Saturday, 31 May 2014

Η ελληνική πολιτική σκηνή και ο Σωκράτης

Η ελληνική πολιτική σκηνή και ο Σωκράτης

Του Akenaton
14:37
Opening quote
Αφού λοιπόν τα κόμματα και οι πολιτικοί μοιάζουν αμήχανοι μπροστά στην ετυμηγορία των πολιτών, ας δούμε μήπως ο «παππούς» του Έθνους, ο ξυπόλητος φιλόσοφος, η «αλογόμυγα» της αρχαίας αθηναϊκής κοινωνίας, ο Σωκράτης δηλαδή, μπορεί να μας δώσει τα φώτα του.
Οι ευρωεκλογές της 25ης Μαίου 2014 τελείωσαν αλλά το αποτέλεσμα ήταν όπως πάντα τα τελευταία τρία χρόνια διφορούμενο. Για άλλη μια φορά ο «σοφός λαός» απέφυγε να πάρει ξεκάθαρη θέση όσον αφορά την μελλοντική πορεία της χώρας. Εισπράξαμε λοιπόν ακόμη ένα μεσοβέζικο αποτέλεσμα, που επιδέχεται πολλές ερμηνείες και επιτρέπει πολλές και αντιφατικές εκτιμήσεις.
Όταν και οι εκλογές δεν στέκονται ικανές να καταδείξουν ή τουλάχιστον να υποδείξουν τον δρόμο που οι πολίτες επιθυμούν να τραβήξει η χώρα στο άμεσο μέλλον, τότε είναι λογικό να επιδεικνύονται από τους πολιτικούς και τα κόμματα πρακτικές και στάσεις, που ποικίλουν από την αμετροέπεια του ΣΥΡΙΖΑ, την ανεύθυνη οίηση των νεοναζί και την πύρρειο αυτοϊκανοποίηση του Βενιζέλου, έως την απίστευτη απάθεια της ΔΗΜΑΡ, την αφασία των ΑΝΕΛ, την αμφίβολη κατάφαση του ΠΟΤΑΜΙΟΥ και τέλος, την «ζορισμένη» αδιαφορία της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.
Αφού λοιπόν τα κόμματα και οι πολιτικοί μοιάζουν αμήχανοι μπροστά στην ετυμηγορία των πολιτών, ας δούμε μήπως ο «παππούς» του Έθνους, ο ξυπόλητος φιλόσοφος, η «αλογόμυγα» της αρχαίας αθηναϊκής κοινωνίας, ο Σωκράτης δηλαδή, μπορεί να μας δώσει τα φώτα του.
Ο Σωκράτης λοιπόν, υπερασπίζονταν μια σειρά από θέσεις – τα γνωστά «σωκρατικά παράδοξα» – μία από τις οποίες, μπορεί ίσως να μας βοηθήσει να αποκρυπτογραφήσουμε τον γρίφο της λαϊκής ετυμηγορίας. Ισχυριζόταν λοιπόν ο Σωκράτης πως «η αρετή είναι γνώση». Θα μπορούσε λοιπόν κάποιος πολίτης, να διδαχθεί αυτή την γνώση και να γίνει ενάρετος. Κατ’ επέκταση, το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και σε ένα σύνολο πολιτών, όπως είναι η ελληνική κοινωνία και κατά συνέπεια και το εκλογικό σώμα.
Το ίδιο φυσικά θα ίσχυε και για τους Έλληνες πολιτικούς, οι οποίοι θα μπορούσαν να «μάθουν» την αρετή, που είναι πάντα απαραίτητη για την σωστή και επωφελή για την κοινωνία ενάσκηση του πολιτικού λειτουργήματος που επιθυμούν και ζητούν διακαώς να ασκήσουν μέσω των εκλογών.
Πηγαίνοντας παραπέρα, ο Σωκράτης δεν διστάζει να συγκρίνει τις τεχνικές δεξιότητες (επιστήμη) με τις ηθικές ή πολιτικές δραστηριότητες (πολιτική). Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει, είναι πως εάν η γνώση αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχία κάποιου στο πεδίου των τεχνικών δραστηριοτήτων και της επιστήμης, ισχύει το ίδιο και στον τομέα της ηθικής και της πολιτικής. Η γνώση κατά τον Σωκράτη μπορεί να αποτελέσει την βασική προϋπόθεση και το απαραίτητο εφόδιο για την επιτυχία ενός ηθικού ή πολιτικού εγχειρήματος.
Αν πάμε λιγάκι βαθύτερα, θα ανακαλύψουμε πως ο Σωκράτης είχε την άποψη, πως ενώ η γνώση ήταν αναγκαία συνθήκη για την επιτυχία στον τομέα μιας τέχνης ή μιας επιστήμης, ωστόσο δεν ήταν και ικανή. Μπορούσε δηλαδή σε απλά ελληνικά, κάποιος τεχνοκράτης επιστήμων να παράξει έργο καλό ή κακό, ανάλογα με την βούλησή του. Αντίθετα, πίστευε πως η γνώση ήταν όχι μονάχα αναγκαία αλλά και ικανή συνθήκη όταν αναφερόμαστε στην αρετή, την ηθική και την πολιτική. Κάποιος δηλαδή που κατέχει την πολιτική γνώση, την γνώση του δικαίου ή την ηθική γνώση, είναι βέβαιο πως δεν μπορεί να ενεργεί αντίθετα με την γνώση αυτή που κατέχει και να είναι ανίκανος πολιτικός, άδικος ή ανήθικος.
