Friday, 27 June 2014

ΞΑΝΑΓΥΡΊΣΑΜΕ  ΣΤΗ  ΖΩΗ  ΚΙ ' ΗΤΑΝ  ΤΡΟΜΕΡΟ  ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ  ΣΕΝΑΡΙΟ ..... 

Saturday, 14 June 2014

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ Το μουλωχτό Χέρι του Νόμου ΠΟΛΙΤΙΚΗ 12:46

Παντελής Μπουκάλας ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ

Το μουλωχτό Χέρι του Νόμου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:ΣTAΣEIΣ
Τόσους αρμόδιους έχουμε. Να βρουν λοιπόν στο βίντεο το στιγμιότυπο, να το αποσπάσουν, να μεγεθύνουν την εικόνα και να την καδράρουν. Να προσθέσουν τις απαραίτητες δάφνες και να βγάλουν το κάδρο σε πολλά, μα πάρα πολλά αντίτυπα. Γιατί θα πρέπει να το μοιράσουν και να απαιτήσουν να αναρτηθεί σε πολλά, μα πάρα πολλά γραφεία. Οσα και τα αστυνομικά τμήματα της χώρας. Για να το βλέπουν οι νέες σειρές ενστόλων και να παραδειγματίζονται. Για να το βλέπουν και όσοι πολίτες πηγαίνουν σε οποιοδήποτε τμήμα και για οποιονδήποτε λόγο και να συνειδητοποιούν αμέσως ότι πρέπει να αποφεύγουν τις κουτουράδες και τις υπερβολές. Γιατί το Χέρι του Νόμου είναι υλικό, βαρύτατα υλικό, αδυσώπητο, ακόμα κι αν είναι αόρατο. Περίπου σαν το χέρι ενός τιμωρού θεού. Προς το παρόν, ας αποφύγουν να στείλουν το κάδρο στα σχολεία, για να μην μπερδευτούν οι μαθητές βλέποντάς το δίπλα σε Κολοκοτρώνηδες και Διάκους. Εντάξει, μια στιγμή ηρωισμού απαθανατίζει και αυτό· εφόσον όμως είναι πολύ πιθανό τα παιδιά να μάθουν, αργά ή γρήγορα, από πρώτο χέρι, στην πρώτη τους διαδήλωση, τι ακριβώς σημαίνει ηρωισμός αυτού του είδους, ας μην τα προκαταλάβουμε.

Ας μεριμνήσουν πάντως να αναπαραχθεί το κάδρο σε καμιά εκατοστή αντίτυπα κάπως πολυτελή. Και, σε ειδική λαμπρή τελετή, να το προσφέρουν σε όλους τους υπουργούς Δημοσίας Τάξεως και Δημόσιας Τάξης της μεταπολίτευσης (και στον νέο βέβαια, τον κ. Κικίλια, πριν υποθέσει ότι επρόκειτο για νόμιμη μπασκετική τάπα). Και στους υφυπουργούς και γενικούς τους. Αλλά και στους πρωθυπουργούς, με την έμπνευση των οποίων και υπό την σκέπη τους εισήχθη, εφαρμόστηκε και έδωσε καρπούς το πρόγραμμα εκδημοκρατισμού των δυνάμεων ασφαλείας. Καρπούς όπως αυτούς τους φαιούς που ξεφύτρωσαν από τις κάλπες όπου έριξαν την ψήφο τους οι αστυνομικοί. Και όπως το Μουλωχτό Χέρι. Που βγήκε ύπουλα πίσω από το τείχος των πλαστικών ασπίδων για να δώσει μια γερή γροθιά, σωφρονιστικού χαρακτήρα, στο κεφάλι μιας από τις πολεμόχαρες καθαρίστριες που, βαριά αρματωμένες, απειλούσαν τη σωματική ακεραιότητα των παλικαριών.

Ούτε ΕΔΕ ούτε τίποτε άλλο παρεμφερές. Αρκετά πια μ’ αυτό το χρόνιο θέατρο. Αν καταφέρουν να βρουν τον γενναίο ιδιοκτήτη του Μουλωχτού Χεριού, ας τον παραδώσουν στη μάνα του. Αρκεί αυτό.
Έντυπη

Friday, 13 June 2014

ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ Ο άνθρωπος είναι το ύφος του ΠΟΛΙΤΙΚΗ 13.06.2014 : 12:33

 ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ο άνθρωπος είναι το ύφος του

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:ΔIAΓΩNIΩΣ
Δεν ξέρω πόσοι εξ υμών ενδιαφέρονται να μάθουν αν το σούσι το έτρωγε ο κ. Στουρνάρας και τα σουβλάκια ο «ρουμελιώτης» κ. Σταϊκούρας όσο συνεργάζονταν για τη σωτηρία της οικονομίας. Υποθέτω ελάχιστοι. Εικάζω επίσης ότι ο κ. Στουρνάρας προέβη στην εκ βαθέων εξομολόγηση κατά την αποχώρησή του από το υπουργείο προκειμένου να δείξει ότι και η φορολογία, όπως και ο σοσιαλισμός, διαθέτουν ανθρώπινο πρόσωπο. Αν κατάλαβα καλά, ήθελε να μας πει πως ακόμη και πίσω από τα σκληρότερα οικονομικά μέτρα υπάρχει ένας άνθρωπος που μπορεί να πεινάει, οπότε και παραγγέλνει σούσι, αλλά το διασκεδάζει κιόλας, όπως μας είπε ότι το διασκέδασε τα δύο αυτά χρόνια που πέρασε στο υπουργείο Οικονομικών. Οπου και κατέβαλλε τεράστιες προσπάθειες, νυχθημερόν δε, διότι σχεδόν είχε κατασκηνώσει. Λυπούμαι, αλλά κάποιος θα πρέπει να του εξηγήσει πως είναι τελείως διαφορετική η τελετή παράδοσης παραλαβής ενός υπουργείου από την τελετή της απονομής των Οσκαρ ή των βραβείων του άνδρα της χρονιάς. Δεδομένης δε της σκληρής πολιτικής που αναγκάστηκε να ασκήσει κατά τη θητεία του, το ύφος του επιτυχημένου εραστή της οικονομίας το βρίσκω ελαφρώς άτοπον και απρεπές, δηλούν δε ελαφρότητα ουδεμίαν σχέσιν έχουσα με το ύφος των περιστάσεων. Θα μπορούσε να πει ότι φεύγει ευχαριστημένος διότι έπραξε το καθήκον του, ότι ξέρει πως τα πράγματα ήταν σκληρά για τους περισσότερους αλλά δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς. Θα έπρεπε, ενδεχομένως, κάποιον να τον ενημερώσει πως η θέση του υπουργού Οικονομικών είναι πολιτική και ότι η στοιχειώδης πολιτική ευφυΐα επιβάλλει σχετικό μετριασμό του χαρίεντος ύφους, δεδομένων των συνθηκών που λένε. Φαίνεται όμως πως ο κ. Στουρνάρας είναι άνθρωπος αισιόδοξος, σε αντίθεση με τον κ. Προβόπουλο, ο οποίος κατά το ίδιο χρονικό διάστημα είπε πως κοιμόταν με ευρώ, αλλά δεν ήξερε αν θα ξυπνήσει με δραχμές. Ο κ. Στουρνάρας όχι μόνον δεν έχασε τον ύπνο του, αλλά, εκ του ύψους του, βρήκε και τον χρόνο να μας ενημερώσει πως ο πρωθυπουργός τού εξομολογήθηκε ότι και τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Χατζηδάκη εκτιμά και να μην ανησυχούν που τους έβγαλε από την κυβέρνηση.

Ο άνθρωπος είναι το ύφος του, ενίοτε δε και τα ράσα κάνουν τον παπά. Ως εκ τούτου, ορισμένοι εξ ημών αγρυπνούν σε πείσμα των υψηλών θερμοκρασιών και της αποπνικτικής υγρασίας. Διότι εσύ κι εγώ, φίλε αναγνώστη, μπορεί να τελούμε σε καθεστώς διαρκούς υπνηλίας λόγω κουφόβρασης ο υψηλόφρων Τέρενς Κουίκ όμως καραδοκεί. Και συνεχίζοντας τη συγγραφή των περιπετειών του κοινοβουλευτικού μας βίου, κατήγγειλε πως το εθνόσημο στη φανέλα της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου βλέπει προς τα υποδήματα των αθλητών, γεγονός που αποφέρει κάμψη του εθνικού φρονήματος και δηλοί, αν όχι δόλια υπονόμευση, εν πάση περιπτώσει επικίνδυνη χαλάρωση του τοιούτου (φρονήματος).

Ο άνθρωπος είναι το ύφος του. Και από την αρχή κάτι δεν μου πήγαινε με το ύφος του κ. Κικίλια. Ισως το διφορούμενο χαμόγελο του ανθρώπου που αδυνατεί να κατανοήσει για ποιον ακριβώς λόγο κάποιοι αποφάσισαν να τον βαφτίσουν υπουργό, ίσως το απλανές βλέμμα που αναζητά στον χώρο την αρχή, τη μέση και το τέλος της επόμενης φράσης, θέλεις το παρελθόν του μπασκετμπολίστα, εμένα πάντως μου φαινόταν ύποπτος. Την απορία μου την έλυσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Καρατζαφέρης ο οποίος, προχθές στον ΣΚΑΪ, απεκάλυψε πως ο κ. Κικίλιας είναι προσωπική επιλογή του κ. Ομπάμα –και αυτός τελευταία μου μοιάζει ύποπτος– προκειμένου να ελέγξει την Ελληνική Αστυνομία. Οι λόγοι για τους οποίους θέλει ο κ. Ομπάμα να ελέγξει την ΕΛ.ΑΣ. παραμένουν άγνωστοι, το μόνο όμως που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι πως, αν οι ΗΠΑ έχουν ανάγκη από συνεργάτες σαν τον κ. Κικίλια, τότε θα πρέπει να ανησυχούμε σοβαρά για το μέλλον της οικουμένης.
Έντυπη

Έλληνας εφοπλιστής, ο εγκέφαλος πίσω από το κύκλωμα διακίνησης ηρωίνης (φωτό)

Έλληνας εφοπλιστής, ο εγκέφαλος πίσω από το κύκλωμα διακίνησης ηρωίνης (φωτό)

Πεντακόσια κιλά από την ηρωίνη που κατασχέθηκε βρέθηκε στο σπίτι του εφοπλιστή στη Φιλοθέη.

Share
Έλληνας εφοπλιστής που δραστηριοποιείται στο εξωτερικό είναι μεταξύ των 11 συλληφθέντων για την υπόθεση του ενός τόνου και 134 κιλών ηρωίνης που κατέσχεσε το Λιμενικό μετά από ευρεία επιχείρηση στην Αττική, σε συνεργασία με την αμερικανική δίωξη ναρκωτικών (DEA), το ΣΔΟΕ και την ελληνική αστυνομία.

