ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
FAZ: Η Ελλάδα μπορεί να ανήκει στην κορυφή
Την ελληνική πρωτοπορία σε ερευνητικούς τομείς με εμπορική στόχευση υπογραμμίζει σε δημοσίευμα της η FAZ.
«Τα ελληνικά προϊόντα μπορούν ναι είναι κορυφαία και εξαγώγιμα όταν το κράτος δεν παρεμβαίνει τόσο πολύ», σχολιάζει ο δημοσιογράφος της Zeitung Μίχαελ Μάρτενς στο σημερινό φύλλο της Frankfurter Allgemeine Zeitung, αναφερόμενος στο παράδειγμα του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), που ιδρύθηκε το 1983 στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Εκεί, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, κατόρθωσαν οι ερευνητές για πρώτη φορά να αναπτύξουν μία τεχνολογία λέιζερ που απομακρύνει την αιθάλη και τη σκόνη από αρχαία αγάλματα χωρίς να φθείρει το υλικό τους. Τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία για τον καθαρισμό των Καρυάτιδων του Ερεχθείου. «Για αυτήν την εξέλιξη λάβαμε μία πολύ σημαντική διεθνή διάκριση» δήλωσε φανερά υπερήφανος ο πρόεδρος του ΙΤΕ Κώστας Φωτάκης.
Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, η φήμη της νέας τεχνολογικής δυνατότητας του ΙΤΕ έχει φτάσει στο μεταξύ μέχρι την Κίνα. «Από εκεί και από πολλές άλλες χώρες καταφθάνουν αιτήματα για συντήρηση ανακτόρων και ναών».
Ο αρθρογράφος χαρακτηρίζει το ΙΤΕ «αχτίδα ελπίδας» για την ελληνική οικονομία καθώς, όπως επισημαίνει, τα έξι ερευνητικά ινστιτούτα που το αποτελούν «δείχνουν ότι η Ελλάδα μπορεί να ανήκει στην κορυφή, εν μέρει μάλιστα στην παγκόσμια κορυφή, αν το κράτος δεν παρεμβαίνει υπερβολικά και αν στηρίζει την ερευνητική ώθηση και τη δημιουργικότητα αντί να τις καταπνίγει».
Υπογραμμίζεται ότι το ΙΤΕ «υπάγεται επισήμως στο ελληνικό υπουργείο Παιδείας, αλλά σε αντίθεση, για παράδειγμα, με τα δημόσια πανεπιστήμια το ίδρυμα έχει περισσότερη ελευθερία». Όπως σχολιάζει ο γερμανός αρθογράφος, «σε κάθε περίπτωση το ΙΤΕ δείχνει ότι η Ελλάδα μπορεί να παράγει περισσότερα από ελαιόλαδο και σταφίδες, δηλαδή εξαιρετικές ιδέες, οι οποίες μπορούν να αποφέρουν χρήματα».
Πηγή: Deutsche Welle
No comments:
Post a Comment