Thursday 11 August 2016

διαξιφισμοί Ελληνικού καί τουρκικού ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΌ

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την απόλαυση της Huffington Post. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Για να μάθετε περισσότερα κάντε κλικ εδώ.Δέχομαι.
x
AdTech Ad
Huffpost Greece
Εκδοση: GR 

Διαξιφισμοί ελληνικού και τουρκικού ΥΠΕΞ για το Κυπριακό

Δημοσιεύθηκε: Ενημερώθηκε: 
KOTZIAS
Εκτύπωση
Την αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ προκάλεσε τοποθέτηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, στις 2 Αυγούστου, σχετικά με την εμπλοκή αξιωματικών των δυνάμεων κατοχής στην Κύπρο στην απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα.
Ο κ. Κοτζιάς είχε δηλώσει πως «οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για εμπλοκή της ηγεσίας και αξιωματικών των κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, επιβεβαιώνουν και ενισχύουν, έτι περαιτέρω, την πάγια θέση μας ότι η κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, αποτελούν βασικές προϋποθέσεις της λύσης του Κυπριακού ζητήματος, καθώς αποδεικνύεται, για ακόμη μια φορά η ανάγκη απομάκρυνσής τους από την Κύπρο».
Το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στη σημερινή του ανακοίνωση του χαρακτηρίζει ως «ατυχή προσέγγιση» αυτή που «συνεχίζει ο κ. Κοτζιάς» και με την ευκαιρία αυτή, όπως αναφέρει, υπενθυμίζει «ότι η Ελλάδα εθελοτυφλούσε στην κατάρρευση του κοινού κράτους (Οrtaklık Devleti) και η ελληνική χούντα στήριξε το πραξικόπημα που επιδιώχθηκε να διενεργηθεί στο νησί. Όσο για το γεγονός ότι το πραξικόπημα δεν καρποφόρησε, αυτό κατέστη δυνατό χάρη στη χρήση εκ μέρους της Τουρκίας, του δικαιώματός της να παρέμβει - δικαίωμα που απέρρεε από το σύστημα των εγγυήσεων».
«Αυτή την περίοδο» καταλήγει η ανακοίνωση «που το τουρκικό έθνος, με το μεγάλο δημοκρατικό αγώνα του αποτελεί εμπόδιο στη διενέργεια πραξικοπήματος, και είναι πυκνές οι διαπραγματεύσεις προς την επίλυση του κυπριακού, αναμένουμε ότι η Ελλάδα, ως εγγυήτρια χώρα, θα υιοθετήσει μια εποικοδομητική και ρεαλιστική προσέγγιση».
Η ανακοίνωση αυτή δεν έμεινε αναπάντητη από το ελληνικό ΥΠΕΞ, που σε δική του ανακοίνωση σημειώνει πως η κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων και η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο συνιστούν προϋποθέσεις εκ των ων ουκ άνευ για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.
«Η εισβολή και η συνεχιζόμενη παρουσία του κατοχικού στρατού στην Κύπρο είναι μόνο πηγές αστάθειας, ανασφάλειας και δεινών για όλους τους κατοίκους της νήσου.Για άλλη μια φορά η Άγκυρα δείχνει να μη θέλει να απαντήσει στο ερώτημα εάν υπάρχουν ή όχι πραξικοπηματίες ανάμεσα στα στρατεύματα κατοχής. Τέλος, οι προσωπικές επιθέσεις αντί απάντησης, μόνο ως ένδειξη αδιαλλαξίας μπορούν να θεωρηθούν και κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στην ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

No comments:

Post a Comment