Πλησιάζοντας ακόμη περισσότερο στην ανάλυση που επιχειρούμε να κάνουμε, αναφέρουμε το παράδειγμα ενός ιατρού, που ενώ γνωρίζει πώς να θεραπεύσει έναν ασθενή, δεν έχει όμως την γνώση εάν αυτό είναι καλό ή κακό τόσο για τον ίδιο τον ασθενή, όσο και για την κοινωνία την ίδια. Ο ιατρός λοιπόν, δεν γνωρίζει για ποιον άρρωστο και υπό ποιες περιστάσεις το τεχνικό αποτέλεσμα που ξέρει να παράγει είναι καλό ή κακό. Ισχυρίζεται δηλαδή ο φιλόσοφος, πως η γνώση του καλού και του κακού, είναι ανώτερη από την τεχνοκρατική γνώση ενός επιστήμονα, ο οποίος δεν μπορεί να είναι βέβαιος εάν το αποτέλεσμα που παράγει είναι πραγματικά καλό ή κακό για την κοινωνία.
Πηγαίνοντας τελικά στην πολιτική, φαίνεται κατά τον Σωκράτη, πως η τεχνοκρατική γνώση θα πρέπει να υποτάσσεται στην ηθική γνώση για να προκύπτουν τα βέλτιστα αποτελέσματα. Ο φιλόσοφος, δεν πιστεύει πως η τεχνοκρατική γνώση μπορεί από μόνη της να εξασφαλίσει την ατομική και συλλογική ευτυχία. Μια τέτοια γνώση στην καλύτερη περίπτωση οδηγεί στην υλική ευημερία, ενώ στον «Χαρμίδη» ο Σωκράτης απορρίπτει τελικά το όνειρο μιας πολιτείας όπου όλα τα αξιώματα ανατίθενται σε ικανούς ανθρώπους, αφού κάτι τέτοιο δεν είναι και ικανή τελικά συνθήκη για την επίτευξη της «ευδαιμονίας».
Ο Σωκράτης απορρίπτει μάλλον την προοπτική μιας τεχνοκρατικής πολιτείας, ενώ αντίθετα πιστεύει πως η γνώση του καλού και του κακού, είναι εκείνη η αρχέγονη γνώση που θα καθορίσει την χρησιμότητα αλλά και την σκοπιμότητα της κάθε πολιτικής δραστηριότητας. Κατά τον φιλόσοφο, ένα είναι σίγουρο: η κοινωνική ευτυχία δεν είναι συνώνυμη της υλικής υπεροχής.
Τελειώνοντας, να υπογραμμίσουμε το τελικό παράδοξο της Σωκράτειας θεώρησης των πραγμάτων, το γεγονός δηλαδή πως ενώ η τεχνική γνώση μπορεί εύκολα να διδαχθεί και να μεταλαμπαδευτεί σε μαθητές και απογόνους, δεν είναι βέβαιο πως για την πολιτική αρετή ισχύει το ίδιο. Το παράδειγμα του Θεμιστοκλή, του Αριστείδη του δίκαιου και του ίδιου του Περικλή που δεν κατόρθωσαν να μεταδώσουν στα παιδιά τους την πολιτική τους γνώση και αρετή, είναι αποστομωτικό για το ατελέσφορο άγος της οικογενειοκρατίας και του νεποτισμού, που αποτελούν συστατικό της νέας ελληνικής πολιτικής σκηνής και συγχρόνως τροχοπέδη για ένα καλύτερο και πολλά υποσχόμενο πολιτικό αύριο. Αν συνυπολογιστεί η αναφορά του Σωκράτη στην «Απολογία» στους πολιτικούς ιθύνοντες της εποχής του, μπορεί να συμπεράνει κανείς πως αυτή η αδυναμία τους να κάνουν καλύτερα τα παιδιά τους αλλά και τους υπόλοιπους συμπολίτες τους, ίσως οφείλεται στο γεγονός πως τελικά δεν ήταν ούτε οι ίδιοι κάτοχοι μιας τέτοιας αρετής.
Δεν θα συνεχίσουμε προσπαθώντας να συσχετίσουμε άμεσα την πρόσφατη λαϊκή ετυμηγορία και την αντίδραση της ελληνικής πολιτικής σκηνής που ακολούθησε, με όσα αναφέραμε εν τάχει για την άποψη του μεγάλου μας φιλοσόφου για την αξία της πολιτικής αρετής και της τεχνοκρατικής γνώσης. Οι συσχετισμοί είναι προφανείς για κάποιον που οραματίζεται ένα διαφορετικό μέλλον για την Πατρίδα. Άλλωστε, κατά την άποψή μου, αυτοί εκφράστηκαν και στις πρόσφατες κάλπες, με άκομψο είναι αλήθεια, αλλά ωστόσο κατηγορηματικό τρόπο από τον ίδιο λαό, που μπορεί πλέον να μην είναι «σοφός» αλλά φέρει αν σπέρματι εντός του τα νάματα μιας πανάρχαιας συλλογικής σοφίας και συμφοράς που απαρτίζει την διακριτή ιδιοπροσωπεία του μέσα στον χυλό της παγκόσμιας κοινότητας που κοντεύει πια να παγιωθεί.
Akenaton

