Saturday, 2 March 2013


ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΜΕ ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ

Το μεγάλο ρίσκο Μπερσάνι για «κυβέρνηση αλλαγής»

Απορρίπτει τον «μεγάλο συνασπισμό» αλλά είναι διατεθειμένος να αναλάβει ένα μεγάλο ρίσκο ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, ο οποίος ως νικητής των εκλογών καλείται να λύσει τον «γρίφο» του μετεκλογικού σκηνικού.

Ο Μπερσάνι επιχειρεί να κατευνάσει τον πανικό που έχει προκληθεί στην Ευρώπη για την επόμενη ημέρα στην Ιταλία και παράλληλα προσπαθεί να πείσει τους Ιταλούς ψηφοφόρους ότι ο ίδιος και η Κεντροαριστερ
Ο Μπερσάνι επιχειρεί να κατευνάσει τον πανικό που έχει προκληθεί στην Ευρώπη για την επόμενη ημέρα στην Ιταλία και παράλληλα προσπαθεί να πείσει τους Ιταλούς ψηφοφόρους ότι ο ίδιος και η Κεντροαριστερά δεν ταυτίζονται με το πολιτικό κατεστημένο το οποίο απέρριψαν στις κάλπες

Ο ηγέτης της Κεντροαριστεράς απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να συνεργαστεί με τον «Λαό της Ελευθερίας» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ξεκαθαρίζοντας σε συνέντευξή του στη Repubblica οτι «η ιδέα του μεγάλου συνασπισμού δεν υπάρχει και ούτε υπήρξε ποτέ». Αντ' αυτού, ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος θα παρουσιάσει στον Τζόρτζιο Ναπολιτάνο ένα σχέδιο επτά ή οκτώ σημείων και θα επιχειρήσει να κυβερνήσει χωρίς να διαθέτει την πλειοψηφία στη Γερουσία.
Επί της ουσίας αυτό σημαίνει ότι θα συνεργαστεί με τον Μάριο Μόντι, όπως διαφαινόταν προεκλογικά, και ότι θα βασιστεί στην ευκαιριακή συμμαχία με τους «γκριλίνι», ανάλογα με το εκάστοτε νομοσχέδιο. «Αποκαλέστε την όπως θέλετε: κυβέρνηση μειοψηφίας, κυβέρνηση με συγκεκριμένη σκοπιμότητα.
Δεν με ενδιαφέρει. Εγώ την αποκαλώ κυβέρνηση αλλαγής και αναλαμβάνω την ευθύνη να ηγηθώ» τόνισε ο Μπερσάνι στη συνέντευξή του, εγκαταλείποντας το ήπιο προφίλ που είχε καλλιεργήσει και πραγματοποιώντας πραγματικά ηγετική εμφάνιση. Φαίνεται ότι η πρόταση Μπερσάνι θα βρει σύμφωνο τον Ναπολιτάνο, ο οποίος δήλωσε χθες ότι δεν θέλει την προκήρυξη νέων εκλογών και ότι δεν πιστεύει πως ο διάδοχός του (που θα οριστεί μετά τις 15 Μαΐου) θα διαλύσει τη βουλή. Ωστόσο, με αυτήν του την κίνηση ο Μπερσάνι στέλνει μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες.
Το μεγάλο ρίσκο Μπερσάνι για «κυβέρνηση αλλαγής»
Αφενός απευθύνεται στους Ευρωπαίους και επιχειρεί να κατευνάσει τον πανικό που έχει προκληθεί για την επόμενη ημέρα στην Ιταλία, στο ίδιο μοτίβο με τον Ιταλό πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αφετέρου προσπαθεί να πείσει τους Ιταλούς ψηφοφόρους ότι ο ίδιος και η Κεντροαριστερά δεν ταυτίζονται με το πολιτικό κατεστημένο το οποίο απέρριψαν στις κάλπες και ότι ευαγγελίζονται την πραγματική αλλαγή.
Στην πραγματικότητα, βέβαια, θα υποχρεωθεί να στηριχθεί σε ψήφους του Μπερλουσκόνι -τον οποίο ταυτίζει με το παλιό κατεστημένο- στη Γερουσία, πάντοτε βέβαια κατά περίσταση. Ταυτόχρονα ρίχνει το γάντι στο Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο, το οποίο πλέον καλείται να αποφασίσει εάν θα στηρίξει μια κυβερνητική προσπάθεια ή θα πιέσει για τη διεξαγωγή νέων εκλογών με την προσδοκία ότι θα αλιεύσει ακόμη περισσότερες ψήφους.
Το σενάριο να στηθούν νέες κάλπες ανησυχεί τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ειδικά μετά την άρνηση του Μπερσάνι να αποδεχτεί την πρόσκληση-πρόκληση του Καβαλιέρε για δημιουργία μεγάλου συνασπισμού, αναζωπυρώθηκε η αγωνία ότι θα διεξαχθούν νέες εκλογές, πρωτίστως στο Βερολίνο.
Μάλιστα ορισμένοι βουλευτές του κυβερνώντος συνασπισμού έφτασαν στο σημείο να πουν τις -γνωστές πια- υπερβολές περί ανάγκης αποχώρησης της Ιταλίας από το ευρώ.
ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ «ΓΚΡΙΛΙΝΙ» ΚΑΤΑ ΓΚΡΙΛΟ
«Θα στείλεις τη χώρα στο χάος»
«Ανταρσία» από τους υποστηρικτές του έχει να αντιμετωπίσει ο Μπέπε Γκρίλο, ο οποίος είδε το μπλογκ του να κατακλύζεται από σχόλια διαμαρτυρίας. «Γκρίλο, τι σκ... κάνεις; Τα έχεις παίξει; Μπορούμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας. Ως ένθερμος υποστηρικτής σου, σου λέω ότι πετάς στα σκουπίδια τη συναίνεση. Θα στείλεις τη χώρα στο χάος» έγραφε ενδεικτικά ένας ψηφοφόρος του, ενώ άλλος τον κατηγορεί ότι στηρίζει θεωρητικά την ιντερνετική δημοκρατία αλλά αποφασίζει μόνο ο ίδιος. Τα «χτυπήματα» είναι πολλά και ο Γκρίλο θα κληθεί να δώσει πειστική απάντηση.
ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ         ΕΘΝΟΣ

No comments:

Post a Comment