Ο εφοπλιστής εμφανίζεται ως εγκέφαλος της σπείρας ενώ μεταξύ των συλληφθέντων η πρώην σύζυγός του και ο 15χρονος γιος του καθώς και η πρώην πεθερά του. Πεντακόσια κιλά από την ηρωίνη που κατασχέθηκε βρέθηκε στο σπίτι του εφοπλιστή στη Φιλοθέη.

Τα ναρκωτικά έφταναν στην Ελλάδα από την Τουρκία και η διακίνηση γινόταν από αποθήκη στο Κορωπί μέσα σε σακούλες με μαρμαρόσκονη.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά, τετρακόσιες σαράντα τρεις (443) πλαστικές συσκευασίες ηρωίνης, συνολικού μικτού βάρους ενός τόνου και εκατόν τριάντα τριών κιλών και τετρακοσίων είκοσι γραμμαρίων (1,133,420), καθώς επίσης και ποσότητα κοκαΐνης, συνολικού βάρους 5,1 γραμμαρίων.



Επιπλέον, κατασχέθηκαν έξι πολυτελή ΙΧ οχήματα που εμπλέκονται στην παράνομη μεταφορά των προαναφερθέντων ναρκωτικών ουσιών, ένα πιστόλι με γεμιστήρα που περιείχε εννέα φυσίγγια, το χρηματικό ποσό των έξι χιλιάδων και διακοσίων τριάντα πέντε ευρώ και λοιπά αντικείμενα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων ηρωίνης γινόταν σε αποθήκη στην περιοχή του Κορωπίου, αλλά και στη Φιλοθέη, όπου γινόταν η συσκευασία της σε σάκους μαρμαρόσκονης, προκειμένου να διακινηθούν παράνομα με φορτηγά οχήματα, τόσο στον ελλαδικό χώρο όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.



«Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια στους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος για την απόλυτα επιτυχή σημερινή επιχείρηση, που είχε ως αποτέλεσμα τον εντοπισμό και κατάσχεση της μεγαλύτερης ποσότητας ηρωίνης που έχει εντοπισθεί στη στεριά μέχρι σήμερα, καθώς και την εξάρθρωση ενός οργανωμένου κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών» δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος συνεχάρη τις συναρμόδιες αρχές της Ελληνικής Αστυνομίας, της αμερικανικής Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών (DEA), και του ΣΔΟΕ Αττικής για το άριστο επίπεδο συνεργασίας.


Πηγή: http://www.skai.gr/news/greece/article/259975/antigrafotouantigrafotoukatashethike-1-tonos-iroinis-ston-peiraia-11-syullpheis/#ixzz34WQ2GGcF
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

DAVID CAMERON, πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Προασπίζοντας τη δημοκρατία και το ευρωπαϊκό συμφέρον ΠΟΛΙΤΙΚΗ 12:32 ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Για πολλούς Ευρωπαίους το πιο ενδιαφέρον ζήτημα των ημερών είναι το ποια ομάδα θα σηκώσει το κύπελλο στο Μουντιάλ. Μόνο μια ισχνή μειοψηφία θα παρακολουθεί με ενδιαφέρον τη συζήτηση σχετικά με την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρόκειται, βέβαια, για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που φθάνει στην καρδιά του τρόπου με τον οποίο η Ε.Ε. παίρνει αποφάσεις, της ανάγκης να σεβαστούμε τους κανόνες της και της σωστής σχέσης μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών και των θεσμών της Ε.Ε. Στις εκλογές του Μαΐου οι ψηφοφόροι έστειλαν ένα σαφές μήνυμα. Είναι απογοητευμένοι από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Ευρώπη. Απαιτούν αλλαγές για να ασχοληθεί η Ευρώπη με τα θέματα που τους αφορούν: την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας. Αυτό έγινε σαφές μέσα από την άνοδο αντιευρωπαϊκών κομμάτων, την αύξηση της αποχής και την πτώση των ποσοστών των μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το ερώτημα τώρα για τους ηγέτες της Ευρώπης είναι: Πώς να ανταποκριθούμε σ’ αυτό το μήνυμα; Το διακύβευμα είναι το μέλλον της Ε.Ε., που πρέπει είτε να αλλάξει είτε να συμβιβαστεί με μια συνεχιζόμενη παρακμή. Η θέση της Βρετανίας είναι σαφής: Θέλουμε να πετύχει η Ε.Ε. Θέλουμε να προασπίσουμε τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας σε ολόκληρη την ήπειρό μας και να φέρουμε την ευημερία. Αυτή είναι η κύρια αποστολή της Ε.Ε. σήμερα. Και αυτό προϋποθέτει μια πιο ανοιχτή, εξωστρεφή, ευέλικτη και ανταγωνιστική Ε.Ε. Προϋποθέτει επίσης τολμηρή ηγεσία – ανθρώπους διατεθειμένους να δώσουν προσοχή στις ανησυχίες των ψηφοφόρων και να αναλάβουν δράση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Η πρώτη δοκιμασία είναι ο διορισμός του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Βάσει των ευρωπαϊκών συνθηκών, όπως έχουν επικυρωθεί από τα εθνικά Κοινοβούλια, οι επικεφαλής των κυβερνήσεων κρατών-μελών έχουν την αρμοδιότητα να προτείνουν τον υποψήφιο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – «λαμβάνοντας υπόψη τους», βεβαίως, το αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών εκλογών. Και βέβαια, η πρότασή τους πρέπει να εγκριθεί από τους ευρωβουλευτές με μυστική ψηφοφορία. Πρόκειται για μια σαφή διαδικασία που προβλέπεται από τη Συνθήκη της Λισσαβώνας έπειτα από εξαντλητικές διαπραγματεύσεις σχετικά με την ισορροπία εξουσιών μεταξύ των εθνικών κρατών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ομως, ορισμένοι ευρωβουλευτές έχουν εφεύρει μια νέα διαδικασία, με την οποία προσπαθούν και να επιλέξουν και να εκλέξουν τον υποψήφιο πρόεδρο οι ίδιοι. Κάθε μία από τις βασικές πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου επέλεξε τον λεγόμενο «κύριο υποψήφιό» της κατά τη διάρκεια των εκλογών και συμφώνησαν εν κρυπτώ να στηρίξουν από κοινού μετά τις εκλογές τον «κύριο υποψήφιο» του κόμματος που κατέλαβε τις περισσότερες έδρες. Αυτή η ιδέα δεν συμφωνήθηκε ποτέ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Δεν τέθηκε προς διαπραγμάτευση στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμών. Και βέβαια, δεν επικυρώθηκε ποτέ από τα εθνικά Κοινοβούλια. Και όμως, οι υποστηρικτές της ιδέας του «κύριου υποψήφιου» ισχυρίζονται ότι οι εκλογές έγιναν και οι πολίτες της Ευρώπης προφανώς επέλεξαν τον Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ ως τον επόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ότι θα ήταν αντιδημοκρατικό να επιλέξουν κάποιον άλλον οι εκλεγμένοι ηγέτες των κρατών-μελών. Δεν αποτελεί επίθεση κατά του κ. Γιουνκέρ, ενός παλαιού και έμπειρου Ευρωπαίου πολιτικού, το να χαρακτηρίσει κανείς την παραπάνω επιχειρηματολογία ανοησία. Η πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών απείχε από τις ευρωεκλογές, ενώ στις περισσότερες χώρες η συμμετοχή μειώθηκε σε σχέση με τις προηγούμενες. Το όνομα του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ δεν υπήρχε σε κανένα ψηφοδέλτιο. Ακόμα και στη Γερμανία, όπου η ιδέα του «κύριου υποψήφιου» συζητήθηκε δημόσια περισσότερο απ’ οπουδήποτε αλλού, μόνο το 15% των πολιτών γνώριζε ότι ήταν «υποψήφιος». Οσοι ψήφισαν το έκαναν για να επιλέξουν τον ευρωβουλευτή που θα τους εκπροσωπήσει, όχι τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο κ. Γιουνκέρ δεν έθεσε πουθενά υποψηφιότητα και δεν εξελέγη από κανέναν. Η αποδοχή ενός τέτοιου ισχυρισμού θα υπονόμευε τη δημοκρατική νομιμοποίηση της Ε.Ε. αντί να την ενισχύσει. Θα μετέφερε ισχύ από τις εθνικές κυβερνήσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χωρίς την έγκριση του εκλογικού σώματος. Στην πραγματικότητα θα στερούσε από οποιονδήποτε πρωθυπουργό ή πρόεδρο εν ενεργεία τη δυνατότητα να γίνει ποτέ πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – περιορίζοντας έτσι τεχνητά τη δεξαμενή των υποψηφίων ακριβώς τη στιγμή που η Ε.Ε. θα έπρεπε με ζήλο να αναζητεί τον απολύτως καλύτερο. Θα πολιτικοποιούσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για έναν κίνδυνο για τον οποίο ο Ζισκάρ ντ’ Εστέν είχε προειδοποιήσει την Ευρώπη, όταν πριν από μια δεκαετία η ιδέα της εκλογής του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τους ευρωβουλευτές είχε απορριφθεί. Ο Ντ’ Εστέν είχε προειδοποιήσει τότε ότι μια τέτοια κίνηση θα δυσχέραινε το έργο της Επιτροπής «να ενσαρκώνει την αμεροληψία και το κοινό καλό της Ενωσης». Θα έθετε σε κίνδυνο την αξιοπιστία της Επιτροπής κατά την άσκηση των κανονιστικών εξουσιών και κατά την επίλυση διαφορών. Και το σημαντικότερο, θα έδινε το πράσινο φως σε όσους επιθυμούν να παραβούν τους κοινοτικούς κανόνες από την πίσω πόρτα. Κανόνες που έχουν κυρωθεί από τα εθνικά μας Κοινοβούλια και έχουν περιληφθεί στο διεθνές δίκαιο. Είτε επιθυμεί κανείς περισσότερη άμεση δημοκρατία στην Ευρώπη είτε όχι, θα πρέπει όλοι μας να συμφωνήσουμε ότι καταρχήν πρέπει να τηρούμε τον βασικό νόμο. Πολλοί είναι αυτοί που έχουν σοβαρούς προβληματισμούς για όλη αυτή την προσέγγιση, για την υφαρπαγή εξουσιών από την πίσω πόρτα. Και δεν πρέπει να αποδεχτούμε μια κατάσταση που κάποιοι επιδιώκουν να διαμορφώσουν πάνω στο θέμα αυτό, όταν ξέρουμε ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο. Θα πρέπει να ασχοληθούμε με την αναζήτηση του καλύτερου υποψήφιου για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κάποιου που θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, που θα δώσει προτεραιότητα σε πολιτικές για την ανάπτυξη και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και που θα αποδέχεται ότι οι ανάγκες της Ευρώπης μπορεί και να εξυπηρετούνται καλύτερα σε εθνικό επίπεδο. Ενας τέτοιος υποψήφιος θα αναγνωρίζεται ως έντιμος και αξιόπιστος μεσολαβητής και θα κάνει τους Ευρωπαίους πολίτες να ενδιαφερθούν ξανά για την Ευρώπη. Η Βρετανία έχει τη φήμη ότι παλεύει για τη δημοκρατία αλλά και για το εθνικό της συμφέρον. Αλλά αυτή η μάχη δίνεται για το συμφέρον της Ευρώπης. Και τα τρία μεγαλύτερα βρετανικά κόμματα είναι ενωμένα στο ζήτημα αυτό. Τώρα είναι η στιγμή που οι εκλεγμένοι πολιτικοί ηγέτες της Ευρώπης πρέπει να έχουν το θάρρος της γνώμης τους και να διεκδικήσουν τη θέση τους στην Ε.Ε. και αυτό που είναι σωστό για το μέλλον της Ε.Ε. Τώρα είναι η στιγμή να στηρίξουμε μια υποψηφιότητα που θα πείσει τους Ευρωπαίους ψηφοφόρους ότι αναλαμβάνουμε δράση για να αντιμετωπίσουμε όσα τους απασχολούν. Πρόσφατα γεγονότα μάς υπενθυμίζουν το τίμημα που πλήρωσαν τα ευρωπαϊκά έθνη στον αγώνα τους για ελευθερία και δημοκρατία. Στις δεκαετίες που μεσολάβησαν πετύχαμε πολλά, δείχνοντας σεβασμό στις διαφορές μας, ακολουθώντας τους κανόνες, χαρτογραφώντας υπομονετικά την κοινή μας πορεία προς τα εμπρός μέσα στο ευρωπαϊκό πνεύμα. Και σ’ αυτήν τη σημαντική στιγμή για την Ευρώπη, αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε. Έντυπη