Aμερικανικά μέσα ενημέρωσης σχολιάζουν την είσοδο της Ελλάδας στις αγορές

Ειδήσεις

Aμερικανικά μέσα ενημέρωσης σχολιάζουν την είσοδο της Ελλάδας στις αγορές

προσεγγίσεις και αντιδράσεις στην επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές
ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ 
Ζωή Λεουδάκη
Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές αποτελεί αυτές τις μέρες μια από τις κύριες ειδήσεις σε πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

New York Times: «Για την Ελλάδα, μια ένδειξη σταθερότητας»

Την Παρασκευή σε σχόλιό τους οι Νιου Γορκ Ταιμς χαιρέτισαν την είσοδο της Ελλάδας στις χρηματαγορές και την χαρακτήρισαν ελπιδοφόρα.  Επεσήμαναν επίσης ότι αποτελεί ένδειξη εμπιστοσύνης των αγορών προς την Ελλάδας. Οι επενδυτές, αναφέρει το δημοσίευμα, πείστηκαν ότι η τρόικα δεν θα αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει.  Αλλά «μπροστά εξακολουθεί να βρίσκεται ένας μακρύς και οδυνηρός δρόμος». Το άρθρο αναφέρεται στη βαθειά ύφεση  και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας. Καταλήγοντας ο αρθρογράφος τονίζει ότι μετά από τέσσερα ζοφερά χρόνια, ακόμα και μια μικρή ένδειξη σταθερότητας είναι ευπρόσδεκτη.

Boston Globe: «H Ελλάδα διατυμπανίζει την επιστροφή της στη διεθνή αγορά ομολόγων»

Η εφημερίδα Μπόστον Γκλόουμπ περιγράφει λεπτομερώς την οικονομική και πολιτική πραγματικότητα της Ελλάδας και επισημαίνει ότι η προσφορά των πενταετών ομολόγων θεωρείται ως ένδειξη ότι η χώρα ανακάμπτει μετά από πολυετή κρίση, τουλάχιστον σύμφωνα με δηλώσεις ελλήνων κυβερνητικών αξιωματούχων. Η αμερικανική εφημερίδα φιλοξενεί άποψη του Φάντι Ζαχέρ, της εταιρείας Kleinwort Benson  του Λονδίνου η οποία απέφυγε να αγοράσει τα ελληνικά ομόλογα λόγω ανησυχιών για την «κακή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας» και το υπέρογκο χρέος της. «Υπάρχει μια γενικότερη ευφορία τώρα για την ευρωζώνη» και αυτή η ευφορία δημιουργεί ένα είδος πλασματικής εμπιστοσύνη για την Ελλάδα», επεσήμανε.

