πιέσεις συνεχίζονται και όλα δείχνουν πως κινδυνεύει η δόση του Μαρτίου, καθώς η τρόικα απαιτεί να εφαρμοστεί το τρίτο μνημόνιο, που προβλέπει την απομάκρυνση 25.000 δημοσίων υπαλλήλων μέσα στο 2013. 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης επιμένει ότι το θέμα θα λυθεί μέσω της κινητικότητας και υποστηρίζει πως δεν υπάρχει εμπλοκή στις συζητήσεις με την τρόικα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κάποιες ενστάσεις των εκπροσώπων των δανειστών, κυρίως για θέματα που αφορούν τον προγραμματισμό των επόμενων κινήσεων από το υπουργείο, σε ό,τι αφορά τη διαθεσιμότητα και τους επίορκους. 

Σε γραπτή του δήλωση, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης τονίζει ότι το υπουργείο του «σε στενή και αγαστή συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την επιτάχυνση και διεύρυνση των διαρθρωτικών αλλαγών στη δημόσια διοίκηση, που έχουν ήδη δρομολογηθεί», προσθέτοντας ότι «αμετάθετος στόχος του υπουργείου παραμένει η ταχύτερη δυνατή ορθολογική ανακατανομή και ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού, παράλληλα με την αναγκαία μείωση των οργανικών θέσεων και την κατάργηση αυτών που πλεονάζουν». 

Διαφωνίες υπάρχουν και στον τομέα της υγείας, καθώς η τρόικα ζήτησε να πωλούνται πλέον άμεσα από σούπερ μάρκετ τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (με τον υπουργό υγείας να αρνείται) και να αποπληρωθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΟΠΥΥ, ώστε μέσα στο 2013 ο οργανισμός να αποκτήσει ταμειακή ρευστότητα. 

Από την πλευρά του, και το υπουργείο Εργασίας δίνει τη δική του μάχη, με τον υπουργό να διαπραγματεύεται τους όρους της νέας ρύθμισης για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, με έμφαση στον αριθμό των δόσεων. 

Πρόκειται για ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 15 δις ευρώ, αλλά τρόικα και υπουργείο διαφωνούν ως προς τον αριθμό των δόσεων – όπως άλλωστε συμβαίνει και με την διευθέτηση των δανείων. 

Υπενθυμίζεται ότι προχθές αναβλήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των δανειστών, ενώ πέραν της απομάκρυνσης δημοσίων υπαλλήλων, «αγκάθια» αποτελούν και το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, αυτό της μείωσης του ΕΦΚ στα καύσιμα, καθώς και το σχέδιο νόμου για τα δάνεια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. 

Οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν στην άρνησή τους για μείωση του ΦΠΑ από το 23% στο 13%, επιμένοντας ότι δεν πρέπει να τεθούν σε κίνδυνο οι δημοσιονομικοί στόχοι του προϋπολογισμού. 

Όπως είπαν, το συγκεκριμένο μέτρο μπορεί να μην έχει αποδώσει τα αναμενόμενα φορολογικά έσοδα, όμως έχει οδηγήσει σε (έστω περιορισμένη) αύξησή τους. 

Το ίδιο ισχύει και για τον φόρο στα καύσιμα, αλλά και για την ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, που κατά την τρόικα θα εξουδετέρωνε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. 

Αυτό που τώρα αναμένεται ως μοναδική σανίδα σωτηρίας, είναι η προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού με περισσότερο πολιτικό παρά δημοσιονομικό περιεχόμενο. elzoni.gr

No comments:

Post a Comment