Sunday 4 May 2014

ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ Θέλουμε να δώσουμε λύση εκεί όπου η πολιτική απέτυχε

ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ

Θέλουμε να δώσουμε λύση εκεί όπου η πολιτική απέτυχε

Ο Πέτρος Κόκκαλης έχει καταγραφεί ως ο «εκσυγχρονιστής του Ολυμπιακού». Στο «Εθνος της Κυριακής» μιλά για την υποψηφιότητά του ως δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό «Πειραιάς Νικητής» και εξηγεί πώς θα «ντριμπλάρει» τη γραφειοκρατία, θα ξαναζωντανέψει το λιμάνι, αλλά και θα εκσυγχρονίσει τον Πειραιά, όπου ζει και εργάζεται.

«Eίναι σημαντικό να παλεύεις γι' αυτά που πιστεύεις», υπογραμμίζει ο Πέτρος Κόκκαλης, τονίζοντας ότι ο δρόμος της ανάπτυξης για τον Πειραιά δεν είναι άλλος από το λιμάνι.
«Eίναι σημαντικό να παλεύεις γι' αυτά που πιστεύεις», υπογραμμίζει ο Πέτρος Κόκκαλης, τονίζοντας ότι ο δρόμος της ανάπτυξης για τον Πειραιά δεν είναι άλλος από το λιμάνι.
Από τις επιχειρήσεις στην πολιτική. Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική και γιατί πήρατε τώρα την απόφαση;
Τώρα διαμορφώθηκαν οι κατάλληλες συνθήκες και αισθάνομαι ότι πρέπει να το κάνω. Πιστεύω ότι όλοι μας σήμερα πρέπει πλέον να προσφέρουμε για να πάει μπροστά η χώρα μας. Πιστεύω ότι το όραμα του Γιάννη (σ.σ.: Μώραλη) και των συν τω Γιάννη με εκφράζει, γιατί ο Πειραιάς έχει αφεθεί για πολλά χρόνια χωρίς όραμα και πρόοδο. Είναι μια πόλη στην οποία εγώ έχω δουλέψει, έχω προσφέρει, αγαπώ και νομίζω ότι μπορώ να κάνω πράγματα γι' αυτή.
Υστερα από περίπου 70 χρόνια και πάλι ένας Πέτρος Κόκκαλης κατεβαίνει στον πολιτικό στίβο. Θεωρείτε ότι κληρονομήσατε το μικρόβιο;
Δεν νομίζω ότι το μικρόβιο της πολιτικής είναι παθογενές, αλλά συμβιωτικό. Πιστεύω ότι η ενασχόληση με τα κοινά είναι καθήκον κάθε πολίτη κι αυτό είναι κάτι που το έμαθα στο σπίτι μου. Από τη Νίκη, γυναίκα του Πέτρου Κόκκαλη, με την οποία μεγάλωσα και είχε πολύ έντονη πολιτική δραστηριότητα - με την έννοια της θυσίας της καριέρας και της περιουσίας, για τον σκοπό που πίστευε. Εχω μάθει ότι είναι σημαντικό να παλεύεις γι' αυτά που πιστεύεις.
Ποιο είναι το όνειρό σας για τον Πειραιά;
Να βοηθήσουμε να αποκτήσει ο δήμος μια σύγχρονη διοίκηση που δεν θα θεωρεί τα δικαιώματα χάρες, αλλά θα μπορεί να λειτουργεί με αξιοκρατικό και αποδοτικό τρόπο για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως τι ψηφίζουν ή από πού προέρχονται, ποιον γνωρίζουν ή ποιανού συγγενείς είναι. Εναν Πειραιά ο οποίος δεν θα περιορίζεται στο να μαζέψει τα σκουπίδια, αλλά να δημιουργήσει ένα όραμα για τους νέους αυτής της πόλης και να ενώσει όλους τους πολίτες. Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια πειραϊκή λύση στην κοινωνική καταστροφή που είναι η τεράστια ανεργία. Εναν Πειραιά όπου ο δήμος θα συμμετέχει ενεργά και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του τόπου για να έχουν όλοι δουλειές. Που δεν θα κοιτά μόνο το κέντρο αλλά και τις γειτονιές.
Οι περισσότεροι που διεκδικούν την ψήφο υποστηρίζουν ότι θα αλλάξουν τα πράγματα...
Αυτό είναι και το στοίχημα. Γιατί όλοι αυτοί που τα λένε διακατέχονται από κομματική κουλτούρα, κι ειδικά εδώ στον Πειραιά είναι πυλώνες του κομματικού συστήματος για 40 χρόνια, και δεν προέρχονται από χώρους όπου έχουν αναγκαστεί να αποδείξουν ότι μπορούν να φέρουν σε πέρας στόχους πραγματικούς. Εμείς είμαστε ένας υπερκομματικός συνδυασμός και έχουμε ανθρώπους απ' όλες τις παρατάξεις, που μας ενώνει ο τόπος και η ανάγκη να δοθούν λύσεις. Να δείξουμε ότι άνθρωποι που δεν προέρχονται από την πολιτική μπορούν να δώσουν λύσεις σε κοινωνικά προβλήματα, εκεί όπου η πολιτική απέτυχε.