Wall Street Journal: «Ελλάδα, επιστροφή στις αγορές: Ημέρα δεύτερη»

Δημοσίευμα σε μπλογκ της Γουόλ Στριτ Τζέρναλ ξεκινά λέγοντας «μετά το πάρτι, ο πονοκέφαλος» και επισημαίνει ότι τη δεύτερη μέρα συναλλαγών το επιτόκιο στο ελληνικό πενταετές ομόλογο έφτασε το 5,02%, κατά 0.07 υψηλότερο από ότι ήταν χθες. Σε ανάλογα επίπεδα κινήθηκαν και ομόλογα της Ισπανίας και της Ιταλίας. Το άρθρο αναφέρει ότι όσοι επιδιώκουν να βγάλουν εύκολα λεφτά από τη μεγάλη ζήτηση που είχε παρουσιαστεί για ομόλογα των χωρών της ευρωπαϊκής «περιφέρειας, θα απογοητευτούν». Αυτό τόνισε και ο Ντέιβιντ Ταν, της J.P. Morgan: «Τα εύκολα κέρδη από τις περιφερειακές χώρες που είχαμε πριν από μερικούς μήνες τώρα τελείωσαν».  VOA

Η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης στις επαφές του έλληνα Πρωθυπουργού

Η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης στις επαφές του έλληνα Πρωθυπουργού

αποδέσμευση από το ρωσικό φυσικό αέριο επιδιώκει η ΕΕ
ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ 
Μεσόγειος και Κασπία μπαίνουν στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής προσπάθειας για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια. Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου θα έχουν, τα επόμενα χρόνια, μία μοναδική ευκαιρία να «αυξήσουν» το πολιτικό και οικονομικό τους κεφάλαιο, καθώς η Ευρώπη επαναλαμβάνει την απόφασή της να μειώσει τις εισαγωγές από τη Ρωσία.

Τα 28 κράτη μέλη συμφώνησαν τον Μάρτιο στην ανάγκη να βελτιωθεί η ενεργειακή ασφάλεια και ζήτησαν από την Κομισιόν να καταρτίσει σε βάθος διεξοδικά σχέδια για τις εναλλακτικές του εφοδιασμού από τη Ρωσία.

Η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης που είχε αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον επίτροπο Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ.

Συγκεκριμένα αντικείμενο της συζήτησης ήταν η διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας μέσω της διαφοροποίησης των οδών παροχής και των πηγών της ενέργειας και ειδικότερα τα ζητήματα που σχετίζονται με τους δύο αγωγούς ειδικού ελληνικού ενδιαφέροντος, τον TAP και τον ελληνοβουλγαρικό.

Συζητήθηκε επίσης η διασύνδεση των διαφόρων ευρωπαϊκών δικτύων, ιδιαίτερα αυτών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία) με τις χώρες της Ομάδας Visegrad, καθώς και οι έρευνες για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ.

«Η Ελλάδα για πρώτη φορά μπαίνει στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη» επισήμανε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στο συνέδριο του Greek Energy Forum και υπογράμμισε  μεταξύ άλλων ότι οι  ενδείξεις για τον ενεργειακό πλούτο της χώρας είναι εξαιρετικά ευοίωνες.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός όλο και περισσότεροι ευρωπαίοι τονίζουν την σημασία του ενεργειακού πλούτου της χώρας.

«Το λέω όχι μόνο σαν γνώμη αλλά σαν γνώση» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στην σημασία των πηγών για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας με γεωστρατηγικές προεκτάσεις. Τα ενεργειακά ζητήματα αναδεικνύουν τον ρόλο της Ελλάδας είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι μπορεί να γίνει πολύ μεγάλος κόμβος για παραγωγή και μεταφορά ενέργειας.

«Η ενέργεια είναι το κατ’ εξοχή ζήτημα που αντανακλά στρεβλώσεις της ελληνικής οικονομίας» είπε ο κ. Σαμαράς και αναφέρθηκε στις αλλαγές που επιτεύχθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά και στις αλλαγές, όπως είπε, που γίνονται τώρα και ανοίγουν τον δρόμο για μακροχρόνια ανάπτυξη, «τις άμεσες επιπτώσεις του ενεργειακού χάρτη της Ελλάδας στις προοπτικές ολόκληρης της Ευρώπης».

