Thursday 17 December 2015

Διαπραγματεύσεις προς αποφυγή Brexit

Διαπραγματεύσεις προς αποφυγή Brexit

Το ζήτημα του βρετανικού δημοψηφίσματος που αναμένεται να διεξαχθεί εντός της επόμενης χρονιάς για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην ΕΕ θα απασχολήσει μεταξύ άλλων τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Μια πρώτη απόπειρα να θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα βρετανικά αιτήματα για την παραμονή της χώρας του στην ΕΕ, θα επιδιώξει στην Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.
Μετά από πολύμηνες παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις και επισκέψεις του σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ο Ντέιβιντ Κάμερον θα θέσει για πρώτη φορά επίσημα στους ομολόγους του τέσσερα προαπαιτούμενα προκειμένου ο ίδιος να ηγηθεί της εκστρατείας για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα το οποίο αναμένεται να διεξαχθεί μέχρι τον Ιούλιο του 2016. Αυτά είναι: η ανταγωνιστικότητα και η διασφάλιση του χρηματοπιστωτικού στάτους του Λονδίνου, μεγαλύτερες νομοθετικές δικαιοδοσίες στα εθνικά κοινοβούλια, ισότιμη μεταχείριση των χωρών εκτός Ευρωζώνης στη λήψη αποφάσεων που έχουν οικονομικές επιπτώσεις και στις ίδιες και τον περιορισμό της εσωτερικής μετανάστευσης εντός της ΕΕ.
Αγκάθι η εσωτερική μετανάστευση
Ο Ντ. Κάμερον θέτει προαπαιτούμενα προκειμένου ο ίδιος να ηγηθεί της εκστρατείας για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ
Ο Ντ. Κάμερον θέτει προαπαιτούμενα προκειμένου ο ίδιος να ηγηθεί της εκστρατείας για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ
Στα πρώτα τρία ζητήματα Βρυξέλλες και Λονδίνο έχουν ήδη συγκλίνει, ενώ το μεγαλύτερο και πλέον δυσεπίλυτο πρόβλημα αφορά την εσωτερική μετανάστευση. Στο θέμα αυτό ο κ. Κάμερον έχει υποχωρήσει σημαντικά από την αρχική του θέση που ήταν η επιβολή ορίου στον αριθμό μεταναστών, κάτι που απαιτεί αλλαγή της ευρωπαϊκής συνθήκης και απορρίπτεται από όλους. Εναλλακτική πρόταση είναι η τετραετής στέρηση κοινωνικών επιδομάτων στους μετανάστες στην οποία αντιδρούν σθεναρά οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης με προεξάρχουσα την Πολωνία. Πάνω από 800.000 πολωνοί μετανάστες ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και λαμβάνουν εμβάσματα και επιδόματα ακόμα κι όταν δεν ζουν στη Βρετανία.
Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή ο Ντέιβιντ Κάμερον είναι ανοιχτός σε εναλλακτικές προτάσεις, όπως η επιβολή του μέτρου και σε Βρετανούς που επιστρέφουν στη χώρα τους μετά από μακροχρόνια παραμονή στο εξωτερικό. Με την κατάθεση των αιτημάτων της, η βρετανική πλευρά επιδιώκει να ανοίξει και επίσημα τον διάλογο ώστε να έχει μια σαφή απόφαση έως την επόμενη Σύνοδο Κορυφής τον Φεβρουάριο.
Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

No comments:

Post a Comment