DAVID CAMERON, πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου

DAVID CAMERON, πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου

Προασπίζοντας τη δημοκρατία και το ευρωπαϊκό συμφέρον

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Για πολλούς Ευρωπαίους το πιο ενδιαφέρον ζήτημα των ημερών είναι το ποια ομάδα θα σηκώσει το κύπελλο στο Μουντιάλ. Μόνο μια ισχνή μειοψηφία θα παρακολουθεί με ενδιαφέρον τη συζήτηση σχετικά με την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρόκειται, βέβαια, για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που φθάνει στην καρδιά του τρόπου με τον οποίο η Ε.Ε. παίρνει αποφάσεις, της ανάγκης να σεβαστούμε τους κανόνες της και της σωστής σχέσης μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών και των θεσμών της Ε.Ε.

Στις εκλογές του Μαΐου οι ψηφοφόροι έστειλαν ένα σαφές μήνυμα. Είναι απογοητευμένοι από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Ευρώπη. Απαιτούν αλλαγές για να ασχοληθεί η Ευρώπη με τα θέματα που τους αφορούν: την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας.

Αυτό έγινε σαφές μέσα από την άνοδο αντιευρωπαϊκών κομμάτων, την αύξηση της αποχής και την πτώση των ποσοστών των μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το ερώτημα τώρα για τους ηγέτες της Ευρώπης είναι: Πώς να ανταποκριθούμε σ’ αυτό το μήνυμα; Το διακύβευμα είναι το μέλλον της Ε.Ε., που πρέπει είτε να αλλάξει είτε να συμβιβαστεί με μια συνεχιζόμενη παρακμή. Η θέση της Βρετανίας είναι σαφής: Θέλουμε να πετύχει η Ε.Ε. Θέλουμε να προασπίσουμε τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας σε ολόκληρη την ήπειρό μας και να φέρουμε την ευημερία. Αυτή είναι η κύρια αποστολή της Ε.Ε. σήμερα. Και αυτό προϋποθέτει μια πιο ανοιχτή, εξωστρεφή, ευέλικτη και ανταγωνιστική Ε.Ε. Προϋποθέτει επίσης τολμηρή ηγεσία – ανθρώπους διατεθειμένους να δώσουν προσοχή στις ανησυχίες των ψηφοφόρων και να αναλάβουν δράση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.

Η πρώτη δοκιμασία είναι ο διορισμός του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Βάσει των ευρωπαϊκών συνθηκών, όπως έχουν επικυρωθεί από τα εθνικά Κοινοβούλια, οι επικεφαλής των κυβερνήσεων κρατών-μελών έχουν την αρμοδιότητα να προτείνουν τον υποψήφιο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – «λαμβάνοντας υπόψη τους», βεβαίως, το αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών εκλογών. Και βέβαια, η πρότασή τους πρέπει να εγκριθεί από τους ευρωβουλευτές με μυστική ψηφοφορία. Πρόκειται για μια σαφή διαδικασία που προβλέπεται από τη Συνθήκη της Λισσαβώνας έπειτα από εξαντλητικές διαπραγματεύσεις σχετικά με την ισορροπία εξουσιών μεταξύ των εθνικών κρατών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ομως, ορισμένοι ευρωβουλευτές έχουν εφεύρει μια νέα διαδικασία, με την οποία προσπαθούν και να επιλέξουν και να εκλέξουν τον υποψήφιο πρόεδρο οι ίδιοι.  Κάθε μία από τις βασικές πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου επέλεξε τον λεγόμενο «κύριο υποψήφιό» της κατά τη διάρκεια των εκλογών και συμφώνησαν εν κρυπτώ να στηρίξουν από κοινού μετά τις εκλογές τον «κύριο υποψήφιο» του κόμματος που κατέλαβε τις περισσότερες έδρες.  Αυτή η ιδέα δεν συμφωνήθηκε ποτέ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Δεν τέθηκε προς διαπραγμάτευση στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμών. Και βέβαια, δεν επικυρώθηκε ποτέ από τα εθνικά Κοινοβούλια. Και όμως, οι υποστηρικτές της ιδέας του «κύριου υποψήφιου» ισχυρίζονται ότι οι εκλογές έγιναν και οι πολίτες της Ευρώπης προφανώς επέλεξαν τον Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ ως τον επόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ότι θα ήταν αντιδημοκρατικό να επιλέξουν κάποιον άλλον οι εκλεγμένοι ηγέτες των κρατών-μελών.

Δεν αποτελεί επίθεση κατά του κ. Γιουνκέρ, ενός παλαιού και έμπειρου Ευρωπαίου πολιτικού, το να χαρακτηρίσει κανείς την παραπάνω επιχειρηματολογία ανοησία. Η πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών απείχε από τις ευρωεκλογές, ενώ στις περισσότερες χώρες η συμμετοχή μειώθηκε σε σχέση με τις προηγούμενες. Το όνομα του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ δεν υπήρχε σε κανένα ψηφοδέλτιο. Ακόμα και στη Γερμανία, όπου η ιδέα του «κύριου υποψήφιου» συζητήθηκε δημόσια περισσότερο απ’ οπουδήποτε αλλού, μόνο το 15% των πολιτών γνώριζε ότι ήταν «υποψήφιος». Οσοι ψήφισαν το έκαναν για να επιλέξουν τον ευρωβουλευτή που θα τους εκπροσωπήσει, όχι τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο κ. Γιουνκέρ δεν έθεσε πουθενά υποψηφιότητα και δεν εξελέγη από κανέναν. Η αποδοχή ενός τέτοιου ισχυρισμού θα υπονόμευε τη δημοκρατική νομιμοποίηση της Ε.Ε. αντί να την ενισχύσει. Θα μετέφερε ισχύ από τις εθνικές κυβερνήσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χωρίς την έγκριση του εκλογικού σώματος. Στην πραγματικότητα θα στερούσε από οποιονδήποτε πρωθυπουργό ή πρόεδρο εν ενεργεία τη δυνατότητα να γίνει ποτέ πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – περιορίζοντας έτσι τεχνητά τη δεξαμενή των υποψηφίων ακριβώς τη στιγμή που η Ε.Ε. θα έπρεπε με ζήλο να αναζητεί τον απολύτως καλύτερο.

Θα πολιτικοποιούσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για έναν κίνδυνο για τον οποίο ο Ζισκάρ ντ’ Εστέν είχε προειδοποιήσει την Ευρώπη, όταν πριν από μια δεκαετία η ιδέα της εκλογής του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τους ευρωβουλευτές είχε απορριφθεί. Ο Ντ’ Εστέν είχε προειδοποιήσει τότε ότι μια τέτοια κίνηση θα δυσχέραινε το έργο της Επιτροπής «να ενσαρκώνει την αμεροληψία και το κοινό καλό της Ενωσης». Θα έθετε σε κίνδυνο την αξιοπιστία της Επιτροπής κατά την άσκηση των κανονιστικών εξουσιών και κατά την επίλυση διαφορών. Και το σημαντικότερο, θα έδινε το πράσινο φως σε όσους επιθυμούν να παραβούν τους κοινοτικούς κανόνες από την πίσω πόρτα. Κανόνες που έχουν κυρωθεί από τα εθνικά μας Κοινοβούλια και έχουν περιληφθεί στο διεθνές δίκαιο. Είτε επιθυμεί κανείς περισσότερη άμεση δημοκρατία στην Ευρώπη είτε όχι, θα πρέπει όλοι μας να συμφωνήσουμε ότι καταρχήν πρέπει να τηρούμε τον βασικό νόμο.

Πολλοί είναι αυτοί που έχουν σοβαρούς προβληματισμούς για όλη αυτή την προσέγγιση, για την υφαρπαγή εξουσιών από την πίσω πόρτα. Και δεν πρέπει να αποδεχτούμε μια κατάσταση που κάποιοι επιδιώκουν να διαμορφώσουν πάνω στο θέμα αυτό, όταν ξέρουμε ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο. Θα πρέπει να ασχοληθούμε με την αναζήτηση του καλύτερου υποψήφιου για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κάποιου που θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, που θα δώσει προτεραιότητα σε πολιτικές για την ανάπτυξη και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και που θα αποδέχεται ότι οι ανάγκες της Ευρώπης μπορεί και να εξυπηρετούνται καλύτερα σε εθνικό επίπεδο. Ενας τέτοιος υποψήφιος θα αναγνωρίζεται ως έντιμος και αξιόπιστος μεσολαβητής και θα κάνει τους Ευρωπαίους πολίτες να ενδιαφερθούν ξανά για την Ευρώπη.

Η Βρετανία έχει τη φήμη ότι παλεύει για τη δημοκρατία αλλά και για το εθνικό της συμφέρον. Αλλά αυτή η μάχη δίνεται για το συμφέρον της Ευρώπης. Και τα τρία μεγαλύτερα βρετανικά κόμματα είναι ενωμένα στο ζήτημα αυτό. Τώρα είναι η στιγμή που οι εκλεγμένοι πολιτικοί ηγέτες της Ευρώπης πρέπει να έχουν το θάρρος της γνώμης τους και να διεκδικήσουν τη θέση τους στην Ε.Ε. και αυτό που είναι σωστό για το μέλλον της Ε.Ε. Τώρα είναι η στιγμή να στηρίξουμε μια υποψηφιότητα που θα πείσει τους Ευρωπαίους ψηφοφόρους ότι αναλαμβάνουμε δράση για να αντιμετωπίσουμε όσα τους απασχολούν.

