Friday, 18 December 2015

Προς αλλαγή του ισπανικού πολιτικού χάρτη

Προς αλλαγή του ισπανικού πολιτικού χάρτη

Την Κυριακή διεξάγονται οι βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στο Λαϊκό Κόμμα αλλά με μεγάλες απώλειες. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα νέα κινήματα των Podemos και Ciudadanos.
Την Κυριακή διεξάγονται οι βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία και το μόνο βέβαιο είναι ότι θα αλλάξει ο πολιτικός χάρτης της χώρας. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι και το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, υπολογίζεται ότι θα χάσουν το ένα τρίτο των εδρών που κατείχαν. Στις αρχές του χρόνου το πολλά υποσχόμενο κίνημα των Podemos κέρδιζε έδαφος. Αργότερα όμως οι τάσεις που κατέγραφε ήταν διαρκώς πτωτικές. Ίσως ο θαυμασμός για τον αποβιώσαντα πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες να του στοίχισε σημαντικά σε δημοφιλία. Παράλληλα ανοδική πορεία σημειώνει το κίνημα πολιτών με την επωνυμία Ciudadanos. Στο προσκήνιο βέβαια παραμένουν πάντα οι Σοσιαλιστές, οι οποίοι στοχεύουν στην εξουσία με αρχηγό τον Πέδρο Σάντσεθ.
Ο Αντόνιο Χερνάντο, βουλευτής και εκρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών στο κοινοβούλιο, μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschladradio αναφέρθηκε στα -κατά τη γνώμη του- πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ισπανία:
«Το σημαντικότερο πρόβλημα της Ισπανίας και των Ισπανών είναι η ανεργία. Έχουμε μεγάλο αριθμό ανέργων -κυρίως νέων, γυναικών και ανθρώπων πάνω από 52 ετών. Τα τελευταία χρόνια μειώθηκε ο αριθμός των απασχολουμένων. Οι μισθοί μειώθηκαν, καθώς και τα επιδόματα ανεργίας. Η ανεργία παραμένει το σημαντικότερο πρόβλημα της Ισπανίας μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης του Λαϊκού Κόμματος».
Η οικονομία ευημερεί, όχι όμως οι πολίτες
Τηλεμαχία μεταξύ των Πέδρο Σάντσεθ (αριστ.) και Μαριάνο Ραχόι
Τηλεμαχία μεταξύ των Πέδρο Σάντσεθ (αριστ.) και Μαριάνο Ραχόι
Συχνά ακούγεται για την Ισπανία ότι είναι η χώρα πρότυπο, που κατάφερε να ξεπεράσει την οικονομική κρίση εφαρμόζοντας μια σειρά μεταρρυθμίσεων.
Σύμφωνα με τον Πέδρο Σάντσεθ, «η κυβέρνηση δεν μπορεί να καυχιέται ότι οι μεταρρυθμίσεις είχαν αποτέλεσμα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν λιγότεροι Ισπανοί εργαζόμενοι από ό,τι πριν από τέσσερα χρόνια. Εκτός αυτού πολλοί μετανάστευσαν και ζουν στη Γερμανία, τη Γαλλία ή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Ραχόι προκάλεσαν πολύ πόνο στους πολίτες. Οι επιτυχίες στην ισπανική οικονομία δεν οφείλονται στην κυβέρνηση Ραχόι αλλά στις χαμηλές τιμές του πετρελαίου και στη ρευστότητα που παρείχε η ΕΚΤ. Αυτό βέβαια βελτιώνει τα οικονομικά στοιχεία της Ισπανίας, αλλά δεν βελτιώνει την ποιότητα ζωής των πολιτών. Η οικονομία μπορεί να βγήκε από την ύφεση ωστόσο η ισπανική κοινωνία βιώνει ακόμα την κρίση».
Τα δυο παραδοσιακά κόμματα στην Ισπανία, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα, ανταγωνίζονται με τα κινήματα των Podemos και των Ciudadanos, τα οποία μέχρι στιγμής δεν φέρονται αναμεμειγμένα σε σκάνδαλα. Η ισπανική κοινωνία πάντως φαίνεται αναποφάσιστη και διχασμένη.
Μαρία Ρηγούτσου (DPA, DLR)

No comments:

Post a Comment