Ακόμη έδωσε έμφαση στην ανάγκη να υπάρξει διαφοροποίηση ενεργειακών πηγών εφοδιασμού, και στην ανάπτυξη εύρεσης πηγών μέσα στην Ευρώπη, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από έξω.

Σημείωσε ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία αποδεικνύουν την ανάγκη ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης και πρόσθεσε ότι ο αγωγός ΤΑΠ διασφαλίζει την εναλλακτική διέλευση αερίου της Κασπίας που θα διοχετεύεται στην Ευρώπη.

Να σημειωθεί ότι από τον περασμένο μήνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ ξεκίνησαν συνομιλίες με θέμα τους τρόπους στήριξης της Ουκρανίας, ώστε να διευθετηθεί το χρέος της προς τη Ρωσία για τις εισαγωγές φυσικού αερίου και να διασφαλιστεί η τροφοδοσία της.   VOA

το μουσείο της 11ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ στη Νέα Υόρκη

Friday, 30 May 2014

ΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ Το παράδειγμα της Γλασκώβης

 ΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ

Το παράδειγμα της Γλασκώβης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:AΠOΓPAΦEΣ
Αν περπατήσει κάποιος στους δρόμους της Γλασκώβης θα δει παντού τα σημάδια από τα περασμένα μεγαλεία της. Μέχρι τη δεκαετία του ’70 η πρωτεύουσα της Σκωτίας ήταν ένα από τα σημαντικότερα βιομηχανικά κέντρα του Ηνωμένου Βασίλειου. Αυτό αποτυπώνεται στα πολλά κτίρια της βικτωριανής εποχής, που τώρα έχουν άλλη χρήση. Εκεί που κάποτε αγκομαχούσαν οι μηχανές της βιομηχανικής επανάστασης, τώρα υπάρχουν μπαράκια, πολυχώροι πολιτισμού, γραφεία μικρών ή μεγαλύτερων εταιρειών κ.λπ. Ακόμη κι εκκλησίες, (που δεν έχουν πια εκκλησίασμα αφού ο πληθυσμός της πόλης μειώθηκε κατά 50%), έγιναν υπέροχα ρεστοράν, στα οποία με μια αλμυρούτσικη τιμή μπορείς να γευθείς παραδοσιακή κουζίνα της Σκωτίας.

Με την αποβιομηχάνιση κατά τη δεκαετία του ’80 η Γλασκώβη ξανάχτισε την εικόνα της και τη στρατηγική της. Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να αναδείξει όλα τα κτίρια που χτίστηκαν την εποχή της ακμής της και η περιοχή από βιομηχανικό κέντρο έγινε κέντρο υπηρεσιών. Σήμερα οι 12.000 επιχειρήσεις της δίνουν δουλειά σε 410.000 ανθρώπους και οι πολίτες της έχουν το τρίτο υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στη Βρετανία, μετά το Λονδίνο και το Εδιμβούργο.

Η Γλασκώβη έγινε χρηματοοικονομικό κέντρο, αλλά δημιούργησε κι ένα μεγάλο τομέα τουριστικών υπηρεσιών. Στο φυλλάδιο που εξέδωσε ο δήμος της Γλασκώβης για την τουριστική στρατηγική μέχρι το 2016 (!) ο τότε πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Steven Purcell υπολόγιζε ότι τα 3 εκατ. τουρίστες που θα περνούν από την πόλη κάθε χρόνο θα αφήνουν περί το 1,2 δισ. ευρώ ετησίως. Αυτό με τη σειρά του θα δημιουργήσει 9.000 επιπλέον θέσεις εργασίας στις υπηρεσίες τουρισμού· «γκαρσόνια της Ευρώπης», που θα λέγαμε κι εμείς. Οι παραπάνω εκτιμήσεις δεν είναι αστήρικτες ευχές. Η αρμόδια «δημοτική επιχείρηση Μάρκετινγκ» της Γλασκώβης έκλεισε (το 2012) 347 συνέδρια μέχρι το 2020 που θα φέρουν 140.000 νέους τουρίστες και εισόδημα 150 εκατομμύρια ευρώ μόνο από συνεδριακό τουρισμό. Ηδη το 1/5 των δωματίων στα ξενοδοχεία της πόλης είναι κλεισμένα μέχρι το 2020.