Πρόσφατα γεγονότα μάς υπενθυμίζουν το τίμημα που πλήρωσαν τα ευρωπαϊκά έθνη στον αγώνα τους για ελευθερία και δημοκρατία. Στις δεκαετίες που μεσολάβησαν πετύχαμε πολλά, δείχνοντας σεβασμό στις διαφορές μας, ακολουθώντας τους κανόνες, χαρτογραφώντας υπομονετικά την κοινή μας πορεία προς τα εμπρός μέσα στο ευρωπαϊκό πνεύμα. Και σ’ αυτήν τη σημαντική στιγμή για την Ευρώπη, αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε.
Έντυπη

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Για πολλούς Ευρωπαίους το πιο ενδιαφέρον ζήτημα των ημερών είναι το ποια ομάδα θα σηκώσει το κύπελλο στο Μουντιάλ. Μόνο μια ισχνή μειοψηφία θα παρακολουθεί με ενδιαφέρον τη συζήτηση σχετικά με την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρόκειται, βέβαια, για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που φθάνει στην καρδιά του τρόπου με τον οποίο η Ε.Ε. παίρνει αποφάσεις, της ανάγκης να σεβαστούμε τους κανόνες της και της σωστής σχέσης μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών και των θεσμών της Ε.Ε.

Στις εκλογές του Μαΐου οι ψηφοφόροι έστειλαν ένα σαφές μήνυμα. Είναι απογοητευμένοι από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Ευρώπη. Απαιτούν αλλαγές για να ασχοληθεί η Ευρώπη με τα θέματα που τους αφορούν: την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας.

Αυτό έγινε σαφές μέσα από την άνοδο αντιευρωπαϊκών κομμάτων, την αύξηση της αποχής και την πτώση των ποσοστών των μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το ερώτημα τώρα για τους ηγέτες της Ευρώπης είναι: Πώς να ανταποκριθούμε σ’ αυτό το μήνυμα; Το διακύβευμα είναι το μέλλον της Ε.Ε., που πρέπει είτε να αλλάξει είτε να συμβιβαστεί με μια συνεχιζόμενη παρακμή. Η θέση της Βρετανίας είναι σαφής: Θέλουμε να πετύχει η Ε.Ε. Θέλουμε να προασπίσουμε τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας σε ολόκληρη την ήπειρό μας και να φέρουμε την ευημερία. Αυτή είναι η κύρια αποστολή της Ε.Ε. σήμερα. Και αυτό προϋποθέτει μια πιο ανοιχτή, εξωστρεφή, ευέλικτη και ανταγωνιστική Ε.Ε. Προϋποθέτει επίσης τολμηρή ηγεσία – ανθρώπους διατεθειμένους να δώσουν προσοχή στις ανησυχίες των ψηφοφόρων και να αναλάβουν δράση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.

Η πρώτη δοκιμασία είναι ο διορισμός του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Βάσει των ευρωπαϊκών συνθηκών, όπως έχουν επικυρωθεί από τα εθνικά Κοινοβούλια, οι επικεφαλής των κυβερνήσεων κρατών-μελών έχουν την αρμοδιότητα να προτείνουν τον υποψήφιο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – «λαμβάνοντας υπόψη τους», βεβαίως, το αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών εκλογών. Και βέβαια, η πρότασή τους πρέπει να εγκριθεί από τους ευρωβουλευτές με μυστική ψηφοφορία. Πρόκειται για μια σαφή διαδικασία που προβλέπεται από τη Συνθήκη της Λισσαβώνας έπειτα από εξαντλητικές διαπραγματεύσεις σχετικά με την ισορροπία εξουσιών μεταξύ των εθνικών κρατών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ομως, ορισμένοι ευρωβουλευτές έχουν εφεύρει μια νέα διαδικασία, με την οποία προσπαθούν και να επιλέξουν και να εκλέξουν τον υποψήφιο πρόεδρο οι ίδιοι.  Κάθε μία από τις βασικές πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου επέλεξε τον λεγόμενο «κύριο υποψήφιό» της κατά τη διάρκεια των εκλογών και συμφώνησαν εν κρυπτώ να στηρίξουν από κοινού μετά τις εκλογές τον «κύριο υποψήφιο» του κόμματος που κατέλαβε τις περισσότερες έδρες.  Αυτή η ιδέα δεν συμφωνήθηκε ποτέ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Δεν τέθηκε προς διαπραγμάτευση στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμών. Και βέβαια, δεν επικυρώθηκε ποτέ από τα εθνικά Κοινοβούλια. Και όμως, οι υποστηρικτές της ιδέας του «κύριου υποψήφιου» ισχυρίζονται ότι οι εκλογές έγιναν και οι πολίτες της Ευρώπης προφανώς επέλεξαν τον Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ ως τον επόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ότι θα ήταν αντιδημοκρατικό να επιλέξουν κάποιον άλλον οι εκλεγμένοι ηγέτες των κρατών-μελών.

Δεν αποτελεί επίθεση κατά του κ. Γιουνκέρ, ενός παλαιού και έμπειρου Ευρωπαίου πολιτικού, το να χαρακτηρίσει κανείς την παραπάνω επιχειρηματολογία ανοησία. Η πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών απείχε από τις ευρωεκλογές, ενώ στις περισσότερες χώρες η συμμετοχή μειώθηκε σε σχέση με τις προηγούμενες. Το όνομα του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ δεν υπήρχε σε κανένα ψηφοδέλτιο. Ακόμα και στη Γερμανία, όπου η ιδέα του «κύριου υποψήφιου» συζητήθηκε δημόσια περισσότερο απ’ οπουδήποτε αλλού, μόνο το 15% των πολιτών γνώριζε ότι ήταν «υποψήφιος». Οσοι ψήφισαν το έκαναν για να επιλέξουν τον ευρωβουλευτή που θα τους εκπροσωπήσει, όχι τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο κ. Γιουνκέρ δεν έθεσε πουθενά υποψηφιότητα και δεν εξελέγη από κανέναν. Η αποδοχή ενός τέτοιου ισχυρισμού θα υπονόμευε τη δημοκρατική νομιμοποίηση της Ε.Ε. αντί να την ενισχύσει. Θα μετέφερε ισχύ από τις εθνικές κυβερνήσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χωρίς την έγκριση του εκλογικού σώματος. Στην πραγματικότητα θα στερούσε από οποιονδήποτε πρωθυπουργό ή πρόεδρο εν ενεργεία τη δυνατότητα να γίνει ποτέ πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – περιορίζοντας έτσι τεχνητά τη δεξαμενή των υποψηφίων ακριβώς τη στιγμή που η Ε.Ε. θα έπρεπε με ζήλο να αναζητεί τον απολύτως καλύτερο.

Θα πολιτικοποιούσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για έναν κίνδυνο για τον οποίο ο Ζισκάρ ντ’ Εστέν είχε προειδοποιήσει την Ευρώπη, όταν πριν από μια δεκαετία η ιδέα της εκλογής του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τους ευρωβουλευτές είχε απορριφθεί. Ο Ντ’ Εστέν είχε προειδοποιήσει τότε ότι μια τέτοια κίνηση θα δυσχέραινε το έργο της Επιτροπής «να ενσαρκώνει την αμεροληψία και το κοινό καλό της Ενωσης». Θα έθετε σε κίνδυνο την αξιοπιστία της Επιτροπής κατά την άσκηση των κανονιστικών εξουσιών και κατά την επίλυση διαφορών. Και το σημαντικότερο, θα έδινε το πράσινο φως σε όσους επιθυμούν να παραβούν τους κοινοτικούς κανόνες από την πίσω πόρτα. Κανόνες που έχουν κυρωθεί από τα εθνικά μας Κοινοβούλια και έχουν περιληφθεί στο διεθνές δίκαιο. Είτε επιθυμεί κανείς περισσότερη άμεση δημοκρατία στην Ευρώπη είτε όχι, θα πρέπει όλοι μας να συμφωνήσουμε ότι καταρχήν πρέπει να τηρούμε τον βασικό νόμο.

Πολλοί είναι αυτοί που έχουν σοβαρούς προβληματισμούς για όλη αυτή την προσέγγιση, για την υφαρπαγή εξουσιών από την πίσω πόρτα. Και δεν πρέπει να αποδεχτούμε μια κατάσταση που κάποιοι επιδιώκουν να διαμορφώσουν πάνω στο θέμα αυτό, όταν ξέρουμε ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο. Θα πρέπει να ασχοληθούμε με την αναζήτηση του καλύτερου υποψήφιου για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κάποιου που θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, που θα δώσει προτεραιότητα σε πολιτικές για την ανάπτυξη και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και που θα αποδέχεται ότι οι ανάγκες της Ευρώπης μπορεί και να εξυπηρετούνται καλύτερα σε εθνικό επίπεδο. Ενας τέτοιος υποψήφιος θα αναγνωρίζεται ως έντιμος και αξιόπιστος μεσολαβητής και θα κάνει τους Ευρωπαίους πολίτες να ενδιαφερθούν ξανά για την Ευρώπη.

Η Βρετανία έχει τη φήμη ότι παλεύει για τη δημοκρατία αλλά και για το εθνικό της συμφέρον. Αλλά αυτή η μάχη δίνεται για το συμφέρον της Ευρώπης. Και τα τρία μεγαλύτερα βρετανικά κόμματα είναι ενωμένα στο ζήτημα αυτό. Τώρα είναι η στιγμή που οι εκλεγμένοι πολιτικοί ηγέτες της Ευρώπης πρέπει να έχουν το θάρρος της γνώμης τους και να διεκδικήσουν τη θέση τους στην Ε.Ε. και αυτό που είναι σωστό για το μέλλον της Ε.Ε. Τώρα είναι η στιγμή να στηρίξουμε μια υποψηφιότητα που θα πείσει τους Ευρωπαίους ψηφοφόρους ότι αναλαμβάνουμε δράση για να αντιμετωπίσουμε όσα τους απασχολούν.

