Κοίτασμα ή χάρισμα;
Του Σωκρατη Τσιχλια
Ας προσπαθήσω να χρησιμοποιήσω την κοινή λογική. Μια επένδυση οποιουδήποτε επιχειρηματία, οπουδήποτε στη Γη και στην Ελλάδα βεβαίως, περιλαμβάνει συγκεκριμένα κόστη: εγκαταστάσεις, εξοπλισμός, μισθολογικό, διαφήμιση όπως επίσης και κόστος αγοράς πρώτων υλών. Ο υποδηματοποιός αγοράζει δέρματα, ο εκδότης χαρτί, ο τυροκόμος γάλα κ.λπ. Ολοι αυτοί, εννοείται ότι ξοδεύουν για τις εγκαταστάσεις, τα μηχανήματα, πληρώνουν μισθούς και εισφορές, ΦΠΑ και φόρους. Επιπλέον και υποχρεωτικώς πληρώνουν για την πρώτη ύλη που απαιτεί η επιχείρησή τους, τους προμηθευτές τους. Φαντάζομαι ότι όλοι συμφωνούμε ώς εδώ.
Ας υποθέσουμε ότι επιχειρηματίας είναι η Ελληνικός Χρυσός, θυγατρική της Eldorado Gold, η οποία σκοπεύει να επενδύσει περί το ένα δισ. δολάρια στα μεταλλεία των Σκουριών Χαλκιδικής για να εξορύξει εκατοντάδες χιλιάδες ουγγιές χρυσού. Το αξιοθαύμαστο με την επένδυση αυτή είναι ότι ο κάτοχος της πρώτης ύλης (της γης του ορυχείου) που συμβαίνει να είναι το ελληνικό Δημόσιο, αντί να την πουλά, τη χαρίζει στον επενδυτή αρκούμενο στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στα έμμεσα και άμεσα οφέλη που θα προκύψουν από ΦΠΑ και φόρους.
Εάν ακολουθήσουμε αυτήν την καινοφανή λογική το ελληνικό κράτος, στην επικράτεια του οποίου δραστηριοποιούνται χιλιάδες επιχειρήσεις, θα μπορούσε να δεχτεί ένα εύλογο αίτημα: να πληρώνει όλο ή μέρος του κόστους της πρώτης ύλης των επιχειρήσεων, όσων τουλάχιστον απασχολούν ικανό αριθμό εργαζομένων, πληρώνουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.
Το τραγελαφικό της ιστορίας αυτής είναι ότι από συστάσεως του ελληνικού κράτους έως σήμερα δεν προβλέπονταν μεταλλευτικά δικαιώματα υπέρ του Δημοσίου από ιδιωτικά μεταλλεία! Μόλις τώρα συγκροτήθηκε επιτροπή με την εντολή να θεσμοθετήσει ταχύτατα τις διαδικασίες είσπραξης μεταλλευτικών τελών, δηλαδή δικαιωμάτων επί της πρώτης ύλης που παρέχει το ελληνικό κράτος. Ακούστηκε ότι από τις Σκουριές τα τέλη υπέρ του Δημοσίου μπορεί να φτάσουν τα 5 εκατ. ευρώ. Να υπενθυμίσω ότι από το 2016 και μετά, τα ετήσια έσοδα μόνο από τον χρυσό (υπάρχουν και άλλα μεταλλεύματα) υπολογίζονται σε 500 εκατ. δολάρια. Τα συμπεράσματα δικά σας.
No comments:
Post a Comment