Saturday 5 October 2013

Ο νεοναζισμός στο επίκεντρο των επαφών Τσίπρα στις Βρυξέλλες

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΟ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟΝ Μ. ΣΟΥΛΤΣΟ νεοναζισμός στο επίκεντρο των επαφών Τσίπρα στις Βρυξέλλες
05/10/2013
Πολιτικές ευθύνες στην κυβέρνηση για τον χειρισμό της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής, επέρριψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με συνέντευξή του στο Euronews.  

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν θέλησε να σχολιάσει την απόφαση του ανακριτή σχετικά με τις αποφυλακίσεις κορυφαίων στελεχών της Χρυσής Αυγής. Πρόσθεσε όμως ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης, αλλά δεν υπάρχουν για τις αποφάσεις των δικαστών.
Για την κυβέρνηση, σημείωσε, υπάρχουν ακριβώς γιατί επί μακρό χρονικό διάστημα ο κ. Δένδιας και η κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκαν στην υποχρέωσή τους να στείλουν τους φακέλους που είχαν στα χέρια τους στον εισαγγελέα. Ο κ. Δένδιας, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είχε 32 φακέλους, έπρεπε να περιμένει να γίνουν 33, με τον 33ο φάκελο να είναι αυτός που αφορά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα; Αναρωτήθηκε επίσης, αν έπρεπε να χυθεί αθώο αίμα προκειμένου να ενεργοποιηθεί η κυβέρνηση και να στείλει τους φακέλους στη Δικαιοσύνη.  

Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και 16 μήνες, έχει κάνει πάνω από 44 ερωτήσεις στη Βουλή για τα θέματα αυτά στους αρμόδιους υπουργούς, για τη δράση των νεοναζί.
Και δυστυχώς, επεσήμανε, σε καμία από αυτές τις ερωτήσεις, γραπτές και προφορικές, δεν πήραμε κάποια ικανοποιητική απάντηση. Συνεπώς, σημείωσε, οι ευθύνες της κυβέρνησης αφορούν την ολιγωρία και την ανοχή στο φαινόμενο της εξάπλωσης των νεοναζί και της εγκληματικής τους δράσης όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Η σπουδή της κυβέρνησης να κάνει στροφή 180 μοιρών και να δείξει ότι παίρνει την πολιτική πρωτοβουλία να ανοίξει το θέμα στη Δικαιοσύνη, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, δημιούργησε την πεποίθηση στην κοινή γνώμη ότι εδώ πρόκειται για μία πολιτική απόφαση, την πεποίθηση δηλαδή ότι η κυβέρνηση έχει την πρωτοβουλία.
Συνεπώς, συμπλήρωσε, είναι απολύτως δικαιολογημένο το αίσθημα στην κοινή γνώμη ότι αυτή η δικαστική απόφαση δεν συνάδει με το περί δικαίου αίσθημα.  

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, διαχωρίζει την πολιτική διαδικασία από την ποινική. Είναι άλλο πράγμα οι πολιτικές ευθύνες, άλλο οι ποινικές, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Πρέπει να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Ταυτόχρονα, όμως, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η Δικαιοσύνη θα πρέπει να έχει στα χέρια της πλήρεις φακέλους με πλήρη στοιχεία. Θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά προβληματικό να ακούμε σήμερα από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη ότι «αν ζητούσαν άλλα επιπλέον στοιχεία οι ανακριτές, εμείς θα τους τα δίναμε».
Δηλώσεις έκανε ο κ. Τσίπρας και μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτς:
Είχα την ευκαιρία σήμερα να εκφράσω στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την ανησυχία μας για την εξάπλωση του νεοναζιστικού φαινομένου και ιδιαίτερα της εγκληματικής οργάνωσης, της Χρυσή Αυγής στην Ελλάδα. Αυτό αποτελεί έναν κοινό κίνδυνο απέναντι στον ευρωπαϊκό μας πολιτισμό.  

Και, βεβαίως, είχα επίσης την ευκαιρία να κουβεντιάσω με τον Πρόεδρο τις αιτίες που γεννούν και διογκώνουν το φαινόμενο και μια από τις βασικές αιτίες είναι οι σκληρές, αντιλαϊκές και νεοφιλελεύθερες επιλογές που ασκήθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα με τα προγράμματα.

Η κοινή ιστορία των λαών της Ευρώπης αποδεικνύει πόσο αναγκαίο είναι να ορθώσουμε εμπόδιο στην ανάπτυξη του φασισμού, αλλά και πόσο επικίνδυνη και ανιστόρητη είναι η θεωρία που εξισώνει τα θύματα με τους θύτες, η θεωρία των δύο άκρων που το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς, ακούγεται στη χώρα μας, στην Ελλάδα.

Εξέφρασα την ικανοποίησή μου που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν υιοθετεί τέτοιες απόψεις, καθώς, επίσης, και την ικανοποίησή μου που θα υπάρξει σύντομα σύγκληση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προκειμένου να συζητηθεί η επικίνδυνη αύξηση του ακροδεξιού εξτρεμισμού στην Ελλάδα και γενικότερα στην Ευρώπη.  

Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και για την οικονομία και για τα αδιέξοδα της λιτότητας στην Ευρώπη. Είπε ότι είμαστε αριστεροί πολιτικοί, έχοντας κάποιες διαφορές μεταξύ μας. Δεν ξέρω ποιος από τους δυο μας πρέπει να διορθωθεί. Είναι βέβαιο, όμως, ότι πρέπει να διορθωθεί και μάλιστα ριζικά η εφαρμοζόμενη πολιτική στην Ελλάδα.  

Είχα τη χαρά να συμφωνήσω με τον Πρόεδρο ότι η λιτότητα δεν είναι η λύση για την έξοδο από την κρίση, ότι λύση δεν είναι να φορτώνεις με δάνεια, προκειμένου να αποπληρωθούν τα προηγούμενα. Αλλά λύση είναι η ανάπτυξη, η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και η καταπολέμηση της ανεργίας.  

Του έθεσα, λοιπόν, υπόψη το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για μια εναλλακτική πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης και συμφωνήσαμε για την ανάγκη αλλαγής των συσχετισμών, αλλά και για τον κρίσιμο ρόλο της Κομισιόν στην αντιμετώπιση της κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.  

Τέλος, μιλήσαμε για την ανάγκη ενίσχυσης της δημοκρατίας και των δημοκρατικών θεσμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο και άκουσα με ενδιαφέρον τη σκέψη για τη δυνατότητα θεσμικού ελέγχου των 2/3 της τρόικα από τον θεσμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διότι, όπως γνωρίζετε, η τρόικα είναι ένα μόρφωμα το οποίο δεν έχει θεσμική κατοχύρωση με βάση την ευρωπαϊκή Συνθήκη.ELZONI  GR

No comments:

Post a Comment