Το μεγάλο τουριστικό πλεονέκτημα της Γλασκώβης δεν είναι η πόλη, παρά το γεγονός ότι χαίρεσαι να περπατάς, να ψωνίζεις· ακόμη και τις Κυριακές. Είναι ότι έγινε κέντρο τουρισμού για τα αποκαλούμενα «Χάιλαντς». Γι’ αυτό δραστηριοποιούνται στην πόλη εκατοντάδες μικρές επιχειρήσεις και πουλούν εξειδικευμένα προγράμματα εκδρομών μιας, δύο, πέντε ημερών στα βουνά της Σκωτίας. Νοικιάζουν αυτοκίνητα, μικρά και μεγάλα· μικρά βαν με ή χωρίς οδηγό, με ή χωρίς ξεναγό κ.λπ. Οι επιλογές είναι άπειρες, διότι δόθηκε η ευκαιρία στον ιδιωτικό τομέα να τις φτιάξει.

Υπάρχουν προγράμματα επίσκεψης στα ναυπηγεία της περιοχής αναδεικνύοντας το βιομηχανικό παρελθόν της πόλης, επισκέψεις σε αποστακτήρια ουίσκι κ.λπ. Ακόμη και τα νεκροταφεία της περιοχής θεωρούνται μέρος της κληρονομιάς τους και οι τουρίστες ενθαρρύνονται να τα επισκεφθούν.

Η μεγάλη κρίση της Γλασκώβης τη δεκαετία του ’80 έγινε ευκαιρία για την πόλη. Οχι μόνο διότι υπήρξαν δήμαρχοι που είδαν μακριά, αλλά γιατί τους επετράπη από την κεντρική διοίκηση να σχεδιάσουν αλλιώς. Οπως και το άνοιγμα όλων των επαγγελμάτων εκείνη την εποχή επέτρεψε σε πολλούς νέους να φτιάξουν καινούρια προϊόντα και πακέτα υπηρεσιών εκεί που δεν υπήρχαν.
Έντυπη

«Μαγνήτισαν» οι ανοιχτοί αρχαιολογικοί χώροι

«Μαγνήτισαν» οι ανοιχτοί αρχαιολογικοί χώροι

Αύξηση της επισκεψιμότητας κατά 50% έως και πάνω από 100% σημειώθηκε στους περισσότερους από τους 33 χώρους οι οποίοι άνοιξαν φέτος με διευρυμένο ωράριο.

«Μαγνήτισαν» οι ανοιχτοί αρχαιολογικοί χώροι
Οπως είπε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, όλοι οι χώροι είχαν αύξηση, η οποία ξεκινά από 14% για το Σούνιο, 16 για τη Ρόδο και γρήγορα σκαρφαλώνει στο 50% και πλέον για την Ολυμπία, τη Δήλο, τη Σπιναλόγκα, την Κνωσό, φτάνοντας μέχρι το 115,81% για το Ακρωτήρι Θήρας. Μεγάλη είναι και η αύξηση των εσόδων από εισιτήρια και πωλητέα. Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε πως ανάλογα στοιχεία θα συγκεντρώνονται καθημερινά από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων.
Η καλυτέρευση των οικονομικών δεικτών είναι, όπως είπε, σημαντική σε αυτούς τους καιρούς που το κράτος δυσκολεύεται. Διευκρίνισε πως το κράτος είναι υποχρεωμένο να συντηρεί την πολιτιστική κληρονομιά, όμως δεν θα έβλεπε αρνητικά τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και τα βιοτεχνικά επιμελητήρια.
Αυτό αναμένεται σύντομα, σύμφωνα και με τη γενική γραμματέα Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Μια σημαντική συνεργασία με τους τελειόφοιτους της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών μπορεί να οδηγήσει σε συνεργασία με μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την παραγωγή πωλητέων που δεν θα είναι ακριβή αντίγραφα.
Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του ανωτέρω Διοικητικού Συμβουλίου εκλέγονται, σε μυστική ψηφοφορία, μεταξύ των μελών του.
Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του ανωτέρω Διοικητικού Συμβουλίου εκλέγονται, σε μυστική ψηφοφορία, μεταξύ των μελών του.

