ΕΕ: Με την εκλογή Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν αλλάζει και το κλίμα για την Ελλάδα
[Σάββατο, 05 Ιουλίου 2014]
Η ομόφωνη θέση των Ευρωπαίων ηγετών, η οποία εκφράστηκε στη Σύνοδο Κορυφής της 27ης Ιουνίου, περί επίδειξης ευελιξίας σχετικά με το δημόσιο έλλειμμα, η πιθανότατη επιλογή προέδρου του Eurogroup από χώρα του Νότου στις 16 Ιουλίου και η ανάληψη της προεδρίας της Κομισιόν από τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την 1η Νοεμβρίου, σηματοδοτούν σημαντικές αλλαγές στην ευρωζώνη, οι οποίες αναμένεται να βοηθήσουν σημαντικά και τη χώρα μας.
Για πρώτη φορά έπειτα από την υιοθέτηση την περίοδο 2011-2012 των οκτώ εξαιρετικά αυστηρών νομοθετημάτων για την ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (δημοσιονομική πειθαρχία), οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποδέχονται επίσημα πλέον την ανάγκη χαλάρωσής του διότι οδηγεί σε αδιέξοδο. Βορράς και Νότος ερμηνεύουν με διαφορετικό τρόπο την απόφαση, ωστόσο αυτό δεν μειώνει τη σημασία της.
Οταν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λέει ότι «το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν αλλάζει» είναι αλήθεια γιατί τα οκτώ νομοθετήματα παραμένουν ως έχουν. Από την άλλη, όταν οι ηγέτες της Γαλλίας και της Ιταλίας δηλώνουν ότι πέτυχαν στην πράξη τη χαλάρωση έχουν κι εκείνοι δίκιο. Είναι η γνωστή στην κοινοτική γλώσσα «εποικοδομητική ασάφεια», όπου η κάθε απόφαση επιδέχεται διαφορετικές ερμηνείες ανάλογα με την οπτική γωνία από την οποία τη βλέπει κανείς.
Ωστόσο, τόσο στο συμπέρασμα της Συνόδου Κορυφής όσο και στο πρόγραμμα με τις προτεραιότητες της νέας Κομισιόν, που υιοθέτησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, η διατύπωση είναι σαφέστατη. Στη σχετική παράγραφο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες τονίζουν: «Ολες οι οικονομίες πρέπει να εξακολουθήσουν να επιδιώκουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Για το λόγο αυτό, η Ενωση χρειάζεται τολμηρά βήματα για να ενθαρρύνει την ανάπτυξη, να αυξήσει τις επενδύσεις, να δημιουργήσει περισσότερες και καλύτερες θέσεις απασχόλησης και να ενθαρρύνει τις μεταρρυθμίσεις για την ανταγωνιστικότητα. Αυτό επίσης προϋποθέτει βέλτιστη χρήση της ευελιξίας που βασίζεται στους ισχύοντες κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης».
Με τη διατύπωση αυτή οι ηγέτες στέλνουν το μήνυμα στην Κομισιόν, που ελέγχει την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας, αλλά και στο Εurogroup, που αποφασίζει τη λήψη μέτρων για τις χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα, ότι υπερβάσεις των ελλειμμάτων που συνδέονται με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να εξετάζονται με ευελιξία, δηλαδή με ελαστικότητα. Με άλλα λόγια, θα δίνεται περισσότερος χρόνος για τη μείωση των ελλειμμάτων στις χώρες που πραγματοποιούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Πρόκειται για απόφαση καθοριστικής σημασίας, διότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα πολλές χώρες, μεταξύ αυτών και οι τρεις από τις τέσσερις μεγαλύτερες της ευρωζώνης (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία), είναι ότι έχουν μπει σε ένα φαύλο κύκλο δημοσιονομικής λιτότητας που «σκοτώνει» την ανάπτυξη. Αυτό, δηλαδή, που συνέβη στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια με τα γνωστά αποτελέσματα.