Πρόσφατα γεγονότα μάς υπενθυμίζουν το τίμημα που πλήρωσαν τα ευρωπαϊκά έθνη στον αγώνα τους για ελευθερία και δημοκρατία. Στις δεκαετίες που μεσολάβησαν πετύχαμε πολλά, δείχνοντας σεβασμό στις διαφορές μας, ακολουθώντας τους κανόνες, χαρτογραφώντας υπομονετικά την κοινή μας πορεία προς τα εμπρός μέσα στο ευρωπαϊκό πνεύμα. Και σ’ αυτήν τη σημαντική στιγμή για την Ευρώπη, αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε.
Έντυπη

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ Και ηλίθιοι και αριστεριστές ΠΟΛΙΤΙΚΗ 12:33

 ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ

Και ηλίθιοι και αριστεριστές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 
Ο Κατρούγκαλος (δεξιά) πήρε ήδη το ύφος του ευρωβουλευτή -φαντασθείτε δηλαδή να πάρει και τον μισθό του ευρωβουλευτή...
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:ΦAΛHPEYΣ
Δεν ξέρω αν είναι καλό για τη Βραζιλία που κάνει το Μουντιάλ, ούτε και με ενδιαφέρει να το ξέρω, ομολογουμένως. Γιατί; Διότι η Βραζιλία είναι πολύ μακριά - πιο μακριά και από την θαλασσοφίλητην Κύπρον! Για την περίπτωσή της, δε, ισχύει ό,τι είπε ο μέγας Φίλιππος Λάρκιν για την Κίνα: «Ευχαρίστως θα έβλεπα αυτή τη χώρα, με την προϋπόθεση ότι θα μπορούσα να γυρίσω πίσω την ίδια ημέρα». Οσον αφορά τα ξακουστά προϊόντα της, δηλαδή μουσική και Βραζιλιάνες (συγχωρήστε μου την αγραμματοσύνη, δεν γνωρίζω άλλα...), αυτά τα βρίσκεις εύκολα και στην Ευρώπη, εφόσον έχεις τα λεφτά.
Διαβάζω όμως ότι κάποιοι ηλίθιοι στη Βραζιλία (διόλου τυχαία οι εν λόγω ηλίθιοι είναι και αριστεριστές...), που διαφωνούν με την ανάληψη εκ μέρους της χώρας τους του Μουντιάλ, οργανώνουν σε αντιπερισπασμό ένα «Μουντιάλ των φτωχών». Περιμένουν, άραγε, ότι κάποιοι (εκτός των ιδίων, ασφαλώς...) θα ενδιαφερθούν για ένα τέτοιο Μουντιάλ; Προφανώς. Διαφορετικά, γιατί να το κάνουν και να χάνουν τον χρόνο τους; Τους διαφεύγει, όμως, κάτι βασικό για την ανθρώπινη φύση: ότι ο άνθρωπος, ως άτομο, προτιμά να είναι με τους πλούσιους, έστω και ως θεατής στο Μουντιάλ, παρά με τους φτωχούς. Γιατί; Διότι, απλούστατα, το Μουντιάλ των πλουσίων θα έχει απείρως περισσότερο ενδιαφέρον από το Μουντιάλ των φτωχών. «Καλύτερα πλούσιος και υγιής, παρά φτωχός και ασθενής», που λέει και το γνωμικό.
Η πλάνη των βλαμμένων αριστεριστών (περιττολογία: βλαμμένος = αριστεριστής) μας βοηθά να δούμε καλύτερα το βασικό πρόβλημα της μαρξιστικής θεωρίας εν σχέσει με την ανθρώπινη φύση: θέτουν την επιθυμία υπεράνω της πραγματικότητας και βλέπουν τη δεύτερη μέσα από τον φακό της πρώτης. Γι’ αυτό, ο μαρξισμός είναι η θρησκεία των βλακών και των τεμπέληδων (ιδιότητες παρεμφερείς ούτως ή άλλως), εκείνων που δεν τολμούν να επιδιώξουν (να διακινδυνεύσουν) μόνοι τη βελτίωση της ζωής τους, αλλά την αναθέτουν σε κάποιον Τσίπρα ή Λαφαζάνη και, γενικώς, σε οποιονδήποτε αναλαμβάνει τον ρόλο του κράτους-πατερούλη. Τι μπορεί να γίνει με αυτούς για να ανανήψουν; Μεγάλο ζήτημα, αλλά -ειλικρινώς- δεν δίνω δεκάρα. Η ζωή είναι πολύ σύντομη για να ασχολείσαι με τη βλακεία των άλλων. Το πρωτεύον είναι, κατά το δυνατόν, να αποφεύγεις να συναντάσαι μαζί της. Ευτυχώς, η Βραζιλία είναι πιο μακριά κι από την Κύπρο, όπως είπα.
Αυτά με τα γελοία. Ας προχωρήσουμε στα γελοιωδέστερα· δηλαδή, στο έργο «ο Γιακουμάτος υφυπουργός»...

Ο Γιακουμάτος υφυπουργός

Συνηθίζω να λέω ότι οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Να το πω ξανά, λοιπόν, έστω και αν για τους τακτικούς αναγνώστες αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, ότι η επιθυμία μου είναι αυτή η κυβέρνηση να πετύχει. Αυτό ας θεωρείται δεδομένο από πλευράς μου. Δεν σημαίνει, όμως, ότι είναι λόγος ώστε να συγχέω την επιθυμία μου με την πραγματικότητα. Μέρος αυτής της πραγματικότητας -μικρό έστω- είναι και ο απίθανος Γιακουμάτος, ο οποίος τις μέρες αυτές ανεβάζει την παράσταση που αναφέρεται στον τίτλο.
Ο περί ου ο λόγος, λοιπόν, έδωσε χθες μια ξεκαρδιστική συνέντευξη, στο γνωστό παραληρηματικό ύφος του, με την οποία κήρυξε τον «πόλεμο στα συμφέροντα»! Τα απείλησε, μάλιστα, με το πατροπαράδοτο γνωμικό ότι «όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος». Μεταξύ μας, δεν φαντάζομαι να τρομοκρατήθηκαν τα συμφέροντα, τα οποία άλλωστε είναι απρόσωπα - ένα σχήμα λόγου είναι, κυρίως, χρήσιμο για να ξεδίνουν οι Γιακουμάτοι αυτού του κόσμου και τίποτε περισσότερο. Εμείς γελάσαμε όμως με το σόου του Γιακουμάτου και αυτό δεν είναι αμελητέο. Διότι ακόμη και αν η κυβέρνηση αποδειχθεί τραγωδία, λίγο comic relief κατά διαστήματα είναι απολύτως απαραίτητο. Η δε επιλογή του Γιακουμάτου για τον ρόλο του γελωτοποιού σοφή. Διότι, ως κωμικός, έρχεται κατευθείαν από την παράδοση του παλιού ελληνικού κινηματογράφου: λαϊκός και άμεσος, με έφεση στον αυτοσχεδιασμό, ο Γιακουμάτος συνδυάζει κάτι από Ρίζο, Φωτόπουλο, Φέρμα και Αυλωνίτη, με ένα δικό του μοναδικό τρόπο.
Υπό το πρίσμα του comic relief, λοιπόν, ο ανασχηματισμός πέτυχε. Ας περιμένουμε να δούμε και το υπόλοιπό έργο...

Ο εραστής

Παρεμπιπτόντως, άκουσα τον πλήρη διάλογο του Γεράσιμου Γιακουμάτου με τον Παπαδάκη, όπου ο βουλευτής, αφού πρώτα αυτοπροσδιορίζεται «εραστής», ερωτάται από τον Μέγα Διδάσκαλο του Λειτουργήματος αν παραμένει και τώρα εραστής. Απαντά ευθαρσώς: «Εραστής και τώρα». Συνεπώς -παρακαλώ τις κυρίες να κλείσουν τα αυτιά τους- εμείς, οι δυστυχείς που είμεθα στο έλεός του, «τη ***μήσαμε»...
Καλοί τρόποι
Συνέβη στο Κέιπ Τάουν: «Εμβρόντητοι αστυνομικοί», διαβάζω, «εντόπισαν κανίβαλο δολοφόνο να τρώει με μαχαιροπίρουνα την καρδιά του θύματος που είχε μόλις σκοτώσει». Η πράξη του βδελυρά και αποτρόπαια, δεν χωρεί αμφιβολία. Οι τρόποι του, όμως, ανεπίληπτοι. Αραγε κρατούσε το πιρούνι στο αριστερό χέρι; Οταν τον συνέλαβαν οι αστυνομικοί, εκείνος σκούπισε τα χείλη με την πετσέτα προτού σηκωθεί από το τραπέζι με τα χέρια ψηλά; Τους προσκάλεσε να μοιραστούν το λιτό γεύμα του; (Η καρδιά ήταν ωμή και το ρεπορτάζ δεν αναφέρει ότι τη συνόδευε με κάποια σάλτσα ή ένα σαλατικό...) Λεπτομέρειες, οι οποίες έχουν ένα ενδιαφέρον, αν και βέβαια δεν αλλάζουν την ουσία της πράξης του...
Έντυπη

Thursday, 12 June 2014

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 17:57 To μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου για το Μουντιάλ AP

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 

To μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου για το Μουντιάλ

AP
O Πάπας Φραγκίσκος με το λάβαρο της αγαπημένης του Σαν Λορέντζο ανά χείρας
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
To δικό του μήνυμα ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου στέλνει ο πάπας Φραγκίσκος, σε βίντεο το οποίο μεταδόθηκε από την βραζιλιάνικη τηλεόραση λίγες ώρες πριν την πρεμιέρα της διοργάνωσης.
«Ας είναι το ποδόσφαιρο πηγή ομαδικότητας και αλληλεγγύης και όχι επίδειξη ρατσισμού και απληστίας», τονίζει ο Ποντίφικας, ενώ προσθέτει:
«Το ποδόσφαιρο μπορεί με τρία διδάγματα να προωθήσει την ειρήνη και την αλληλεγγύη στον κόσμο: την ανάγκη να εξασκείσαι σκληρά για την επίτευξη στόχων, την σημαντικότητα της ομαδικής δουλειάς και του ευ αγωνίζεσθαι, αλλά και την ανάγκη να σέβεσαι και να τιμάς τους αντιπάλους σου» .
«Για να φτάσουμε στη νίκη, θα πρέπει να ξεπεράσουμε την ατομικότητα, τον εγωισμό, κάθε είδους ρατσισμό και την χειραγώγηση των ανθρώπων. Όπως και στη ζωή, έτσι και στο ποδόσφαιρο, η απληστία είναι εμπόδιο», προσθέτει ο γεννημένος στην Αργεντινή Φραγκίσκος, ο οποίος είναι γνωστός φίλος της «στρογγυλής θεάς», αλλά και οπαδός της Σαν Λορέντζο.
«Ο αθλητισμός δεν είναι μόνο μια μορφή ψυχαγωγίας, αλλά περισσότερο όλων, ένα εργαλείο μετάδοσης αξιών που θα βοηθήσουν στην δημιουργία μιας πιο ειρηνικής και αδελφικής κοινωνίας», κατέληξε στο μήνυμά του ο Πάπας.  kathimerini

