Κουρδική συμμαχία κατά των τζιχαντιστών;
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως μια συμμαχία Κούρδων του Ιράκ με τους Κούρδους της Συρίας θα ήταν αποτελεσματική κατά της ISIS. Παρόλα αυτά μια τέτοια συμμαχία δεν είναι πιθανή.
Ο ιρακινός στρατός δεν κατάφερε να επιβληθεί στην ομάδα των τζιχαντιστών ISIS. Οι Κούρδοι του Ιράκ καταφέρνουν ωστόσο πολύ αποτελεσματικά να αμυνθούν απέναντί τους επιστρατεύοντας τους μαχητές Πεσμεργκά. Τώρα ο Μασούντ Μπαρζανί, ο πρόεδρος των αυτόνομων περιοχών του Κουρδιστάν, ζητά να γίνει δημοψήφισμα για ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν. Ο Μπαρζανί μιλώντας στο BBC, δήλωσε πως το Ιράκ στην πραγματικότητα είναι διαιρεμένο και πως ήρθε ο καιρός της ανεξαρτησίας.
Ο Μπαρζανί έχει τη στήριξη της Τουρκίας. Ο Χουσεϊν Τσέλικ, αναπληρωτής πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος AKP, μιλώντας στο κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Rudaw, δήλωσε πως οι Κούρδοι έχουν το «δικαίωμα να ορίζουν μόνοι τους τη μοίρα τους».
Εδώ και χρόνια η Άγκυρα διατηρεί οικονομικές σχέσεις με τις αυτόνομες κουρδικές περιοχές στο βόρειο Ιράκ. Πρόκειται κυρίως για πετρέλαιο. Κι ενώ η επέλαση του ISIS μπορεί να στηρίζει τους πολιτικούς σκοπούς του Μπαρζανί, στη Συρία τα πράγματα είναι διαφορετικά. Θα πρέπει μόνοι τους να αμυνθούν απέναντί στους τζιχαντιστές.
Ωστόσο το Κουρδικό Κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης στη Συρία με την κάλυψη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν εισήγαγε στο τέλος του 2013 ένα είδος τοπικής αυτοδιοίκησης. Το «Δυτικό Κουρδιστάν» όπως ονομάζουν αυτή την αυτόνομη περιοχή της Συρίας.
Δεν πρέπει μόνο να μπορούν αλλά και να θέλουν
Οι τζιχαντιστές έχουν βάλει πολλές φορές στο στόχαστρο αυτές τις παλαιστινιακές περιοχές και κυρίως την περιοχή Κομπάν, η οποία βρίσκεται ανάμεσα σε δυο προπύργια τζιχαντιστών. Για τον Τούρκο δημοσιογράφο Φεχίμ Ταστεκίν, η κατάσταση στην περιοχή δεν είναι επικίνδυνη μόνο για τους κατοίκους εκεί αλλά για την ευρύτερη περιοχή. Δεν μπορούν όμως οι Κούρδοι από κοινού να αποκρούσουν τους τζιχαντιστές;
Για τον Τούρκο δημοσιογράφο «Η συμμαχία μεταξύ των Κούρδων δεν είναι εάν μπορούν αλλά εάν θέλουν». Προς το παρόν μια τέτοια συνεργασία δεν υπάρχει.
Οι Κούρδοι του Ιράκ ακολουθούν μια πιο παραδοσιακή γραμμή σύμφωνα με την οποία η φυλή, η οικογένεια παίζει πρωταρχικό ρόλο. Αντίθετα οι Κούρδοι της Συρίας είναι πιο ανοιχτοί και στοχεύουν σε μια πιο δημοκρατική δομή της κοινωνίας.
Τέλος, υπάρχει αντιπαλότητα ανάμεσα στις δυο ομάδες για το ποια ομάδα θα υπερισχύσει και θα εκπροσωπήσει τα συμφέροντα των Κούρδων. Μια πολύ δύσκολη ισορροπία.
Nalan Sipar / Μαρία Ρηγούτσου dw de
No comments:
Post a Comment