Thursday, 31 October 2013

Τρόικα, έργα και ημέραι: Η αφύπνιση της Ευρώπης

Τρόικα, έργα και ημέραι: Η αφύπνιση της Ευρώπης

Η ώρα του ελέγχου της τρόικας, της δράσης και του βαθμού αποτελεσματικότητας σήμανε χάρη στην από καιρό προετοιμαζόμενη παρέμβαση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας «Ντι Πρέσσε», υπό τον εύγλωττο τίτλο «Η τρόικα αποκτά έναν κοινοβουλευτικό ελεγκτή», τον έλεγχο του έργου της τρόικας σε Ελλάδα, Κύπρο, Πορτογαλία και Ιρλανδία, θα αναλάβει η Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ορίζοντας ως επικεφαλής της ομάδας που θα διενεργήσει τους ελέγχους τον Αυστριακό ευρωβουλευτή και αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και μέλος του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ότμαρ Κάρας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Ότμαρ Κάρας, θα αναλάβει τη θέση του εισηγητή τού κοινοβουλευτικού ελέγχου, μετά από συμφωνία των παρατάξεων και την έγκριση που το προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται να δώσει επίσημα στις 14 Νοεμβρίου.
Ο κ. Κάρας θα προΐσταται της διερεύνησης του έργου της τρόικας, θα διευθύνει τις πολιτικές διαπραγματεύσεις ως προς τις προτάσεις βελτίωσης και θα συντάξει την τελική έκθεση.
Ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Σβεν Γκίγκολντ επισημαίνει πως τα αρχικά σχέδια της τρόικας απέτυχαν σε όλες τις χώρες και θα πρέπει να διερευνηθεί τι οδήγησε στα μοιραία αποτελέσματα, εννοώντας προφανώς τις παρενέργειες των προγραμμάτων λιτότητας και μεταρρυθμίσεων που είχε υπαγορεύσει η τρόικα, δηλαδή ύφεση, αύξηση της ανεργίας και πολιτικές αναταράξεις.
Σε δηλώσεις του στην «Ντι Πρέσε» ο κ. Κάρας υπογράμμισε ότι δεν θέλει να προκαταλάβει το αποτέλεσμα των ερευνών του, σημειώνοντας πως «η αξιολόγηση δεν πρέπει να οδηγήσει αναγκαστικά και σε μια καταδίκη» και ο ίδιος θέλει να θέσει στο επίκεντρό τους τις ενδεχόμενες ελλείψεις της νομιμοποίησης των αποφάσεων της τρόικας και τις δυνατότητες βελτίωσης του έργου της και ως συγκεκριμένα παραδείγματα αναφέρονται η εκκαθάριση των τραπεζών στην Κύπρο, όπως επίσης η απόφαση για μείωση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα.
Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θεωρεί πως το διερευνητικό έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του 2014, έγκαιρα πριν την έναρξη του προεκλογικού αγώνα για τις Ευρωεκλογές, ώστε να μην δοθεί «τροφή» για λαϊκιστικές μονομαχίες του είδους «Ανάπτυξη κατά λιτότητας».
Ο ίδιος δεν θέλησε να αναφερθεί στη συγκεκριμένη πορεία των ερευνών, καθώς η επίσημη εντολή θα δοθεί σε δύο εβδομάδες και εξάλλου δεν έχουν ανακοινώσει όλες οι κοινοβουλευτικές παρατάξεις τους αντιπροσώπους τους στην επιτροπή, περιορίστηκε μόνον να αναφέρει ότι ξεκινούν τώρα ήδη οι προετοιμασίες.
Ωστόσο η εφημερίδα διαθέτει, όπως σημειώνει, εσωτερικό έγγραφο της 22ας Οκτωβρίου που δίνει μια γεύση του έργου της επιτροπής.
Στο έγγραφο αυτό προβλέπεται μια πρώτη κοινοβουλευτική ακρόαση στις 5 Νοεμβρίου, όπως επίσης διερευνητικές επισκέψεις στις Κεντρικές Τράπεζες και στα υπουργεία Οικονομικών των τεσσάρων χωρών που πλήττονται από κρίση (Ελλάδα, Κύπρος, Πορτογαλία, Ιρλανδία), ενώ γίνεται χαρακτηριστικά λόγος για «δυσλειτουργική λήψη αποφάσεων» και για «δημοκρατική νομιμοποίηση».
Η Κομισιόν
Ανάληψη δράσης και εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς, όπως αναφέρεται στο κύριο άρθρο του εντύπου ευρωπαϊκής ενημέρωσης Europolitique, «οι μεταρρυθμίσεις υπερισχύουν της λιτότητας».