In Athens, street art vents anger over austerity

In Athens, street art vents anger over austerity

 A giant lion roars before a frayed Greek flag on a graffiti by BANE on a wall of a primary school in Athens suburb of Nikaia on this picture taken on April 29.
By Helene Colliopoulou
A giant lion roars against the backdrop of a battered Greek flag in wall art covering the side of a school building in a working-class Athens suburb.
The creation is one of many examples of street art across the Greek capital expressing the despair of ordinary people after four years of government belt-tightening at the behest of international creditors.
The artist, BANE, is among around 60 contributors to Athens' second annual street art festival, using some 30 public buildings in the run-down districts of Nikaia, Rentis and Tavros as their canvases.
Several of the works defy the three-month festival's title "Crisis, What Crisis?" apparently aimed at steering artists away from the gloom of soaring unemployment and sweeping poverty with Greece beginning to make timid steps towards recovery.
"The notion of reconquering public space predates the crisis," argues a young artist who uses the pen name This Is Opium.
Among foreign participants in the festival is Franck Duval of France, originally a collage artist who took up street art in 2006. "We are all paying for this crisis, whether in Greece or elsewhere," he said.
Duval, who is taking part for a second time and helped paint a mural inspired by "Zorba the Greek", added: "The walls of Athens deserve a little more color and joy."
Panos Haralambous, a vice dean of the Athens School of Fine Arts which is staging the event, told AFP: "We seek to evoke reactions, no longer just in studios but outside. Art is not just for the few."
Street art has "exploded in the city these past six years," he said. "It is a form of protest that takes the artist out of his studio.
"Young people are looking for ways to express themselves in hard times, and street art is an ideal vehicle for that," he added.
Greece stood on the brink of bankruptcy in 2010 when international lenders came to the rescue with the first of two bailout packages totalling 240 billion euros ($330 billion).
In exchange, Athens was forced to undertake drastic reforms including wage, pension and job cuts to bring down its runaway public deficit -- prompting often violent protests.
Organizer Gogo Kolivira described the artists' brief as "interpreting the news in the public space" but with a view to generating "optimism and hope".
"The aim is to keep street art a vital part of the city," said fine arts student Sotiris Gardiakos.
Last year's works, now on display at the School of Fine Arts, were overwhelmingly inspired by the anti-austerity protests that rocked the country between 2010 and 2012.
One piece depicts a malnourished child with the slogan "Need Food, Not Football" stencilled across his distended belly, while another titled "Death of Euros" shows six men carrying a stack of oversized euros, evoking pallbearers carrying a coffin.
The event, which enjoys support from the French, Israeli and Swiss embassies, closes at the end of June with a photo exhibition of graffiti and slogans that have appeared in Athens since the start of the crisis in 2010.
Separately, the private Onassis Foundation is currently showcasing some 40 street art works including spray-painted cars in a show titled "No Respect." [AFP]
ekathimerini.com , Thursday June 12, 2014 (09:47)

Ministers bring in PM to settle dispute over academics' sackings

Ministers bring in PM to settle dispute over academics' sackings

Only a few days after it was sworn in, Greece’s new cabinet was embroiled in a tug of war on Thursday over how many university administrative employees who were placed in a labor pool last year could be rehired later this month.
The issue landed in the lap of Prime Minister Antonis Samaras less than three days after his new ministerial lineup was announced, as he hosted talks between the two government members involved in the dispute: Administrative Reform Minister Kyriakos Mitsotakis (photo) and Education Minister Andreas Loverdos.
Loverdos, backed by Deputy Prime Minister Evangelos Venizelos, believes that the government should rehire as many as 880 of the 1,134 staff that were placed in a public sector mobility scheme last year. Their eight-month period in the labor pool comes to an end on June 15 and those who are not rehired or moved to other positions will be dismissed.
Mitsotakis, however, insists that the government cannot afford to rehire more than 500 university employees as it has to also abide by the target for civil service sackings it agreed with the troika. Greece pledged last year that it would fire 15,000 civil servants by the end of 2014.
Apart from creating difficulties for the coalition in respect to it needing to find 380 civil servants to fire from other departments, Mitsotakis also believes that changing the numbers now might send out the message that the government is relenting in its efforts to carry out structural reforms.
Earlier this week, the International Monetary Fund warned that “adjustment fatigue has set in” and that the government is finding it “difficult to move forward boldly and swiftly with needed reforms.”
Thursday’s disagreement came as an article by the new government spokesperson, Sofia Voultepsi, in which she questions the role of technocrats, was published online. In the piece, Voultepsi argues that technocrats offer “the safe road toward catastrophe.” She also criticizes the liberalization measures recommended by the Organization for Economic Cooperation and Development (OECD), labeling them a “technocratic creation” that had failed to bring down prices.
New Democracy announced on Thursday that former Health Minister Adonis Georgiadis would become its parliamentary spokesman.
ekathimerini.com , Thursday June 12, 2014 (20:35)  

Ελλάδα, Τουρκία και ΑΟΖ. Επικίνδυνες είναι πλέον οι καθυστερήσεις

Ελλάδα, Τουρκία και ΑΟΖ. Επικίνδυνες είναι πλέον οι καθυστερήσεις
Γράφει ο
Ηρακλής Καλογεράκης
Το Casus belli με την επέκταση των χωρικών μας στα 12 ναυτικά μίλια, οι παραβιάσεις του εναέριου μας χώρου στις περιοχές που αυτές γίνονται, οι γκρίζες ζώνες με τους βράχους και βραχονησίδες που οι Τούρκοι καθιέρωσαν, το όργωμα και οι βόλτες των Τουρκικών φρεγατών στην ελληνική επικράτεια και οι έρευνες των υδρογραφικών-ωκεανογραφικών σκαφών στη περιοχή του Αιγαίου και Καστελόριζου, δεν είναι παρά μόνο οι λεπτομέρειες ενός καλά μελετημένου και σκηνοθετημένου έργου με σκηνικό την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (Α.Ο.Ζ.) και υπόθεση τη μελλοντική οικειοποίηση του ενδεχόμενου πλούτου που οι περιοχές αυτές στο υπέδαφος τους κρύβουν. 


Ο κύριος λόγος της ελληνοτουρκικής διαφοράς φαίνεται πλέον καθαρά πως είναι η ύπαρξη ενεργειακών πόρων στη περιοχή. Όμως, οι ελληνικές κυβερνήσεις ουδέποτε ανακοίνωσαν επίσημα την οριοθέτηση της Α.Ο.Ζ. που εκτιμάται ότι θα μας απαλλάξει απ’ όλα αυτά τα επί μέρους προβλήματα.  Ανεπίσημα βέβαια η χώρα μας έχει χαράξει τα όρια και έχει αναφέρει στίγματα κομματιών της, περίπτωση Νορβηγικού σκάφους που έκανε έρευνες νότια του Καστελόριζου το 1988. Επίσης, τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με βάση την αρχή της ίσης απόστασης, εμφανίζονται ως υποθετικά όρια ΑΟΖ, όταν αυτή υιοθετηθεί, σε διεθνείς βάσεις δεδομένων στο διαδίκτυο, σε χάρτες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναγνωρίζουν, σύμφωνα με το δίκαιο της θάλασσας, δικαίωμα ΑΟΖ σε όλα τα ελληνικά νησιά. 


Ως γνωστό, στη νέα Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας (του 1982) αναφέρεται ρητά στο άρθρο 121, ότι όλα τα νησιά διαθέτουν ΑΟΖ και ότι η ΑΟΖ ενός νησιού καθορίζεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που καθορίζεται και για τις ηπειρωτικές περιοχές. Αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας γιατί η Τουρκία δεν μπορεί να προβάλλει τα ίδια επιχειρήματα που προβάλλει για δεκαετίες τώρα για την υφαλοκρηπίδα των νησιών του Αιγαίου. Ότι δηλαδή τα νησιά μας δεν διαθέτουν υφαλοκρηπίδα ή ότι βρίσκονται πάνω στην υφαλοκρηπίδα της Ανατολίας. Στο θέμα αυτό υπάρχει το προηγούμενο της Κούβας με τις ΗΠΑ όπου όταν οι ΗΠΑ καθόρισαν την ΑΟΖ των 200 νμ (1983) δεν είπαν στη Κούβα, που είναι ένα νησί 90 μίλια μακριά, ότι δεν δικαιούται ΑΟΖ και έκαναν την οριοθέτηση της με την μέθοδο της μέσης γραμμής. Επίσης, παρόλο ότι η Τουρκία ούτε προσυπέγραψε ούτε επικύρωσε τη νέα σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας, δηλ. δεν το αναγνωρίζει, εκμεταλλεύτηκε τις διατάξεις της και υιοθέτησε το 1986 ΑΟΖ στη Μαύρη Θάλασσα ερχόμενη σε συμφωνία με την τότε Σοβιετική Ένωση για τις επικαλυπτόμενες περιοχές. 


Αργότερα η Τουρκία συμφώνησε και με την Βουλγαρία και την Ρουμανία για το ίδιο θέμα και οριοθέτησε ΑΟΖ χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της μέσης γραμμής και με τα κράτη αυτά. Έτσι, ενώ η Τουρκία στην ημίκλειστη Μαύρη θάλασσα οριοθέτησε με όλα τα γειτονικά της κράτη ΑΟΖ και όχι υφαλοκρηπίδα, αρνείται επίμονα να κάνει το ίδιο στο Αιγαίο και Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Αυτό αναμφίβολα είναι ένα μεγάλο λάθος για την Τουρκία και ένα όπλο για μας, αφού εύλογα διερωτόμαστε: Πως είναι δυνατόν να αρνηθεί την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Ελλάδα, όταν ήδη υπάρχει το προηγούμενο αυτό. Συνεπώς η Τουρκία γνωρίζει πολύ καλά ότι όσον αφορά την ΑΟΖ, η θέση της είναι αδύναμη γι' αυτό και αποφεύγει συστηματικά να αναφερθεί σε αυτή. 


Για το λόγο αυτό πρέπει να αποβάλουμε την εμμονή που έχουμε από τη δεκαετία του 70 ότι η μόνη μας διαφορά με την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπίδα καθώς και την άποψη που κατά καιρούς εκφράζεται από μερικούς, πως πρέπει πρώτα να λύσουμε όλα τα προβλήματά μας με την Τουρκία και μετά να καθορίσουμε τα όρια της ελληνικής Α.Ο.Ζ. Αυτό δεν είναι μόνο σοβαρό λάθος, αλλά μπορεί να αποβεί και επιζήμιο σε βάθος χρόνου. Οφείλουμε να επισημάνουμε εδώ πως το καθεστώς της ΑΟΖ καλύπτει όλους τους φυσικούς πόρους, ζωντανούς και μη, ενώ η υφαλοκρηπίδα καλύπτει μόνο τους µη ζωντανούς πόρους. Επίσης μια άλλη σημαντική διαφορά είναι ότι τα δικαιώματα ενός κράτους στην υφαλοκρηπίδα υπάρχουν εξορισμού και εξαρχής ενώ τα δικαιώματα στην ΑΟΖ ενεργοποιούνται μόνο όταν η ΑΟΖ υιοθετηθεί και ανακοινωθεί από το παράκτιο κράτος. Επομένως, το παράκτιο κράτος μπορεί να έχει υφαλοκρηπίδα χωρίς να έχει ΑΟΖ, ενώ το αντίστροφο δεν είναι δυνατόν. Συνεπώς η ΑΟΖ, σε αντίθεση με την υφαλοκρηπίδα, δεν ανήκει από μόνη της στο παράκτιο κράτος αλλά πρέπει σαφώς να προσδιοριστεί απ ’αυτό. Αν τούτο δεν συμβεί, η ΑΟΖ απλά δεν υφίσταται η δε θαλάσσια περιοχή που δεν θα υιοθετηθεί ως ΑΟΖ, νομικά είναι μέρος της ανοικτής θάλασσας με ότι αυτό συνεπάγεται. Αυτός είναι και ο λόγος που η ΕΕ αναγνωρίζει μεν αλλά δεν ενθαρρύνει την υιοθέτηση ΑΟΖ στη Μεσόγειο για να έχουν τα αλιευτικά των χωρών της μεγαλύτερη έκταση να ψαρεύουν και επίσης είναι και ο λόγος για τον οποίο πρέπει να γίνει κάτι από μας πριν να είναι αργά. 

