Οι 16άρηδες διεκδικούν εκλογικό δικαίωμα
Μπορεί μια κοινωνία γερόντων να εκφράσει πολιτικά τα συμφέροντα των νέων; «Όχι» απαντούν οι νέοι που δραστηριοποιούνται υπέρ του δικαιώματος του εκλέγειν από το 16ο έτος και προσφεύγουν στη δικαιοσύνη.
«Ζητούμενο για εμάς δεν είναι να μπουσουλάνε τα παιδιά του παιδικού σταθμού στις κάλπες, αλλά να μειωθεί το όριο ηλικίας για τη συμμετοχή στις εκλογές στα 16 ή ίσως και στα 14 χρόνια. Εάν ένα νέο παιδί, που δραστηριοποιείται πολιτικά επιθυμεί να ψηφίζει, θα πρέπει να του δίνεται η ευκαιρία», υποστηρίζει ο Φέλιξ Φινκμπάινερ.
Ο 16χρονος δραστηριοποιείται στα πεδία της εκπαιδευτικής πολιτικής και της προστασίας του κλίματος. Πρόκειται για θέματα που αφορούν άμεσα το μέλλον του και για τα οποία διεκδικεί δικαίωμα συναπόφασης. Ο Φέλιξ Φινκμπάινερ δεν είναι μόνος του. Τον περασμένο Νοέμβριο αυτός και οι φίλοι του κατέθεσαν ένσταση στο γερμανικό κοινοβούλιο, διεκδικώντας την κατάργηση του ορίου ηλικίας για τη συμμετοχή στις εκλογές. Τις προσπάθειές τους στηρίζει το Ίδρυμα υπέρ των Δικαιωμάτων των Επερχομένων Γενεών (SRzG). Πρόκειται για ένα think tank που πραγματοποιεί έρευνες στα πεδία της βιωσιμότητας και της δικαιοσύνης μεταξύ των γενεών. Η προσφυγή στη γερμανική βουλή απερρίφθη, όπως αναμενόταν και οι «16άρηδες» προσέφυγαν σήμερα στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο, με στόχο να διασφαλίσουν δικαίωμα ψήφου.
«Ελλοχεύει ο σοβαρός κίνδυνος να χάσει το δικαίωμα του εκλέγειν την αξία του»
Οι νέοι υποστηρίζουν ότι η σημερινή πολιτική λειτουργεί με απελπιστικά αργούς ρυθμούς και τονίζουν ότι οι προτεραιότητες των νέων είναι εντελώς διαφορετικές από εκείνες των ενηλίκων. «Αυτό που ενδιαφέρει εμάς δεν εκφράζεται μέσω της σημερινής πολιτικής», υποστηρίζει ο Φινκμπάινερ, επικαλούμενος τις διαφορές στα θέματα της εκπαίδευσης και του κλίματος. Οι αντίπαλοί του, ωστόσο, υπενθυμίζουν την ισορροπία δικαιωμάτων και υποχρεώσεων στις κοινωνίες μας. «Εάν μειώσουμε μονομερώς το όριο ηλικίας για τη συμμετοχή σε εκλογές στο 16ο έτος, ελλοχεύει ο σοβαρός κίνδυνος να χάσει το δικαίωμα του εκλέγειν την αξία του», απαντά ο Γιοχάνες Στάινιγκερ, πρόεδρος της Νεολαίας των Χριστιανοδημοκρατών (Junge Union) στη Ρηνανία-Παλατινάτο.
Η μείωση του ορίου ηλικίας θα αύξανε το ενδιαφέρον των νέων για την πολιτική
Ελλοχεύει ο σοβαρός κίνδυνος να χάσει το δικαίωμα του εκλέγειν την αξία του», εκτιμά ο Γιοχάνες Στάινιγκερ
Αντίθετα, ο Βόλφγκανγκ Γκρούντινγκερ, εκπρόσωπος του Ιδρύματος υπέρ των Δικαιωμάτων των Επερχομένων Γενεών, υπενθυμίζει ότι στην Αυστρία, οι νέοι ψηφίζουν από τα 16 τους χρόνια και ότι το ποσοστό προσέλευσής τους στις κάλπες ήταν υψηλότερο από εκείνο των ενηλίκων. Η μείωση του ορίου ηλικίας θα αύξανε το ενδιαφέρον των νέων για την πολιτική, προσθέτει. Ωστόσο, στις συμβολικές εκλογές παιδιών και νέων που διοργανώνουν οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και φορείς κοινής ωφέλειας στη Γερμανία, τα αποτελέσματα δεν συνηγορούν υπέρ της ψήφου στα 16. Ειδικότερα στις εκλογές των νέων, στη Βάδη Βυρτεμβέργη, το 2011, το νεοναζιστικό κόμμα NPD διασφάλισε τετραπλάσιο ποσοστό από τον μέσο όρο των κανονικών εκλογών.
Nalan Sipar/Σταμάτης Ασημένιος dw de
No comments:
Post a Comment