Saturday 6 August 2016

διαρκή πλήγματα στη κοινωνία

Κόβεται και το πρόγραμμα «Κατ' οίκον βοήθεια»Διαρκή πλήγματα στην κοινωνία
06/08/2016
Πλήγματα σε οικονομικούς και κοινωνικούς τομείς της Ελλάδας δέχονται οι πολίτες εξαιτίας της κρίσης που παραμένει ανεπίλυτη στη χώρα.

Στη χειρότερη κατάσταση έχει περιέλθει ο τουρισμός, καθώς το 2016 οι τουριστικές επιχειρήσεις θα παρουσιάσουν χειρότερα οικονομικά αποτελέσματα σε σχέση με το 2015.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των διεθνών αφίξεων για τον Ιούλιο κινήθηκαν έντονα ανοδικά, ενώ και οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής για τον τρέχοντα μήνα εμφανίζονται σημαντικά ενισχυμένες.
Η εξέλιξη αποδίδεται εν μέρει και στο νέο πλήγμα που δέχθηκε ο τουρισμός της Τουρκίας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.
Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ο τομέας έχει επιβαρυνθεί σε ετήσια βάση με επιπλέον φορολογικές υποχρεώσεις της τάξης των 800 εκατ. ευρώ, ενώ αν επιβληθεί τελικά από το 2018 και το Τέλος Διανυκτέρευσης θα προστεθεί ένα επιπλέον βάρος της τάξης των 150 εκατ. ευρώ.
Στο μεταξύ, ένα τεράστιο πλήγμα για τους χαμηλοσυνταξιούχους αναμένεται να δεχθούν αφού κινδυνεύουν να χάσουν ένα από σημαντικότερα προγράμματα στήριξης, το πρόγραμμα «Κατ' οίκον βοήθεια».
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΙΚΑ, με βάση υπουργική απόφαση του 2012 τα κριτήρια υπαγωγής ωφελούμενων στο συγκεκριμένο πρόγραμμα «μεταξύ άλλων είναι «το συνολικό ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει αυτό της χαμηλότερης εισοδηματικής κλίμακας που προβλέπεται, κάθε φορά, για την παροχή του ΕΚΑΣ».
Ωστόσο, με τις διατάξεις του νέου Ασφαλιστικού που ψήφισε η κυβέρνηση στις 8 Μαϊου, σημειώνεται ότι «τροποποιήθηκε το συνολικό ετήσιο ατομικό και οικογενειακό εισόδημα που προβλέπεται στην χαμηλότερη εισοδηματική κλίμακα για την παροχή του ΕΚΑΣ».
Πρακτικά, σύμφωνα με τη διοίκηση του ΙΚΑ, αυτό σημαίνει ότι «για την υπαγωγή ωφελούμενων στο πρόγραμμα Κατ’ Οίκον Φροντίδας Συνταξιούχων, το συνολικό ετήσιο ατομικό εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 7.216 ευρώ ή το οικογενειακό το ποσό των ένδεκα χιλιάδων 11.000 ευρώ.

No comments:

Post a Comment