Πυκνώνουν τα σενάρια για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Θεωρείται πλέον πιθανό και το ενδεχόμενο κυβέρνησης με τεχνοκράτη πρωθυπουργό, έστω κι αν ο Μπερσάνι ακόμη ελπίζει σε εύρεση μιας άλλης λύσης.
Στις 20 Μαρτίου θα αρχίσουν οι διακομματικές διαβουλεύσεις υπό τον πρόεδρο της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. Οι σχολιαστές, όμως, προβλέπουν ότι ενδέχεται ίσως να παραιτηθεί νωρίτερα από την καθορισμένη ημερομηνία της 15ης Απριλίου, προκειμένου να ευνοήσει την εκλογή του διαδόχου του και να μπορέσουν να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.
Διαφορετικά ο Ναπολιτάνο θα επιθυμούσε να διασφαλισθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης με ευρεία πλειοψηφία, πιθανόν με τεχνοκράτη πρωθυπουργό τον πρόεδρο της Τράπεζας της Ιταλίας Ινιάτσιο Βίσκο ή τον γνωστό διευθυντή της ίδιας τράπεζας Μαουρίτσιο Σακκομαννι. Σχετικά με την πρόβλεψη του πιθανού προγράμματος, προβάλλεται η αλλαγή του εκλογικού νόμου με έμφαση επίσης στην μείωση -και ίσως κατάργηση- της δημόσιας χρηματοδότησης των κομμάτων.
Κατηγορηματικό «όχι» από πλευράς Γκρίλο
Οι βουλευτές και γερουσιαστές του Γκρίλο δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν κανέναν και επιμένουν ότι στοχεύουν στον περιορισμό της αλόγιστης τεχνολογικής ανάπτυξης και της εκμετάλλευσης του πλανήτη. Πολλοί από τους νεοεκλεγμένους του «Κινήματος των Πέντε Αστέρων» είναι μάλιστα χορτοφάγοι και εννοούν πραγματικά ότι θέλουν να μοιραστούν με τους συναδέλφους τους τα σπίτια που θα νοικιάσουν στην Ρώμη.
Το πρόγραμμα Μπερσάνι για τη νέα διακυβέρνηση
Σήμερα ο κεντροαριστερός υποψήφιος πρωθυπουργός, Πιερλουίτζι Μπερσάνι, παρουσιάζει τα αναλυτικά σημεία των οκτώ προτάσεών του που θα αναπτύξει στο κοινοβούλιο. Κύρια σημεία, η αλλαγή του Συμφώνου Σταθερότητας και νέος εκλογικός νόμος με δεύτερο γύρο.
Δύσκολη όμως φαίνεται να είναι η έρευση συμμάχων. Πολλοί πιστεύουν, δε, ότι ο 38χρονος μεταρρυθμιστής δήμαρχος της Φλωρεντίας, Ματτέο Ρέντσι, θα αντικαταστήσει πολύ σύντομα τον Μπερσάνι στην ηγεσία των «Δημοκρατικών» και προβλέπουν ότι θα καταφέρει να αρχίσει διάλογο με τον Γκρίλλο.
Η οικονομική ανάκαμψη επείγει: η ίδια η Τράπεζα της Ιταλίας πιστοποιεί ότι το 65% των πολιτών δηλώνει πως το εισόδημά τους δεν είναι, πια, αρκετό, για την κάλυψη των μηνιαίων αναγκών.
Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη DW DE
Υπεύθ. Σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη
No comments:
Post a Comment