Thursday 15 May 2014

Πούτιν προς ΕΕ: Βρείτε λύση για Ουκρανία και φυσικό αέριο

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΞΕΝΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ

Πούτιν προς ΕΕ: Βρείτε λύση για Ουκρανία και φυσικό αέριο

Να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν την Ουκρανία να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση με την οποία έχει έλθει αντιμέτωπη και να τερματίσουν την κρίση που έχει προκύψει στο ζήτημα του φυσικού αερίου, καλεί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τους ευρωπαίους ηγέτες, σύμφωνα με το κείμενο επιστολής του που εστάλη σε ξένους ηγέτες

Πούτιν προς ΕΕ: Βρείτε λύση για Ουκρανία και φυσικό αέριο
«Στις αρχές του Απριλίου προτείναμε να αρχίσουν άμεσες διαπραγματεύσεις ώστε να υπάρξει μια συντονισμένη προσέγγιση στην προσπάθεια σταθεροποίησης της ουκρανικής οικονομίας και να εξασφαλιστούν σταθερές παραδόσεις και (απρόσκοπτη) μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου, βάσει των όρων των συμβάσεων» που έχουν υπογραφεί γι' αυτό, τονίζει ο Πούτιν στην επιστολή του που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Πέρασε πάνω από ένας μήνας. Έγιναν διαβουλεύσεις στη Μόσχα με τους αντιπροσώπους διαφόρων χωρών, οι οποίες δεν ανήκουν στην ΕΕ, κατά τις οποίες οι εταίροι μας μας είπαν ότι συμμερίζονται πλήρως τις ανησυχίες μας για την κατάσταση όσον αφορά τις πληρωμές της Ουκρανίας για τις παραδόσεις αερίου από τη Ρωσική Ομοσπονδία και τους κινδύνους που εγείρονται λόγω των ανεπαρκών ποσοτήτων αερίου οι οποίες αποθηκεύονται σε υπόγειες ουκρανικές εγκαταστάσεις», συνεχίζει ο πρόεδρος Πούτιν σύμφωνα με το κείμενο της επιστολής του, ένα αντίγραφο της οποίας απέστειλε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass.
«Σε ό,τι αφορά τις χώρες της ΕΕ, κάναμε μόνον μία συνάντηση στη Βαρσοβία με μια αντιπροσωπεία υπό τον Ευρωπαίο επίτροπο Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ, στην οποία παρέστη επίσης ο Ουκρανός εκπρόσωπος Γιούρι Προντάν. Δυστυχώς πρέπει να επισημάνουμε ότι δεν έχουμε λάβει καμιά συγκεκριμένη πρόταση από τους εταίρους μας για το πώς μπορεί να σταθεροποιηθεί η κατάσταση με την ουκρανική αγοράστρια εταιρεία ώστε να μπορεί να τηρήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις και να εγγυάται αξιόπιστη μεταφορά» αερίου στην Ευρώπη, τονίζεται στην επιστολή του Πούτιν.
«Επιπλέον, η κατάσταση με τις πληρωμές για το ρωσικό αέριο μόνον επιδεινώθηκε κατά την διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου. Η Gazprom δεν έχει λάβει ούτε μία πληρωμή για το αέριο που παρέδωσε στην Ουκρανία και οι συνολικές οφειλές της μεγεθύνθηκαν από τα 2,237 δισ. δολάρια στα 3,508 δισ. δολάρια. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η Ουκρανία έχει λάβει την πρώτη δόση του δανείου της από το ΔΝΤ, ύψους 3,2 δισ. δολαρίων», συνεχίζει ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
«Με δεδομένες τις περιστάσεις η ρωσική επιχείρηση εξέδωσε ένα τιμολόγιο προπληρωμής για τις παραδόσεις αερίου στην Ουκρανία, κάτι το οποίο είναι εντελώς σύμφωνο με την (ισχύουσα διμερή) σύμβαση, και μετά την 1η Ιουνίου οι παραδόσεις αερίου θα περιοριστούν στην ποσότητα η οποία θα έχει προπληρωθεί από την ουκρανική επιχείρηση», τονίζει ο πρόεδρος Πούτιν.
«Θα ήθελα να τονίσω για άλλη μια φορά ότι αναγκαστήκαμε να λάβουμε αυτήν την απόφαση. Η Ρωσική Ομοσπονδία είναι ακόμη ανοικτή στο ενδεχόμενο να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις και να συνεργαστεί με τις ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Ελπίζουμε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εμπλακεί πιο ενεργά στον διάλογο για να συμφωνηθούν συγκεκριμένες και δίκαιες λύσεις οι οποίες θα βοηθήσουν να σταθεροποιηθεί η ουκρανική οικονομία», καταλήγει η επιστολή του Πούτιν.ΕΤΗΝΟΣ

No comments:

Post a Comment