Tuesday, 5 March 2013

25 συμφωνίες «χαμηλής πολιτικής»Μηνύματα σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας και του Διεθνούς Δικαίου

Με την υπογραφή 25 συμφωνιών «χαμηλής πολιτικής» και με έμφαση στην οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, ολοκληρώθηκε η επίσκεψη εργασίας του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Τουρκία, για κατ’ ιδίαν συναντήσεις με την πολιτική της ηγεσία – τον Πρόεδρο Γκιουλ και τον πρωθυπουργό Ερντογάν – πλην όμως κατέστη ολοφάνερο πως τα σημαντικά ζητήματα, αν και ετέθησαν, δεν είναι από αυτά για τα οποία μπορούσε να υπάρξει οποιαδήποτε υποχώρηση εκ μέρους της χώρας μας. 

Οι συζητήσεις περιεστράφησαν γύρω από θέματα ανάπτυξης της οικονομικής συνεργασίας, του τουρισμού, του σεβασμού και της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης. 

«Είναι ευθύνη και καθήκον των κυβερνήσεών μας να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη βελτίωση των διμερών μας σχέσεων», δήλωσε ο κ. Σαμαράς, παραδεχόμενος ότι Ελλάδα και Τουρκία «μοιράζονται μια ιστορία φορτισμένη». 

«Η σχέση μας ασφαλώς δεν είναι ευθύγραμμη, έχουμε περάσει από μεγάλες κρίσεις και εντάσεις, δεν πρέπει να αγνοούμε την ιστορία μας», συνέχισε, τονίζοντας όμως πως στο εξής στην ιστορία μπορούν να ανοίξουν κεφάλαια ειρήνης και προόδου. 

Πάντως, ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε πως ο χρυσός κανόνας αυτής της προσπάθειας είναι ο αλληλοσεβασμός, η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και η υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας. 

Παράλληλα, προέβη σε εκτενή αναφορά στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, την οποία, όπως είπε, η Ελλάδα έχει στηρίξει και εξακολουθεί να στηρίζει. 

Ειδικότερα, εξήγησε ότι η ευρωπαϊκή Τουρκία θα είναι καλύτερος γείτονας για την Ελλάδα, λόγω των μεταρρυθμίσεων στις οποίες καλείται να προχωρήσει προκειμένου να συμβαδίζει με το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. 

Παράλληλα, υπενθύμισε την υποχρέωση συμμόρφωσης της γείτονος στα ευρωπαϊκά κριτήρια και υπογράμμισε ότι η επίλυση του Κυπριακού θα δώσει νέα πορεία στην ευρωπαϊκή της πορεία. 

Ο κ. Σαμαράς εξήρε το έργο της κυβέρνησης Ερντογάν, αναφέροντας ότι επί της πρωθυπουργίας του η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας «έγινε ένα όχημα για μεγάλες τολμηρές και πετυχημένες μεταρρυθμίσεις». 

«Ο δρόμος κάθε μεγάλης μεταρρύθμισης είναι δύσκολος, αλλά αναγκαίος», πρόσθεσε. 

Όσον αφορά το ζήτημα των μειονοτήτων, ο πρωθυπουργός είπε πως «είναι υποχρέωση κάθε πολιτείας να προστατεύει όλους τους πολίτες της». 

Σχετικά με την υφαλοκρηπίδα σημείωσε πως «ζητήματα τα οποία άπτονται των διερευνητικών επαφών, τα παρακολουθούμε προσηλωμένοι στο διεθνές δίκαιο». 

Απαντώντας στη συνέχεια σε ερώτηση για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), αφού σημείωσε πως δεν είναι η στιγμή «για να πούμε συγκεκριμένες λεπτομέρειες», επισήμανε πως «το δικαίωμα που απορρέει από το διεθνές δίκαιο υπάρχει πάντοτε για την ΑΟΖ». 

Οι δηλώσεις Ερντογάν 

Στο ζήτημα της ΑΟΖ αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έκανε λόγο για «αμοιβαία επωφελή λύση». 

Σχετικά με τις μειονότητες, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε πως «οι μειονότητες που κατοικούν στις δύο χώρες αξίζουν μία ζωή που χαρακτηρίζεται από ευμάρεια και ειρηνικές συνθήκες διαβίωσης», επισημαίνοντας πως οι διαφορές, που, όπως είπε, υπάρχουν, μπορούν να ξεπεραστούν μέσω του διαλόγου που είναι σε εξέλιξη. 