Για τη συνεργασία μίλησε ο πρύτανης της Σχολής Γιώργος Χαρβαλιάς, ο οποίος ανέφερε πως θα κληθούν όσοι τελειόφοιτοι θέλουν να εμπνευστούν από τις αρχαιότητες. Ειδική επιτροπή θα καθορίσει ποια θα μπορούν να πωλούνται. Η συνεργασία με τη σχολή θα συνεχιστεί.
Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος λόγω της επετείου άλωσης της Κωνσταντινούπολης δήλωσε πως η Αγια-Σοφιά «δεν μπορεί να μπαίνει στο στόχαστρο για εκλογικές και μικροκομματικές σκοπιμότητες», σχολιάζοντας την απειλή μετατροπής της σε τζαμί. Οπως είπε, αυτό δεν είναι ένα διμερές θέμα, είναι ένα θέμα διεθνές και πρέπει να επιληφθεί η διεθνής κοινότητα.
Παρουσίασε επίσης τον νέο διευθυντή της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης Γ. Βράνου. Απαντώντας σε ερωτήσεις για το μέλλον της Καμεράτας και της Ορχήστρας των Χρωμάτων, είπε ότι δεν θα κλείσουν και ότι σύντομα θα αναγγελθούν οι σχετικές αποφάσεις. «Αν χρειαστεί θα συνενώσουμε δυνάμεις», ανέφερε, χωρίς να διευκρινίσει αν εννοούσε και τυχόν συνένωση ορχηστρών, ίσως ακόμα και υπό την αιγίδα του Μεγάρου Μουσικής.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΩΤΤΗ
akotti@pegasus.gr

Ελέγχουν και τα απολυτήρια μετά την ανακάλυψη του γιατρού-μαϊμού στη Σκύρο

Ελέγχουν και τα απολυτήρια μετά την ανακάλυψη του γιατρού-μαϊμού στη Σκύρο

Ακούγεται απίστευτο, όμως είναι πέρα για πέρα αληθινό. Στις 15 Μαΐου, με εντολή του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας, Πελοπίδα Καλλίρη ανακλήθηκε ο διορισμός του διευθυντή Γενικής Ιατρικής του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Σκύρου, επειδή αποκαλύφθηκε ότι το πτυχίο του ήταν... πλαστό.

