Saturday 31 May 2014

Η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης στις επαφές του έλληνα Πρωθυπουργού

Η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης στις επαφές του έλληνα Πρωθυπουργού

αποδέσμευση από το ρωσικό φυσικό αέριο επιδιώκει η ΕΕ
ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ 
Μεσόγειος και Κασπία μπαίνουν στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής προσπάθειας για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια. Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου θα έχουν, τα επόμενα χρόνια, μία μοναδική ευκαιρία να «αυξήσουν» το πολιτικό και οικονομικό τους κεφάλαιο, καθώς η Ευρώπη επαναλαμβάνει την απόφασή της να μειώσει τις εισαγωγές από τη Ρωσία.

Τα 28 κράτη μέλη συμφώνησαν τον Μάρτιο στην ανάγκη να βελτιωθεί η ενεργειακή ασφάλεια και ζήτησαν από την Κομισιόν να καταρτίσει σε βάθος διεξοδικά σχέδια για τις εναλλακτικές του εφοδιασμού από τη Ρωσία.

Η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης που είχε αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον επίτροπο Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ.

Συγκεκριμένα αντικείμενο της συζήτησης ήταν η διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας μέσω της διαφοροποίησης των οδών παροχής και των πηγών της ενέργειας και ειδικότερα τα ζητήματα που σχετίζονται με τους δύο αγωγούς ειδικού ελληνικού ενδιαφέροντος, τον TAP και τον ελληνοβουλγαρικό.

Συζητήθηκε επίσης η διασύνδεση των διαφόρων ευρωπαϊκών δικτύων, ιδιαίτερα αυτών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία) με τις χώρες της Ομάδας Visegrad, καθώς και οι έρευνες για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ.

«Η Ελλάδα για πρώτη φορά μπαίνει στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη» επισήμανε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στο συνέδριο του Greek Energy Forum και υπογράμμισε  μεταξύ άλλων ότι οι  ενδείξεις για τον ενεργειακό πλούτο της χώρας είναι εξαιρετικά ευοίωνες.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός όλο και περισσότεροι ευρωπαίοι τονίζουν την σημασία του ενεργειακού πλούτου της χώρας.

«Το λέω όχι μόνο σαν γνώμη αλλά σαν γνώση» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στην σημασία των πηγών για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας με γεωστρατηγικές προεκτάσεις. Τα ενεργειακά ζητήματα αναδεικνύουν τον ρόλο της Ελλάδας είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι μπορεί να γίνει πολύ μεγάλος κόμβος για παραγωγή και μεταφορά ενέργειας.

«Η ενέργεια είναι το κατ’ εξοχή ζήτημα που αντανακλά στρεβλώσεις της ελληνικής οικονομίας» είπε ο κ. Σαμαράς και αναφέρθηκε στις αλλαγές που επιτεύχθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά και στις αλλαγές, όπως είπε, που γίνονται τώρα και ανοίγουν τον δρόμο για μακροχρόνια ανάπτυξη, «τις άμεσες επιπτώσεις του ενεργειακού χάρτη της Ελλάδας στις προοπτικές ολόκληρης της Ευρώπης».

Ακόμη έδωσε έμφαση στην ανάγκη να υπάρξει διαφοροποίηση ενεργειακών πηγών εφοδιασμού, και στην ανάπτυξη εύρεσης πηγών μέσα στην Ευρώπη, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από έξω.

Σημείωσε ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία αποδεικνύουν την ανάγκη ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης και πρόσθεσε ότι ο αγωγός ΤΑΠ διασφαλίζει την εναλλακτική διέλευση αερίου της Κασπίας που θα διοχετεύεται στην Ευρώπη.

Να σημειωθεί ότι από τον περασμένο μήνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ ξεκίνησαν συνομιλίες με θέμα τους τρόπους στήριξης της Ουκρανίας, ώστε να διευθετηθεί το χρέος της προς τη Ρωσία για τις εισαγωγές φυσικού αερίου και να διασφαλιστεί η τροφοδοσία της.   VOA

No comments:

Post a Comment