Όπως επισημαίνεται, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκληρώνει σταδιακά την ετήσια έκθεση για την ανάπτυξη, η οποία θα καθορίσει τις οικονομικές και δημοσιονομικές προτεραιότητες για τα κράτη-μέλη της ΕΕ για το 2014.
Οι προτεραιότητες αναμένονται, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ που επικαλείται το έντυπο, να είναι παρεμφερείς με αυτές του τρέχοντος έτους, καθώς «η ανάκαμψη εξακολουθεί να χρειάζεται γερά θεμέλια για να επιτευχθεί».
Η έμφαση θα δοθεί κυρίως στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις παρά στα μέτρα λιτότητας, με ιδιαίτερη προσοχή στην αγορά εργασίας και στον τομέα της ενέργειας.
Η Επιτροπή θα αξιολογήσει επίσης, όπως αναφέρεται, την πρόοδο της τραπεζικής ένωσης και τις προκλήσεις που συνδέονται με αυτή, όπως είναι ο κατακερματισμός του χρηματοπιστωτικού συστήματος στη ζώνη του ευρώ.
Η ετήσια έκθεση για την ανάπτυξη, η οποία αποτελεί το πρώτο στάδιο του λεγόμενου Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, θα δοθεί στη δημοσιότητα στις 13 Νοεμβρίου, μετά τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Επιτροπής που θα παρουσιαστούν στις 5 Νοεμβρίου.
Ο Επίτροπος οικονομικών υποθέσεων, Όλι Ρεν, θα παρουσιάσει τα στοιχεία για την ανάπτυξη, καθώς και για άλλους οικονομικούς δείκτες, για το επόμενο έτος.
Σύμφωνα με πηγές της ΕΕ, δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές σε σχέση με τις εαρινές προβλέψεις.
Τον Μάιο, η Επιτροπή είχε προβλέψει για το 2014 αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 1,4% για το σύνολο της Ένωσης και αύξηση 1,2% για τη ζώνη του ευρώ.
Η Επιτροπή αναμένεται επίσης να δημοσιεύσει την έκθεση για τον «μηχανισμό προειδοποίησης» (RMA), μέσω του οποίου η Επιτροπή προσδιορίζει τα κράτη μέλη των οποίων η μακροοικονομική κατάσταση χρειάζεται εμπεριστατωμένη επανεξέταση, χωρίς όμως να προδικάζει το αποτέλεσμα αυτής.
Μετά την ολοκλήρωση των σε βάθος αξιολογήσεων την επόμενη άνοιξη, η Επιτροπή θα καθορίσει κατά πόσον υπάρχουν ανισορροπίες και θα προτείνει τις κατάλληλες πολιτικές αντιμετώπισής τους.
Δώδεκα χώρες ήταν υπό καθεστώς επιτήρησης το περασμένο έτος και ο αριθμός τους δεν αναμένεται να μεταβληθεί και φέτος, αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές.
Ο Όλι Ρεν αναμένεται κατά την Europolitique να παρουσιάσει επίσης την τελική γνώμη της Επιτροπής για τις τρεις προτάσεις προϋπολογισμού που υπεβλήθησαν από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης (πλην των χωρών που βρίσκονται σε σχέδιο διάσωσης).
Η Επιτροπή δεν προτίθεται να αναλύσει πλήρως κάθε πρόταση, σύμφωνα με πηγές, αλλά κυρίως να εξετάσει αν οι προϋπολογισμοί είναι αρκετά ισχυροί και αν οι εκτιμήσεις των κρατών μελών για την ανάπτυξη και τα ελλείμματα είναι ρεαλιστικές.
Το τελευταίο κομμάτι του πακέτου είναι το «πρόγραμμα οικονομικής εταιρικής σχέσης».
Το εργαλείο αυτό, το οποίο αποτελεί μέρος του δημοσιονομικού συμφώνου που υπογράφηκε από 25 κράτη μέλη (εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Τσεχία), καταγράφει με λεπτομέρειες τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την αποτελεσματική διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος των κρατών μελών.
Οι υπηρεσίες της Επιτροπής θα υποβάλουν έκθεση προόδου το Μάιο για τις έξι χώρες στις οποίες έχει δοθεί επιπλέον χρόνος για να μειώσουν τα ελλείμματά τους κάτω από το 3% του ΑΕΠ.
Σημειώνεται ότι χθες, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε συνάντηση με τον γγ του Συμβουλίου της ΕΕ Corsepius Uwe.  www.elzoni.gr

No comments:

Post a Comment