Αντιδράσεις και σύγκρουση για το δημοψήφισμα
Σε ειδική συνεδρίαση του Α' θερινού τμήματος της Βουλής παρέπεμψε η Διάσκεψη των Προέδρων τη λήψη της απόφασης σχετικά με το αν αθροίζονται οι προτάσεις των κομμάτων για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη ΔΕΗ, έπειτα από πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η οποία καταψηφίστηκε από όλους τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης και υπό τις έντονες αντιδράσεις τους.
Ωστόσο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους για την εξέλιξη αυτή, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στην ειδική συνεδρίαση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ
Όπως ανακοίνωσε ο Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, από κοινού με την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος ενέκριναν την πρόταση του προεδρείου της ΚΟ για τη μη νομιμοποίηση της αυριανής διαδικασίας συζήτησης στο Θερινό Τμήμα.
Η κυβερνητική απόφαση είναι απολύτως αντισυνταγματική, παραβιάζει κατάφωρα τον Κανονισμό της Βουλής και κινείται στην κατεύθυνση μιας βαθιάς αντιδημοκρατικής εκτροπής, σημείωσε ο κ. Βούτσης.
Η ΔΗΜΑΡ
Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε η ΔΗΜΑΡ, δεν πρόκειται να δεχθεί να συνυπολογισθούν και, δι αυτού του τρόπου, να νομιμοποιηθούν οι υπογραφές βουλευτών της Χρυσής Αυγής για τον σχηματισμό του αναγκαίου αριθμού των 120 βουλευτών, στη διαδικασία υποβολής της πρότασης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη ΔΕΗ.
«Για μας, υπέρτερη δημοκρατική υποχρέωση είναι η απομόνωση του ναζιστικού μορφώματος. Κανείς βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς δεν πρόκειται να επιτρέψει στη Χρυσή Αυγή να καταστεί παράγοντας της διεξαγωγής ή μη της κορυφαίας, όσο και αναγκαίας δημοκρατικής διαδικασίας, όπως είναι το δημοψήφισμα» ανέφερε σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης.
Το ΚΚΕ
Την απόφαση των βουλευτών του κόμματος να μην πάρουν μέρος στη διαδικασία συζήτησης στο θερινό τμήμα της Βουλής για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ανακοίνωσε χθες το ΚΚΕ.
«Παρ΄όλο που η πρόταση του ΚΚΕ είναι διαφορετική από τις προτάσεις των άλλων κομμάτων, υπάρχουν οι προϋποθέσεις να συγκληθεί η Oλομέλεια της Βουλής, να γίνει συζήτηση και να αποφανθεί το σώμα για το δημοψήφισμα» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η ομιλία Σαμαρά στον Economist
Από την πλευρά του, επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ κυρίως σχετικά με τη στάση του στο θέμα της ΔΕΗ, εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.
«Τώρα, λοιπόν, που η Ελλάδα προσπαθεί να κερδίσει το χαμένο έδαφος και σε αυτό τον τομέα, κάποιοι προσπαθούν να το αποτρέψουν. Να το εμποδίσουν. Να το ματαιώσουν... Και δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν ακόμα και τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, χωρίς καν να υπάρχει περίπτωση να επιτύχουν το παραμικρό. Τέτοια τύφλωση, τέτοιος αμοραλισμός. Θαυμάστε τους τάχα 'προοδευτικούς δημοκράτες', χέρι - χέρι με τους χρυσαυγίτες» ανέφερε χαρακτηρισιτικά.
Ακόμη, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ δίνοντας απάντηση και στην τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στο ίδιο συνέδριο: «Υπάρχει η υποχρέωση της Ελλάδας να απελευθερώσει την ενεργειακή αγορά, όπως και κάθε κράτος-μέλος της Ευρώπης. Όλες οι χώρες το κάνουν. Κι όλες επωφελούνται. Δεν το κάνουν όλες με τον ίδιο τρόπο. Ούτε με τον ίδιο ρυθμό elzoni.gr
No comments:
Post a Comment