Wednesday 30 December 2015

Λαγκάρντ: δύσκολο το 2016

Λαγκάρντ: δύσκολο το 2016

Η επικεφαλής του ΔΝΤ αποχαιρετά το 2015 κάνοντας απολογισμό των προβλημάτων που ταλαιπώρησαν την παγκόσμια οικονομία και περιγράφει τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης για το 2016 με σκεπτικισμό.
Επτά χρόνια μετά την κατάρρευση της τράπεζας Lehman Brothers η παγκόσμια οικονομία δεν έχει βρει σταθερό βηματισμό στον τομέα της δημοσιονομικής πολιτικής, σύμφωνα με την Κριστίν Λαγκάρντ. Σε πολλές χώρες ο συγκεκριμένος τομέας συνεχίζει να παραπαίει, ενώ στις αναδυόμενες αγορές οι κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται. Έτσι ολοκληρώνεται η πορεία μέσα στο 2015 που σφραγίστηκε από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, τη μαζική προσφυγική ροή στην Ευρώπη, την πολιτική και οικονομική αστάθεια στην Εγγύς και Μέση Ανατολή και όχι μόνο.
Υπό όρους η ενίσχυση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη
Η ευρωζώνη είναι σε θέση να αυξήσει τις προοπτικές ανάπτυξης, εφόσον αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα κόκκινα δάνεια ύψους 900 δις ευρώ
Η ευρωζώνη είναι σε θέση να αυξήσει τις προοπτικές ανάπτυξης, εφόσον αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα κόκκινα δάνεια ύψους 900 δις ευρώ
Η επικεφαλής του ΔΝΤ περιγράφει με μελανά χρώματα τις προοπτικές για το 2016. Η ανάπτυξη θα είναι απογοητευτική και άνισα κατανεμημένη, αναφέρει σε ολοσέλιδο άρθρο της που φιλοξενεί η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Η Λαγκάρντ δικαιολογεί την απαισιοδοξία της με τη μείωση της παραγωγικότητας λόγω γήρανσης του πληθυσμού και τις επιπτώσεις από την παγκόσμια δημοσιονομική κρίση. Ως επιπλέον λόγους επικαλείται την αλλαγή προσανατολισμού του κινεζικού μοντέλου ανάπτυξης και τη διαφαινόμενη αποκατάσταση της αμερικανικής νομισματικής πολιτικής. Και τις δύο εξελίξεις η Κριστίν Λαγκάρντ τις αποκαλεί «υγιείς και αναγκαίες,» αλλά «θα πρέπει να υλοποιηθούν όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά και χωρίς τριβές».
Πιο συγκεκριμένα για τη ζώνη του ευρώ η Λαγκάρντ πιστεύει ότι είναι σε θέση να αυξήσει τις προοπτικές ανάπτυξης, εφόσον αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα κόκκινα δάνεια ύψους 900 δις ευρώ, ένα από τα μεγάλα δυσεπίλυτα προβλήματα που άφησε η δημοσιονομική κρίση. Αυτό θα ενίσχυε τη δανειοδοτική ικανότητα των τραπεζών έναντι επιχειρηματιών αλλά και ιδιωτών, και κατά συνέπεια την αποτελεσματικότητα της πολιτικής του φθηνού χρήματος, ενώ θα βελτίωνε τις προοπτικές ανάπτυξης και την εμπιστοσύνη των αγορών.

Χρειάζονται επενδύσεις από ισχυρές χώρες
Η Λαγκάρντ με την Μέρκελ την περίοδο της καυτής φάσης της ελληνικής κρίσης
Η Λαγκάρντ με την Μέρκελ την περίοδο της καυτής φάσης της ελληνικής κρίσης
Η Κριστίν Λαγκάρντ επιμένει ότι σε παγκόσμιο επίπεδο είναι απαραίτητη η εφαρμογή ατζέντας μεταρρυθμίσεων με ιδιαίτερη βαρύτητα στη διαφάνεια και τον έλεγχο των λεγομένων σκιωδών τραπεζών. Σημαντικό ζητούμενο παραμένει η βελτίωση του ανεπαρκούς πλαισίου για τα υπό διάλυση συστημικά χρηματοπιστωτικά ινστιτούτα που δρουν σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο πεδίο της δημοσιονομικής πολιτικής η επικεφαλής του ΔΝΤ προτείνει στις χώρες να αναπτύξουν στρατηγικές, όσο το δυνατόν πιο ευέλικτες και φιλικές προς την ανάπτυξη. Ο διεθνής οργανισμός συνεχίζει να δείχνει προς τις χώρες που διαθέτουν ανεπτυγμένη οικονομία τα οφέλη από τα δημοσιονομικά τους περιθώρια και το πόσο σημαντικό είναι να προχωρήσουν σε επενδύσεις, ιδιαίτερα σε δομές υψηλού επιπέδου.
Έκκληση προς όλες τις χώρες κάνει η Κριστίν Λαγκάρντ για να βελτιώσουν τις οικονομικές τους δομές μεταρρυθμίζοντας πολιτικές σε τομείς όπως η εργασία, η παραγωγικότητα, η εκπαίδευση, η υγεία και το εμπόριο. Και υπογραμμίζει την αδήριτη ανάγκη διεθνούς συνεργασίας περισσότερο από ποτέ για την επίλυση συλλογικών προβλημάτων , όπως είναι η αλλαγή κλίματος, το εμπόριο και το προσφυγικό.
Handelsblatt/Ειρήνη Αναστασοπούλου

No comments:

Post a Comment