O χάρτης που παρατίθεται δείχνει ξεκάθαρα την οριοθέτηση της AOZ της Ελλάδας με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας και αρκεί μια μόνο ματιά για να αντιληφθεί κανείς το μεγάλο πρόβλημα της Τουρκίας και τον λόγο που δεν επιθυμεί καμία διαπραγμάτευση με την Ελλάδα για την οριοθέτηση της AOZ. Από τον χάρτη αυτό εκτός της έκτασης, διαπιστώνουμε το τι το Καστελόριζο στερεί από την Τουρκία. Το Καστελόριζο που είναι ένα από τα 17 νησιά του συμπλέγματος κατοικείται και συνεπώς αναμφισβήτητα βάσει της νέας σύμβασης, δικαιούται να διαθέτει Α.Ο.Ζ αρκεί όμως να την προσδιορίσουμε. Το θέμα για τους Τούρκους είναι, ότι η θέση που βρίσκεται τους δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα γιατί το Καστελόριζο έχοντας δική του ΑΟΖ, αποτελεί σημείο οριοθέτησης της ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο και με την Κύπρο και συνεπώς η Τουρκία δεν έχει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο. Γι’ αυτό το λόγο η Τουρκία έχει ζητήσει από την Αίγυπτο να μη λάβει υπόψη το Καστελόριζο, στις διαπραγματεύσεις της με την Ελλάδα, ώστε να έχει και αυτή αφενός θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο και αφετέρου μεγάλο μερίδιο στον υποθαλάσσιο πλούτο της περιοχής, που όπως διαφαίνεται είναι μεγάλος (λεκάνη Ηροδότου). 







ΑΟΖ Κύπρου 

Η Κυπριακή πλευρά από το 2003 έχει προσεγγίσει την ελληνική κυβέρνηση και έχει ζητήσει να προχωρήσουν στην οριοθέτηση της ΑΟΖ, αλλά δυστυχώς η Ελλάδα δεν άδραξε την τόσο μεγάλη ευκαιρία που θα δημιουργούσε ένα προηγούμενο για το Καστελόριζο και αρνήθηκε την οριοθέτηση με τη δικαιολογία: «Να μην προκαλέσουμε την Τουρκία»! 
Μετά από αυτό, η Κυπριακή κυβέρνηση, πολύ σωστά κινούμενη, συμφώνησε τα όρια της ΑΟΖ με την Αίγυπτο (Ιούλιο 2005) και με τον Λίβανο (Ιανουάριο 2007), και τα καταχώρησε στον ΟΗΕ. 


Αμέσως μετά η Κύπρος δημοπράτησε περιοχές της ΑΟΖ και άρχισε να εκχωρεί δικαιώματα για πετρελαϊκές έρευνες. Η Τουρκία, όπως ήταν αναμενόμενο, αντέδρασε στην οριοθέτηση αυτή της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά την ενέργεια της Κύπρου την στήριξαν με δηλώσεις τους αξιωματούχοι ΟΗΕ, Ευρωπαϊκής Ένωσης, ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου. Αρχικά η Τουρκία άφησε να διαρρεύσει ότι το Κάιρο θα πάγωνε για τρία χρόνια τη συμφωνία που υπέγραψε με την Κύπρο, ότι ο Λίβανος έδωσε εξηγήσεις στην Τουρκία ότι «είμαστε πιστοί προς τα δικαιώματά σας» και ότι η Συρία και το Ισραήλ αρνήθηκαν να υπογράψουν μια τέτοια συμφωνία. Όμως αυτά ήταν λόγια της Τουρκικής προπαγάνδας. Χαρακτηριστικά θα αναφερθώ στη συνέντευξη του Ύπατου Αρμοστή της Βρετανίας στην Κύπρο την 14/12/2008 σε κυπριακή εφημερίδα, πού ανέφερε πως το Ηνωμένο Βασίλειο αναγνωρίζει τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη, όπως αυτά προκύπτουν από τη Σύμβαση. Επίσης ανέφερε πως: «Το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και όλες οι άλλες χώρες που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας, αναγνωρίζει τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη. Τέλος, πρόσφατα (17/12/2010) η Κύπρος υπέγραψε συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ και με το Ισραήλ και η Τουρκία αντέδρασε και πάλι με δηλώσεις αξιωματούχων. 


Οι ενέργειες αυτές για την οριοθέτηση της Κυπριακής ΑΟΖ φέρνουν στο προσκήνιο και μας δείχνουν επίμονα την, για λόγους σκοπιμότητας, ξεχασμένη από τη χώρα μας AOZ. Έτσι η κυβέρνηση μας, τώρα που είμαστε στην χειρότερη από ποτέ οικονομική κατάσταση, δεν μπορεί πια να αγνοεί τη ρύθμιση αυτή του Δίκαιου της Θάλασσας που τόσο πολύ ευνοεί τη χώρα μας και πρέπει κάτι να κάνει. Η όποια καθυστέρηση είναι τελείως αδικαιολόγητη. 


Ενέργειες για ΑΟΖ Ελλάδας 


Από τη δεκαετία του 1980, η Ελλάδα είχε αναφέρει στη Τουρκία σε κάποιες μυστικές συνομιλίες, ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί να είναι μυστικές, να μιλήσουν για την AOZ. Δυστυχώς όμως, η τουρκική αντιπροσωπία αντέδρασε έντονα λέγοντας ότι το θέμα αυτό δεν μπορεί ποτέ να μπει στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων επειδή πλήττονται τα συμφέροντά της στο Αιγαίο. Λέγεται δε πως ζητήθηκε από την ελληνική πλευρά να μην επαναφέρει ποτέ το θέμα αυτό, κάτι που εκ των πραγμάτων, φαίνεται ότι έγινε αποδεκτό από όλες τις μετέπειτα Ελληνικές κυβερνήσεις! Η προηγούμενη κυβέρνηση (Καραμανλή), έστω και καθυστερημένα και με τα λάθη και παραλήψεις πού έγιναν, έκανε μια σωστή κίνηση. Κατάλαβε την αξία της AOZ και ξεκίνησε συνομιλίες με τα γειτονικά μας κράτη για να οριοθετήσει την AOZ. 


ΙΟΝΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ
 


Στο Ιόνιο η χώρα μας έχει από το 1977 οριοθετήσει την υφαλοκρηπίδα με την Ιταλία χρησιμοποιώντας έξη σημεία για προσδιορισμό του ορίου και συνεπώς θα είναι πολύ εύκολο, όταν υιοθετήσουμε την ΑΟΖ, να δηλώσουμε πως τα όρια της υφαλοκρηπίδας συμπίπτουν με αυτά της ΑΟΖ. Όμως, φαίνεται πως υπάρχει κάποια δυσκολία αφού φαίνεται πως η Ιταλία επιζητεί μια AOZ μεγαλύτερη από την υφαλοκρηπίδα της! 


Η Αλβανία οριοθέτησε την υφαλοκρηπίδα της με την Ιταλία το 1992 χρησιμοποιώντας 17 σημεία και η μοναδική οριοθέτηση που έλειπε στην περιοχή ήταν μεταξύ της Αλβανίας και της χώρας μας. Έτσι η χώρα μας, πολύ ορθά πράττοντας, προσέγγισε την Αλβανία και οι αντιπροσωπείες των δύο πλευρών ξεκίνησαν το έργο τους στις 7/4/2007. Επειδή και οι δύο χώρες έχουν αναγνωρίσει και επικυρώσει τη νέα Σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας (Mondego Bay,1982) η επίτευξη μιας συμφωνίας ήλθε γρήγορα. Οι δύο αντιπροσωπείες μετά από τέσσερις συναντήσεις κατέληξαν σε συμφωνία που την προσυπέγραψαν στις 19 Μαρτίου 2009 στα Τίρανα. Η συμφωνία αυτή αφορούσε τη χάραξη ενός συνόρου λαμβάνοντας υπόψη 150 σημεία, που ονομάστηκε «θαλάσσιο όριο πολλαπλών χρήσεων». Αυτό σημαίνει ότι δεν προσδιορίζει μόνο το σύνορο των χωρικών υδάτων και της υφαλοκρηπίδας, δηλαδή του θαλάσσιου βυθού και του υπεδάφους πέραν της αιγιαλίτιδας ζώνης, αλλά ότι θα χρησιμοποιείται και για κάθε άλλο μελλοντικό σύνορο θαλάσσιας ζώνης, π.χ. Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, όποτε αυτή υιοθετηθεί. 


Η μέθοδος που ακολουθήθηκε κατά την οριοθέτηση ήταν αυτή της μέσης γραμμής δηλ. γραμμής ίσης αποστάσεως από τις ακτές των δύο χωρών, μια μέθοδο που αποτελεί την πάγια ελληνική θέση για τις θαλάσσιες οριοθετήσεις. Επίσης ακολουθήθηκε η φυσική ακτογραμμή των δύο χωρών, αφού όμως έκλεισαν (και αυτό αποτελεί σύννομη πρωτοτυπία) με ευθείες γραμμές όλοι οι κόλποι της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου και του Κόλπου της Κέρκυρας. Επίσης, έχει μεγάλη σημασία το γεγονός ότι η Αλβανία έκανε αποδεκτή τη θέση της Ελλάδας ότι όλα τα νησιά στην περιοχή έχουν θαλάσσιες ζώνες, όπως και οι ηπειρωτικές ακτές. 
Για να ολοκληρωθεί όμως η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Ιόνιο, μένει να προσδιοριστεί ένα μικρό μόνο κομμάτι που αποτελεί ένα τριεθνές σημείο που σκόπιμα, λόγω μη συμμετοχής της Ιταλίας στις διεργασίες, αφέθηκε να διευθετηθεί σε απώτερο χρόνο. 


