Monday, 22 August 2016

Persona non grata ο πρόεδρος της παγκόσμιας Τράπεζας


Persona non grata ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας

Κρίση ηγεσίας στον «αδελφό» θεσμό του ΔΝΤ – Οι εργαζόμενοι ζητούν να μην ανανεωθεί η θητεία του Τζιμ Γιονγκ Κιμ ως επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού
Persona non grata ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας
Ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ την ημέρα που ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του το 2012, με τη Χίλαρι Κλίντον, τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τον τότε υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ
εκτύπωση  

Λίγους μήνες προτού λήξει η πρώτη θητεία του στην ηγεσία της Παγκόσμιας Τράπεζας ο Τζιμ Γιονγκ Κιμ δεν κρύβει ότι θα ήθελε να την ανανεώσει. Αλλά η Ενωση εργαζομένων στον διεθνή οργανισμό με ανοικτό γράμμα που απηύθυνε πρόσφατα προς τη διοίκηση της τράπεζας εκφράζει έντονες αντιρρήσεις γι' αυτή την προοπτική. Ο κορεατικής καταγωγής Αμερικανός που διόρισε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ως επικεφαλής του οργανισμού, που έχει για αποστολή την καταπολέμηση της φτώχειας στον κόσμο, είναι persona non grata για τους υφισταμένους του. Που, επί τη ευκαιρία, αμφισβητούν όχι μόνο αυτόν αλλά και τη μέθοδο διορισμού του.

«Υπάρχει κρίση ηγεσίας στην Παγκόσμια Τράπεζα. Μόνο ένας στους τρεις εργαζομένους γνωρίζει τους στόχους και τις επιδιώξεις της διοίκησης»
 υποστηρίζει στην επιστολή της η Ενωση των εργαζομένων. Και χαρακτηρίζει τον διορισμό των επικεφαλής του οργανισμού αδιαφανή, πολιτικό και μεροληπτικό εις βάρος των γυναικών. Σε ό,τι αφορά τις γυναίκες ειδικότερα οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι ελάχιστες καταφέρνουν να φτάσουν ή τέλος πάντων κατέχουν υψηλές διοικητικές θέσεις της Τράπεζας.

«Ανεύθυνος ζήλος»
Ο ηλικίας 56 ετών γιατρός, ανθρωπολόγος και ειδικός σε θέματα δημόσιας υγείας Τζιμ Γιονγκ Κιμ επελέγη το 2012 από τον Ομπάμα για να προεδρεύσει στον διεθνή οργανισμό βάσει της σιωπηρής συμφωνίας να επιλέγεται από τις ΗΠΑ ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας και από την Ευρώπη ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, του «αδελφού» θεσμού που προέκυψε από τη διάσκεψη του Μπρέτον Γουντς το 1944 - ήταν η εποχή που η έκβαση του Β' Παγκοσμίου Πολέμου είχε κριθεί και οι Σύμμαχοι σχεδίαζαν τους μεταπολεμικούς οικονομικούς θεσμούς.

Αμφισβήτηση
Από την επομένη του διορισμού του Κιμ, ωστόσο, άρχισε και η αμφισβήτησή του. Το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Τράπεζας, που είχε ως κεντρικό στόχο την εξοικονόμηση 400 εκατ. δολαρίων ετησίως, προέβλεπε την κατάργηση περίπου 500 θέσεων εργασίας από τις 10.000 που είχε συνολικά ο οργανισμός. Επιπλέον, αμφισβητήθηκαν πολύ οι εσωτερικές αλλαγές που έκανε ο Κιμ. Το 2014 ο τότε υπεύθυνος για τα προγράμματα βοήθειας της Παγκόσμιας Τράπεζας προς τις χώρες της Βόρειας Αφρικής Φαμπρίς Ουντάρ είχε γράψει στο μπλογκ του οργανισμού ότι φοβόταν πως «ο ανεύθυνος ζήλος να κάνει κανείς οικονομίες προκαλεί μη αναστρέψιμες ζημιές».

Πέραν των απολύσεων και των αποδιοργανωτικών αναδιαρθρώσεων, το 2014 το «κούρεμα» των πριμ των μισθωτών που αποφάσισε η διοίκηση Κιμ προκάλεσε μια άνευ προηγουμένου «εξέγερση» των υψηλόβαθμων στελεχών της Παγκόσμιας Τράπεζας. Παρά ταύτα, την επόμενη χρονιά ο Τζιν Γιονγκ Κάι, επικεφαλής τότε της Διεθνούς Οικονομικής Εταιρείας (πρόκειται για θυγατρική της Τράπεζας), έδωσε μέσω μιας αμφιλεγόμενης διαδικασίας το δικαίωμα στην Κίνα να αυξήσει τα δάνειά της από την Παγκόσμια Τράπεζα. Η υπεύθυνη Οικονομικών της Τράπεζας Μάντελιν Αντονσιτς κατήγγειλε σύγκρουση συμφερόντων στον διεθνή οργανισμό και εξαναγκάστηκε σε παραίτηση.

Αμερικανική ηγεμονία
Πέρα από τον Κιμ και τους περί αυτόν, πολλοί θεωρούν υπερβολική την ηγεμονία των Ηνωμένων Πολιτειών σε ό,τι αφορά τη λειτουργία και τις αποφάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας. Οι αναπτυσσόμενες χώρες διαμαρτύρονται για την πολύ μικρή αντιπροσώπευσή τους στην Τράπεζα. Το 2012 κάποιες από τις χώρες αυτές είχαν υποστηρίξει την υποψηφιότητα του τότε υπουργού Οικονομικών της Νιγηρίας Νγκόζι Οκόνιο-Ιγουεάλα για την ηγεσία της τράπεζας. Δίχως βέβαια επιτυχία, αφού και οι 11 προηγούμενοι επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας ήσαν αμερικανοί πολίτες που είχε επιλέξει ο Λευκός Οίκος.

Το κρίσιμο ερώτημα που ανακύπτει είναι βέβαια αν εν τέλει η πολλαπλή και πολυμέτωπη αμφισβήτηση προς τον Τζιμ Γιονγκ Κιμ θα έχει αντίκρισμα. Η «Wall Street Journal» και οι «Financial Times» θεωρούν ότι οι πιθανότητες για τον επικεφαλής του οργανισμού να ανανεώσει τη θητεία του είναι πολλές καθώς έχει την υποστήριξη «μειζόνων μετόχων της Τράπεζας, κυρίως της Κίνας και της Γερμανίας». Πρωτίστως όμως ο Κιμ διατηρεί εδώ και χρόνια καλές και στενές σχέσεις με τη Χίλαρι Κλίντον. Η υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος τον  είχε στηρίξει άλλωστε και το 2012, ενώ η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Partners In Health, συνιδρυτής της οποίας ήταν ο Κιμ, έχει στενή και μακρόχρονη συνεργασία με το Ιδρυμα Κλίντον.

No comments:

Post a Comment