Φωτό: Realnews.gr
Φωτό: Realnews.gr
Την υπόθεση είχε καταγγείλει από τον περασμένο Ιανουάριο ο δήμαρχος του νησιού, Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης, στον τηλεοπτικό σταθμό Mega και μέχρι σήμερα ο εν λόγω «γιατρός» παραμένει άφαντος.
Πρόκειται για τον Ιωάννη Καστάνη, ο οποίος είχε πλαστό πτυχίο από το πανεπιστήμιο La Sapienza της Ρώμης, το οποίο κατάφερε να πιστοποιήσει μέσω του ΔΙΚΑΤΣΑ, αλλά και να φτάσει, με την χρήση του, έως τη θέση του διευθυντή στο Κέντρο Υγείας της Σκύρου.
Οι τίτλοι σπουδών του είχαν κατατεθεί στο υπουργείο Υγείας από το 1999 και ο «γιατρός» διατελούσε ανενόχλητος μέχρι σήμερα τα καθήκοντά του. Η απόφαση του διορισμού του γιατρού-μαϊμού στη διεύθυνση του Κέντρο Υγείας της Σκύρου δημοσιεύτηκε στις 17 Ιανουαρίου 2000, έχοντας λάβει την έγκριση της τότε γενικής γραμματέας του υπουργείου.
Στα 13 χρόνια που μεσολάβησαν ως διευθυντής Γενικής Ιατρικής, η παρουσία του μόνο διακριτική δεν ήταν, καθώς φέρεται ότι κυκλοφορούσε με Ferrari, ενώ διέθετε και ιδιωτικό αεροπλάνο.
Το πιο περίεργο απ' όλα όμως ήταν ότι την αρχική καταγγελία έκανε πολίτης στο υπουργείο Υγείας. Μετά τον έλεγχο του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας, διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε γιατρός με πτυχίο σε αυτό το όνομα στο πανεπιστήμιο της Ρώμης, όπως δεν υπήρχε και στον τίτλο ειδικότητας.
Εκτός του ότι όλα τα πιστοποιητικά του ήταν πλαστά, κυκλοφορούσε με τρία ΑΦΜ και τρεις αστυνομικές ταυτότητες. Ο φάκελος του υποτιθέμενου γιατρού στο υπουργείο Υγείας είχε εξαφανιστεί, ενώ ο ίδιος ο «γιατρός» δεν έχει εμφανιστεί στη θέση του από τον Ιούλιο του 2013.
Ελέγχουν τώρα και τα απολυτήρια
Σε αναζήτηση εργαζομένων στο χώρο της υγείας με πλαστά πτυχία, πιθανότατα ακατάλληλων για τις θέσεις που κατέχουν, βρίσκεται ήδη το υπουργείο Υγείας.
«Από τα τέλη του 2013, με εντολή δική μου και του γενικού γραμματέα, κ. Καλλίρη, οι υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας έχουν ξεκινήσει έναν ενδελεχή έλεγχο της γνησιότητας των πτυχίων. Ξεκινήσαμε με τους διοικητές των νοσοκομείων και συνεχίζουμε με όλους όσους εργάζονται στο υπουργείο Υγείας και στους εποπτευόμενους φορείς.
» Ήδη, αυτό το στάδιο έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς», δήλωσε σήμερα ο Άδωνις Γεωργιάδης και αποκάλυψε ότι εκτός από τον γιατρό, διευθυντή στο Κέντρο Υγείας της Σκύρου, άλλη μία διοικήτρια έχει ήδη αποπεμφθεί, για τον ίδιο λόγο.
«Από ό,τι φαίνεται, έχουμε και κάποια επιπλέον ευρήματα σε κάποιες άλλες περιοχές της χώρας. Στη συνέχεια θα έχουμε και τον έλεγχο των πτυχίων ξένων γλωσσών για να ολοκληρώσουμε τον έλεγχο όλων των ανθρώπων οι οποίοι εργάζονται για εμάς», συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας.
Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία των ασθενών, ή πρόβλημα στην ασφάλεια της περίθαλψης τους, τόνισε:
«Δεν είναι τα ευρήματα σε τέτοια έκταση, που να πει κάποιος ότι υπάρχει γενικευμένη ανησυχία, αλλά εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε όσους έχουν εξαπατήσει το ελληνικό κράτος, καταθέτοντας πλαστούς τίτλους. Ιδιαίτερα στο χώρο της υγείας, καταλαβαίνετε ότι αυτό έχει έναν επιπλέον κίνδυνο.
» Ένας με πλαστό τίτλο -δε λέω την κραυγαλέα περίπτωση της Σκύρου που είναι, αν θέλετε, η πιο ακραία- ή παρόμοιες περιπτώσεις σε ιατρικό προσωπικό, είναι ασφαλώς πιο ευαίσθητες σε αυτόν τον χώρο».
Ο κ. Γεωργιάδης αναφερόμενος στην περίπτωση του γιατρού με τα πλαστό πτυχίο στη Σκύρο, τόνισε ότι η διαδικασία ελέγχου του είχε ξεκινήσει πριν δύο χρόνια, μετά από καταγγελία πολίτη.
» Στο ερώτημα αν κινδύνευσε κάποιος από τις υπηρεσίες του, ο υπουργός Υγείας είπε πως «δεν έχει διαπιστωθεί προς το παρόν κάτι τέτοιο», ωστόσο συνεχίζεται ο έλεγχος.
«Φαίνεται ότι υπήρχε κάποιος αδικαιολόγητα μεγάλος πλουτισμός του συγκεκριμένου γιατρού, που ελέγχεται με ποιον τρόπο συνέβη. Σε κάθε περίπτωση μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουν ελεγχθεί τα πάντα για όλους», τόνισε.
Από την πλευρά του, ο Πελοπίδας Καλλίρης, γγ του υπουργείου Υγείας, ανέφερε ότι «έχουν ξεκινήσει οι έλεγχοι όσων εργάζονται στο Υπουργείο Υγείας» και συμπλήρωσε:
«Πέραν των πτυχίων ελέγχουμε και τα απολυτήρια λυκείου. Έχουμε και πλαστότητες απολυτηρίων λυκείου σε κάποιες περιπτώσεις. Ήδη, έχουμε δρομολογήσει τις διαδικασίες. Έχουν και ποινικές ευθύνες. Έχουν αποσταλεί στον εισαγγελέα αυτές οι περιπτώσεις. Θα τελειώσει ο έλεγχος στο τέλος του 2014 για όλους τους εργαζόμενους στο υπουργείο Υγείας και τους εποπτευόμενους φορείς».ethnos