Με ποιους τρόπους θα ξαναζωντανέψει το λιμάνι; Υπάρχουν εγκαταστάσεις οι οποίες ρημάζουν...
Είναι τα λεγόμενα κουφάρια του Πειραιά, τα οποία είναι δεκάδες, είναι πολύτιμα και αναξιοποίητα. Η σοβαρή καταγραφή και η απόφαση για το τι θα γίνουν είναι πολύ βασικά για εμάς. Οσον αφορά το λιμάνι, είναι προφανές για εμάς ότι είναι ο δρόμος για την ανάπτυξη του Πειραιά. Εμείς έχουμε και την εμπειρία και τη γνώση να καταλαβαίνουμε τα ναυτιλιακά θέματα. Τα τελευταία χρόνια έχουν φύγει πολλοί Πειραιώτες και θα προσπαθήσουμε να τους φέρουμε πίσω, ρωτώντας τους γιατί έφυγαν.
Το λιμάνι μπορεί να δημιουργήσει εισοδήματα και σοβαρά πολιτιστικά πλεονεκτήματα. Σίγουρα από τα πρώτα πράγματα που θα κάνουμε θα είναι να θεραπεύσουμε τη σχέση μεταξύ της πόλης και του λιμανιού. Αυτή τη στιγμή, η πόλη του Πειραιά δεν τελειώνει στη θάλασσα αλλά στα κάγκελα του ΟΛΠ και δεν νομίζω ότι φταίει ο ΟΛΠ γι' αυτό. Επομένως μια σοβαρή συζήτηση με σοβαρούς ανθρώπους μπορεί να προσφέρει πολλά πράγματα στην ανάπτυξη.
Τα πρόσωπα που απαρτίζουν τον συνδυασμό «Πειραιάς Νικητής» είναι επιφανείς επιχειρηματίες. Θα εφαρμόσετε στον Δήμο μάνατζμεντ «ιδιωτικού τύπου»;
Σαν συνδυασμός έχουμε πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες από το 7-8% απορροφητικότητας που έχει πετύχει η σημερινή δημοτική αρχή σε ό,τι αφορά τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Επίσης, έχουμε καλύτερες ικανότητες να τα διεκδικήσουμε.
Σας λείπει η ενασχόλησή σας με τον αθλητισμό και με τον Ολυμπιακό;
Οχι ιδιαίτερα, γιατί το έκανα για 16 χρόνια. Ξεκίνησα από το χαμηλότερο σημείο που θα μπορούσα να ξεκινήσω και έφτασα στην προεδρία της Σούπερ Λίγκα. Κάνω πράγματα που με ικανοποιούν πάρα πολύ, τόσο ως πρόεδρος του Athens Information Technology όσο και ως γ.γ. της Οργάνωσης Γη και βέβαια με τις επιχειρήσεις του ομίλου.
Τι κινήσεις θα κάνετε άμεσα για να παρουσιάσετε τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων του δήμου;
Ενας από τους τρόπους για να αντιμετωπίσουμε το τεράστιο πρόβλημα της νεανικής ανεργίας, είναι η δημιουργία δομών υποστήριξης νεοφυών επιχειρήσεων. Είναι πλέον κοινός τόπος σ' όλο τον κόσμο ότι τα start ups, οι μικρές επιχειρήσεις που κάνουν νέοι άνθρωποι, μπορούν και αποτελούν μοχλό ανάπτυξης δημιουργίας εργασιών.
Στον Πειραιά έχουμε ένα καταπληκτικό Πανεπιστήμιο, το οποίο έχει πληροφορική, διοίκηση επιχειρήσεων και ναυτιλίας, αλλά και ένα πολύ καλό ΤΕΙ, που παράγει μηχανικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών. Δεν έχουμε κανενός είδους στήριξη για αυτούς τους ανθρώπους. Ο Δήμος Αθήνας έχει εξασφαλίσει ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, άνω των 15 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία χώρων υποστήριξης και φιλοξενίας τέτοιων προσπαθειών, που θα κάνουμε κι εμείς. Για να δείξουμε τις δυνατότητες αυτές, κάνουμε την εκδήλωση την Τετάρτη, στην πλατεία Κοραή στο Passport, η οποία λέγεται «Πειραιup». Θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους Πειραιώτες που έχουν δουλέψει στο Σαν Φρανσίσκο και άλλα μέρη, θα μιλήσουν καθηγητές του Πανεπιστήμιου Πειραιά, θα ανακοινωθεί ο πρώτος διαγωνισμός για επιχειρηματικές ιδέες που έχουν να κάνουν με τη θάλασσα και θα παρουσιαστεί εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, μέσα από την οποία οι πολίτες θα αναφέρουν με φωτογραφίες τα κακώς κείμενα του δήμου.
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ
bintelas@pegasus.gr

No comments:

Post a Comment