Οι θετικές εξελίξεις, όμως, δεν τελειώνουν εδώ. Το Βερολίνο πείστηκε ότι πρέπει να υπάρξει πολιτική ισορροπία στη διακυβέρνηση της ευρωζώνης, η οποία στις δύο κορυφαίες θέσεις, δηλαδή του επιτρόπου για τις Οικονομικές Υποθέσεις και του Εurogroup, είχε μέχρι τώρα πρόσωπα προερχόμενα από χώρες της λεγόμενης δημοσιονομικής ορθοδοξίας, τον Φινλανδό Ολι Ρεν (Κομισιόν) και τον Ολλανδό Γιερούν Ντάισελμπλουμ.
Η θέση του προέδρου του Eurogroup γίνεται τώρα πλήρους απασχόλησης, γεγονός που καταδεικνύει ότι αυτός που θα την πάρει δεν θα μπορεί να είναι ταυτόχρονα και υπουργός Οικονομικών στη χώρα του. Ο Ντάισελμπλουμ θα παραιτηθεί και τη θέση του διεκδικεί με αξιώσεις ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκουίντος, ο οποίος φαίνεται ότι είναι αποδεκτός απ’ όλους, ενώ ακούγεται και το όνομα του πρώην υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί. Η τελική απόφαση θα ληφθεί στις 16 Ιουλίου από τους Ευρωπαίους ηγέτες, όμως όποιος από τους δύο κι αν αναλάβει θα σηματοδοτήσει μια θετική εξέλιξη για το Νότο της ευρωζώνης, δεδομένου ότι θα προέρχεται από χώρα που αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα με αυτά της Ελλάδας.
H ανάληψη της προεδρίας της Κομισιόν από τον Γιούνκερ αποτελεί επίσης μια πολύ θετική εξέλιξη, γιατί μπορεί να προέρχεται από το Βορρά, ωστόσο ποτέ δεν ταυτίστηκε με τη «σκληρή συνταγή» της Ανγκελα Μέρκελκαι μάλιστα την περίοδο της ελληνικής κρίσης είχε συγκρουστεί και δημόσια μαζί της με την ιδιότητα του προέδρου του Εurogroup, ενώ διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη δεύτερη διάσωση της Ελλάδας, το Νοέμβριο του 2012.
Ο Γιούνκερ θεωρείται βέβαιο ότι θα προωθήσει μια νέα πολιτική στην Κομισιόν, εστιασμένη στην ανάπτυξη και την απασχόληση, ενώ παράλληλα έχει την εμπειρία και την προσωπικότητα ώστε να την επιβάλει. Δεν θα σύρεται, δηλαδή, από το Βερολίνο, όπως ο σημερινός πρόεδρος Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος πολιτικά δεν στήριξε καμία χώρα του Νότου, ούτε καν τη δική του, την Πορτογαλία, στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.
Στα βαθιά πέφτει ο Χαρδούβελης…
ΤΑ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΑ σηματοδοτούν μια αλλαγή κλίματος από την οποία θα επωφεληθεί και η χώρα μας με την ικανοποίηση του βασικού αιτήματος που έχει, δηλαδή την ελάφρυνση του χρέους το φθινόπωρο. Ωστόσο, προτού φτάσουμε εκεί θα πρέπει κι εμείς να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας έναντι των εταίρων στο θέμα των μεταρρυθμίσεων.
Αύριο, για παράδειγμα, στη συνεδρίαση του Εurogroup, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης(επάνω) θα πρέπει να παρουσιαστεί έχοντας ολοκληρώσει τα έξι προαπαιτούμενα που υποσχέθηκε ότι θα υιοθετήσει η κυβέρνηση μέχρι το τέλος του Ιουνίου. Κανονικά, τα προαπαιτούμενα αυτά θα έπρεπε να είχαν ικανοποιηθεί μέχρι το τέλος Μαΐου, αλλά τελικά καθυστερήσαμε λόγω της διπλής εκλογικής αναμέτρησης.
Χωρίς την ολοκλήρωση των έξι προαπαιτουμένων του Ιουνίου και άλλων έξι μέχρι το τέλος του Ιουλίου δεν θα λάβουμε τις δύο δόσεις (1 δισ. ευρώ έκαστη) και, το σημαντικότερο, δεν θα μπορεί να ξεκινήσει η αξιολόγηση της τρόικας, η οποία θα πραγματοποιήσει και την τελική εισήγηση για την ελάφρυνση του χρέους.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής
No comments:
Post a Comment