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, υπογράμμισε πως στην υποψηφιότητα της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ «η Ελλάδα δεν φείδεται καμίας προσπάθειας στην υποστήριξη των προσπαθειών μας». 

Για το Κυπριακό είπε πως η Τουρκία θέλει «να αποτελέσει ένα ιστορικό παρελθόν». 

Μετά τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας υπογράφηκαν από τους υπουργούς 25 πρωτόκολλα συνεργασίας στους τομείς του Τουρισμού, της Δικαιοσύνης, του Πολιτισμού, της Υγείας, της Μετανάστευσης, της Ναυτιλίας, της Γεωργίας, του Αθλητισμού, καθώς και η στήριξη της Ελλάδας στην διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων από την Τουρκία. 

Στον χαιρετισμό που ο Α. Σαμαράς απηύθυνε στο κοινό φόρουμ Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών, δήλωσε ότι είναι σταθερή επιδίωξη της Ελλάδας η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων ωστόσο για να προχωρήσουν ουσιαστικά οι σχέσεις μας, θα πρέπει να διέπονται πάντοτε από έμπρακτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στις διεθνείς συνθήκες. 

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών είναι κοινός και σημαντικός στόχος καθώς οι επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ δύο κρατών γειτονικών είναι καθοριστικές για την ευρύτερη ανάπτυξη και των δύο οικονομιών. «Οι επιχειρηματικές σχέσεις αποτελούν γέφυρες ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών και των κυβερνήσεών μας», τόνισε. 

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, τώρα η κατάλληλη στιγμή να συνεργαστούν οι δύο χώρες ακόμη περισσότερο προς όφελος της διμερούς αυτής επιχειρηματικότητας καθώς και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. 

Η Ελλάδα, συνέχισε, πιστεύω ότι ξεπερνά το μέγιστο σημείο της ύφεσης και σταθεροποιείται ενώ η Τουρκία βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης, έχοντας ήδη  ξεπεράσει τη δική της κρίση. 

Στη συνέχεια έκανε λόγο για μια αξιόλογη αύξηση των ελληνικών επενδύσεων στην Τουρκία αλλά και των εξαγωγών προϊόντων μας στη γειτονική χώρα. «Η γειτνίασή μας επιτρέπει μεταφορές με μειωμένο κόστος και με αμεσότερη επαφή και ταυτόχρονα δημιουργία προσωπικών σχέσεων μεταξύ των επιχειρηματιών.  Αντίστοιχα, η εγγύτητα της Τουρκίας με κράτη του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας έδωσε και δίνει τη δυνατότητα για συνέργειες, τόσο εμπορικού, όσο και επενδυτικού χαρακτήρα», διευκρίνισε. 

Εξαιρετικά υποσχόμενη, τόνισε, είναι και η περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς επενδυτικής συνεργασίας και ιδιαίτερα στον τομέα των κοινοπραξιών, σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος σε χώρες της Μέσης Ανατολής, αλλά και της Ανατολικής Ευρώπης. 

Πέραν των εμπορικών συναλλαγών και πέραν των επενδύσεων, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις διμερείς σχέσεις Ελλάδος - Τουρκίας και σε άλλους τομείς συνεργασίας, όπως η ναυτιλία, οι χερσαίες και αεροπορικές μεταφορές. 

Για τον τουρισμό, είπε ότι η ενίσχυση της συνεργασίας αποτελεί αίτημα των φορέων και των επιχειρηματιών του κλάδου, αλλά και της κοινωνίας μας προσθέτοντας πως η Ελλάδα προχωρά στη θεσμοθέτηση και επέκταση της επί τόπου χορήγησης θεωρήσεων των βίζα από επιλεγμένα τουρκικά λιμάνια σε ελληνικά νησιά, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χώρες  Σένγκεν. 

Καταλήγοντας, υποστήριξε πως στο πλαίσιο αυτό οι  επιχειρήσεις μπορούν να κερδίσουν πολλά.  «Η εντονότερη δραστηριοποίηση των επαγγελματικών φορέων του ιδιωτικού τομέα για την προβολή των δυνατοτήτων επιχειρηματικής συνεργασίας, είναι δεδομένη. Ημερίδες, συνέδρια κτλ., και αυτό θα συμβάλλει και θα αποτελέσει μια καλύτερη συνέχεια στη σημερινή συνάντηση», συμπλήρωσε.   ELZONI.GR

No comments:

Post a Comment