Thursday 5 June 2014

Ομπάμα: Ο πλανήτης θα πρέπει να «συμπαραταχθεί με όσους επιδιώκουν την ελευθερία»

Ομπάμα: Ο πλανήτης θα πρέπει να «συμπαραταχθεί με όσους επιδιώκουν την ελευθερία»

ομιλία του αμερικανού Προέδρου στη Βαρσοβία
ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ 
VOA News
O Πρόεδρος Ομπάμα βρίσκεται στις Βρυξέλλες στα πλαίσια της ευρωπαϊκής του περιοδείας.  Στην Βελγική πρωτεύουσα ο αμερικανός Πρόεδρος θα συμμετάσχει σε σύνοδο της Ομάδας των 7.

Νωρίτερα στην Πολωνία, ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι ο πλανήτης θα πρέπει να «συμπαραταχθεί με όσους επιδιώκουν την ελευθερία» ενώ παραλλήλισε τις μεταρρυθμίσεις που δρομολογούνται στην Ουκρανία σήμερα, με τις εκλογές στην Πολωνία πριν 25 χρόνια που σηματοδότησαν το τέλος του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Σε ομιλία του τη Τετάρτη στο πλαίσιο εκδηλώσεων για την Ημέρα της Ελευθερίας στη Βαρσοβία, ο κ. Ομπάμα αναφέρθηκε στις πρώτες μερικώς ελεύθερες εκλογές στην Πολωνία το 1989, χαρακτηρίζοντας τες «συντριπτική νίκη της ελευθερίας» και πρόσθεσε ότι σήμερα η ανθρωπότητα είναι ενωμένη κατά των «σκοτεινών τακτικών» της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Πριν την τελετή στη Βαρσοβία ο κ. Ομπάμα είχε συνάντηση με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, και ανακοίνωσε πακέτο βοήθειας προς τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων.  Το ποσό αυτό θα διατεθεί για την αγορά μη μάχιμου στρατιωτικού εξοπλισμού.

Ο αμερικανός Πρόεδρος τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει επίσης να υποστηρίξει προσπάθειες συνδιαλλαγής με την Ρωσία, αλλά και κυρώσεων σε βάρος της αν χρειαστεί και να διασφαλίσει ότι η Μόσχα δεν χρηματοδοτεί, ούτε εξοπλίζει τους αυτονομιστές στην Ουκρανία.    voa

No comments:

Post a Comment