Όμως, η πολύ καλή οριοθέτηση, με την υποδειγματική αυτή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, δεν πρόλαβε να κυρωθεί από το Αλβανικό Κοινοβούλιο, αφού μετά από προσφυγή των Σοσιαλιστών (και βεβαίως δάκτυλο της Άγκυρας), το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε κάποια σημεία της αντισυνταγματικά. Οι πληροφορίες λένε ότι το μπλοκάρισμα αφορά το σημείο αναγνώρισης υφαλοκρηπίδας στις Διαπόντιες Νήσους, κάτι που θα αποτελούσε προηγούμενο σε πιθανή συμφωνία με την Τουρκία στο Αιγαίο. 


Η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει κάθε σκέψη επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας, τονίζοντας ότι αυτή είναι αμοιβαία επωφελής, ότι έγινε ύστερα από μακροχρόνια διαπραγμάτευση με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας και επιμένει πως η Αλβανία πρέπει να σεβαστεί τις υπογραφές της. Ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών κρατά χαμηλούς τόνους και τονίζει ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας παραμένουν ανοιχτοί. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα συζητήθηκε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη στη χώρα μας του γενικού γραμματέα του Αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών, κ. Γκαζμέντ Τουρντίου. 


Η σημασία της συμφωνίας είναι μεγάλη για μας, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που το θέμα των ενεργειακών πόρων βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη. Πρόσφατα ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Γρ. Δελαβέκουρας, υπογράμμισε ότι αυτή είναι πολύ σημαντική για να μπορέσουν , οι δύο χώρες να προχωρήσουν ακόμη και σε συνεκμετάλλευση του φυσικού πλούτου που υπάρχει στις θαλάσσιες ζώνες των χωρών μας ενώ επισήμανε και το θετικό αντίκτυπο που θα έχει μια τέτοια κίνηση στην πορεία της Αλβανίας προς την Ε.Ε.
  

ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΘΑΛΑΣΣΑ (Αίγυπτος-Λιβύη) 


Η Ελλάδα την ίδια περίοδο (κυβέρνηση Καραμανλή) προσέγγισε την Αίγυπτο για χάραξη ορίων των θαλασσίων ζωνών και οι Αιγύπτιοι φάνηκαν έτοιμοι να συζητήσουμε, με βάση την μέση γραμμή, που είναι πάρα πολύ σημαντικό για μας. Οι Αιγύπτιοι στη πρόταση μας για συνομιλίες μας είπαν ευθαρσώς πως θα μιλήσουν μαζί μας στο Κάιρο στις 20 Ιουνίου2009 και πως αμέσως μετά στις 22 Ιουνίου θα έχουν συνομιλίες για το ίδιο θέμα με την τουρκική πλευρά! Αυτό όμως ήταν ένα τραγικό λάθος που η χώρα μας έκανε δηλ. να δεχθεί να αρχίσει συνομιλίες με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών τη στιγμή που μας είχε ανακοινωθεί η πρόθεση της να κάνει συνομιλίες με ίδιο θέμα με μια χώρα που λόγω παρεμβολής ελληνικής επικράτειας, δεν διαθέτει θαλάσσια σύνορα με αυτή. Η Αίγυπτος που θα μπορούσε να διαθέτει θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία μόνο αν δεν αναγνωριστούν τα δικαιώματα του Καστελόριζου, μας πέρασε τότε ένα μήνυμα που εμείς αγνοήσαμε. 


Θα έπρεπε, κατά την άποψη μου, να διαμαρτυρηθούμε τότε έντονα και να καταγγείλουμε αμέσως την Αίγυπτο πως δεν τηρεί συμφωνίες τις οποίες έχει αναγνωρίσει και επικυρώσει και επί πλέον θα έπρεπε να ασκούσαμε ποικίλες πιέσεις στην Αίγυπτο (και μέσω Ευρωπαϊκής ένωσης) για να συνταχθεί με το διεθνές δίκαιο. Το Καστελλόριζο δεν είναι μόνο ελληνικό νησί, είναι και Ευρωπαϊκό. Δεν θα έπρεπε συνεπώς με κανένα τρόπο να αρχίσουμε συνομιλίες με τους Αιγυπτίους, χωρίς να λάβουμε σαφή διαβεβαίωση ότι θα δοθούν στο Καστελόριζο τα δικαιώματα που η Σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας προβλέπει. 


Το λάθος μας όμως αυτό έγινε αντιληπτό μόλις οι συνομιλίες προχώρησαν και φάνηκε πως οι Αιγύπτιοι, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, δεν ήθελαν να δώσουν πλήρη δικαιώματα σε ένα κατοικημένο νησί, το Καστελόριζο. Τώρα απομένει να εκμεταλλευτούμε ότι όπλο έχουμε και να ασκήσουμε πιέσεις για επίτευξη μιας συμφωνίας. Είναι γνωστό πως εισάγουμε αρκετά προϊόντα από την Αίγυπτο, πως τα περισσότερα πληρώματα Ελληνικών αλιευτικών είναι Αιγύπτιοι, πως αρκετοί έλληνες τουρίστες πάνε κάθε χρόνο στην Αίγυπτο, πως υπάρχουν αρκετοί οικονομικοί μετανάστες από την Αίγυπτο και πως έχουμε αρκετούς χριστιανούς εκεί και ορθόδοξο πατριαρχείο. Έχουμε συνεπώς μοχλούς πιέσεως. Ας τους αξιοποιήσουμε. 

Με την Λιβύη επίσης συζητήσαμε την ίδια περίοδο το ίδιο θέμα και ενώ αρχικά φάνηκε ότι η Λιβύη, δεν είχε αντιρρήσεις να οριοθετήσει τις θαλάσσιες ζώνες με βάση τη μέση γραμμή, στη πορεία προέκυψαν προβλήματα τα οποία μπήκαν εμπόδιο στην επίτευξη μιας συμφωνίας. Αξίζει εδώ να αναφερθεί πως το 1985, στη περίπτωση οριοθέτησης των ζωνών Λιβύης – Μάλτας που ζητήθηκε η διαιτησία του Διεθνούς δικαστηρίου, για την οριοθέτηση, το δικαστήριο χρησιμοποίησε τη μέση γραμμή. 


Κατά τη διάρκεια τώρα των συνομιλιών η Λιβύη θέλησε κατά παράβαση της Σύμβασης για το δίκαιο της θάλασσας να κλείσει ένα μεγάλο της κόλπο, τον κόλπο της Σύδρας, και να αρχίσει τη μέτρηση της μέσης γραμμής απ’ εκεί. Ως γνωστό τα παράκτια κράτη μπορούν να κλείνουν κόλπους με ευθείες γραμμές βάσεως αν το άνοιγμα τους είναι μικρότερο των 24 νμ. Όμως, επειδή η χώρα μας δεν είχε κατά την άποψη μου κανένα σημαντικά συμφέρον να αντιταχθεί σε αυτό το δέχτηκε. Η Ελληνική ΑΟΖ θα ήταν ελάχιστα μικρότερη αλλά αυτή η χασούρα αντισταθμίζεται από το όφελος που θα είχαμε από την επίτευξη μιας συμφωνίας. Όμως, τα πράγματα σκάλωσαν και οι συνομιλίες σταμάτησαν όταν οι Λίβυοι δεν δέχτηκαν να κάνουμε την μέτρηση για την οριοθέτηση από τη νήσο Γαύδο, κατοικημένο νησί, και επέμεναν να μετρήσουμε τις αποστάσεις από την ακτογραμμή της Κρήτης. 


Τι μέλει γενέσθαι
 


Επειδή σύμφωνα με την Αμερικανική Γεωλογική Επιθεώρηση (US Geological Survey), με ανακοινώσεις Γαλλικών ινστιτούτων και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων υπολογίζεται ότι κάτω από την Ανατολική Μεσόγειο υπάρχουν τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου, ίσως τα μεγαλύτερα αποθέματα ενεργειακών πόρων στον κόσμο, είναι προς όφελος όλων των κρατών της περιοχής να χαραχθούν σωστά τα όρια των θαλασσίων ζωνών εθνικής κυριαρχίας από τώρα για να αποφευχθούν τα χειρότερα αύριο. 


Για το λόγο αυτό θα πρέπει η χώρα μας, το συντομότερο, να βροντοφωνάξει την πρόθεση της να οριοθετήσει ΑΟΖ, να την ανακηρύξει μονομερώς και να καταθέσει στον ΟΗΕ τα όρια της με βάση το εθιμικό δίκαιο της θάλασσας, όπως αυτό εκφράζεται στη τελευταία Σύμβαση του Δίκαιου της Θάλασσας, δηλαδή με γνώμονα τη μέση γραμμή. Με την ενέργεια μας αυτή, αφενός θα κατοχυρώσουμε τα δικαιώματα μας και αφετέρου θα σταματήσουμε τους Τούρκους να συζητάνε το αν τα νησιά μας έχουν υφαλοκρηπίδα ή όχι. Στη συνέχεια θα πρέπει να ανακοινώσουμε ότι προτιθέμεθα να επαναλάβουμε τις συνομιλίες με όσα κράτη έχουν κοινά σύνορα με μας και πως αν αυτές οι συζητήσεις δεν καταλήξουν σε συμφωνία εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, τότε θα προσφύγουμε στο διεθνές δικαστήριο για την επίλυση της διαφοράς. 


Αν τώρα η υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ ξεκινήσει με την Κύπρο, που δεν έχουμε διαφορές, αυτό θα ενισχύσει το ενιαίο αμυντικό δόγμα που έχουμε χρόνια τώρα καθιερώσει και το σπουδαιότερο θα εξασθενήσει τις αξιώσεις της Τουρκίας λόγω Καστελόριζου και τις παράνομες σκέψεις της Αιγύπτου. Θα έχουμε βάλει μια καθόλα νόμιμη σφήνα ανάμεσα τους που ούτε η Τουρκία λόγω Μαύρης θάλασσας, ούτε η Αίγυπτος λόγω αποδοχής και επικύρωσης του δικαίου της θάλασσας, θα μπορεί να αμφισβητήσει. 


Ανεξάρτητα όμως αυτών, θα πρέπει με αφορμή αφενός τα στοιχεία για την ύπαρξη των τεράστιων ενεργειακών πόρων στην Ανατολική μεσόγειο σε συνδυασμό με την παγκόσμια οικονομική κρίση και αφετέρου την αποδοχή από Ευρωπαϊκή ένωση, της Κυπριακής ΑΟΖ, να επανέλθουμε στις αρμόδιες επιτροπές της Ε.Ε. και να ζητήσουμε την καθιέρωση ΑΟΖ και από τα Μεσογειακά κράτη. Τα κράτη -μέλη της ΕΕ δεν έχουν μόνο υποχρεώσεις, έχουν και δικαιώματα και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ενδιαφέρεται για αυτά και να τα διασφαλίζει! 
  

--Ο υποναύαρχος ε. α κ. Ηρακλής Καλογεράκης έχει χρηματίσει Γενικός Διευθυντής Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.