Wednesday, 23 July 2014

Διαμαντοπούλου μεταξύ υποψηφίων για επίτροπος ΓΙΩΡΓΟΣ Π. ΤΕΡΖΗΣ



ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Διαμαντοπούλου μεταξύ υποψηφίων για επίτροπος

ΓΙΩΡΓΟΣ Π. ΤΕΡΖΗΣ
Εκτιμάται ότι η Αννα Διαμαντοπούλου μπορεί να εξασφαλίσει ένα καλό χαρτοφυλάκιο, έχοντας ήδη θητεύσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχοντας διατελέσει υπουργός.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία επιλογής του νέου επιτρόπου της Ελλάδας στην Κομισιόν, καθώς εντός των επόμενων 24ώρων αναμένεται να υπάρξει η καθοριστική συνεννόηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου Ευάγγελου Βενιζέλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», μάλιστα, πλην των ονομάτων που έχουν ήδη συζητηθεί (μεταξύ άλλων οι Ντόρα Μπακογιάννη, Κ. Χατζηδάκης, Μαρία Δαμανάκη), στην τελική «μικρή λίστα» επιλογής των δύο αρχηγών περιλαμβάνεται και το όνομα της κ. Αννας Διαμαντοπούλου. Εχοντας ήδη θητεύσει στην Επιτροπή αλλά και διατελέσει υπουργός, η κ. Διαμαντοπούλου, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται εκτός των κομματικών τειχών των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης, εκτιμάται ότι μπορεί να εξασφαλίσει ένα καλό χαρτοφυλάκιο -διεκδικώντας ακόμη και θέση αντιπροέδρου- ενώ, παράλληλα, ικανοποιεί το αίτημα Γιουνκέρ για ενισχυμένη παρουσία γυναικών στη νέα Επιτροπή και σηματοδοτεί το άνοιγμα των δύο κομμάτων σε στελέχη εκτός επιρροής τους.

Παράλληλα με το πρόσωπο του επιτρόπου, οι δύο άνδρες αναμένεται να καταλήξουν και στις διατάξεις για το πολιτικό χρήμα που θα περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο με το οποίο θα επιχειρηθεί να κλείσουν όλα τα εκκρεμή προαπαιτούμενα για την εκταμίευση του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Πολιτικό χρήμα

Στο τραπέζι υπάρχουν διαφορετικές εισηγήσεις, που περιλαμβάνουν από την απλή αλλαγή του ισχύοντος ελεγκτικού πλαισίου για τη χρηματοδότηση και την οικονομική διαχείριση κομμάτων, υποψηφίων και δημοτικών συνδυασμών και φτάνουν μέχρι και την εκ βάθρων αλλαγή του πλαισίου, τη μείωση στο μισό της κρατικής χρηματοδότησης, την υιοθέτηση νέων κανόνων χρηματοδότησης, ακόμη και από νομικά πρόσωπα, αλλά και τη σύνδεση της κρατικής χρηματοδότησης με την ιδιωτική.

Το τελικό σχέδιο προτάσεων, που έχει επεξεργαστεί ο κ. Ιωάννης Τέντες, έχει δοθεί στα κόμματα που, προφανώς, θα επιλέξουν το τελικό μείγμα των ρυθμίσεων. Μεταξύ άλλων προτείνεται:

• Η μείωση της τακτικής κρατικής χρηματοδότησης προς κόμματα και συνασπισμούς σε 0,05% επί των πραγματοποιηθέντων καθαρών εσόδων του κρατικού απολογισμού, έναντι του σημερινού ποσοστού 0,102% επί των προϋπολογισμένων εσόδων. Πρόκειται για μείωση κατά 50% και πλέον, που έρχεται να αποτυπώσει και νομικά τη σημερινή πραγματικότητα καθώς ήδη -λόγω Μεσοπρόθεσμου- η χρηματοδότηση των κομμάτων υπολείπεται των ορίων που θέτει ο νόμος.

• Η μείωση της εκλογικής χρηματοδότησης στο 0,008% των καθαρών εσόδων έναντι 0,022% σήμερα, με ανώτατο πλαφόν το 0,015% σε περίπτωση επαναληπτικών εκλογών (έναντι 0,035% σήμερα).

• Η συγκρότηση πενταμελούς επιτροπής ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων, της περιουσιακής κατάστασης πρωθυπουργών, υπουργών, βουλευτών, γενικών γραμματέων καθώς και της οικονομικής διαχείρισης των συνδυασμών στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των εμπλεκόμενων εταιρειών προβολής. Η επιτροπή θα αποτελείται, όπως ανακοίνωσε ο κ. Τέντες κατά την πρόσφατη συνάντησή του με το κλιμάκιο της τρόικας, από δύο βουλευτές, δύο δικαστικούς -οι οποίοι θα απασχολούνται αποκλειστικά με το ζήτημα αυτό- και από έναν από τους υποδιοικητές της Τράπεζας της Ελλάδος. Παράλληλα, ενεργοποιείται από τον προσεχή Νοέμβριο ηλεκτρονική μονάδα που έχει τη δυνατότητα να προβαίνει σε σύγκριση των στοιχείων και των μεταβολών που θα επέρχονται στις δηλώσεις «πόθεν έσχες». Οι έλεγχοι θα επεκταθούν και σε βάθος χρόνου, καθώς στην ηλεκτρονική μονάδα θα «φορτωθούν» και οι δηλώσεις των παρελθόντων ετών.
Έντυπη

No comments:

Post a Comment