Tuesday, 1 December 2015

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 07:02 Στο «κόκκινο» υπουργοί και βουλευτές ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ


ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Στο «κόκκινο» υπουργοί και βουλευτές

ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Πάντως, η Ολγα Γεροβασίλη εκτίμησε πως η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης μπορεί να ενισχυθεί .
Σε φάση ανασύνταξης εισέρχεται από σήμερα η κυβέρνηση, μετά την αποτυχία να εξασφαλισθεί μέσω του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών όχι η επιζητούμενη συναίνεση, αλλά ούτε καν διάθεση ανοχής έναντι των κυβερνητικών χειρισμών από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συγκαλεί σήμερα την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η κυβερνητική πλειοψηφία έχει μπροστά της, άμεσα, τη διαδικασία ψήφισης του προϋπολογισμού και, σε δεύτερο χρόνο, θα πρέπει να φέρει στη Βουλή τα προαπαιτούμενα της δεύτερης υποδόσης και βεβαίως το ασφαλιστικό.

Η κυβερνητική ηγεσία, καθώς από την πρωτοβουλία της για σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών δεν προέκυψαν ούτε καν επικοινωνιακά οφέλη, αντέδρασε με επίθεση στα κόμματα της αντιπολίτευσης για τις διαχρονικές ευθύνες τους και για διάθεση να τορπιλίσουν κάθε προσπάθεια συνεννόησης, με απώτερο κίνητρο την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης. Η επίθεση αυτή αξιοποιείται και ως παράγοντας συσπείρωσης της Κ.Ο., έναντι της οποίας το Μαξίμου επαναλαμβάνει ότι όσοι εξελέγησαν στις τελευταίες εκλογές γνώριζαν τις ευθύνες που αναλαμβάνουν για ψήφιση των εφαρμοστικών διατάξεων του νέου μνημονίου.

Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με συνεργάτες του, αναμένεται να κινηθεί σήμερα σε αυτό το πλαίσιο και να ζητήσει από τους βουλευτές του να μην επιτρέψουν σε εκείνους που απεργάζονται σχέδια ανατροπής της κυβέρνησης να υλοποιήσουν τον σχεδιασμό τους περί «αριστερής παρένθεσης». Την ίδια στιγμή, πάντως, η ανησυχία για τη συμπεριφορά των βουλευτών παραμένει έκδηλη, με κυβερνητικά και κομματικά στελέχη να επισημαίνουν ότι ο μεγαλύτερος φόβος είναι για τυχόν βουλευτές που δεν θα διαφοροποιηθούν σε κάποιο μεγάλο, κεντρικό ζήτημα, όπως π.χ. το ασφαλιστικό, όπου αναμένονται αντιδράσεις και βρίσκονται όλοι σε εγρήγορση για να τις περιορίσουν, αλλά που μπορεί να επιλέξουν να εκφράσουν τη διαφωνία τους σε κάποιο δευτερεύον θέμα. Επικαλούνται προς τούτο το πρόσφατο παράδειγμα της ψηφοφορίας για τους πλειστηριασμούς, όπου, πέραν των βουλευτών που διαφοροποιήθηκαν και αποχώρησαν, υπήρξαν τουλάχιστον ακόμη δύο, οι οποίοι έφθασαν στα όρια της παραίτησης εξαιτίας της απόφασης για επιβολή φόρου στο κρασί.
Πάντως, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, χαρακτήρισε χθες (REAL) «φαντασιώσεις» τα επαναλαμβανόμενα περί «αριστερής παρένθεσης», ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι «όχι μόνο δεν κινδυνεύει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά, αντίθετα, είναι πολύ πιθανό να ενισχυθεί στο μέλλον». Η εκτίμηση αυτή μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς συνοδεύεται από έντονη φημολογία ότι η κυβερνητική πλειοψηφία έχει αρχίσει να επιδίδεται σε προσπάθεια προσέλκυσης βουλευτών από άλλα κόμματα, προς τους οποίους έχουν ήδη γίνει κρούσεις και φαίνεται ότι υπάρχει μια κατ’ αρχήν θετική ανταπόκριση, η οποία μένει να φανεί εάν θα καρποφορήσει. Πάντως, η βουλευτής του Ποταμιού, Αικατερίνη Μάρκου, το όνομα της οποίας ακούστηκε, δήλωσε ότι δεν έχει κάνει καμιά επαφή με κυβερνητικά στελέχη, ούτε της έχει γίνει κάποια κρούση.
Στην κυβέρνηση δεν υπάρχει ανησυχία μόνο για βουλευτές, αλλά και για πιθανές αντιδράσεις από υπουργούς, ενόψει της διαδικασίας υλοποίησης της δεύτερης λίστας προαπαιτουμένων. Η δυσκολία, σχεδόν άρνηση, των εταίρων να αποδεχθούν τα κυβερνητικά ισοδύναμα για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ δημιουργεί θέμα στον υπουργό Ενέργειας, Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος προσωπικά έχει ταχθεί δημοσίως κατά της ιδιωτικοποίησης. Σε δύσκολο ζήτημα αναδεικνύεται, επίσης, το θέμα των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, με τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη, να εμφανίζεται κάθετα αντίθετος στην προοπτική πώλησής τους σε ιδιωτικά funds.
Έντυπη

No comments:

Post a Comment